MAGIA W MUZYCE

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
jAnO

MAGIA W MUZYCE

Post autor: jAnO »

Napiszcie mi tutaj w jakich utworach muzycznych (mogą to być piosenki - to na pewno MJ, a inni artyści? - ale też większe formy, np. w muzyce klasycznej itp., czy w filmowej)
słyszycie albo myślicie, że to jest magiczne, jak np. muzyka z filmu "Pachnidło" - www.pachnidlo.wp.pl - MAGICZNE CUDO! Naprawdę polecam...:mniam:

siadeh_ --> linki usunęłam, bo NIE udostepniamy na DO ŚCIĄGNIĘCIA plików ofcjalnych wydawnictw.
Jesl ktos ma ochotę sie dzielić muzyka to prosze wykorzystywać portale takie jak YouTube (póki co okreslony jako legalny) oraz myspace
Awatar użytkownika
Anitka

Post autor: Anitka »

No to tak na poczekaniu:
1) Piraci z karaibów "he's a pirate". Doskonałe.
2) Comptine D'un Autre ete: L'apres-midi. Jak wyżej.
Ostatnio zmieniony czw, 21 cze 2007, 22:22 przez Anitka, łącznie zmieniany 3 razy.
'Dance for yourself, if someone understands good. If not then no matter, go right on doing what you love.'

* Louis Horst
Awatar użytkownika
Karolina

Post autor: Karolina »

Cladude Debussy - Prelude to The Afternoon of a Faun ;-)
Awatar użytkownika
wapniak72

Post autor: wapniak72 »

Jezeli chodzi o muzyke filmowa, to prawdziwym geniuszem jest John Williams, większość hollywodzkich hitów to własnie jemu zawdziecza niepowtarzalny klimat, oraz melodie która kojarzą dosłownie wszycy, na jego liscie znajduja sie takie hity jak: Batman, Gwiezdne wojny, Lista Schindler`a, Szczęki itp. oto przykłady
Gwiezdne wojny
lista schindlera według mnie genialny, zreszta jak sam film;)
Superman
Indiana Joens
Patriota Mela Gibsona

I jeszcze na koniec fantastyczny motyw z filmu "Ostatni Mochikanin", którego autora nie znam. http://pl.youtube.com/watch?v=mZ2YScDQ0_k
Obrazek
Awatar użytkownika
Karolina

Post autor: Karolina »

Płyta 'Love' (The Beatles) jest magiczna ;-)
Awatar użytkownika
Stanisław Leon Kazberuk

Post autor: Stanisław Leon Kazberuk »

Jeżeli chodzi o magię w muzyce - większe formy/muzyka filmowa - to wg mnie wszystko to, co polecasz na swoim blogu. Ale jest jeszcze coś, czego tam - ha! - nie ma, a co z pewnoscią jest magiczne. Ścieżka dźwiękowa do "Amelii"!
Awatar użytkownika
znak wodny

Post autor: znak wodny »

Sciezka, m.in. z Gniewu Oceanu, Titanica, Glosow z Glebin, "muzyka morska"(kocham celtyckie rytmy) jest tym co kroluje na jednym miejscu z Michaelem i poezja spiewana Grzegorza Turnaua czy Marka Grechuty. Dodam filmy przyrodnicze nieistotne czy z kontynentu czy z glebin, najwazniejsza jest mowa zwierzat, oczywiscie w ulubionych dominuja orki, delfiny i inne walenie, ale szelesty z makro to cos rownie ekscytujacego. Dopisze (wykonanie bez znaczenia) melodie, muzyke, cokolwiek, ale z dlugimi wstawkami saksofonu, skrzypiec, portepianu, bebnow czy trabki. Muzyka klasyczna to z pewnoscia magia, ale konkretnych numerkow symfonii nie podam; Oj tak, Lowca Jeleni- nie moge tego ominac!
Podam mila strone na ktorej mozna przesluchac kawalki sciezek. Przypadkiem trafila sie ciekawa muzyka Io non ho Paura Mozna tam rowniez znalezc Requiem for a dream- kto nie slyszal musi nadrobic

Wspomne o jednej piosence, ktorej tytulu, wykonawcy nie znam- moze lepiej, nigdy nie straci swojej niewotpliwej Magii. Jestem niby uzalezniona od zachcianek drugiego czlowieka, pochlonie mnie piosenka tylko wtedy gdy radio tego zechce.

Jezeli chodzi o Pachnidlo nie mam slow, to Arcydzielo, swietna ksiazka z malenkim minusem, genialny film z gra genialnyn aktorow dopieszczona Benem Whishawem(*), a wszystko dopelnia fascynujaco genialna muzyka. Chyle niskie poklony temu, kto stworzy lepszy zestaw. Istny zywiol
Ostatnio zmieniony ndz, 01 lip 2007, 20:57 przez znak wodny, łącznie zmieniany 2 razy.
"To dar i przekleństwo" lD
Awatar użytkownika
wapniak72

Post autor: wapniak72 »

Jeżeli chodzi o muzykę klasyczną, to warto siegnąć po dzieła krótko zyjącego, lecz niezwykle "płodnego" artysty, mianowcie Wolfanga Amadeusza Mozarta. Posłuchac go mozna na wikipedi, gdzie dostępne sa pliki do sciagnięcia http://pl.wikipedia.org/wiki/Wolfgang_A ... C5.82uchaj, bez watpienia "magicznym' utworem muzyki klasycznej jest "requiem" Mozarta.
Obrazek
ODPOWIEDZ