tańczyć lepiej niż MJ?

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
Schmittko

tańczyć lepiej niż MJ?

Post autor: Schmittko »

Od tych ludzi nawet Michael mógłby uczyć się tańca :) Znalazłem to na japońskiej stronce nie mającej nic wspólnego z MJ, ale nawet jest kilka nawiązań:

http://www.kollaboration.org/videos/uptempo.wmv
- niesamowity taniec, pojawia się też Billie Jean

http://www.kollaboration.org/videos/david2003.wmv
- człowiek-guma!

http://www.kollaboration.org/videos/2003highlights.wmv
- Man In The Mirror, This Time Around. Niech Was nie zniechęci pierwsze 40 sekund

http://www.kollaboration.org/videos/breakdown.wmv
- mistrzowie 2001. Nie mogę wyjść z podziwu

ENJOY!
a ja idę dopracować mój układ choreograficzny... :wariat:
thewiz

Post autor: thewiz »

Szczerze?Zaden z tych ukladow nie zrobil na mnie wrazenia.Wszystko jest odtworcze i nastawione na technike,a nie na dusze.Takie choreografie idealne dla BSB tudziez Britney Spears .To ja juz wole poogladac tance klasyczne :wariat:
Awatar użytkownika
kate

Post autor: kate »

Taak. Kiedy Michael tańczy, widać, że robi to z pasją, nie tylko dlatego, że musi. Na jego twarzy malują się uczucia. A tak w ogóle, to wydawało mi się, że każdy z tych układów był troszkę inspirowany tańcem samego Michaela. Trzeba jednak przyznać, że gościu (ten z drugiego linka) był całkiem niezły :D Hmm... a ten, który PRÓBOWAŁ zaśpiewać Man In The Mirror.. :wariat: . Co do mistrzów 2001, to czasem wyglądali jakby nie wiedzieli, co mają robić... Nie chcę tak bardzo krytykować, bo wiem ile pracy trzeba włożyć w układ, ale gdyby popracowali więcej, zapewne wyszłoby im lepiej.
Awatar użytkownika
la_licorne

Post autor: la_licorne »

Hmm... Zgadzam się. Wydaje mi się, że w MJ wyjątkowe jest właśnie to, ze taniec przychodzi mu całkowicie naturalnie, nie sa to wyuczone na pamięć kroki... Oglądając MJ człowiek ma wrażenie, że widzi muzyke... MJ tańcząc wręcz staje się muzyką, każdym instrumentem, tak, że nie można oderwać od niego wzroku. Jest na tym samym poziomie co Fred Aster, Gene Kelly czy James Brown, najlepsi z najlepszych. Nie twierdze, ze MJ nigdy nie uczył się tańczyć, nawet jeśli sam tak twierdzi...glupija, ale to człowiek, który potrafi zatańczyć niemal wzsystko... W jego układach są elementy niemal wszystkiego, zaczynając od baletu, a na break dance kończąc... Dlatego uważam, że gdyby specjalizował się w jednym rodzaju tańca i cwiczył tylko jedą rzecz , tak jak ci goście z filmików, byłby w stanie osiągnąć dużo większą perfekcje niż oni... :-) Obejrzałam pierwszy układ, "te chłopczyki", no coż... :wariat:
Awatar użytkownika
Schmittko

Post autor: Schmittko »

phi... A idźcie, FA-NA-TY-CY! nenene Krytykować łatwo. Ode mnie głębokie ukłony w stronę Japońców. RESPECT. Marzę by się nauczyć choć 1 % z tego :) I pal licho, że to będzie odtwórcze :P :dance:
Invincible

Post autor: Invincible »

Ja się zniechęciłam już po piewszym filmiku. Wydawało mi się to zwyczajnie nudne, przydługie i nie to oni jeszcze długo musieli by się uczyć żeby dorównać mistrzowi. Tu były dobre chęci, ale zabrakło dynamizmu MJ, łatwości MJ precyzji MJ i wielu jeszcze elementów, które występują gdy tańczy Michael. To było oddtworzenie tańca Michaela, ale wszystko co oni zatańczyli MJ także umie tyle że 100 razy lepiej. Jeśli chodzi o taniec to MJ chyba nikt nigdy nie dorówna. Bo MJ nigdy "nie liczy kroków" tylko zwyczajnie czuje muzykę oni musieli niestety te ,,kroki policzyć" i pewnie dlatego zabrakło w ich tańcu tego czegoś. Jak zwykle jestem sceptyczna, ale szanuję wasze zdanie. ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika
PAulina (big fanka)

Post autor: PAulina (big fanka) »

Zgadzam sie z przedmówcami w 10000000%! Jedynie człowiek z gumy mnie zaciekawił nawet... I nie myslę aby Mike mógł sie uczyc od nich tanczyc - wielwe kroków tych ludzi było wziętych od Michaela! Zreszta onin sie tego wyuczyli a Michael sam wymyslił swoj taniec! on kest oryginalny - a oni... oni papugiją :war:
//admin: a prosiłem abu zmniejszyć obrazek w stopce...
Awatar użytkownika
Xscape

Rozmowy niedokończone.....

Post autor: Xscape »

Schmittko pisze:phi... A idźcie, FA-NA-TY-CY! nenene Krytykować łatwo. Ode mnie głębokie ukłony w stronę Japońców. RESPECT. Marzę by się nauczyć choć 1 % z tego :) I pal licho, że to będzie odtwórcze :P :dance:
Drogi kolego przesadziles z jedno procentowym nauczeniem sie tego co oni potrafia......przesadziles i to grubo..wbrew pozorom nie jest to az tak bardzo trudne..nie mowie tu o caloksztalcie i wszystkich wykonywanych przez nich elementow.....ale wiekszosc jest do opanowania w niedlugim czasie...Ale zgadzam sie z Toba absolutnie co do tego ze chlopcy swietnie tancza....

Nie rozumiem tylko tego jak mozecie porownywac michaela do tych molodych chlopakow.Po pierwsze michael ma juz za soba długi starz a oni sa jeszcze mlodziutcy.Po drugie absolutnie nie moza porownywac michaela do innych tancerzy.Kazdy jest inny i nie da rady powielic kogos nawet jesli tanczy sie bardzo poodbnie do jakiejs osoby np:michaela.Kazdy z nas ma inna budowe ciała,inaczej sie rusza i czuje muzyke dlatego prosze bez takich porownan bo to nie ma sensu.Nawet jesli ktos tanczyl by perfect jak michael nigdy tak naprawde nie zrobi tego tak jak on.

Ktos napisał ze wszystko co oni tanczyli mistrz potrafi 100 razy lepiej....coz za absurd!!!!Szczerze watpie w to czy michael wykonałby niektore z tamtych tricków!!!!Michael tanczy rewelacyjnie to fakt i nikt temu nie powinien zaprzeczac,ale nie wysuwałbym sie tak daleko z ni8ektorymi stwierdzeniami.Jedno co w michaelu jest fenomenalne to to ze stworzył tanbiec jakiego nikt dotad nie stworzył.Chodzi mi o to ze jest niesamowicie oryginalny i charakterystyczny.A to jest wlasnie sztuka.Sztuka jest stworzyc wlasny styl tanca a nie powielac kogos.Michael Jackson juz jest i drugiego nie potrzeba.

Nie zgadzam sie rowniez z tym ze ci chlopcy wykonuja to bez pasji.Ja nie potrafie zrozumiec jak mozna tanczyc i nie robic tego z pasja.Taniec sie albo kocha albo nie.Chcecie zobaczyc komu brakuje pasji.....zapraszam na dyskoteke do choszczna to pokaze wam prawdziwych paralitykow,chociaz tak jest wszedzie na dyskotekach ze jeden tanczy swietnie a drugi jak okoslał.Ci chłopcy tancza z pasja i nie ma innej opcji.Ja juz dawno ogladałem ich wyczyny bo ktos juz kiedys na starym forum zamiescil link do sciagniecia z tymi tancami.Łatwo jest komus oceniac i negowac to co ktos robi ale stancie przed lustrem i sprobujcie wykonac chocia zkilka elementow ktore wykonuja ci chlopcy.

ps-I jeszcze raz podkreslam zebyscie na litosc Boska nie porownywali wszytskiego i wszytskich z michaelem bo to nie ma najmniejszego sensu.Wybaczcie ze sie tak rozpisalem ale sam kocham taniec......sam stoje w domu przed lustrem po kilka godzin dziennie i cwicze rozne triki,i wiecie co......sprawia mi to ogromna radosc.Taniec to wspaniała sprawa,dar od Boga i prawde powiedziawszy zawsze zal mi jest ludzi ktorzy nie potrafia sie ruszac.No ale jak to sie mowi "nie kazdy ma wszystko" prawda.....??

pps-pragne jeszcze dodac ze michael nie wymysla wszystkich krokow tanecznych sam.....np uklady do niektorych teledyskow wymyslal michaelowi kto inny,tak jak to ma mijesce chociazby w przypadku scream..moj kolega ze szczecina zna tez choreografa z wloch ktory pracowal z michaelem wiec nie myslcie ze wszystko mj wymyslil sam.
Awatar użytkownika
kate

hmm... ja doceniam ich taniec, bo doskonale wiem, ile trzeba włożyć w to pracy. a co do tej "pasji"... nie widać, żeby chłopcy wkładali w to dużo uczucia... ale powtarzam - tylko nie widać. może w rzeczywistości jest inaczej. ich taniec nie wywiera na mnie takiego wrażenia, jakie wywiera taniec MJ. szanuję ich za to, że poświęcili swój czas na przygotowanie tych układów.
Sztuka jest stworzyc wlasny styl tanca a nie powielac kogos.Michael Jackson juz jest i drugiego nie potrzeba.
dokładnie. a przyznasz, że niektóre kroki tych chłopców były wzorowane na tańcu MJ!

A co do tej choreografii... tak szczerze - kto w tych czasach sam wymyśla kroki?? Michael i tak wymyślił wiele. :mj:

No, w każdym razie - taniec to świetna rzecz, nie ważne czy ktoś umie się dobrze ruszać, czy też nie. Jeśli ktoś chce tańczyć - niech tańczy! :D
Pozdrowienia dla chłopców z Japonii :wariat: ;-)
Awatar użytkownika
mrpiter

Post autor: mrpiter »

Ten taniec to electric boogie. Mam sporo tego typu filmików, gdyż jest to związane z breakdancem, którym się żywo interesuję ;-) Sorry ludzie, ale chyba też troche przesadzacie. Nie wydaje mi się żeby wszystko było inspirowane Michaelem Jacksonem. Troszke to dla mnie dziwne, że uwarzacie, że wszyscy wszystko "zjechali" z MJa. Jak zobaczycie, że ktoś ma ciemne długie włosy to też uznacie, że zjechał z MJa? To chyba na tej zasadzie....
MrPiter - TYLKO WIDZEW RTS
Awatar użytkownika
kate

nie mówimy, że wszystko. po prostu wydaje mi się, że widzę w tych układach coś z tańca MJ'a. Kropeczka. ;-)

właściwie to dodam, że może masz rację Mrpiter... może ja jestem już tak szalona :wariat: , że w zbyt dużej ilości rzeczy widzę ściąganie z MJ'a... Musze się nad tym poważnie zastanowić... Ale nie zaprzeczymy, że to od MJ'a pochodzi wiele gatunków tańca. Pozdrawiam ;-)
Awatar użytkownika
Pank

Post autor: Pank »

Ja nie widziałem w tych filmach wielu rzeczy związanych bezpośrednio z MJ, zresztą... Może jakaś inspiracja, może coś im się spodobało i postanowili to umieścić - o nowatorstwie w ich przypadku jednak powiedzieć nie mogę - zresztą obecnie mało co jest nowatorskie.

Zresztą o inspiracje MJem czepia się n.p. Justina, czy Ushera. Ale nikt praktycznie nie zauważy, że MJ sam czerpał wzorce z chociażby Jamesa Browna i to dość widać :) Albo moonwalk - sam Michael też go nie wymyślił tak do końca. Mam w komputerze taki filmik z Bill Baileyem - lata 50. - już wtedy był ów gość robił bardzo podobnego moonwalka, zresztą fajnie stepował ;)

Ale emocje, reszta - nic MJa nie zastąpi ;)
Awatar użytkownika
kate

Pank pisze:Albo moonwalk - sam Michael też go nie wymyślił tak do końca. Mam w komputerze taki filmik z Bill Baileyem - lata 50. - już wtedy był ów gość robił bardzo podobnego moonwalka
Hmm... a ja słyszałam w tym ostatnim wywiadzie MJ'a, że on podłapał moonwalk'a od ciemnoskórych chłopców z biednych dzielnic. a co do reszty posta - zgadzam się Pank :D

w ogóle, ostatnio coś często się ze wszystkimi zagadzam... :wariat:
Awatar użytkownika
Pank

Post autor: Pank »

kate pisze:
Pank pisze:Albo moonwalk - sam Michael też go nie wymyślił tak do końca. Mam w komputerze taki filmik z Bill Baileyem - lata 50. - już wtedy był ów gość robił bardzo podobnego moonwalka
Hmm... a ja słyszałam w tym ostatnim wywiadzie MJ'a, że on podłapał moonwalk'a od ciemnoskórych chłopców z biednych dzielnic. a co do reszty posta - zgadzam się Pank :D
Ano podłapał (w "Moonwalku" już chyba o tym napisał), ale ci chłopcy widocznie już wcześniej zainspirowani byli tym Baileyem, czy kimkolwiek innym ;)
Awatar użytkownika
Xscape

Post autor: Xscape »

Pank pisze:
kate pisze:
Ano podłapał (w "Moonwalku" już chyba o tym napisał), ale ci chłopcy widocznie już wcześniej zainspirowani byli tym Baileyem, czy kimkolwiek innym ;)
Ludzie nasz michael chyba juz sam nie wie co mówi.....gdyz ja słysząłem z ust michaela juz nie pamietam w jakim wywiadzie ze moonwalka nauczył sie w pokoju hotelowym.Po prostu tanczył w tym pokoju przed lustrem i nagle wykonał taki trick i powiedział......O to jest fajne.....no i kto tu do cholery zna absolutna prawde.....
ODPOWIEDZ