ebay.pl/ amazon

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

Ten, gdzie dany tytuł będzie widniał w niższej cenie. Międzynarodowy to amerykański, ale koszty przesyłki, o ile się nie mylę, nie są drastycznie różne od brytyjskiego. Niech mnie ktoś poprawi, jak się mylę.
A, i będzie Ci potrzebna karta kredytowa. Ebay jest szczęśliwszy. W systemie paypal wystarczy zwykła karta debetowa (do bankomatu).
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Awatar użytkownika
zu

Post autor: zu »

No i jeszcze coś: cokolwiek kupowane z Amazona ale nie jako ze sklepu, tylko od prywatnych osób (coś jak Allegro) [jest taka zakładka: new & used] nie zostanie wysłane do Polski. Jest lista krajów, do której wysyłają, nie pamiętam gdzie konkretnie się ona znajduje na stronie. Polski tam nie ma.
Awatar użytkownika
Tomo128

Post autor: Tomo128 »

Dzięki za informacje.
Tomo128
Obrazek
thewiz

Post autor: thewiz »

Kaem, karta do bankomatu to katra bankomatowa. Karta debetowa to wymysl amerykanski i jest ona wypykla, czyli dziala jak karta kredytowa. Pozwala na zrobienie niewielkiego debetu. Karta kredytowa jest taka sama jak debewtowa, tylko rozliczenia z bankiem sa na zupelnie innej zasadzie. Obiema mozna zaplacic wszedzie, gdzie jest symbol Visa, Mastercard, Maestro etc. W Polsce karty debetowe sa praktycznie wogole nie wydawane ;-).
Co do reszty to kaem ma absolutna racje. Nie oplaca sie wysylac czegokolwiek z USA z wielu wzgledow. Po pierwsze na Amazonie mozna zaplacic jedynie wypukla karta albo typowo amerykanskimi metodami (money order- ich przekaz pieniezny). Po drugie koszty przesylki. Po trzecie przy wartosci powyzej 50 $ trzeba uwazac na clo. Jesli wartosc towaru przekracza 50 $ to sa dwie drogi - albo wyslac i czekac na oclenie (tego nie chcemy) albo oznaczyc jako prezent o minimalnej wartosci na specjalnym druku. Do tego potrzebna jest jednak osoba, ktora ten druk w odpowiedni sposob wypelni, a tego nie zrobi nikt w sklepie internetowym typu Amazon, ani nawet sprzedawca z Ebaya amerykanskiego. Ponadto gdy cos sie z przesylka stanie, to nie ma szans na odzyskanie pelnej wartosci towaru.
Zatem goraco odradzam kupowanie z USA, chyba ze chodzi o zakupy wiekszej liczby osob ;-)
Maverick

Post autor: Maverick »

Piękny wykład wiz, a w najsłabszym ogniwie to się nie głosuje, tak? :( Mamy braki frekwencyjne przy J5 jak zwykle. Więc chodź pomóc get it together, tylko bez żadnego maybe tommorow ;)

A co do amazona, to trzeba się przygotować na ponad miesiąc czekania czasami lub dłużej. Np. na winyle się czeka i czeka i czeeeeeka...
thewiz

Post autor: thewiz »

Ech, ale mnie naganiasz ;-) W sumie to zaglosowalam, jeszcze przed przeczytaniem Twojego posta. Pewnie jakies podswiadome dzialanie lub sily magiczne mnie do NO zaciagnely. ;-)
Koniec OT.
Awatar użytkownika
malakonserwa

Post autor: malakonserwa »

thewiz pisze:Po drugie koszty przesylki.
Są naprawdę niewielkie.
thewiz pisze:Zatem goraco odradzam kupowanie z USA, chyba ze chodzi o zakupy wiekszej liczby osob
A ja zachęcam. Od kilku już lat kupuję na Amazonie całe fury płyt, których - choćbym stanęła na rzęsach - nie zdobyłabym w Polsce. Koszty przesyłki nie są szokujące, dolar (ostatnio niestety podskoczył) jest nadal tani, tańszy niż np. euro, o brytyjskich funtach nie wspominając.
Oczywiście zakupienie jednej płyty mija się z celem. Jeśli już, warto zamawiać więcej. Koszt cła też nie jest tak straszny, jak go opisuje thewiz.
Osobiście kupuję nie tylko na Amazonie, choć w ogromnej większości właśnie tam. Sklep dobry, rzetelny, sprawdzony. Jeśli cokolwiek się dzieje, informują. Świetna komunikacja.
Zatem polecam zakupy w USA, bo dziś, wciąż jeszcze się opłacają!!
Obrazek
Awatar użytkownika
Heart-break-er

Jak kupować na eBay-u?

Post autor: Heart-break-er »

Zakładam ten temat, ponieważ chciałbym zwiększyć swoją kolekcję o rzeczy, których już dawno nie ma w sklepie, np. 'Visionary", winyle, i jakie się tylko da single, np. bardzo rzadki "Cry" a na naszym allegro takich rzeczy nie ma wcale, albo zdarzają się bardzo rzadko w kosmicznych cenach.
Prosiłbym aby ktoś kto tam kupuje, lub po prostu wie jak kupować wyjaśnił to w tym temacie.
Oprócz tego prosiłbym też o opisanie niektórych funkcji na eBay-u.

Z góry dziękuję wszystkim za rady.
To Escape The World
I Got To Enjoy That Simple Dance
And It Seemed That Everything Was On My Side
(Blood On My Side)
She Seemed To Say Like It Was Love
Awatar użytkownika
M.J.[*]

Post autor: M.J.[*] »

Heart-break-er przyłączam się do prośby.
Obrazek
''CHCIAŁEŚ SAM ZBAWIĆ ŚWIAT.ŚMIALI SIĘ Z TWOICH RAD ale wiem,że spełni się Twój sen.Bo sen Twój to lepszy świat.''
Tylko kto powie mi jak żyć i dokąd iść ?
Awatar użytkownika
Winiar

Post autor: Winiar »

Ja mogę podzielić się z kimś swoim doświadczeniem na eBay.com

Podstawowe informacje:
Jest to internetowy serwis umożliwiający jego członkom kupowanie i sprzedawanie przedmiotów (items), bardzo zbliżony funkcjonowaniem do allegro.pl
Na początku musimy się zarejestrować, czyli:
- wejść na stronę ebay.com
- w lewym górnym rogu (na prawo od kolorowego napisu ebay) znajdują się 2 opcje - Sign in i register. Musimy kliknąć register.
- Rejestracja to proces myślę większości znany (podajemy wszystkie dane, o które nas proszą, z wyjątkiem tych nieobowiązkowych (czyli bez *) np. Login, hasło, adres, e-mail, telefon)
Potem zostanie nam wysłany e-mail z linkiem aktywacyjnym, który musimy kliknąć dla potwierdzenie rejestracji.
Teraz można już kupować i sprzedawać przedmioty na ebay.com
Na lewo mamy wybór kategorii, w których chcemy wyszukać dany przedmiot, u góry znajduje się okienko, w które wpisać można nazwę przedmiotu, którego szukamy.
Konieczna jest znajomość angielskiego. Przedmioty możemy kupić opcją Buy It Now (kup teraz) lub Bids (licytacja)
Koszty przesyłek są bardzo różne, często zdarza się, że wysyłka jest darmowa. Najczęściej płaci się w Dolarach Amerykańskich.
Można kontaktować się ze sprzedającym, w tym celu trzeba wejść na jego profil i kliknąć opcję ask i Login osoby do, której będzie wysłana wiadomość. Czasami opcja ask (sprzedającego) dostępna jest na stronie przedmiotu.

Na ebay.com głównym środkiem płatniczym jest system PAYPAL.

Co to za system?

System PayPal umożliwia wysyłanie i otrzymywanie bezpiecznych płatności w Internecie każdej osobie, która dysponuje adresem e-mail. System PayPal jest dostępny w ponad 190 krajach
i umożliwia płatności w 17 różnych walutach, w tym m.in. złotych polskich, euro, dolarach USA, funtach brytyjskich, dolarach kanadyjskich, dolarach australijskich i japońskich jenach. Szybki, bezpieczny i prosty system PayPal jest idealnym rozwiązaniem w przypadku transakcji międzynarodowych.

Jak działa system PayPal?

Załóż konto i zarejestruj w systemie PayPal dane swojej karty kredytowej. Dzięki temu nie musisz ponownie wprowadzać jej danych, realizując płatności PayPal.
Aby wysłać płatność do innego użytkownika systemu PayPal, wystarczy znać adres e-mail przypisany do jego konta PayPal.
Po autoryzowaniu wysyłki płatności system pobiera odpowiednie środki z Twojego konta PayPal lub karty kredytowej.
Płatności, które odbierasz, zwiększają saldo Twojego konta PayPal. Możesz wykorzystać je
w Internecie lub wypłacić na swój rachunek bankowy w kraju zamieszkania.

Zalety systemu PayPal dla kupujących:

Bezpieczeństwo: System PayPal przechowuje informacje w sposób bezpieczny i nikomu ich nie ujawnia. Możesz płacić innym użytkownikom online, nie ujawniając informacji o swojej karcie kredytowej lub rachunku bankowym.

Wygoda: Założenie konta w systemie PayPal nie trwa długo, a jako użytkownik możesz śledzić wszystkie swoje transakcje online.

Szybkość: Korzystając z karty kredytowej w systemie PayPal, możesz natychmiast wysłać pieniądze do dowolnej osoby mającej adres e-mail.

Brak opłat i prowizji: Wysyłanie pieniędzy oraz płacenie za wygrane aukcje nic nie kosztuje.

Zalety systemu PayPal dla sprzedających:

Bezpieczeństwo: Twoje informacje finansowe nie są nikomu udostępniane. System PayPal chroni Twoje dane za pomocą najlepszej komercyjnie dostępnej technologii szyfrowania.

Wygoda: Możesz zarządzać swoimi transakcjami i zwiększyć skuteczność swojej działalności dzięki szerokiej gamie narzędzi.

Szybkość: Płatności otrzymujesz natychmiast, bez względu na to, gdzie znajduje się kupujący.

Pytajcie w razie potrzeby, chętnie pomogę.
Myślenie jest największym błędem jaki może popełnić tancerz. Musisz czuć! - Michael Jackson
Awatar użytkownika
Heart-break-er

Post autor: Heart-break-er »

Winiar jesteś BOSKI! japrosic
Twój post dużo mi pomógł, dzięki. Mam jeszcze jedno pytanie, czy jeśli mam 15 lat, i nie posiadam karty kredytowej/bankomatowa to czy mogę założyć konto na PayPal?
To Escape The World
I Got To Enjoy That Simple Dance
And It Seemed That Everything Was On My Side
(Blood On My Side)
She Seemed To Say Like It Was Love
Awatar użytkownika
Winiar

Post autor: Winiar »

Nie jestem pewien, możliwe, że tak.
Zawsze możesz poprosić rodziców, żeby podali na PAYPAL dane swojej karty kredytowej i np. przy zakupach będziesz im dawał gotówkę a z ich konta PAYPAL będzie pobierał pieniądze.
Trzeba mieć skończone 18 lat, ale zawsze można zrobić konto na rodzica, oczywiście za jego zgodą i mieć własne hasło i własny Login, tylko konto na rodzica i na jego kartę kredytową.
Myślenie jest największym błędem jaki może popełnić tancerz. Musisz czuć! - Michael Jackson
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

Coś się zmieniło na korzyść na amazonie. Dotychczas nie było opcji zakupu płyt używanych na polski adres, jedynie nowe płyty ze sklepu. Teraz się udaje- mnie przynajmniej za każdym razem ostatnimi miesiącami. A warto, bo opłaty pocztowe nie są duże (mówię o brytyjskim amazonie), a płyty często po kosztach. Z przesyłką nawet i 15 zł i to za limitowane edycje. A stan płyty bez zarzutu. Ebay zupełnie przegrywa z cenami- zarówno płyt jak i opłat pocztowych. Nawet allegro często ma wyższe ceny. O sklepach nie wspomnę. Nie dziwię się, że w UK muzyka jest tak popularna.
ODPOWIEDZ