Koncerty

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
Karolina

Post autor: Karolina »

Niedawno wróciłam z koncertu Paula na Anfield. Macca w rodzinnym mieście, to jest to! Słuchałąm sobie nagrań z jego poprzednich koncertów i nie wypadał aż tak dobrze. Na przykład w Got To Get You Into My Life 'chwiał' mu się głos. Teraz wypadł o wiele lepiej - było perfekcyjnie.
No więc (taak, wiem, nie zaczynaj zdania od...) ok 14:00 zajęłam miejsce w kolejce. Wpuszczali od 17:00. Do tej pory odpadają mi nogi. Od tego stania w miejscu. Miałam miejsca na płycie i zajęłam miejsce blisko sceny, miałam idealny widok. Na początku był chaos - support. ;)Najpierw The Zutons - fajnie zagrali. Dali czadu. Później The Kaiser Chiefs. Oni wypadli gorzej pod względem muzycznym, ale zrobili naprawdę fajne show. Oh My God I Can't Believe It - ta piosenka idealnie oddaje to, co czułam. Teraz też nie wierzę, że widziałam McCartney'a. To jak sen! Po 21:00 na scenę wkroczył jakiś facet. Kojarzę go, ale nie mam pojęcia skąd. Zapowiedział koncert gwiazdy wieczoru. Już podczas tego zaczęłam płakać, a kiedy na scenie pojawił się Paul... to już była histeria (ale po kilku utworach się uspokoiłam). Na początku wykonał The Hippy Hippy Shake - to było dla mnie zaskoczeniem. Nie grał tego od kilkudziesięciu lat. Coś specjalnego na ten koncert. Co jeszcze było niespodzianką - Hey Jude. Żartowałam. A Day In The Life z końcówką z Give Peace a Chance. Wyszło naprawdę świetnie. Większość fanów była wzruszona. Na końcu mnóstwo ludzi z rękami podniesionymi w geście 'peace', czy jak ktoś woli - 'victory'. Niesamowite! Zagrał również Something (piosenkę napisaną przez George'a Harrisona) na ukulele. Ciekawa wersja.
Ex-Beatles wspominał też swoją młodość w Liverpoolu. Mówił, że kiedy tam przyjeżdża, wszystkie wspomnienia wracają. Po tym zaśpiewał piękny utwór In Liverpool.
http://youtube.com/watch?v=ri8m0B5FXZQ&feature=related
Powiedział jeszcze, że urodził się w szpitalu niedaleko Anfield Rd. Wspaniałe efekty specjalne były przy Live And Let Die. Zaśpiewał też parę piosenek z Dave'em Grohlem. Paul bisował pół godziny! Razem z Hey Jude (było mnie przy tym słychać, kiedy śpiewały tylko panie - Macca uśmiechnął się do mnie i pomachał ;-) ) oczywiście. Koncert zakończył się utworem I Saw Her Standing There i pokazem sztucznych ogni. Jedyny taki koncert w moim życiu. Jeszcze emocje nie opadły... Jak wspominam te piękne chwile, od razu zaczynam płakać. Chciałabym jeszcze podziękować mu za wszystko, co robi. Za to, że jest moją inspiracją. Mam nadzieję, że i to marzenie się spełni.

Dołączam listę zaśpiewanych utworów:

1. Hippy Hippy Shake

2. Jet

3. Drive My Car

4. Flaming Pie

5. Got To Get You Into My Life

6. Let Me Roll It/Purple Haze ending

7. My Love (Paul sounding a bit choked up as he sings)

8. C Moon

9. The Long And Winding Road

10. Dance Tonight

11. Blackbird (audience singing along)

12. Calico Skies

13. In Liverpool

14. I'll Follow The Sun (3 repeat endings)

15. Eleanor Rigby

16. Something (Paul on ukelele talks about George Harrison) song morphs to electric guitar version...

17. Penny Lane (false start... Paul starts over)

18. Band On The Run with Dave Grohl (Foofighters)

19. Back In The USSR with Dave Grohl on drums

20. Live And Let Die (fireworks at the end)

21. Let It Be (audience singing along)

22. Hey Jude

Encore

23. Yesterday (audience singing along)

24. A Day In The Life/Give Peace A Chance (audience sing-along)

25. Lady Madonna

26. I Saw Her Standing There with Dave Grohl

Filmy już w sieci.

I LOVE YOUUUUUUUU, PAUL!!!, jak to krzyczałam na koncercie. :-)

Obrazek

Obrazek

Fotki nie moje.
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

I dlatego właśnie warto chodzić na koncerty. I niech mi jeszcze ktoś powie, że DVD to wystarczy.
Gratuluję wrażeń!
Jutro w Katowicach Mount Eerie.
homesick pisze:UNKLE - Eye For An Eye
lodzio miodzio. polecam jak i cala tworczosc Unkle, a zwlascza plytke Never Never Land.wciaga i nie puszcza.
UNKLE mają być w Płocku 1-2 sierpnia- i to za darmo. Idziemy?
Nigdy nie byłem w Płocku. Ktoś był? Tam coś jest interesującego?
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Awatar użytkownika
homesick

Post autor: homesick »

kaem pisze:UNKLE mają być w Płocku 1-2 sierpnia- i to za darmo. Idziemy?
ja sie wstepnie wybieram, ale moje plany zazwyczaj sie klaruja na pare dni przed wyjazdem i karnet na ten festiwal to chyba smieszna cena 25 zl. :)
'the road's gonna end on me.'
Awatar użytkownika
jolene_

Post autor: jolene_ »

kaem pisze:Nigdy nie byłem w Płocku. Ktoś był? Tam coś jest interesującego?
Czy coś interesującego... Masa koncertów. Reggaeland, Cinemagic (i Audioriver właśnie)
to te największe festiwale na których z reguły jest 'coś' ciekawego.
Dla każdego się coś znajdzie.

Zapraszam ; )
Obrazek
i can't stop now, i won't stop now
Awatar użytkownika
kaem

Prawdopodobnie się zobaczymy.

Mount Eerie, Katowice- 3.06.2008

Obrazek

Widzę, że się kolega ze screenagers już rozpisał.
Dodam jedynie, że już przy pierwszym numerze pojawiły się u mnie łzy.
Cieszy, że koncerty małe, klubowe nabierają na znaczeniu w naszym kraju. Przyjeżdża człowiek ze Stanów, by poruszająco zagrać za grosze dla 250 osób w jakimśtam mieście w państwie oddalonym o tysiące kilometrów. Sztuka.
Awatar użytkownika
Pank

Post autor: Pank »

Obrazek

Zaskoczyła. Przeróbką Marchewkowego pola Lady Pank. Nowym utworem dającym nadzieję na naprawdę rewelacyjny album. Sięgnięciem po Grzegorza z Ciechowa. Odświeżeniem starszych piosenek. Nową figurą, charyzmą i urokiem osobistym. Dyskretnym wykpieniem oddzielonych od 'szarych ludzi' vipów z krzesełkami. Kraków z Marią Peszek nabiera kolorytu. We wrześniu pójdziemy po jej nową płytę.
kaem pisze:Dlatego darmowe koncerty są do bani.
Na szczęście, nie wszystkie. Choć o wiele milej słuchało się Marysi w Fabryce Trzciny czy dawno temu, w takiej sobie salce w Siedlcach. A Sinead... na śmierć zapomniałem. Bo Theology bardzo lubię.
kaem pisze:2. września widzę się z Madonną, tuż pod sceną.
Pisz, fotografuj, na tym właśnie polega spełnianie swoich muzycznych marzeń. Nie mogę doczekać się Twojej relacji i... kolejnej płyty koncertowej Madonny. Bo póki co, na spotkanie z nią będę musiał poczekać do trasy promującej jeszcze następny album.
Awatar użytkownika
kaem

Kraftwerk w Polsce! 21-23 września zagrają w Krakowie w nieczynnej już hali Walcowni dawnej Huty Sendzimira. Kraftwerk rewolucjonizowało muzykę elektroniczną w latach 70 i 80, czerpiąc inspiracje od K. Stockhausena, traktującego muzykę jako zjawisko fizyczne. Za wikipedią:
W swych kompozycjach Stockhausen starał się dotrzeć do fundamentalnych kwestii akustyki i psychologii odbioru dźwięku i dzieła muzycznego. Muzyka kompozytora przesiąknięta jest kosmologicznym mistycyzmem.
(...)Z czasem Stockhausen wprowadza do swych przedstawień elementy tańca, dramatu oraz aktów multimedialnych. Do najbardziej ekstrawaganckich pomysłów muzycznych można zaliczyć utwór Helikopter String Quartet na kwartet smyczkowy i cztery śmigłowce, w którym każdy instrumentalista kwartetu gra na pokładzie latającego śmigłowca, a dźwięk przekazywany jest do słuchaczy znajdujących się na murawie za pomocą wzmacniaczy i głośników. Stockhausen jest także jednym z tych artystów, za których sprawą dokonała się nobilitacja muzyki mechanicznej.

Kraftwerk uczynili ekserymenty Stockhausena bardziej przystępnymi. Sam Michael Jackson był nimi zachwycony na tyle, że przy tworzeniu albumu Bad poprosił o udostępnienie od zespołu ich instrumentów i patentu na granie na nich. Kraftwerk odmówili.

To będzie wydarzenie!
Awatar użytkownika
BlackDimension

Post autor: BlackDimension »

Kaem dzięki za info ;-) to świetna informacja :) nie wiem jeszcze co będę robić we wrześniu,ale miło byłoby zobaczyć taką legendę jak Kraftwerk i usłyszeć np The Robots ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika
Stanisław Leon Kazberuk

Post autor: Stanisław Leon Kazberuk »

Kaem!
Nie jesteś w Łodzi?! U Prince'a ?
Awatar użytkownika
kaem

Nie. Pomiędzy jednym a drugim dniem szkolenia w pracy. Ważniejsze wygrało.

Tu więcej na temat koncertu.

Obrazek
Awatar użytkownika
homesick

Radiohead na swojej trasie nie tylko zmieniaja kawalki z setlisty jak w kalejdoskopie...ale takze graja zupelnie nowe utwory :happy:

Super Collider

ciekawe co zaserwuja w Berlinie 8 lipca :knuje:
Awatar użytkownika
kaem

Też będziesz?
Awatar użytkownika
homesick

bede chocby sei walilo i palilo :]

twoje marzenie to Madonna...
ten koncert bedzie moim najwiekszym wydarzeniem muzycznym jak do tej pory ;)
Awatar użytkownika
Speed Demon

Post autor: Speed Demon »

kaem pisze: Nigdy nie byłem w Płocku. Ktoś był? Tam coś jest interesującego?
Szóstego lipca koncert Jona Lorda. Za free
Awatar użytkownika
onlyKATE

Post autor: onlyKATE »

Obrazek
ODPOWIEDZ