Pogaduchy o piłce nożnej :)

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Mandey

Pogaduchy o piłce nożnej :)

Post autor: Mandey »

Tak jak obiecaliśmy sobie wcześniej, zakładam temat dotyczący
wydarzenia które w czerwcu zdominuje czas wielu z nas... Mianowicie
już niedługo Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej! :happy:

Za nami dwa sprawdziany naszej reprezentacji.
Zagraliśmy z Macedonią (1:1) i Albanią (1:0).
Widać że to są jeszcze trenerskie eksperymenty i po grze naszych nie należy oczekiwać na razie Bóg wie czego.
W najbliższą niedzielę na Stadionie Śląskim nastąpi weryfikacja
naszej formy chyba, bo zagramy z silną reprezentacją Danii.
Myślę że dyskusję na temat EURO 2008 czas zacząć!
W tym pierwszym poście będę edytował zawsze tabelę po każdej kolejce
by nie zaśmiecać dalej. Tu będziemy mogli porozmawiać na temat każdego z meczów, wyrażać opinie o zawodnikach, sędziach itd.
Chyba znajdą się chętni do tematu? ;-)
Mojej ulubionej reprezentacji nie ma na tym turnieju. Kibicuję Anglikom
zawsze i wszędzie. Szkoda że ich zabrakło. Tym razem pozostaje kibicować "naszym" i mam jednego czarnego konika do zwycięstwa...
mianowicie... Holendrów. A jak Wy się na to zapatrujecie? Jacy są Wasi faworyci? Jak daleko zajdzie nasza reprezentacja? Zapraszam do dyskusji!
Proszę tylko o wypowiedzi osób które się tym wydarzeniem interesują,
lubią piłkę nożną i mają chęć głębiej podyskutować na ten temat.
:-)

Mistrzostwa Europy W Piłce Nożej 2008 Austria / Szwajcaria

Grupa A
1 Portugalia
2 Czechy
3 Turcja
4 Szwajcaria

Grupa B
1 Chorwacja
2 Niemcy
3 Austria
4 Polska

Grupa C
1 Holandia
2 Włochy
3 Rumunia
4 Francja

Grupa D
1 Hiszpania
2 Szwecja
3 Rosja
4 Grecja
Ostatnio zmieniony pn, 12 lip 2010, 13:47 przez Mandey, łącznie zmieniany 17 razy.
Szukasz mnie? Znajdziesz mnie tutaj albo tutaj ;)
Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik »

Nie wyjdą z grupy, bo nigdy nie wychodza, chyba ze Leo bedzie tworca cudu.
Obrazek
Mandey

Krecik pisze:Nie wyjdą z grupy, bo nigdy nie wychodza, chyba ze Leo bedzie tworca cudu.
Heh, ja zaznaczyłem ćwierćfinał bo myślę że to maksimum możliwości
na jakie ich stać choć kto wie. Przegrana na dzień dobry z Niemcami może ich już załatwić na amen :-/
Awatar użytkownika
malakonserwa

Post autor: malakonserwa »

Najbardziej martwi świetna forma Chorwatów.
Najbardziej cieszy kontuzja najważniejszego z chorwackich graczy.

Chamska jestem, wiem. Przepraszam :p
Obrazek
Mandey

Trener reprezentacji Polski ogłosił dziś skład, który pojedzie
na te mistrzostwa...

Bramkarze:
Artur Boruc (Celtic Glasgow), Tomasz Kuszczak (Manchester United), Łukasz Fabiański (Arsenal Londyn)

Obrońcy:
Dariusz Dudka, Wojciech Łobodziński (obaj Wisła Kraków), Jakub Błaszczykowski (Borussia Dortmund), Mariusz Lewandowski (Szachtar Donieck), Rafał Murawski (Lech Poznań), Łukasz Garguła (GKS Bełchatów), Jacek Krzynówek (VfL Wolfsburg), Michał Pazdan (Górnik Zabrze), Roger Guerreiro (Legia Warszawa)

Napastnicy:
Euzebiusz Smolarek (Racing Santander), Maciej Żurawski (AE Larissa), Tomasz Zahorski (Górnik Zabrze), Marek Saganowski (FC Southampton)

Nie powiem, skład bardzo ciekawy ;-)

Edit 05 06 2008: Jakub Błaszczykowski z powodu kontuzji opuszcza drużynę... Na jego miejsce powołany zostaje Łukasz Piszczek (Hertha Berlin)
Edit 06 06 2008: Kontuzja wyklucza także Tomasza Kuszczaka, w jego miejsce powołany zostaje Wojciech Kowalewski (Korona Kielce)
Ostatnio zmieniony sob, 07 cze 2008, 14:31 przez Mandey, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

Post autor: majkelzawszespoko »

No więc ruszamy.
Co do Polskiej reprezentacji, to oczywiście całym sercem przy Nich.
Nie zmienia to faktu, że jestem realistą, a piłkarze już nie raz, nie dwa pokazywali klasę w różnego rodzaju meczach towarzyskich lub eliminacjach do największych imprez, po czym na tych imprezach pokazywali totalne dno piłkarskie.
Dlatego zaznaczyłem, iż nie wyjdziemy z grupy...
no a te sparingi, to szkoda gadać.
schemat - mecz z niemcami - mecz nadziei na udane mistrzostwa, od niego będzie wszystko zależało ( szczerze, to ja zadowoliłbym się remisem, byle nie bezbramkowym - trzeba tym sukinsynom strzelić gola )
mecz z Austrią - mecz ostatniej szansy.
mecz z Chorwacją - mecz pocieszenia.
czyli mamy klasyczny zestaw mundialowy reprezentacji Polski.
ale oczywiście gorąco będę kibicował, odziany we flagę, dzierżący w dłoni trąbkę.

a co gdy nas zabraknie?

jest tylko jedna odpowiedz - ITALIA.

co tu dużo mówić, kocham tę reprezentację, a miłość ta niewiele ustępuje miłości do Polski. wynika to raczej z głodu sukcesów, które nie są nam dane, więc moja psychika zastosowała ekwiwalent.

4-krotni mistrzowie świata. Catenaccio to już przeszłość, co squadra azzurra udowodniła znakomicie na mistrzostwach świata w roku 2006.
ten piękny mecz z Niemcami w półfinale oraz dramatyczny finał, wygrany po rzutach karnych. serce roście.

teraz czekam, co Italia zaprezentuje na Euro. grupa jest niezwykle trudna:
Francja - wiadomo, zawsze wielka Francja, w odmłodzonym, głodnym sukcesu składzie. będą chcieli się zrewanżować za przegrany finał, to pewne.
Holandia - nie pamiętam teraz dokładnie, ale bodaj w 2006 roku, po, a raczej jeszcze przed rozczarowaniem, związanym z grą Holendrów, Marco Van Basten powiedział, że przygotowuje młodą reprezentację ma finały w 2008 i 2010 roku. Co z tego wyjdzie? Czy Holendrzy w końcu przełamią złą passę meczów przeciwko Włochom? Nie zapominajmy przecież tego ćwierć(pół?)finału na Euro2000, kiedy to pomarańczowi nie wykorzystali 2 rzutów karnych podczas meczu, a następnie polegli w rzutach karnych. Holandia zawsze faworytem, a jak tym razem? przekonamy się już 9 czerwca, mecz Włochy - Holandia.
Rumunia - co do Rumunów mam pewne wątpliwości, oglądałem co prawda mecz z Bułgarią wygrany 2-0, ale bez zaskoczenia - Bułgaria zbyt wymagającym przeciwnikiem nie jest. W składzie takie gwiazdy jak Bogdan Lobont, Cosmin Contra, Cristian Chivu, Adrian Mutu czy Daniel Niculae. Reszta to raczej piłkarze z przeciętnej ligi rumuńskiej.

Myślę, że Italia awansuje z 1 miejsca, przed Holandią. OBY.

Skład reprezentacji Włoch:
bramkarze:
Gianluigi Buffon - oczywiście numer jeden we Włoszech i na świecie. Bramkarz Juventusu praktycznie nie popełniający błędów i zawszre pewny swego.
Marco Amelia - miałem przyjemność oglądania pare razy tego pana w akcji i muszę przyznać, że jego wybór mnie nie dziwi. Idealny zmiennik dla Buffona, w razie kłopotów zdrowotnych, których nie można wykluczyć (Gigi boryka się od roku z bólami pleców).
Morgan De Sanctis - nie widziałem go w akcji, także nie wypowiadam się. wiem tylko, że broni w Sevilli i myślę, że nie wyjdzie na boisko podczas tych mistrzostw.

obrońcy:
Fabio Cannavaro, Marco Materazzi, Christian Panucci, Andrea Barzagli, Gianluca Zambrotta, Giorgio Chiellini, Fabio Grosso.

co tu dużo pisać? jak dla mnie najlepsza obrona w Europie, jeśli nie na świecie. Mam nadzieję, że pokażą to na turnieju. Dziwić może trochę brak Nesty, który również jest pewnym punktem w obronie, jednak no pan Donadoni wie co robi (mam nadzieję).

rozgrywający:
Andrea Pirlo - geniusz, geniusz i jeszcze raz geniusz. jeden z najlepszych na świecie. ma petarde, świetne myślenie i dobre warunki fizyczne. jeden z bohaterów MŚ. nie mogło Go zabraknąć.
Gennaro Gattuso - drugi z muszkieterów, chociaż ja go w pierwszym składzie nie widzę. jest waleczny, to prawda, ale jużnie te lata, nie ta walka i przede wszystkim, nie ta forma Gennaro. Pora wpuścić młodszych.
Massimo Ambrosini - ekhm, na ten temat się nie wypowiadam. dla mnie kompletne pudło, ławka jak nic. zdziwię się, jeśli będzie inaczej.
Daniele De Rossi - jeden z lepszych graczy w składzie. doskonały technicznie, szybko przystosowujący się do gry kolegów, potrafiący wygrać mecz w pojedynkę jak trzeba i szczęście dopisze. Jego widzę w wyjściowej jedenastce. Oby tylko potrafił kontrolować nerwy, co częśto mu nie wychodzi.
Simone Perrotta - kolejny świetny gracz Romy, który będzie walczył o miejsce w pierwsyzm składzie.
Alberto Aquilani - że tak powiem - odkrycie. Toczy się walka o tego gracza we Włoszech i Europie. Jeden z większych talentów i nadziei Romy i Squadra Azzurra, o mały włos nie zmarnowana przez Fabio Capello.
Mauro Camoranesi - Mauro miał takisobie sezon w Juventusie, co nie znaczy, że jest słaby. Zawsze świetny, zawsze szybki, zwinny i technicznie kapitalny. Ja go widzę w pierwszej drużynie, ale zobaczymy co zrobi Donadoni.
Riccardo Montolivo - gracz, który bardzo przyczynił się do 4 miejsca Fiorentiny w rozgrywkach Serie A, co daje Violi grę w eliminacjach do Ligi Mistrzów. Młody, 22 letni pomocnik przyniesie dużo świeżości włoskiej drużynie, o ile Donadoni pozwoli mu sięrozegrać.

napastnicy:
Luca Toni - wiadomo, król strzelców bundesligi.
Alessandro Del Piero - król strzelców Serie A, aczkolwiek ma już chłop swoje lata i nie wydaje mi się, że będzie grałw pierwszym składzie, także będzie idealnym zmiennikiem - jokerem.
Antonio Di Natale - 17 bramek w Serie A, to coś mówi. Znakomicie potrafi się znaleźć i wykorzystać sytuację.
Marco Borriello - to było dla mnie troche zaskoczeniem, niby strzelił te 19 bramek w tym sezonie, ale trzeba zauważyć brak Francesco Tottiego, czyżby zatem Borriello wygryzł rzymianina ze składu? Zobaczymy jak to się ułoży.
Fabio Quagliarella - kolejny znakomity talent. 12 bramek w tym sezonie, w tym conajmniej 5 niezwykłej urody. gracz, po którego zgłaszają się co chwile nowe kluby. Nie zdziwiłbym się, gdyby w przyszłym sezonie grał dla Realu Madryt czy Arsenalu.
Antonio Cassano - i ostatni z tej grupy. Gdzieś tam się zagubił po odejściu z Romy. Słabe występy w Realu zmusiły klub do wypożyczenia do Sampdorii, gdzie jednak Antonio potrafił odnaleźć formę sprzed lat i teraz znowu zachwyca wspaniałą grą. Niewielki, za to zwrotny i technicznie wyśmietnity, choć momentami niesforny i wybuchowy.

moje pytanie do pana Donadoniego, a gdzie do k***y nędzy jest Iaquinta?

Mandey pisze:W najbliższą niedzielę na Stadionie Śląskim nastąpi weryfikacja
naszej formy chyba, bo zagramy z silną reprezentacją Danii.
nie taka silna Dania jakby to miało się wydawać.

Mandey pisze:Mojej ulubionej reprezentacji nie ma na tym turnieju. Kibicuję Anglikom
zawsze i wszędzie. Szkoda że ich zabrakło.
a ja się bardzo cieszę. Niby angielski futbol jest taki potężny, a tu proszę, taki psikus Chorwaci wywinęli. I dobrze im tak! Jakby potrafili grać razem, to może coś z tego by wyszło, bo skład teoretycznie mają na mistrza świata, a praktycznie to z grupy eliminacji mistrzostw europy wyjść nie potrafią. żenada, ż e n a d a.

co do innych faworytów?
hmm.
Hiszpanie, może w końcu coś osiągną, a nie ciągle to odpadanie w ćwierćfinałach, to już się nudne robi.
Niemcy, hmm niby tu remis z Białorusią, ale wiadomo, wszyscy grają a wygrywają Niemcy.
Czarnym koniem dla mnie będą Rosjanie, których futbol się rozwija w niesamowitym tempie.
Wszystko możliwe, póki piłka w grze!

Niech wygra najlepszy!

POLSKA GOLA!
FORZA ITALIA!
Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
malakonserwa

mecz z Chorwacją - mecz pocieszenia
Taa, chyba pocieszenia dla Chorwacji :-)
jest tylko jedna odpowiedz - ITALIA.
W ostatnich latach Włosi prawie zawsze zawodzą. Większe szanse dawałabym Francuzom, którzy od lat trzymają wysoki poziom gry.

Hiszpanie pewnie jak zwykle 'gdzieś' odpadną (obstawiam półfinał), bo kiedy jest duże ciśnienie, zawsze zawodzą. Uważam, że duże szanse mają Portugalczycy, choć z nimi jest podobnie jak z Hiszpanami.

Rosjanie mogą zaskoczyć (choć jestem ich największym antykibicem), Grecy raczej nie udźwigną presji "ostatnich Mistrzów Europy" i odpadną prędko (moim zdaniem). Austria niech się cieszy, że w ogóle gra na Euro (tylko dzięki organizowaniu mistrzostw), Szwajcaria zapewne nie pokaże nic ciekawego.

Interesująca może być gra Turków, którym szczerze kibicuję. Patrząc po ostatnich sukcesach Fenerbahce i stylu gry tureckich zawodników w innych klubach, mogą nieźle namieszać. Szwecji nie daję większych szans, choć pewnie ćwierćfinał zaliczą. Rumunia to raczej też jakieś nieporozumienie.

I tyle. Całym sercem z Polską!
Obrazek
Mandey

malakonserwa pisze:W ostatnich latach Włosi prawie zawsze zawodzą.
Tak zawodzili że Mistrzostwo Świata zdobyli :smiech:
majkelzawszespoko pisze:a ja się bardzo cieszę. Niby angielski futbol jest taki potężny, a tu proszę, taki psikus Chorwaci wywinęli. I dobrze im tak! Jakby potrafili grać razem, to może coś z tego by wyszło, bo skład teoretycznie mają na mistrza świata, a praktycznie to z grupy eliminacji mistrzostw europy wyjść nie potrafią. żenada, ż e n a d a.
Ja się nie cieszę, ale z wypowiedzią dalszą się zgodzę.
Jak długo liga angielska będzie wyglądała jak wygląda tak długo
reprezentacja grać będzie jak gra! Obcokrajowców full a młodzieży
nie widać. Zobaczymy jak będzie w następnych latach.
majkelzawszespoko pisze:POLSKA GOLA!
...taka jest kibiców wola! ;-)
malakonserwa pisze:Całym sercem z Polską!
I tak trzymać, tylko obyśmy znów na nich psów nie wieszali.

ps. w towarzyskim z Duńczykami stawiam 1:2 dla gości :wariat:
Awatar użytkownika
jolene_

Post autor: jolene_ »

Noo już niedługo rozpocznie się to szaleństwo ; )

Też wychodzę z przekonania, że mecz z Niemcami jest najważniejszy... Wiadomo, Polacy się postarają, jako że 'Niemcy nasz odwieczny wróg'. Możemy mieć problemy z Chorwacją Mam nadzieję jednak, że wyjdziemy z grupy.

Poza Polską kibicuję Francji i Holandii (czemu są w jednej grupie...).
Karne z finału MŚ oglądałam we Włoszech ;D fajnie było patrzeć na radość Włochów, kilka dni po Mistrzostwach wisiały flagi z wynikiem karnych, dosłownie wszędzie napisy FORZA ITALIA. A ja byłam załamana, że nie wygrała Francja.
Fajnie, że teraz są w jednej grupie z Włochami.

Najciekawiej (oprócz B rzecz jasna :) będzie więc z grupie C ;D Włochy, Francja, Holandia, Rumunia- no musi być ciekawie.
Ostatnio zmieniony sob, 14 cze 2008, 23:54 przez jolene_, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
i can't stop now, i won't stop now
Awatar użytkownika
viva201

Post autor: viva201 »

Jak zwykle wierzę w naszych i zagłosowałam,że nie wyjdą z grupy ;-)
Obrazek
Jethro

Post autor: Jethro »

Dla mnie najważniejszy jest mecz z niemcami interesuje mnie tylko wygrana, pora im pokazać, że nie tylko potrafimy kraść ale i dobrze grać.
Awatar użytkownika
malakonserwa

Tak zawodzili że Mistrzostwo Świata zdobyli
E. Przypadek ;-) Z braku lepszych drużyn ;-)
Nie lubię piłki w wykonaniu włoskiej reprezentacji...
Dla mnie najważniejszy jest mecz z niemcami interesuje mnie tylko wygrana, pora im pokazać, że nie tylko potrafimy kraść ale i dobrze grać.
A właśnie, że nie najważniejszy jest wynik a styl. Bo można przegrać, ale z godnością.
I tak trzymać, tylko obyśmy znów na nich psów nie wieszali.
Kto wieszał, ten wieszał...
Wiadomo, Polacy się postarają, jako że 'Niemcy nasz odwieczny wróg'.
Dowalić im, dowalić! Za Westerplatte! :smiech:
Obrazek
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

Post autor: majkelzawszespoko »

Kadra Niemiec na ME:
Bramkarze: Jens Lehmann (Arsenal Londyn), Robert Enke (Hannover), Rene Adler (Bayer Leverkusen)

Obrońcy: Christoph Metzelder (Real Madryt), Per Mertesacker (Werder Brema), Philipp Lahm (Bayern Monachium), Arne Friedrich (Hertha Berlin), Marcell Jansen (Bayern Monachium), Clemens Fritz (Werder Brema), Heiko Westermann (Schalke 04)

Pomocnicy: Michael Ballack (Chelsea Londyn), Thomas Hitzlsperger (VfB Stuttgart), Simon Rolfes (Bayer Leverkusen), Torsten Frings (Werder Brema), Bastian Schweinsteiger (Bayern Monachium), Piotr Trochowski (Hamburger), Tim Borowski (Werder Brema), David Odonkor (Betis Sewilla)

Napastnicy: Mario Gomez (VfB Stuttgart), Miroslav Klose (Bayern Monachium), Kevin Kuranyi (Schalke 04), Lukas Podolski (Bayern Monachium), Oliver Neuville (Moenchengladbach).

jak dla mnie to słabiutko. zobaczymy jak się zaprezentują. ciekaw jestem jak sam s********.
a mecz się zbliża : )
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Liberian Girl

Post autor: Liberian Girl »

Czekałam na ten temt, chociaż ostatnio nie ogladam piłki nożnej w tv. Jestem nastawiona bardziej pesymistycznie co do poczynań Polaków na Euro 2008. Wiele razy pokazali "na co ich stać", dlatego nie liczę na zbyt wiele żeby nie ulec potem rozczarowaniu. Będą mieli szczęście jak wyjdą z grupy, a co dopiero jak dotrą do ćwierćfinału (ale to mało możliwe)

A tak cichaczem to liczę na Czechów ;-)
Canario

Post autor: Canario »

Pisalem wczesniej dluzszego posta ale mi net nawala cos i wykasowalo go to tylko w skrocie powiem. Ze licze na przeblysk geniuszu Leo Beenhakera. Kto byl trenerem Realu Madryt (moj ulubiony klub) to musi byc wybitnym trenerem. Zreszta widac po zaangazowaniu zawodnikow ze im zalezy. Nie ma juz tego co przed poprzednimi mistrzostwami w Korei ze po sezonie najpierw zawodnicy wyjezdzali na wczasy,pozniej brali udzial w sesjach reklamowych,wyklucali sie o kase a w miedzy czasie trenowali. Jestem optymistycznie nastawiony i wierze w historyczna wygrana z Niemcami. Kto wie czy nie bedziemy na tych mistrzostwach czarnym koniem. Ale nie podejmuje sie prognozowania jak daleko zajdziemy.
ODPOWIEDZ