Nie ma to jak płyta Prince'a

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
Karolina

Post autor: Karolina »

Ja widziałam jeszcze When Doves Cry, Erotic City itp.
Musisz kupić sobie jakąś płytę. ;-) Według mnie najlepiej Purple Rain na początek. Bo to klasyk.
Ja ostatnio zaczęłam słuchać więcej muzyki Prince'a. Jakoś tak po obejrzeniu filmu Purple Rain. Tylko ostatnia płyta mnie nie zachwyciła (chociaż lubię Chelsea Rodgers, Guitar - wersję z singla i The One U Wanna C. Myślę, że lepsze są jego wcześniejsze nagrania. Ale jeszcze dokładnie nie wiem, nie mam całej jego dyskografii. Trochę mi zejdzie przy kupowaniu całej, ale może kiedyś. ;-)
Awatar użytkownika
Tatiana.

Post autor: Tatiana. »

a sama piosenke purple rain uwielbiam :), ale mimo to nie zmotywowala mnie jakos nigdy do blizszego zapoznania sie z jego muzyka :mlotek: czas zaczac nadrabiac zaleglosci :)
He was always such a nice boy
The quiet one
With good intentions
Respectful to his mother
His life was stole
Now we'll never know
Awatar użytkownika
Klarison

Post autor: Klarison »

Polecam płytke pod tytułem Batman.Jest spooko:)
Obrazek
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

Batman jest rzeczywiście bardzo przystępnym albumem. Przebojowy dryg; utwory mają krótkie, bardzo przyswajalne formy.

W telewizji raz po raz mówią, że z Prince'm ma zagrać Igor Falecki. Igor to 4-letni dzieciak, bardzo przyzwoicie radzący sobie z perkusją. Nie oglądam nadto telewizji, ale znajomi, już dwaj, z zaprzyjaźnionego forum Myslovitz mi podpowiedzieli. Informacja ta padła min. w pr. Jaka to melodia, gdzie Igor wystąpił gościnnie.
Tu parę przykładów umiejętności Igora.

Myślę, że Michael zzielenieje z zazdrości, że mu Prince dzieciaka podkradł (jak wiadomość się potwierdzi). Obstawiam, że kolega i tak wcześniej czy później pozna i króla popu. A że Igor jest z Polski, to... Hmmm.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Awatar użytkownika
Karolina

Post autor: Karolina »

Z Batmana najbardziej lubię utwór Partyman. Ogólnie film i soundtrack są bardzo fajne. Charakterystyczne.

Ciekawe, jak to się stało, że Prince usłyszał o Igorze? Nowa Sheila E. ;-)
Awatar użytkownika
Klarison

Post autor: Klarison »

Dziś wysłuchałem PURPLE RAIN i musze powiedzieć że wciagam sie coraz bardziej w muzykę Prince'a.Polecam szczególnie When Doves cry.Jest zajefakenbista!!!
Obrazek
Awatar użytkownika
kaem

Wywiad z ex- żoną Prince'a, Mayte Garcia.
http://fiyamag.com/content/view/20/9/

Mówi o ich wspólnym życiu. Wspomina min., że nie mogła nigdy do niego dzwonić i do dziś nie wie, czemu.
Wywiad nie jest napastliwy, pokazuje raczej kobietę, która wychodzi na prostą i nie ma złych wspomnień.

Przy okazji, Planet Earth jest nominowany do Fryderyków. Prince już kiedyś dostał tę najważniejszą nagrodę polskiej fonografii- za Musicology.
Mandey

Post autor: Mandey »

baaardzo ale to baaardzo cenię sobie twórczość tego gościa ;-)
kilka płytek mam... a mój ulubiony utwór?
....Pop Life tak poprostu blabla
Szukasz mnie? Znajdziesz mnie tutaj albo tutaj ;)
Awatar użytkownika
kaem

Prince otrzymał nagrodę Grammy:
Category 24

Best Male R&B Vocal Performance
(For a solo vocal performance. Singles or Tracks only.)

Future Baby Mama
Prince

Track from: Planet Earth
[Columbia/NPG Records]

Obrazek

Przyznanie nagrody miało miejsce poza czasem antenowym. Pokazano Prince'a jedynie w chwili, gdy wręczał statuetkę Alicii Keys.

Co ważne, wystąpił zespół The Time.
Awatar użytkownika
kaem

Na polskim forum Prince'a,

Obrazek

do obejrzenia najnowszy teledysk Księcia, Somewhere Here On Earth.
Awatar użytkownika
kaem

...Tak przy okazji płyt Janet i wiki.
Mam podobnie z płytami Prince'a. On na szczęście wciąż trzyma poziom, ale też ma bogatą muzyczną przeszłość. W swoich zbiorach mam 51 tytułów, z których ok. 15 to albumy 2- lub 3- płytowe. A i tak to nie wszystko. Muzyka jazzowa, instrumentalna, a przede wszystkim niepowtarzalna prinsiasta fuzja rocka i funku. I też tak sobie skaczę dziś po wikipedii i przypominam różne historie związane z poszczególnymi albumami. Wiele razy przewija się Michael Jackson. Wiecie, że Tim Burton, kręcąc pierwszego Batmana, do którego Książę napisał muzkę, miał pomysł, by Prince był czarnym charakterem, a Michael dobrym? MJ odmówił...

http://en.wikipedia.org/wiki/Prince_discography

Te kilkadziesiąt albumów to kawał historii muzyki. Kawał muzyki pełen zawsze ciekawych rozwiązań kompozycyjnych. Słychać zawsze pasję. Każda płyta ma swoją historię, okoliczności powstania. Swoje życie. Jak kolejny odcinek wciągającego serialu. Poszczególne albumy się ze sobą wiążą- zapowiadają się, odwołują do siebie. Słychać, że za nimi stoi świadomy ich tworzenia człowiek, nie muzyk sesyjny, za którym stoi gwardia menadżerów.
Jakby potraktować dyskografię J5/Jacksons i okres Motown jak jedną długą listę płyt Michaela Jacksona, mamy podobnie. Tacy artyści, którzy potrafią przetrwać powodują, że muzyka jest największą z moich życiowych pasji; która przypomina, że życie to frajda.
Tak mnie jakoś wzięło dziś. Pozdrawiam wszystkich muzycznych freaków tutaj.
Awatar użytkownika
Tatiana.

Mandey pisze:baaardzo ale to baaardzo cenię sobie twórczość tego gościa ;-)
kilka płytek mam... a mój ulubiony utwór?
....Pop Life tak poprostu blabla
nie mam tego :(
moglbys czyms do sciagniecia zarzucic? albo na maila mi wyslac jesli masz to na kompie?
kaem-> zachęcam do wizyty w sklepie muzycznym.
The quiet one
With good intentions
Respectful to his mother
His life was stole
Now we'll never know
Mandey

Post autor: Mandey »

Tatiana pisze:nie mam tego :(
moglbys czyms do sciagniecia zarzucic? albo na maila mi wyslac jesli masz to na kompie?
wybacz ale dla mnie Prince to gość pokroju Michaela więc go też okradać nie będę...
Szukasz mnie? Znajdziesz mnie tutaj albo tutaj ;)
Awatar użytkownika
Tatiana.

nie no spoko. chodzilo mi o to, ze moze masz to na dysku do uzytku wlasnego i moglbys przeslac nie mowie tu o jakims rozpowszechnianiu wielkim, tylko po prostu zebym mogla posluchac, albo tez masz linka do jakiejs strony gdzie to jest do obejrzenia, choc w przypadku princa to malo prawdopodobne. a sklep muzyczny? oczywiscie, ja tez kupuje orginalne plyty a nie mam wszystkiego posciaganego z neta itd ale zeby cos kupic chcialabym sie z tym najpierw choc powierzchownie zapoznac.
wybacz, jesli pytanie bylo nie na miejscu.

edit
poza tym gdybym sciagala muzyke z neta to bym miala jakis program do sciagania i bym cie o to nie pytala tylko bym to sobie po prostu sciagnela ;)
The quiet one
With good intentions
Respectful to his mother
His life was stole
Now we'll never know
Awatar użytkownika
Smooth_b

Post autor: Smooth_b »

kaem pisze:Wiecie, że Tim Burton, kręcąc pierwszego Batmana, do którego Książę napisał muzkę, miał pomysł, by Prince był czarnym charakterem, a Michael dobrym? MJ odmówił...
A wiadomo czy Prince sie w tej kwestii wypowiedział?
ODPOWIEDZ