Głównym celem wątku ma być skupienie tutaj naszych ulubionych przepisów kulinarnych i cukierniczych w celu "pokazania innym, że coś jest wykonywalne" tak mniej więcej, dlatego myślę, że dobrym pomysłem jest załączanie do przepisów zdjęć potraw wykonanych prez nas. Ja upodobania kulinarne mam dość "ekscentryczne" i moja rodzina twierdzi, że po tygodniu mojej kuchni można w najlepszym razie paść z głodu

DRUKOWANY SERNIK:

składniki:
Ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko całe
- 125g margaryny
- 2 łyżki kakao
Wszystkie składniki wyrabiamy dokładnie i wkładamy na jakiś czas do zamrażlaki (jakąś godzinę, jeśli chcemy w miarę miękkie ciasto, ono ogólnie może bardzo długo w tej zamrażalce leżeć, tylko potem takie zamrożone ciasto się trze na blachę). Radzę raczej ciasto przemrozić, bo inaczej okrótie się lepi i jest z nim dużo nerwów

Uwagi: 1. Ciasto można zrobić bez kakaa, wyjdzie wtedy jasne.
2. U mnie w rodzinie ostatnio się wycfaniliśmy i zobimy sernik przy pomocy ciast gotowych. Kupujemy pudełko i robimy ciasto z proszku.
Masa:
- 2 kilogramy sera mielonego
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki cukru
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 4 całe jajka
- 4 żółtka
````````````````
- 2 puszki brzoskwiń
- 1 paczka wiórek kokosowych
Wszystko zmiksować bez mleka, owoców i kokosu, później dodawać po pół szklanki mleka dalej miksując. Pokroić brzoskwinie w plasterki, wrzucić je do sera (zostawiając trochę) sok nie będzie potrzebny. Wsypać kokos, zamieszać, wylać na blachę i piec 50 minut w temperaturze 200 st. C. W tym czasie ubić pianę z połowy pozostałych białek, po ubiciu dodając do nich jeszcze 1 szklankę cukru. Po upłynięciu 50 minu wylać pianę na blachę i piec jeszcze 15 minut. (Uważać bo piana lubi się przypalać).
Uwagi: 1. Można upiec też sernik z 1 kilo sera (wtedy zmniejszamy ilość wszystkich pozostałych składników masy) ale wtedy sernik wychodzi bardzo niski.
2. Jeśli pieczemy pzy użuciu gotowego proszku używamy:
- 2 kilogramy sera mielonego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 1 paczka proszku do masy
3. Można użuć dowolnych owoców (byleby nie miały za dużo soku) do sera. Mnie ostatnio maży się sernik migdałowy.
CINI MINIS

składniki:
- 6 całych jajek
- 1 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/4 szklanki mąki przennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka octu
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, później dowwać do nich stopniowo cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia, miksować, dodać ocet, miksować, gdy się spienią dodawać stopniowo pianę z białek mieszając (nie miksując !) Gdy się dokładnie połączą dodać olej i mieszać na gładką masę.
Na wysmarowaną tłuszczę blachę wylać ciasto. Posypać obficie cynamonem i cukrem.
Uwagi: Ciasto niekoniecznie musi być z cynamonem, na zdjęciu jest z jagodami.
ORZECHOWIEC:

składniki:
I. Ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 2 całe jajka
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Zagnieść wszystko razem i podzielić na 2 części.
Gdy orzechy będą gotowe rozwałkować połowę ciasta, wyłożyć na nią orzechy i upiec na złoty kolor w temperaturze 200 st. C Drugą połowę ciasta upiec bez orzechów.
II. Orzechy
- 1/2 szklanki cukru
- 150g masła lub margaryny
- 2 łyżki miodu
- 300g orzechów włoskich
Smarzyć wszystko razem na złóty kolor przez ok. 6 minut.
III. Masa budyniowa
1 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1 budyń śmietankowy
3/4 kostki masła
1 szklankę mleka zagotować z cukrem. 1/2 szklanka mleka, żółtka i budyń wymieszać i wlać na gotujące się mleko. Do gorącego budyniu dodać masło i miksować do uzyskania zwartej konsystencji. Gorącą masą przełożyć wystudzone placki.
Uwagi: brak
TIRAMISU:

składniki:
- 300g podłużnych biszkoptów
- 2 opakowania (500g) mascarpone
- 4 jajka
- 4-5 łyżek bardzo drobnego cukru kryształu
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 50 ml likieru migdałowego amaretto lub innego alkoholu lub aromatu migdałowego
- 2 łyżki ciemnego kakao
W głębokim, dość płaskim naczyniu zaparzyć kawę z dwóch szklanek wody. Kawa ma być naprawdę mocna. Dodaj alkohol odstaw do wystudzenia.
Dokładnie umyj jajka ciepłą wodą, osusz, oddziel białka od żółtek. Wsyp do żółtek 3/4 przygotowanego cukru i ucieraj mikserem na puszysty kogel-mogel. Przerwij, gdy masa zbieleje, a cukier przestanie chrzęścić w zębach. Wrzuć do kogla-mogla serek mascarpone i najpierw delikatnie wymieszaj łyżką, a potem miksuj, aż składniki całkowicie się połączą. Następnie starannie opłucz końcówki miksera i dokładnie je wytrzyj. Do białek dodaj szczyptę soli, ustaw mikser na najniższe obroty i zacznij ubijać pianę. Gdy mocno zesztywnieje (będzie się rwała, a nie ciągnęła), wsyp pozostały cukier (utrwala pianę) i kontynuuj ubijanie jeszcze przez 1-2 minuty. Przełóż ubite białka do naczynia z kremem i powoli, delikatnie mieszaj, aż masa stanie się puszysta i jednolita.
Nasącz połowę biszkoptów kawą poprzez zanurzenie ich na moment w kawie, ułóż je na blasze, połóż na nie połowę kremu, posyp połową kakao, połóż następną warstwę biszkoptów i kremu. Włóż na kilka godzin (najlepiej ponad 12) do lodówki i dopiero przed podaniem posyp resztą kakao.
Uwagi: 1. Słyszałam też o Tiramisu ze śmietaną, czyli pół litra kremówki ubijamy, dodajemy marcapone i mamy gotowy krem.
2. Tiramisu ma to do siebie, że się rozpada, także dobrym pomysłem jest zrobienie go w pucharkach.
3. Naprawdę ważne jest żeby biszkopty nie były za mokre, jeśli takie będą kawa będzie się odsączać, a poza tym ciasto traci na smaku.