Koncerty

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
Pank

Post autor: Pank »

Niedziela na Placu Zamkowym - drugi koncert z cyklu Solidarni z Białorusią był, przynajmniej dla mnie, przede wszystkim sporą dawką interesującej muzyki i świetnych duetów: przed transmisją w publicznej telewizji zagrał zarówno rockowy, białoruski, zakazany zresztą w tym państwie, zespół B.N., jak i Sidney Polak z kilkoma utworami. Jego muzyka może nie niesie ze sobą ambitnych treści, ale do zabawy?... Pozytywnie zagrał perkusista T.Love. A oficjalna część - co za utwory! - bo i pojawiła się nowa wersja Konstytucji Lecha J., i Kayah gdzieś tam w chórkach, i Muniek śpiewający Tylko miłość, i Nosowska z Czasem spełnienia (uwielbiam ją, ale tym razem jednak trochę się zawiodłem), i Vavamuffin, a przez cały czas na scenie grał Maleo Reggae Rockers... I zabawę pod sceną wspominam bardzo miło. Dało się odczuć kilkutysięczną publiczność.

A z drugiej strony - ile tu patosu, ile wyreżyserowania, jaka dbałość o to, by koncert ładnie w telewizji wyglądał, a w końcu - jakże ironicznie wyglądały słowa wypowiedziane przez gwiazdy serialu M jak Miłość o Białorusi... Szczerze wątpię, by chociaż połowa z nich była zainteresowana polityką w tym kraju.

A ponieważ w Gazecie Wyborczej, na okładce Stołecznej, koncert ilustrowało TO zdjęcie, to pozostaje mi je tu wkleić. Się przeraziłem. :wariat:

Obrazek

Ceny niby niekoniecznie z kosmosu, bo gwiazdy tego formatu tyle każą sobie właściwie płacić, ale pana George'a sobie podaruję. Za to Placebo chyba jednak aktualne. A w maju Juwenalia...
Awatar użytkownika
huczek

Chiara Civello

Post autor: huczek »

Wczoraj w Bydgoszczy dzisiaj w Warszawie w fabryce trzciny Chiara Civello daje koncert. Pierwszy raz usłyszałem Chiarę w składance Kydryńskiego pt. siesta 2 (piosenka Ora). Chiara ma urzekający głos. Bardzo polecam. Prawdopodobnie dzisiaj sie wybiore.
Obrazek
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

W lipcu w Poznaniu wystąpi Sinead O'Connor.
http://miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4074136.html
Thriller, wybierasz się?
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Majxs

Post autor: Majxs »

A juz 2 czerwca koncert Ich Troje w Warszawie.......!!
Awatar użytkownika
Stanisław Leon Kazberuk

Post autor: Stanisław Leon Kazberuk »

kaem pisze:W lipcu w Poznaniu wystąpi Sinead O'Connor.
http://miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4074136.html
Sinead będzie zamiast Planta?
Na Planta chciałem iść...
Nie znam muzyki Sinead na tyle, żeby było to dla mnie wydarzenie obowiązkowe. Ale od początku podejrzliwie patrzyłem na sprawę koncertu Roberta P. I w dodatku za darmo? No i masz, sprawdziło się. Będzie Sinead O'Connor.
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

Ona rozmawia, zawsze zachowując naturalne proporcje. Pomiędzy słowami i ciszą; milczeniem i nazywaniem myśli. Jak ktoś słyszał jakikolwiek z nią wywiad- wie. Zaczyna spokojnie, by później się rozwinąć i dojść do puenty.
Tori Amos, wczoraj w Kongresowej, tak samo rozmawiała, tyle że poprzez muzykę. Te same naturalne fazy nawiązywania kontaktu, podtrzymywania go i rozwiązania. Tyle że zaczęła nie spokojnie, a z kopyta (Body & Soul, My Posse Can Do, God, Secret Spell, You Can Bring Your Dog). Pierwszy raz zobaczyłem ją tak lśniącą i dynamiczną. Z powerem. Prawdziwa megagwiazda. Takie też przyjmowała figury. Może było jej łatwiej, skoro płycie towarzyszy historia trzech kobiet. American Doll Posse. Później było spokojnie, refleksyjnie (Winter, Baker Baker, Putting The Damage On), by powrócić z energią, ale inną- już nie taką zobaczcie mnie, ale bardziej taką chcę być i taką bywam. Jako przejścia służyły utwory chropowato zachmurzone (Black Dove, Code Red, Precious Things, Pancake).

Obrazek

Momentów było co najmniej kilka, ale jeden był szczególny. Oczywiście moje ukochane Caught I Lite Sneeze i Black Dove. Oczywiście Winter, bez którego chyba nie obędzie się żaden polski koncert Tori. Oczywiście umiłowany przez polskich fanów Hey Jupiter, wczoraj w aranżacji Dakota Version. I jeszcze jeden. Ten najszczególniejszy. Znacie historię piekarza Matwieja? Na ostatnim koncercie Tori w Trójce na ok.100 osób nie zjawił się pewien piekarz imieniem Matwiej. Wygrał bilet na koncert, co wtedy graniczyło z cudem i... nie przyjechał. Jutro chleb musi być wypieczony, tego nie można ot tak odłożyć- nie mógł się zwolnić z pracy. Tori, gdy usłyszała tą historię powiedziała, że następnym razem koniecznie chce spróbować tego chleba.
Poznałem Matwieja. Rozmawiał z Tori przed koncertem. Gdy zobaczyłem wpis do książki Tori z dedykacją Baker Baker, nie miałem wątpliwości, co dziś usłyszę. I komu będzie ten utwór śpiewany. A że wiadomo było, gdzie Matwiej siedzi (radio powiedziało :-) ) łatwo było wyłapać, komu ona wtedy patrzy w oczy. Tak. To chyba był jedyny utwór w trakcie występu, podczas którego Tori cały czas odwracała wzrok w kierunku widowni. Nie. W kierunku konkretnej osoby. Tori często nawiązuje kontakt z widownią patrząc tak, jakby patrzyła właśnie tylko na ciebie. Tutaj jednak niemal całą piosenkę wyśpiewała patrząc na rząd trzeci. Matwiej pewnie był mokry z wrażenia.
Po koncercie Tori jeszcze oczywiście spotkała się z fanami.

Niezwykły wieczór. Niepospolite bogactwo tkwi w tym drobnym rudzielcu. To był spektakl, który błyszczał. A nie było żadnych telebimów, video czy efektów. Tylko delikatna scenografia, ona i jej śpiew. Prosta rozmowa. A jednak niezwykła.
Do następnego.

Tracklista:
ACT I (Santa)

Body & Soul
My Posse Can Do
God
Secret Spell
You Can Bring Your Dog
Professional Widow (z taśmy)

ACT II

Big Wheel
Crucify
Caught A Lite Sneeze
Cornlake Girl
Bells For Her
Glory Of The 80s

T & BO (solo piano section)
Winter
Baker Baker

Putting The Damage On
Black Dove
Code Red

Precious Thiings
Bouncing Off Cloouds

Pancake
Hey Jupiter

Bouncing Off Clouds na hit tego lata!
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Awatar użytkownika
Lika

Post autor: Lika »

To już wiem, że Ci się podobało :-) Piękna, wzruszająca historia z tym piekarzem... Czy Tori zawsze ma taki stosunek do swoich fanów. Niesamowite!
"Słodki ptaku, moja duszo, twoje milczenie jest tak cenne.
Ile czasu minie zanim świat usłyszy twą pieśń w mojej?
Oh, to jest dzień, na który czekam!"

- Michael Jackson
Awatar użytkownika
Speed Demon

Post autor: Speed Demon »

Wczoraj na Torwarze wystąpiła legenda hard rocka i heavy metalu Black Sabbath (Heaven and Hell) - Ronnie James Dio, Tony Iommi, Geezer Butler i Vinny Appice. Trudno streścić to w kilku słowach:) stałem przy barierkach, jakieś 4 m od Iommiego, naprawdę nie do opisania:) słyszeć na żywo i śpiewać z Dio "Children of the Sea", "Voodoo", "Sign of the Southern Cross", "Neon Knights", "Die Young" i mnóstwo innych doskonałych kawałków...

Pod koniec koncertu Iommi rzucił pięć kostek w tłum, które wpadły do fosy, a pan ochroniarz zebrał je i wcisnął trzy kostki w ręce szczęśliwego fana, czyli mnie:) Uczucie niepowtarzalne, a kostki Iommiego warte w sumie jakieś 400 zł zagoszczą u mnie na stałe!

Ciekawe czy ktoś z forum również uczestniczył w koncercie legendy (panowie mają średnio z 65 lat, a grają jakby mieli 20). Pozdrowienia dla fanów!

Demon
Awatar użytkownika
Xscape

Post autor: Xscape »

A u mnie na dniach Choszczna ,które zaczynają już po jutrze będzie całkiem ciekawie.W tamtym roku wszyscy się podniecili bo Ingrid do ans zawitała.....a ludzie w szoku bo taka mała miejscowość.Ja tylko zobaczyłem jak ona wysiadła z samochodu i nic więcej.Jej muzyka a raczej niektóre piosenki są może fajne do potupania ale mnie nie kręcą za bardzo.No ale przejdźmy do rzeczy.W piątek wystąpi w Choszcznie moja ukochana Kayah.Lubię ją najbardziej ze wszystkich polskich piosenkarek.

Program znajdziecie tutaj http://www.chdk.choszczno.biz/ Wszystkich chetnych zapraszam do Choszczna w ten weekend.Choszczno znajduje się 200 km od Poznania i 75 km od Szczecina.Pociągiem ze szczecina to niecała godzinka jazdy heheh.

ps - to mnie rozwaliło.... "Tegoroczne „Dni Choszczna”po raz pierwszy będą imprezą biletowaną. Bilet wstępu na każdy dzień imprezy to tylko 2 zł." Nie wiem jak Choszczeńskie towarzystwo zareaguje gdy przed placem Witosa każą im wyciągać po dwa ziki z kieszeni hehehehe.Żartuje nie jest tu az tak źle.
Awatar użytkownika
Stanisław Leon Kazberuk

Post autor: Stanisław Leon Kazberuk »

To jeszcze ja, ze swoją Wolną Grupą Bukowina [nie "Wolną Grupą Bukowiną", jak lubię mówić].

Koncert na dziedzińcu Pod Pretekstem. Zagrali ponad 20 [kilka bisów] piosenek rodem z Krainy Łagodności! Koncert był naprawdę bardzo udany, jestem pod wrażeniem autentycznej skromności, pokory i dystansu do siebie, jakie zespół zachowuje. Dodatkowo można było dowiedzieć się wielu ciekawych historii związanych z poszczególnymi piosenkami. A po koncercie odbyłem miłą pogawędkę z Wojciechem Jarocińskim [i resztą zespołu], który mi od dawna imponuje swoimi zdolnościami wokalnymi. I literackimi także. I oczywiście zdjęcia pamiątkowe.

Niektórzy chodzą na SDM. Wolę WGB.

Obrazek
zdjęcie zmniejszone tak, by temat się nie rozjeżdzał. Nast. razem proszę być na to uważnym. moderator.

Speed Demon, jestem ciekaw czy panowie z Heaven And Hell odgrzebali coś ze swych dawnych archiwów [chodzi mi o czasy np. Paranoid]?
Ostatnio zmieniony śr, 20 cze 2007, 17:19 przez Stanisław Leon Kazberuk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Karolina

Post autor: Karolina »

Czy ktoś z Was wybiera się na koncert George'a Michaela?
Awatar użytkownika
Speed Demon

Post autor: Speed Demon »

Stanisław Leon Kazberuk pisze: Speed Demon, jestem ciekaw czy panowie z Heaven And Hell odgrzebali coś ze swych dawnych archiwów [chodzi mi o czasy np. Paranoid]?
No cóż, projekt Heaven and Hell ma to do siebie, że gra tylko tzw. Dio Yers - Heaven and Hell, Mob Rules i Dehumanizer, dwie znakomite płyty i trzecia taka średnia;) natomiast istniejący obecnie zespół Black Sabbath z Ozzym gra wszystko co z Ozzym. Mimo wszystko nie jest to absolutnie żadna strata, 65 letni Dio śpiewa nomen omen jak bóg, a śpiewanie Ozzy'ego jak wiemy nie bardzo mu wychodzi:) "Iron Man", "N.I.B." czy "Paranoid" potrzebują naprawdę tego szczególnego, mechanicznego wokalu Ozza. Ja jednak wolę Dio;)
Katrina

Post autor: Katrina »

Wczoraj oficjalnie potwierdzono przyjazd do Polski genialnej czarnoskórej artystki-Ayo. Odbędą się 3 koncerty: w Poznaniu(9 września), w Warszawie(10września) i w Krakowie(11 września).
Dla tych, którzy jeszcze nie znają tej zeszłorocznej debiutantki- Ayo to artystka godna zainteresowania. W swojej muzyce łączy soul, folk i reggae. Subtelny głos, dojrzałe teksty, wpadające w ucho brzmienia bębnów, lekkość i głębia przekazu.
Polecam :happy:

Więcej na
www.cgm.pl
Awatar użytkownika
Spearmint

Post autor: Spearmint »

A ktoś się wybiera na dzisiejszy(chyba) koncert Genesis w Chorzowie?Media strasznie się tym wydarzeniem ekscytują ;-) .
Mój tato & brat zamierzają tam być.Szczęściarze.Kurde,wszystko mnie omija :-P
"I ona , to sztuka
przywróci nam zdolność
i lotu , i mocy , i mocy..."
Awatar użytkownika
Pank

Post autor: Pank »

Ktoś się wybiera czy waha?...

29.6. - 1.7 - Heineken Open'er Festival, Gdynia - pojawiam się tylko ostatniego dnia
3.7. - Red Hot Chili Peppers, Chorzów
11. - 15.7. - Slot Art Festiwal, Lubiąż (tak, tak, w TYM pocysterskim zamku ;-) )
20. - 22.7. - Jarocin Festiwal - a tu z kolei pojawiam się, o ile w ogóle, pierwszego dnia
3. - 4.8. - Przystanek Woodstock, Kostrzyn nad Odrą
17. - 19.8. - Off Festival, Myslovitze :]
ODPOWIEDZ