The Jacksons - Triumph (1980)

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.

Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil

Post Reply

Jak oceniasz tę płytę?

1
0
No votes
2
0
No votes
3
1
2%
4
9
15%
5
25
42%
6
24
41%

Total votes: 59

Pank

The Jacksons - Triumph (1980)

Post by Pank »

Image

TRIUMPH Premiera: 1980 r.

1. Can You Feel It
2. Lovely One
3. Your Ways
4. Everybody
5. Heartbreak Hotel
6. Time Waits For No One
7. Walk Right Now
8. Give It Up
9. Wondering Who

Według wielu, najlepsza płyta braci The Jacksons, która z dniem 10.12.1980 r. uzyskała w U.S.A. status platynowy. Komercyjny sukces płyty z pewnością dołożył Michael Jackson, który wówczas miał już na swoim koncie płytę "Off the wall" z przebojami takimi jak "Rock with you", czy "She's out of my life".

Płytę promowało aż pięć singli: "Lovely One", "Heartbreak Hotel" (przez przypadek tytuł piosenki okazał się identyczny jak utwór Elvisa, przez co utwór spotykany jest także pod nazwą "This Place Hotel"), "Can you feel it", "Walk right now" oraz "Time waits for no one", spośród których trzy pierwsze osiągnęły sporą popularność. Żaden jednak z singli nie osiągnął statusu złotego, bądź platynowego.

Do "Can you feel it" w 1981 r. powstał również bardzo interesujący teledysk, który wspaniale ukazuje braci Jacksons jako cudotwórców zmieniających świat na lepsze.

Trasa promująca album: "The Triumph Tour" okazała się wielkim sukcesem. Magazyn "Rolling Stones" opisał ją nawet jako jedne z największych show przełomu lat 70. i 80.

Jak oceniacie tę płytę? Co o niej myślicie? Zapraszamy do dyskusji. :]
Pank

Re: The Jacksons - Triumph (1980)

Post by Pank »

CAN YOU FEEL IT Premiera singla: 1981 r.

Utwór ten dziś jest jednym z największych przebojów The Jacksons, który, co dziwne, wówczas znalazł się na dość odległych miejscach list przebojów. Piosenka, napisana przez Jackiego i Michaela, a zaśpiewana z kolei w duecie przez Randy'ego oraz Michaela, w U.S.A. trafiła na 77. miejsce najlepiej sprzedających się singli i na 30. miejsce najlepiej sprzedających się singli r&b. W Wielkiej Brytanii "Can you feel it" trafił natomiast na 6. miejsce sprzedaży.

Bracia kompozycję wykonywali na żywo podczas trasy "Triumph Tour" oraz podczas koncertów na Madison Suare Garden we wrześniu 2001 r.

Dość pomysłowy i nowatorski jak na ówczasne czasy videoclip, w którym pojawiają się bracia jako ludzie cudownie zmieniający świat na lepsze. Teledysk wyreżyserował Bruce Gowers, odpowiedzialny wcześniej także za "Rock with you" i "She's out of my life" z solowej płyty Michaela, "Off the wall". Nigdy nie został wydany komercyjnie.

Image
Stanisław Leon Kazberuk

Post by Stanisław Leon Kazberuk »

Jest to ponoć b. dobrze oceniana płyta, choć taka nieco... dziwna. Styl muzyczny bardzo zmodyfikowany jak na Jacksonów, melodie, przede wszystkim muzyka i produkcja bardzo podobna, piosenki raczej przygnębiające. Takie mam ja przynajmniej wrażenie słuchając tej płyty. Ale są tu świetne piosenki- np. Everybody, Time Waits For No One, Walk Right Now, Give It Up (w szczególności), Wondering Who.

Z kolei Lovely One jest zbyt natrętne, hałaśliwe i nic nie niosące. Zawsze przełączam piosenkę, bo jest wg mnie nie do wysłuchania! Ale gdyby ją skrócić conajmniej o połowę, dodać jedną nową linię melodyczną i zmodyfikować nieco refren to wyswzedłby świetny utwór...
kaem

Post by kaem »

Time Waits For No-One to moim zdaniem najpiękniejsza ballada z Michaelem na głównym wokalu, sprzed Thrillera. Poza tym bardzo lubię na tej płycie utwory utrzymane w średnim tempie: Your Ways, Everybody i Give It Up. Walk Right Now to był spory przebój- zasłużenie. Wondering Who też jest ok. Przy takich utworach mógłbym tańczyć całą noc :-) . Can You Feel It i Heartbreak Hotel to absolutne klasyki. Chciałbym by Michael jeszcze kiedyś odświeżył ten drugi tytuł, bo jest niesamowity, a na Triumph brzmi nieco archaicznie.
Jedyny utwór, który na moje ucho to pomyłka, to Lovely One. Shake Your Body wystarczyło, po co ten sequel?

Ta płyta brzmi bardzo dojrzale i ambitnie i jest zapowiedzią tego, co stało się w 1982 roku. Oprócz tego przywołuje sentyment do lat 70-tych, bo jeszcze tak brzmi, pomimo że pochodzi z 1980 roku.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Michaelka111

Post by Michaelka111 »

Oj tak... This Place Hotel to jest... niesamowity utwór. No po prostu czad.
Jak sie go słucha to nieopanowany atak ciarek mnie napada.
Ale uwielbiam też Time Waits for no one... To jedna z moich ulubionych piosenek jakie kiedykolwiek Michael zaśpiewał.
When we meet again, I'll ask you how you're doing
And you'll say fine and ask me how I'm doing
And then I'll lie and I'll say ordinary, It's just an ordinary day.
kaem

Post by kaem »

Forumowicze w demokratycznym głosowaniu, w czasie od 13. listopada do 18 grudnia 2008 w tym temacie uszeregowali piosenki z albumu TRIUMPH od najsłabszej do najlepszej. Oto wyniki:

9.Wondering Who
8.Your Ways
7.Lovely One
6.Give It Up
5.Can You Feel It
4.Walk Right Now
3.Everybody
2.Time Waits For No One
1.Heartbreak Hotel
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Jagi0012

Post by Jagi0012 »

Pierwsze miejsce zdecydowanie zasłużone jednak spodziewałam się ,że "Walk right now" będzie dużo wyżej :P
Widzisz ... życie to ja i ty .
Canario

Post by Canario »

Oprocz pierwszego miejsca w NO
pozostale miejsca na podium to kpina a szczegolnie srebrny medal
A daleka pozycja "Can You Feel It" to skandal
Ale przynamniej ten utwor zostal doceniony przez "troszke" szersza grupe ludzi przy wyborze piosenek na plyte "King Of Pop".
Speed Demon

Post by Speed Demon »

To i ja się wypowiem, po głębszym przemyśleniu zagadnienia. Pierwsze miejsce - zasłużone w pełni, na pewno nie potrafiłbym wybrać między "Heartbreak hotel" a "Everybody". Dla mnie ex aequo miejsce pierwsze.

W głosowaniu nieporozumieniem jest miejsce drugie - "Time waits for no one" to piękna ballada, ale po pierwsze moim zdaniem ballada nie powinna wchodzić do pierwszej dwójki. Nie na tej płycie, funkowo-popowej. No ale wiadomo tyle - że "Triumph" jest genialny i ciężko wybrać, ciężko...
Stanisław Leon Kazberuk

Post by Stanisław Leon Kazberuk »

"Wondering who" i "Give it up" - moje faworytki z tej płyty.
Erna Shorter
Location: Miasteczko Halloween,TranSylv(i)ania, dom Vincenta Malloy'a

Post by Erna Shorter »

Nie przepadam za "Hearbreak Hotel", moimi faworytami z tego albumu zdecydowanie są "Can You Feel It" i "Walk Right Now". :-)

Nie takiego zestawienia się spodziewałam, ale jako że o gustach się nie rozmawia nie będę się rzucać na temat tego, który z utworów jest najlepszy. glupija

Jak tylko zabawa w Najsłabszym Ogniwie powróci na właściwy tor nie przepuszczę okazji do głosowania na utwory z kolejnego albumu.
Tym razem będę intensywniej uczestniczyć, każdy głos ma przecież znaczenie. ;-)
Image
Smooth_b

Post by Smooth_b »

Z przyjemnoscią przedstawiam The Best Of NO czyli czym nas gilgaliście w tym wątku

malakonserwa o Time Waits For No One wrote:Spróbujcie mi wyrzucić w pierwszej rundzie, dziady!
Maverick o Wondering Who wrote: plumkające syntezatory
Maverick o Wondering Who wrote:męczący wokal
Maverick o Wondering Who wrote:straszna nuuuuuuda
Maverick kończąc o Wondering Who wrote:i wiele innych.
ZAQ84 o Wondering Who wrote: "hehehee" to dla mnie za mało
zu o Your Ways wrote:Zawodzi to to jak nieboskie stworzenie.
Aisha o Your Ways wrote:nie dla mnie takie numery
Xander do zu, aishy i wielu innych wrote:Opanujcie się, przecież to super piosenka...
Speed Demon do Xandera wrote:Też kiedyś próbowałem z tym walczyć.
give in to me o Walk Right Now wrote:na którąś piosenkę w końcu trzeba było zagłosować :smiech:
Willy glosując na Wondering Who wrote:od czegoś trzeba zacząć.
majkelzawszespoko o Wondering Who wrote:kaj je Majkel?!
TheVoiceWithin o Lovely One wrote:Denerwuje mnie
Smooth_b o pączku wrote:w pączku wcale nie najlepsza jest ta środkowa marmolada
Little_Lilly głosując po raz trzeci na Lovely one wrote:mam już dosyć!!
malakonserwa o... wrote:kocham konkretne, soczyste
Speed Demon w połowie NO wrote:muszę wszystko przemyśleć jeszcze raz
thewiz o Can You Feel It wrote:dominuja flaki z olejem.
Maverick na wszytsko powyższe oraz poniższe wrote: :ziew:
Maverick do mnie wrote:Zu właśnie mnie molestuje żeby zagłosować też za nią. Smufiku, jak możesz, to policz głos na Everybody x2 :*
Mav tez do mnie wrote:molestuje mnie też w tej kwestii też Tiger Lilly. Jeśli można to poproszę x 3 :*:*
Mandey do mnie wrote:Smut, u mnie brat, żona, syn, rodzice i sąsiedzi głosują też na Time Waits For No One... policzysz?
i Speed Demon do mnie wrote:COOOOOOOOOOO?:)
Aisha ogólnie wrote:ogólnie mam schiz na wolne kawałki Michaela
Jagi0012 o Time Waits No One wrote:jeśli teraz to nie odpadnie to się chyba powiesze xD
Xander o Time Waits No One wrote:Najlepsze jest to że od pierwszej piosenki na to głosowałem i dupa...
kaem wrote:Głosuję za siebie
Maverick wrote:głosuję za Tiger Lilly.
Tiger Lilly wrote:głosuję za zu.
zu wrote:głosuję za dzinę.
dzina wrote:głosuję za Maverick.
Mandey wrote:No i teraz wiemy kto z kim śpi!
I pisaliście też tak:
Speed Demon wrote:Płyta "Triumph" to dla mnie razem z "Destiny" szczytowe dokonanie The Jacksons. Żeby odnaleźć w niej najsłabsze ogniwo, muszę rozłożyć każdy utwór na kawałeczki.
1.Can you feel it - ten utwór praktycznie nie ma wad, chociaż sytuacja jest moim zdaniem podobna do "Shake your body", gdzie w utworze nie podobała mi się tylko jego długość przy jednoczesnej monotonni.
2.Lovely one - klasyczny MJ lat 70. Świetny funk. Świetne dęciaki i bas.
3.Your ways - struktura tego utworu zmienia się co sekundę, ale właściwie podoba mi się tutaj też Rhodes Piano - gdzie indziej w dyskografii MJa słychać ten instrument? To na pewno duży plus (ach te czasy, kiedy słuchaliśmy solówek na płytach Michaela...)
4.Everybody - kocham ten utwór, każdy jego takt, każdą sekundę. Świetny wokal MJa, wpadające w ucho powtórzenia, mocny, slapowany bas i to cudowne "Eeeev'ryyybooodyyyy". Zakochałem się w tym numerze po pierwszym przesłuchaniu. Dla mnie na pewno pretendent do podium i do tytułu
5.This Place Hotel - ten cud poznałem dzięki trasie Bad, gdzie grany był w świetnej, przyspieszonej wersji (oczywiście live, z solówką na basie). Obok "Everybody" - majstersztyk płyty. MJ śpiewa, jak nigdy. Pokazuje, że naprawdę powinien być uznany za jednego z najlepszych wokalistów w historii. Świetny tekst i niesamowita solówka (czy to gra jeden z braci?).
6.Time waits for no one - ballada z pięknym wykorzystaniem instrumentów smyczkowych (troszkę smyczkami, troszkę szarpania) oraz gitary akustycznej. I oczywiście wokal w szczytowej formie.
7.Walk right now - kolejne funkowe brzmienia, oparte na gitarze basowej. I ta solówka;)
8.Give it up - delikatna, niczym "Bless his soul" z poprzedniczki, może powtarza kilka motywów z tej piosenki, ale w smyczkach na "Triumfie" jestem zakochany po uszy
9.Wondering who - troszkę kojarzy mi się z Jazzem Jackrabbitem;) za dużo się tutaj dzieje. I uważam, że 90% The Jacksons to Michael, chociaż bracia nie śpiewają aż tak źle... heeeeheeeheeeeeeee!
kaem wrote:Lovely One.
Nawet w Moonwalku Michael się przyznaje, że to zaledwie sequel Shake Your Body- a ja nawet za tym numerem nie przepadam.
Nie wiem, ale pomimo mojego uwielbienia do funku, nie lubię Jacksonów gdy za funk się biorą. Soul, pop, soul/rock czy disco tak, ale do funku chyba nie mieli drygu. Zawsze to takie jedynie mechaniczne i mało frykaśne. Wystarczy porównać z kimkolwiek innym, kogo funk jest domeną. Choćby George Clinton, Funkadelic, by ciągle nie o Prince'ie...
Mandey wrote:"Triumph" to mój ulubiony album "dorosłych" braciszków. Czuję wielki niesmak że nie nakręcono do singli z tej płyty ciekawych teledysków. "Can You Feel It" pokazywał jakie wtedy były możliwości. Najbardziej żal mi tego że jednak "This Place Hotel" nie poszedł kosztem "The Girl Is Mine" na solowy album Michaela... tak tak ten z 1982 roku. Mam tak że jak puszczę sobie ten album do nie przesuwam ani jednej pozycji, jadę od początku do końca bo nie widzę mocno wybijających się słabych punktów... jednak jeden kawałek denerwuje mnie lekko przez często powtarzane słowa...(
Lovely One)...tak to ten. Nawet nie zbyt trawię go na solowej trasie Michaela, choć tam zagrany jest żywiołowo... dużo bardziej. Jednak mój głos pada na "Lovely One"
thewiz wrote:Triumph to jak dla mnie najlepsza plyta zespolu i uwielbiam ja ogromnie. Ma fajniutki klimat, jest na niej sporo eksperymentow z nowoczesnymi dzwiekami lat 80tych. Syntezatory i wokodery nie sa na tej plycie jakims cudem kiczowate. Chyba jedna z moich ulubionych piosenek jest Wondering Who . Swietny rytm, podoba mi sie ogromnie glos Jackiego i fajna gitarka ktora jest chyba zmiksowana na wokoderach wlasnie (nie znam sie na produkcji wogole, wiec tak sobie strzelam) i wchodzi w rejestry zarezerwowane dla piskow Michaela. Bardzo fajny efekt. Plus Everybody (preludium do tego, co dzialo sie na Off the wall) i This place hotel. Z kolei Time waits for no one jest pieknie zaspiewane. Triumph jest naprawde smaczna!
Canario wrote:No wlasnie "singlowa kompozycja". Zauwazylem juz to przy innych glosowaniach ze u wielu forumowiczow te wydane na singlach utwory, promujace albumy, ze swietna oprawa wizualna sa jakby karane za to ze byly hitami. A co myslicie ze przypadkowo to jest wybierane? Hit jest gorszy niz piosenka znana tylko fanom danego zespolu? Przeciez "Everybody" nie mial by szans w starciu z "Can You Feel It" gdyby go podac szerszej publice do oceny. Sama oprawa brzmieniowa w tym utworze jakby wyprzedzala swoj czas. I mamy wokal Michaela,ekspresje ,wyrazistosc po prostu mistrzostwo.
malakonserwa wrote:W "Give It Up" kocham konkretne, soczyste partie smyczków, sam Michael brzmi cudownie, ale jednak energia "Walk Right Now" jest porażająca i zaraźliwa, tak więc mój głos (choć bez przekonania) oddaję na Give It Up.
Speed Demon wrote:"Walk right now" ma świetną partię basu i gitary w połączeniu z dęciakami - taki michaelowy patent. I smyczki w drugiej części też są cenne. Taki fajny smaczek. Dużo się tu dzieje. Z kolei "Give it up" już nieco bardziej aspiruje do bratniego aranżu. Sam nie wiem. Orzeł. "Walk right now"
Wszystkiego nie da sie napisać o płycie, trzeba jej posłuchac! Robiac podsumowanie z dystansu, bo dawno glosowalismy, jeszcze raz sięgnełam po płyte, i faktycznie, chyba moja ulubiona TJ.
Anet18

Post by Anet18 »

Moja pierwsza płyta The Jacksons. Uwielbiam kawałki z tej płyty. Dla mnie bezwzględnie czołową 3 na tej płycie to
1. EVERYBODY- świetny klimat utworu, zawodowy wokal. Już w pierwszej sekundzie stwierdzam To jest to:D
2.CAN YOU FEEL IT- energia energia i jeszcze raz energia. Super na potańcówkę. Nawet bez wokalu dla mnie utwór byłby bomba.
3. HEARTBREAK HOTEL- Utwór dopracowany pod każdym względem. Moim zdaniem każdy takt był tutaj 100 razy powtarzany aż do perfekcji i to się niewątpliwie udało.

Nie mam jeszcze porównań do innych płyt The Jackons bo narazie posiadam tylko TRIUMPH ale jak zakupię to na pewno porównań dokonam
Margareta

Post by Margareta »

Nie wiem czy to najlepsza płyta The Jacksons bo mnie to wszystkie się podobają. Dałam 6 bo wszystko mi się tam podoba. Szczególnie lubię "Give It Up" z fragmentem "You got to believe in something" i "Lovely One", gdzie wokal M prezentuje się po prostu uroczo. Może i to "Shake Your Body Down To Ground" p. 2, ale mnie się równie podoba. Jeśli chodzi o "Can You Feel It" to pierwszy raz usłyszałam... jako dzwonek w komórce mamy i myślałam, że to Village People śpiewa. Bardzo lubię, szczególnie partię Michaela z tym charakterystycznym gitarowym riffem.
Ja, kaem, uważam, że funkowe kawałki The Jacksons bardzo wyszły. Funk ma różne oblicza - raz jest to deep funk jak u The JB's czy Jamesa Browna, innym razem jest funk ekscentryczny, elektroniczny, puszczający oko do słuchacza, jak u George'a Clintona, może też być funk podchodzący pod disco, jak u The Jacksons właśnie. Ja wszystkie oblicza funku kocham równie mocno ;-) . Poza tym Michael jest wymieniany na różnych stronach na listach muzyków funkowych ;-) .
zapraszam i polecam: http://msfeliciam.blogspot.com/
Image
Abe

Post by Abe »

Kilka zdjęć Triumph - Expanded Edition z mojego bloga:

ImageImage
ImageImage
Post Reply