Pogaduchy o piłce nożnej :)

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
Julia94

Post autor: Julia94 »

Gdyby mi ktoś powiedział przed meczem Argentyny z Niemcami, że Ci drudzy tak zmiażdżą ekipę Maradony, to bym go wyśmiała. Wydawałoby się, że Ci młodzi chłopcy naszego sąsiada nie są w stanie osiągnąć nic wielkiego na tym turnieju, a tu proszę... Najlepiej grająca drużyna tych mistrzostw! Wygrana 4:1 z Anglią, 4:0 Albicelestes i przeprowadzane akcje niemal jak Argentyna i Brazylia, z dawnych lat, razem wzięte robią wrażenie. Joachim Löw stworzył świetną drużynę, czyli to co jest najważniejsze. Nie żadne gwiazdorstwo, popisy poszczególnych piłkarzy a właśnie solidna ekipa od bramkarza po atak, której celem jest zwycięstwo.
A jeśli chodzi o samych Albicelestes to widać gołym okiem brak trenera z prawdziwego zdarzenia. Diego był "boski" jako piłkarz, trenerem jest żadnym. Nie potrafił odpowiednio ustawić drużyny. Ciągle się zastanawiam co za nim przemawiało by zrezygnować z lini pomocy. Formacja 1-4-1-5 to może się okazać skuteczna na średniaków pokroju Meksyku. Z lepszą ekipą już nie mogło być tak kolorowo. Niemcy wykorzystali do bólu wszystkie słabe strony Argentyńczyków i odnieśli pokaźne zwycięstwo. Brawo!

Czas na zakończony przed momentem pojedynek Paragwaju z Hiszpanią. Kurcze strasznie chciałam niespodzianki w tym spotkaniu, trzymałam kciuki za Paragwaj, że może im się uda, że może będą autorami największego zaskoczenia, byli blisko, bardzo blisko, bo zaprezentowali się z świetnej strony, ale jednak kunszt Villi pozwolił Hiszpanom awansować. Oczywiście nie obeszło się bez dramaturgii. Te karne niewykorzystane przez odpowiednio Cardozo i Alonso to było coś! Kolejna dawka emocji.

Przyznam, że według mnie Hiszpanie tak grając nie zasługują na końcową wygraną. Są stawiani w roli faworytów, ale z taką grą nie widzę ich w finale. Mimo, że nie przepadam za reprezentacją Niemiec to wolałabym, żeby to właśnie ona awansowała do finału. Powód jest prosty: grają ładniejszą i skuteczniejszą piłkę. Niech wygra lepszy!

A i zapomniałabym... kolejny głupi błąd sędziego. W spotkaniu Paragwaju z La Furia Roja odgwizdał spalonego, którego nie było :zly:. Paragwaj prowadziłby 1:0. Fifa musi się ostro zabrać do roboty i coś wymyślić. Jestem jak najbardziej za powtórkami wideo.
Awatar użytkownika
Moscan

Post autor: Moscan »

Spotkanie Paragwaj - Hiszpania w pierwszej połowie bardzo nudne, dopiero w drugiej było trochę więcej emocji. Mimo, że w typerze obstawiałem zwycięstwo Hiszpanii to po cichu liczyłem jednak na Paragwaj. Naprawdę ładnie się bronili, strzelili bramkę, której niestety sędzia nie uznał :wariat: Szkoda, że odpadli. Hiszpanii kolejny raz się udało, zupełnie nie przekonuje mnie ich gra.
Już tylko czekam 7 lipca, kiedy to zobaczę ich klęskę z Niemcami :diabel2:
Hiszpania do domu! Niemcy po zwycięstwo!
magnessiumm

Post autor: magnessiumm »

no pewnie że Niemcy wygrają :))_)))
Obrazek
Mandey

Post autor: Mandey »

Za 12 godzin z haczykiem zacznie się pierwszy półfinał. Urugwaj zagra bez Suareza, który za wybryki bramkarskie dostał ostatnio czerwień. Bardzo mocne osłabienie które prawdopodobnie będzie miało konsekwencje w postaci przegranej, bo Urugwaj bez niego to tak jakby pół drużyny nie było. Chłopak dostawał mnóstwo piłek i szarpał w przodzie co jakiś czas stwarzając sytuacje bramkowe.

A Holandia? Holandia ma głód sukcesu. Z grupy wyszli spokojnie nie szarpiąc się zbytnio. Nie grają futbolu do którego przyzwyczaili przez lata. Grają tak jak kiedyś Niemcy. Konsekwentnie bez większej wirtuozerii. Być może to jest klucz do sukcesu.
Szukasz mnie? Znajdziesz mnie tutaj albo tutaj ;)
Awatar użytkownika
Anet18

Post autor: Anet18 »

Nie wiem, zobaczymy co dzisiaj będzie.
Pewnie wygra Holandia ( szkoda bo nie znoszę ich, z tym że moje ,,nie lubienie" nie ma uzasadnienia :smiech: )
Nie interesowałam się nigdy tą drużyną, dzisiaj ocenię moim laikowym okiem jak grają. ;-)
Nie wiem jak wy, ale uważam że Holandia po prostu miała łatwą grupę i dlatego zaszła tak daleko, no ale zobaczymy. Nie bijcie mnie teraz ;-)

Cóż mam nadzieję że w finale z kimkolwiek zagra Holandia czy będą to Niemcy czy też Hiszpania to dadzą Holendrom popalić.
Awatar użytkownika
Julia94

Anet18 pisze:Nie interesowałam się nigdy tą drużyną, dzisiaj ocenię moim laikowym okiem jak grają. ;-)
Nie wiem jak wy, ale uważam że Holandia po prostu miała łatwą grupę i dlatego zaszła tak daleko, no ale zobaczymy. Nie bijcie mnie teraz ;-)
Nie zgodzę się z Tobą, że Holandia miała łatwą grupę. Kamerun, Dania i Japonia, to bardzo wymagający przeciwnicy, którzy lubią sprawiać niespodzianki. W każdej z tej drużyn grają zawodnicy na co dzień reprezentujący kluby z czołowych lig europejskich - szczególnie Dania i Kamerun. Te dwie drużyny, chyba ku zaskoczeniu, każdego nie potrafiły jednak wygrać walki z Japonią o awans i tak Azjaci przeszli dalej. Spotkali Paragwaj i też łatwo skóry nie oddali, bo jak wiemy przegrali bój dopiero w karnych. ;-)

Wiem, że kibicujesz Hiszpanom i moim zdaniem to właśnie oni mieli słabszą grupę. Ogólnie grupa Holendrów była jedną z najtrudniejszych obok "grupy śmierci".

Apropo Holandii... to uważam, że teraz obok Niemiec to główny faworyt do zwycięstwa. Grają tam wspaniali piłkarze na czele ze Sneijderem, który jak wygra Mistrzostwa to prawdopodobnie sięgnie po Złotą Piłkę FIFA. Bardzo ciekawy zespół. ;-)

Mundial się jeszcze nie zakończył, a ja już za nim tęsknię. :beksa:
Awatar użytkownika
Gusia_19

Post autor: Gusia_19 »

Ja chcę żeby Hiszpania wygrała, byle nie Niemcy. Już za dużo sobie powygrowali :-P Szkoda że w finałowym składzie nie ma Angli :surrender:
Awatar użytkownika
Julia94

Wczorajszy mecz był chyba najbardziej obfity w najładniejsze gole. Nie przypominam sobie innego spotkania z tak ładnymi bramkami. Gol Giovanniego van Bronckhorsta to wg mnie zdecydowanie gol turnieju. Cudowny strzał! Wynik 3:2 chyba jest wynikiem sprawiedliwym, bo mecz był dość wyrównany i Urugwaj przegrał z powodu braku piłkarzy o podobnym wyszkoleniu co ma Holandia w swoich szeregach. trzeba też wspomnieć, że Urugwaj grał w mocno okrojonym składzie. Brakowało Suareza, Fucile czy kapitana Lugano. Widać to było na boisku, szczególnie linia defensywy nie funkcjonowała tak jak trzeba i rywale to wykorzystali. Holandia gra na tym turnieju jak za dawnych lat Niemcy - brzydko, byle po zwycięstwo i to poskutkowało.

Dzisiaj mam nadzieję, że będzie co oglądać, ale patrząc na grę Niemców na tym turnieju można być wręcz tego pewnym. Może Hiszpanie się także przebudzą. Po prostu niech wygra lepszy!
Canario

Post autor: Canario »

Obrazek

Bardziej od fachowych analiz , rozkładania taktyki na drobne częsci,wypowiedzi ekspertów, cenie sobie zwierzęcy instynkt.
Awatar użytkownika
Anet18

Canario pisze:Obrazek

Bardziej od fachowych analiz , rozkładania taktyki na drobne częsci,wypowiedzi ekspertów, cenie sobie zwierzęcy instynkt.
Hah Canario dałeś mi nadzieję!! ;-)
Ja jestem całym sercem za Hiszpanią, zdaję sobie sprawę że nie są w szczytowej formie, ale mam nadzieję że się odkryją i zaskoczą.
Wszyscy stawiają na Niemców ( są świetni- pełen szacun dla nich), ale niejednokrotnie się przekonaliśmy że ten Mundial obfituje w niespodzianki :P
Awatar użytkownika
MacJack50

Post autor: MacJack50 »

Nieeee Hiszpanii to się nie należy , "ślizga" się na tych mistrzostwach .Słabo grają , takiej ich gry dawno nie widziałem.Przyzwyczaiłem się do pięknej , efektownej i efektywnej ich gry , a nie do wymęczenia 1 bramkowej przewagi, przy bardzo bardzo wielkim szczęściu , no ale szczęście lepszym sprzyja.
Niemcy prezentują się nieziemsko , pięknie, grają z gracją .Znając życie i tak pewnie przejdzie drużyna prezentująca niezbyt efektowny futbol na Mistrzostwach , czyli Hiszpania :(.Jeżeli Niemcy zagrają tak jak w poprzednich meczach jestem spokojny o wynik :)
Obrazek
"Together we can heal the world and make it a better place."
"GO FOR YOUR DREAMS!"
Mandey

Post autor: Mandey »

Ja bardziej niż na zwierzakach polegam na sobie. nenene
W dzień ćwierćfinału chodziłem od rana z myślą w głowie, że Niemcy powiozą Argentynę i tak się stało choć w typerze dałem skromne 2-1 dla sąsiadów.

Dziś od rana mam przeczucie, że jednak Hiszpania (w typerze dałem Niemcy). Po głowie mi chodzi brak Muellera... i to może być klucz do zwycięstwa. Chłopak niby nic nie grał, jednak potrafił niekiedy kluczowo podać i znaleźć się w odpowiednim momencie by coś ustrzelić. Dziś go zabraknie... Z drugiej strony jest prezydent Podolski i jego zastępca Miro. :)

Szczerze? Niech się dzieje wola Boga. Mojej drużyny już nie ma. A jakby patrzeć komu się za dotychczasową grę należy tytuł to bez dwóch zdań Urugwajowi! Za waleczność i za to, że poskromili "Jabulani". :)

Tymczasem za niedługo przyjdzie brat z kilkoma bronkami (nie mylić z prezydentem elektem) i będziemy się ekscytować sącząc przy tym najcudowniejszy zaraz po porannym kakao napój na świecie.
Niech zwycięży lepszy!
Szukasz mnie? Znajdziesz mnie tutaj albo tutaj ;)
Awatar użytkownika
Jeanne

Post autor: Jeanne »

Mam ogromne przeczucie, że Niemcy zwyciężą. Nie tylko ten mecz, ale i w finale.
W zasadzie warto pamiętać o Euro 2008, gdzie to Hiszpania utarła nosa Niemcom. Ale teraz Torres nie sprawuje się tak dobrze.

Zobaczymy, w każdym razie ja stawiam na Niemcy. Brak Mullera może być odczuwalny, ja liczę na naszych polskich chłopaków. I niebieski sweterek Loewa, który rzekomo przynosił szczęście w meczach Niemców ;p
Awatar użytkownika
Man in the mirror

Post autor: Man in the mirror »

Man in the mirror pisze:Moje typy

FINAŁ

Holandia - Hiszpania

Zwycięzca

Holandia

Uważam, że Holandia zostanie Mistrzem:)
Mają wyrównana lige, zgraną druzyne grają ofensywny futbol:)
Cieszyłbym sie z finału Holandia - Hiszpania było by co oglądać:P
Dzięki temu czuje się jak zwycięzca typera jako jedyny tak obstawiłem :)
Moja kochana drużna Oranje jak wygra to będą dla mnie nie zwykłem mistrzostwa!

I ośmiornica się nie pomyliła :smiech:

Holandia!!! Holandia!!! Holandia!!! Holandia!!! Holandia!!! Holandia!!! :dance:

Już widziałęm wynik 3:0 jak nie więcej alenie wyszło:)

Ciesze sie z takiego finału!
Awatar użytkownika
Anet18

:happy: :dance:
Jestem tak przeraźliwie szczęśliwa, że nic nie opisze mojego stanu eufori :D
Ukochana Hiszpania po raz pierwszy w finale!!
Ośmiornica się nie pomyliła.
Cóż...to był najlepszy mecz jaki Hiszpania zagrała na Mundialu, od początku prowadzili.
Niemcy grali diametralnie inaczej niż np z Argentyną.
W tym momencie nie było przypadku, wygrał po prostu lepszy!!! :dance:
ODPOWIEDZ