A oto i moje zdjęcia :)

Dział przeznaczony do prezentacji własnej twórczości: wierszy, rysunków i tym podobnych.
Awatar użytkownika
Beti_90

A oto i moje zdjęcia :)

Post autor: Beti_90 »

A oto moje zdjęcia(niestety jakość się troche pogorszyła, bo bardzo je zmniejszałam).

Krajobrazy Rodyjskie:
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Nawałnica w Licheniu(nie za dobrej jakości, bo burza jak to burza wybuchła nagle, a ja mialam przy sobie tylko zwykłą cyfrówkę.
Wszyscy się chowali, a ja robiłam zdjęcia :P)
ObrazekObrazekObrazek

Przyroda:
(1st, 2nd poprawione) ;)

W studiu fotograficznym:
(zegar poprawiony)
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Obrazek

Obiektyw 'fish eye':
ObrazekObrazek

Inne:
(2nd poprawione)
ObrazekObrazekObrazek

Przy użyciu Photoshopa ;D:
Obrazek

Chętnie bym wstawiła zdjęcia które wykonałam mojej koleżance w studiu ale najpierw musiałabym
uzyskać od niej na to zgodę, a z tym bedzie raczej ciężko :P. Jeśli się uda to wam pokaże :)
Ostatnio zmieniony ndz, 04 kwie 2010, 13:49 przez Beti_90, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Afriko

Post autor: Afriko »

Beti_90, nareszcie mogę podziwiać Twoje zdjęcia :)
tak więc ja nie mam Ci nic do zarzucenia, wiesz jakie ujęcia są dobre, jakie nie, więc nie mam się czego uczepić ;p osobiście najbardziej podobaja mi się zdjęcia z liśćmi oraz ta czarno-biała ulica ;) reszta oczywiście równie piękna :D
czekam na zdjęcia Twojej koleżanki ;) :D
Obrazek
Awatar użytkownika
angelamw

Post autor: angelamw »

A najbardziej podobają mi się zdjęcia z nadchodzącą burzą, drugie zdjęcie przypomina mi część skrzydła :)
Obrazek
Whatever Happens, Don't Let Go Of My Hand...
Awatar użytkownika
tancerz

Post autor: tancerz »

No to może ja okiem przyszłego fotografa ;)
Krajobrazy Rodyjskie:
Najbardziej przykuło moje oko ostatnia fotka choć wykadrowałbym trochę inaczej nie wiem co było poza kadrem więc nie powiem jak ale jakoś tak mi nie pasuje ;)
Nawałnica w Licheniu:
Zdjęcie z krzyżem ciekawe choć znowu bym skadrował inaczej pominąłbym drzewa które nic tu nie mówią wręcz szpecą a skupiłbym się jedynie na samym krzyżu i chmurach ;)
Przyroda: pierwsze zdjęcie skadrowałbym bliżej Kwiatostanu bo tło nieciekawe i z prawej wkradł Ci się inny kwiatek. Zdjęcie przypomina mi fotkę na szybko bez przemyślenia.
Wielbłąd jak wielbłąd ;) skadrowałbym inaczej podszedł bliżej albo poczekał aż podejdzie lub obszedł z innej strony aby tło było ciekawsze.
Paw - obcięłaś mu ogon ;/, Krab hmm niby fajny ale na środku jakoś mi nie odpowiada ;)
W studiu fotograficznym: Szklanka mi się bardzo podoba jak to zrobiłaś kilka zdjęć nałożonych na siebie ?
Podoba mi się zdjęcie typowo reklamowe perfumy napis dobrze widoczny i oddaje kolory nazwy ICE sprawia wrażenie faktycznie lodu.
Zegar tez ciekawy tylko jeden defekt od razu mi się rzuca w oczy górny prawy róg ciemnawy taki jeśli się już nic nie da zrobi z kadrowaniem to bym poprawił na PS ;).
Ostatnie zdjęcie ze studia w miniaturce myślałem, że to jakiś piasek ;) a tu proszę jakiś sweterek :) czy coś :)?
Rybie Oko : drugie zdjęcie ciekawe perspektywa rozbieżności dróg.
Inne:
Pierwsze zdjęcie pomijam bo nic mi nie mówi,drugie sławetne garaże ja bym je skadrował trochę ciaśniej aby nie było widać ściany z lewej strony, wtedy byłaby fajna perspektywa przestrzenna na pierwszym planie garaże a z tyłu stare kamienice ;). 3 fotka hmmm fajne ciekawe ale trochę krzywo ;).
No i PS ;) ostatnia fotka hmm jako kolaż ciekawe lecz za dużo chaosu jak według mnie i nie jestem zwolennikiem takich zabiegów "fotograficznych" a w zasadzie komputerowych ;).
Tak więc ogólnie nie jest źle ale ciągle nie wiem w czym czujesz się dobra jeśli chodzi o fotografie może własnie w portretach ;), jak dostaniesz zgodę od koleżanki to ocenimy ;). Zauważyłem że masz problemy z kadrowaniem ;) (wiele rzeczy lub zwierząt bądź roślin dajesz na sam środek) ale może nie pokazałaś jeszcze swoich najlepszych prac więc na razie przymykam na to oko ;) czekam na następne ;) pozwalam sobie na taką według może niektórych ostra krytykę ponieważ wiem że Beti tak jak i ja przyjmujemy ją z pokora jako przyszli fotografowie ;) więc się nie obrazi ;)
http://michalkrawiec.iportfolio.pl/
NASZ PIERWSZY TANIEC NA WESELU :)
http://www.youtube.com/watch?v=cEQN4965I4A
It's all for love L.O.V.E
Awatar użytkownika
Beti_90

Afriko i angelamw, dzięki za ocenę moich zdjęć :)
tancerz pisze:Krajobrazy Rodyjskie:
Najbardziej przykuło moje oko ostatnia fotka choć wykadrowałbym trochę inaczej nie wiem co było poza kadrem więc nie powiem jak ale jakoś tak mi nie pasuje ;)
A tu ci przyznaje racje, też mi coś nie pasowało, ale jak próbowałam wykonać zdjęcie inaczej to też nie wychodziło fajnie, to był poprostu felerny połwysep... ;). Mam jeszcze jedno, ale nie za bardzo mi się podoba:
Obrazek
tancerz pisze:Nawałnica w Licheniu:
Zdjęcie z krzyżem ciekawe choć znowu bym skadrował inaczej pominąłbym drzewa które nic tu nie mówią wręcz szpecą a skupiłbym się jedynie na samym krzyżu i chmurach ;)
A mi się tak podoba ;). Może tylko wycięłabym te drzewa z prawej, a tak poza tym mi takie zjęcie pasuje ;). No i dodam jeszcze, że burza zbliżała się z prędkością światła ;P, naprawde szybko, nie było czasu żeby zastanawiać się nad kadrem, trzeba było jak najszybciej uciekać do bazyliki ;)
tancerz pisze:Przyroda: pierwsze zdjęcie skadrowałbym bliżej Kwiatostanu bo tło nieciekawe i z prawej wkradł Ci się inny kwiatek.
Też się zastanawiałam czyby nie skadrować w photoshopie i może faktycznie byłoby lepiej :)
tancerz pisze:Wielbłąd jak wielbłąd ;) skadrowałbym inaczej podszedł bliżej albo poczekał aż podejdzie lub obszedł z innej strony aby tło było ciekawsze.
Bliżej się nie dało, bo był odgrodzony ;). Ale zgadzam się że to zdjęcie jest zwyczajne, ale podobało mi się więc wstawiłam.
tancerz pisze:Paw - obcięłaś mu ogon ;/,
Wiem, też mnie to strasznie razi, ale uciekał przede mną nooo...;P Nie udało mi się go sfotografować całego, tchurz :P Ale wstawiłam, bo poza uciętym ogonem zdjęcie mi się podoba ;)
tancerz pisze:Krab hmm niby fajny ale na środku jakoś mi nie odpowiada ;)
A tu sie zgadzam, właśnie mi przypomniałeś, że już go kiedyś poprawiałam i kadrowałam inaczej w PS, bo mi przeszkadzał właśnie ten środek ale widocznie gdzieś mi się tamto zdjęcie straciło i z rozpędu wstawiłam z oryginalnym kadrem.
tancerz pisze:W studiu fotograficznym: Szklanka mi się bardzo podoba jak to zrobiłaś kilka zdjęć nałożonych na siebie ?
I jest jakaś pochwała! ;) Aparat na statywie, czas naświetlania - 10 sekund i zoom w ruch ;).
tancerz pisze:Podoba mi się zdjęcie typowo reklamowe perfumy napis dobrze widoczny i oddaje kolory nazwy ICE sprawia wrażenie faktycznie lodu.
A dziękuję, dziękuję, no to już druga pochwała, normalnie czuje się wspaniale ;)
tancerz pisze:Zegar tez ciekawy tylko jeden defekt od razu mi się rzuca w oczy górny prawy róg ciemnawy taki jeśli się już nic nie da zrobi z kadrowaniem to bym poprawił na PS ;).
Próbowałam kadrować w PS tak by go nie było, ale nie dało rady, ucinał mi się niefajnie zegar i jak dla mnie tracił swój urok.
tancerz pisze:Ostatnie zdjęcie ze studia w miniaturce myślałem, że to jakiś piasek ;) a tu proszę jakiś sweterek :) czy coś :)?
Szalik ;) Ale piasek też mam ;)
Obrazek
tancerz pisze:Rybie Oko : drugie zdjęcie ciekawe perspektywa rozbieżności dróg.
Jest trzecia ;) Dzięki :)
tancerz pisze:Inne:
Pierwsze zdjęcie pomijam bo nic mi nie mówi,drugie sławetne garaże ja bym je skadrował trochę ciaśniej aby nie było widać ściany z lewej strony, wtedy byłaby fajna perspektywa przestrzenna na pierwszym planie garaże a z tyłu stare kamienice ;).
Z pewnością byłoby lepiej ;)
tancerz pisze:3 fotka hmmm fajne ciekawe ale trochę krzywo ;).
Wiem, że krzywo, no ;P ;) Próbowałam poprawić w Photoshopie ale sie nie dało(albo poprostu nie potrafie) ;P
tancerz pisze:No i PS ;) ostatnia fotka hmm jako kolaż ciekawe lecz za dużo chaosu jak według mnie i nie jestem zwolennikiem takich zabiegów "fotograficznych" a w zasadzie komputerowych ;).
Przyjmuję do wiadomości, już to od kogos słyszałaam, ale mi sie i tak podoba ;P ;)
tancerz pisze:pozwalam sobie na taką według może niektórych ostra krytykę ponieważ wiem że Beti tak jak i ja przyjmujemy ją z pokora jako przyszli fotografowie ;) więc się nie obrazi ;)
No pięknie to napisałeś ;) I napewno ustosunkuję się do twoich rad ;) :)
Awatar użytkownika
tancerz

Beti_90 pisze:Aparat na statywie, czas naświetlania - 10 sekund i zoom w ruch ;).
No właśnie tez myślałem o zoomowaniu ;) ale coś jakoś za czysto i symetryczno-taktownie wyszło :D musiałaś chyba to robić ze stoperem :D lol na jakich ustawieniach to robiłas pamiętasz jaka przesłona ?
Beti_90 pisze:No pięknie to napisałeś ;) I napewno ustosunkuję się do twoich rad ;) :)
Ja dopiero od 1,5 roku uczę się fotografii a już wiem że będę się jej uczył do końca mego życia :) poprzez rozmowę o niej z innymi fotografującymi oraz widzami ;).
Im więcej krytykujesz tym więcej sama potrafisz ;) ale krytyka musi być potwierdzona Twoją wiedzą ;) to moja dewiza ;) i mój ulubiony cytat :

“Fotografując staraj się pokazać to czego bez ciebie, nikt by nie zobaczył.” - Robert Bresson
Awatar użytkownika
Beti_90

tancerz pisze:musiałaś chyba to robić ze stoperem :D lol na jakich ustawieniach to robiłas pamiętasz jaka przesłona ?
Żadnego stoperu nie używałam ;). Przesłona 6,7 - nie to żebym pamiętała(zdjecie wykonałam w 2008 roku), poprostu sprawdziłam we właściwościach ;). A czyste wyszło, bo wydaje mi się że jak ruszałam zoomem to co chwile go zatrzymywałam( i chyba ruch:przybliżenie-oddalenie wykonałam tylko raz, ale tego to pewna nie jestem). Nie łatwo było uzykać taki efekt, tylko jedno mi takie wyszło.
tancerz pisze:wiele rzeczy lub zwierząt bądź roślin dajesz na sam środek
A z tym to sie zgodzić nie moge, raczej staram sie zwracac uwage na to by obiekt nie był pośrodku(bo wiem, że należy go umieszczać w mocnych punktach), a w powyższych zdjeciach to tak właściwie tylko ten krab i kwiat tak niefortunnie wyszły. A jeśli ci chodzi o kota czy zebre to było jak najbardziej zamierzone, miały wypełnić cały kadr ;)
Ostatnio zmieniony ndz, 04 kwie 2010, 0:32 przez Beti_90, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MJ_Aniuta

Post autor: MJ_Aniuta »

To i ja się wypowiem ;-)

Bardzo spodobały mi się zdjęcia burzy i ja osobiście też bym te drzewa zostawiła. Ostatnie zdjęcie Przyrody również jest ciekawe. Dalej bardzo fajnie wyszły zdjęcia ze studia fotograficznego, szczególnie szklanka i szalik, jak tancerz myślałam patrząc na miniaturkę, że to piasek... Ale zdjęcie właśnie piasku, które dałaś w ostatnim poście też jest ciekawe. Jak tancerz uważam, że pierwsze zdjęcie byłoby ciekawsze gdyby było inaczej skadrowane, bo to tło burzy odbiór zdjęcia i cały jego klimat. Co do reszty, nie uważam ich za złe zdjęcia, tylko po prostu nie wyróżniają się zbytnio. Ale mogę się wypowiadać jedynie jako amator, fotografuje od paru lat, ale szkołę fot. zaczynam dopiero w październiku ;-)
Awatar użytkownika
tancerz

MJ_Aniuta pisze:tylko po prostu nie wyróżniają się zbytnio
Oooo trafnie to ujęłaś tego zdania mi zabrakło każde zdjęcie jest podobne do drugiego a powinno być unikatowe ;) Beti wie o czym mówię ;) proponowałbym wybrać jedno zdjęcie z kolejnej sesji ;) czyli jedno o burzy jedno z zoo jedno z architektury itd ;) w ten sposób są różne ;) nie wygląda to wtedy jak seria migawki w rożnym czasie prawie w tym samym miejscu. Czasem jedno zdjęcie ;) prezentuje się lepiej niż kilka podobnych ;) w ten sposób można sobie zrobić niezłe portfolio ;) jako przyszły fotograf ;)
Awatar użytkownika
Beti_90

tancerz pisze:
MJ_Aniuta pisze:tylko po prostu nie wyróżniają się zbytnio
Oooo trafnie to ujęłaś tego zdania mi zabrakło każde zdjęcie jest podobne do drugiego a powinno być unikatowe ;) Beti wie o czym mówię ;) proponowałbym wybrać jedna zdjęcie z sesji ;) czyli jedno o burzy jedno z zoo jedno z architektury itd ;) w ten sposób są różne ;) nie wygląda to wtedy jak seria migawki w rożnym czasie prawie w tym samym miejscu. Czasem jedno zdjęcie ;) prezentuje się lepiej niż kilka podobnych ;) w ten sposób można sobie zrobić niezłe portfolio ;) jako przyszły fotograf ;)
A tu wcale ci racji nie przyznam. Celowo wybierałam po kilka, bo aby powstała seria musi być ich wiele. Uważałam tak samo jak ty ale moi nauczyciele ciągle nam powtarzają, że pojedyncze zdjęcie nie wygląda już tak fajnie(no chyba, że idzie na konkurs). Fotografie muszą się w pewien sposób łączyć i nie chodzi mi tu o to by pokazać np. jeden i ten sam obiekt najpierw z przodu, potem troche bardziej na prawo, albo jeszcze z innej strony, tylko o to by stworzyły spójną całość. I to nie jest moje widzi misię, tylko jest to podparte wiedzą nauczycieli.

MJ_Aniuta dzięki za opinie na temat moich zdjęć, jest dla mnie cenna :)
A czy mi sie wydaje czy w Bydgoszczy jest technikum foto? Bo są chyba tylko 3 w Polsce, jedno w Warszawie, drugie w Katowicach a trzecie właśnie nie jestem pewna.
Awatar użytkownika
MJ_Aniuta

Post autor: MJ_Aniuta »

Zgadza się :-) jest technikum tyle, że ma baardzo kiepską opinię... Pod tym względem było w Bydgoszczy trochę biednie było do tej pory, jedynie muzeum fotograficzne jest. Za to Trójmiejska Szkoła Fotograficzna otworzy w Bydgoszczy swoją filię od października, gdzie można uczyć się po szkole średniej.

Jak kiedyś wrzucisz jeszcze jakieś swoje zdjęcia, z chęcią je obejrzę ;-)
Awatar użytkownika
Beti_90

MJ_Aniuta pisze:Za to Trójmiejska Szkoła Fotograficzna otworzy w Bydgoszczy swoją filię od października, gdzie można uczyć się po szkole średniej.
To to super, w takim razie życze ci powodzenia w nauce :). Skoro to twoja pasja - napewno ci sie spodoba, fotografia to fajna sprawa :). Tylko teoria taka nudnawa(z jednym z moich nauczycieli to flaki z olejem, można by się zdrzemnąć :P ;)), niestety potrzebna, ale zajęcia praktyczne pozwalają ci rozwijać swoją kreatywność :)
MJ_Aniuta pisze:Jak kiedyś wrzucisz jeszcze jakieś swoje zdjęcia, z chęcią je obejrzę
A pewnie niebawem jakieś wrzuce i postaram się też uzyskać zgode od koleżanki na upublicznienie zdjęć ze studia :)
Awatar użytkownika
Sybirra

Post autor: Sybirra »

Beti_90 Po prostu z przyjemnością patrzy sie na tą Twoją składankę zdjęć. Zaraz wiosennie się robi.

Z krajobrazów Rodyskich najbardziej podoba mi sie zdjęcie nr 4 -> fajnie ujęłaś półwysep z dolnego rogu i przede wszystkim ten lazur... mniam :) I ciekawie kontrastuje się woda w jeziorku na powierzchi z tą z morza.

Z Lichenia trudny wybór jest bo są do siebie podobne i wszystkie mają to 'Coś' inaczej troszeczkę ujęte (więc nie dziwię Ci sie Tobie, że dałaś wszystkie trzy), ale ostatecznie wybiorę chyba nr 1 (Krzyże zawsze do mnie przemawiają i nawołują do nawrócenia ;p) -> Świetnie te drzewa po bokach, fajne ujęcie różnych odcieni warst na niebie i motyw z krzyżem oczywiście interesujący i jeszcze zauważyłam, że jego ramienia znajdują się na tej samej linii co najcieńsza i najbardziej ciemniejsza warstwa nieba - może jakiś znak (niebo - czyściec - ziemia ;)

Z przyrody to wszystkie zdjęcia są unikatowe i odniosę się jedynie do jednego, bo coś mi w nim nie pasuje:
3. Moim zdaniem za proste i bez większej efektowności.

Te w studniu też w większości dopracowane i tylko do dwóch bym sie przyczepiła:
2. Ja bym wyśrodkowała albo nawet pokusiłabym się o pecjalne poucinanie i wtedy nyłony moim zdaniem ciekawsze (bo w sumie nawet jak wyśrodkujemy, to to światło nigdy nie będzie spójnie symetryczne i nie będzie idelanego efektu).
6. Nie wiem co o tym sądzić, bo nie wiem za bardzo co to jest i jaki był cel zdjęcia (może rozmazanie na dole i u góry ;p)

Co do obiektywu 'fish eye' to ciżeko mi oceniać zdjęcia, któe nie wiem na jakiej zasadzie zostały zrobione, ale wydają mi się ciekawie ujęte, chociaż jak dla mnie drugie lepsze, bo te ścieżki poszerzają ten 'rozciągający' efekt :)

Z ostatniej serii zdecydowanie podoba mi się ostatnie zdjęcie, bo sama uwielbiam podejmować temat kamienic iw fotografii ;)

Ja zdaję sobie sprawę, że przez to, że nie jestem profesjonalistą mogę posługiwać się językiem zrozumiałym tylko dla mnie ;P
Obrazek
Awatar użytkownika
Beti_90

Dzięki Sybirra za taką wyczerpującą wypowiedź, ciesze się że omówiłaś poszczególne zdjęcia :)
Sybirra pisze:Z krajobrazów Rodyskich najbardziej podoba mi sie zdjęcie nr 4 -> fajnie ujęłaś półwysep z dolnego rogu i przede wszystkim ten lazur... mniam :) I ciekawie kontrastuje się woda w jeziorku na powierzchi z tą z morza.
Dzięki :)
Sybirra pisze:motyw z krzyżem oczywiście interesujący i jeszcze zauważyłam, że jego ramienia znajdują się na tej samej linii co najcieńsza i najbardziej ciemniejsza warstwa nieba - może jakiś znak (niebo - czyściec - ziemia ;)
Hmmm...może, może... ale taki raj po śmierci to by mnie chyba przeraził :P ;)
Sybirra pisze:3. Moim zdaniem za proste i bez większej efektowności.
Moim zdaniem też, nie planowałam go wtawiać ale jakoś tak w ostatniej chwili mnie naszło i widocznie to nie była dobra chwila :P
Sybirra pisze:6. Nie wiem co o tym sądzić, bo nie wiem za bardzo co to jest i jaki był cel zdjęcia (może rozmazanie na dole i u góry ;p)
To jest szalik ;) a celem zdjęcia było ukazanie faktury :).
Sybirra pisze:Co do obiektywu 'fish eye' to ciżeko mi oceniać zdjęcia, któe nie wiem na jakiej zasadzie zostały zrobione
Na zasadzie wymiany zwykłego obiektywu na obiektyw 'Rybie oko' i wybranie odpowiedniego miejsca do sfotografowania, ot i cała filozofia ;) :)
Awatar użytkownika
Beti_90

JEST ZGODA! xD Niestety nie na wszystkie zdjęcia, które chciałam umieścić ale zawsze coś :D.
Temat: Sławna osoba
Postanowiłam, więc przebrać koleżanke za Amy Winehouse.... :wtf: ... Oczywiście z tych czasów kiedy wyglądała jeszcze dobrze xD. Do rysowania nie mam zdolności, a więc nie zwracajcie uwagi na tatuaże :P. Za to fryzura i makijaż myśle że wyszły mi całkiem nieźle ;D

Wiem, że nie na każdym zdjęciu oświetlenie jest idealne(wolę plener od studia) ale mimo to jestem z nich zadowolona :D.

(za zdjęciu drugim pozwoliłam sobie dodać troche świateł xD)
Obrazek______Obrazek

Obrazek________Obrazek

Obrazek

Edit:

To teraz troche inne klimaty :P :D Na zdjęciach moja kochana siostrzyczka ;] :).
Wykonane w pierwszej klasie technikum :D

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony śr, 07 kwie 2010, 19:19 przez Beti_90, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ