Olimpiada w Vancouver

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.

Ile zdobędziemy medali na olimpiadzie!

Więcej niż 5 medali
19
26%
5 medali
12
16%
4 medale
15
21%
3 medale
15
21%
2 medale
4
5%
1 medal
2
3%
Żadnego
6
8%

Liczba głosów: 73

Awatar użytkownika
Anet18

Post autor: Anet18 »

Detox pisze:Cholerny Amman :surrender:

Przez niego Małysz nie będzie mieć już nigdy złota. Ale OGROMNE GRATULACJE dla Małysza!!!!!!!!! No nie mogę w 2014 będzie 1 Amman 2 Małysz :surrender:

A co Ty wróżka jesteś???
Przepraszam bardzo myślę że określenie cholerny Amman jest nie na miejscu.
Taki jest sport, nie dano mu tego złota za ładny uśmiech. Był fenomenalny.
Oczywiście że chciało by się żeby nasz rodak był pierwszy, ale bez przesady.
Awatar użytkownika
Moscan

Post autor: Moscan »

Detox pisze:Przez niego Małysz nie będzie mieć już nigdy złota. No nie mogę w 2014 będzie 1 Amman 2 Małysz
Kto powiedział, że nie będzie mógł (jeśli nie zakończy kariery).To jest sport. Przez tyle czasu Ammann może zupełnie stracić formę i zajmować pozycje poniżej 30.
Wszystko się może zdażyć ;-) Ale prawdopodobnie już nie będziemy Adama oglądać na igrzyskach olimpijskich.

Detox pisze:Cholerny Amman
Wg nie rozumiem ataku, na osobę Simona. Uważasz, że nie zasłużył na ten medal (w zasadzie to dwa medale). Wiesz ile musiał w to pracy włożyć?
Dni treningów, taka forma nie bierze się znikąd. Od początku sezonu dawał z siebie wszystko, wykonywał ciężką pracę i te medale są zwieńczeniem tej ciężkiej pracy. W pełni zasłużył na medal.

Nie mówię, że Adam nie włożył dużo pracy, bo włożył bardzo dużo i to wiadomo. Ciężko pracował i chciałoby się by to on zdobył złoty medal, bo wiadomo, że też na niego zasłużył.

Ale co tu dużo pisać.
Spot zawsze, będzie sportem. Rywalizacja zawsze, będzie rywalizacją i nie zmienisz tego.
Sybirra pisze:Ale i tak jestem zła na niego o te wiązania.
Dlaczego? Każdy skoczek mógłby je mieć. Są ogólnodostępne, a nie zarezerwowanie tylko dla Ammanna.
A wg to gdyby zazdrośni Austriacy nie zrobili z tego afery, to nikt by nic nie mówił i było by dobrze.
A gdyby Małysz takie miał? To też sprawy by nie było :smiech:
Ostatnio zmieniony sob, 20 lut 2010, 23:49 przez Moscan, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Sybirra

Post autor: Sybirra »

Anet18 pisze:
Detox pisze:Cholerny Amman :surrender:

Przez niego Małysz nie będzie mieć już nigdy złota. Ale OGROMNE GRATULACJE dla Małysza!!!!!!!!! No nie mogę w 2014 będzie 1 Amman 2 Małysz :surrender:

A co Ty wróżka jesteś???
Przepraszam bardzo myślę że określenie cholerny Amman jest nie na miejscu.
Taki jest sport, nie dano mu tego złota za ładny uśmiech. Był fenomenalny.
Oczywiście że chciało by się żeby nasz rodak był pierwszy, ale bez przesady.
Jest wróżką, ale złą;p Bo to fakt, że Małysz niestety już nigdy nie będzie pierwszy, ale drugi też nie, gdyż najprawdopodobnie nie będziemy Go już mogli oglądać na następnej olimpiadzie. Emerytura drodzy państwo... :surrender:
A szkoda:(
Ps. Agadzam się Anet18 z Tobą. Nie można tak mówić na sportowców. Nawet jeżeli po wygranej Amman zacząłby kręcić nosem i wystawiać język do reszty, to trzeba Go uszanować za sam fakt oddania znakomitego skoku, a nie za to jakim jest człowiekie, bo w sporcie ceni się rywalizację i wytrwałość, a nie głaskanie. Ale i tak jestem zła na niego o te wiązania. Pięknie, za pięknie mu te narty się układały po wybiciu, wpadły w idealny rytm. Trudno:( Niedopracowanie ze strony organizatorów, co nie oznacza, że z innymi skoczyłby diametralnie inaczej (w końcu w SLC również wywalczył medale - Potter;p)
Obrazek
moon_song

Post autor: moon_song »

A mnie załamują komentarze naszych tak zwanych sprawozdawców, jakoby Justyna płakała bo nie zdobyła złota i jak strasznie z tego powodu jest rozgoryczona oraz jak to Adamowi jest przykro z powodu drugiego srebra.
Że-na-da...
"Would you hold my hand,
If I saw You in heaven..."
Mandey

Post autor: Mandey »

Muszę przyznać, że mi wstyd.
Na zapewnienia mojego taty przed olimpiadą w kwestii medalowych zdobyczy Adama wybuchałem gromkim śmiechem...

W ubiegłą sobotę jak to się potocznie mówi Adam "utarł mi pysk" po raz pierwszy... No ale myślałem sobie, że On zawsze mocny na malej.
Wczoraj na medal nie liczyłem. Spodziewałem się, że mogą namieszać Jacobsen z Schlierenzaurem dlatego dałem sobie na wstrzymanie.
Tata mój był pewny...

Po skoku Adama w pierwszej serii było... :podejrzliwy: Pokazał, że jest mocny!
Ammann poza zasięgiem. Co było dalej wiadomo.

Zawsze już będzie tak w pamięci kibiców, że Małysz był tym, który zakończył królowanie i w ogóle dobre skoki Schmitta a Ammann jest tym, który nie pozwolił Małyszowi zdobyć tego najważniejszego medalu...

Nie można mieć wszystkiego jak widać. Wielu utalentowanych sportowców, bożyszcze tłumów przez lata musiało się obejść smakiem na niektórych wielkich imprezach. Ale czy to ważne by mieć wszystko? Niekiedy ważne jest by takim niedowiarkom jak ja pokazać, że ten skreślony może się odrodzić i jeszcze raz dać tyle powodów do radości. Dla mnie te dwa srebra mają niesamowitą wagę.

Kowalczyk może zdobędzie złoto jeszcze... nie ważne. Te igrzyska i tak dla nas Polaków będą igrzyskami Adama Małysza.
Szukasz mnie? Znajdziesz mnie tutaj albo tutaj ;)
Awatar użytkownika
MacJack50

Post autor: MacJack50 »

Anet18 pisze:Myślę że dla Ammana w tym momencie małe znaczenie ma nawet tornado :D
Ojjj nieprawda.Wiązania po prostu jak sami skoczkowie mówią trzymają mu nogi w górze.I to daje efekt jaki widzimy.Ale facet jest dodatkwo w gazie i tak jak Adam powiedział wczoraj na gorąco:'Wszyscy zawodnicy walczyli o srebro i brąz.Złoto było nieosiągalne , a więc czuję się podwójnym zwycięzcą'. Adam ma srebro świetnie.Wiele powstaje spekulacji , że Kowalczyk chcą zdyskwalifikować .No to był by dla niej szok :/Jeszcze 30 km .Sybirra
Nie zapominaj o Tomku Sikorze dziś modlę się o to aby w końcu na koniec jego kariery zdobył należący mu się medal :)).JA jeszcze po cichu liczę na dobry występ druzynówki kobiet w biathlonie , ale nie będę zawiedziony jeżeli zajmą miejsce 7,8.One mogą coś ugrać, a nie muszą jak Niemki.
Obrazek
"Together we can heal the world and make it a better place."
"GO FOR YOUR DREAMS!"
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

Post autor: majkelzawszespoko »

MacJack50 pisze:Bardzo podobne mają , a nie tak jak ty napisałeś różne !!!
wszystko, co nie jest takie same, jest różne.
do tego nie trzeba doktoratu.
MacJack50 pisze:A więc ty napisałeś tak , że nie wiadomo o co chodzi.
ja napisałem tak, że nikt się niczego nie przyczepił, oprócz Ciebie.
stwarzasz niepotrzebne zupełnie zamieszanie, nie wiem kogo chcesz bronić, bo ja nikogo nie zaatakowałem.
MacJack50 pisze:No widzisz zapewne nie tylko ja nie zrozumiałem twojego zwrotu , poczucia humoru , żartu.Bo to zabawne zbytnio nie było i trochę jak to teraz powszechnie się mówi "suche"(głupie) .
skoro już napisałeś, że jestem głupi, to ja napiszę, żeś debil.
bo to w ogóle żart nie był, także mamy tu przykład ironii sokratejskiej w pełnej klasie. coś sobie wmówiłeś i opierasz się na tym cały czas.

ja od siebie dodam, że zawiodła mnie Justyna troszke tym ledwo wywalczonym brązem, bo to przecież murowana faworytka była.
a ta bjeorgen jest niesamowita, szczęka mi opadła normalnie.
adam znowu klasę pokazał, brawo! została nam Justysia jeszcze. musi nam coś udowodnić ; )
i koniec medali.
ObrazekObrazek
moon_song

Post autor: moon_song »

majkelzawszespoko pisze:ja od siebie dodam, że zawiodła mnie Justyna troszke tym ledwo wywalczonym brązem, bo to przecież murowana faworytka była.
Justyna jest faworytką na 30 km :)
I niczego nie musi już udowadniać. Jest kobitką z klasą. I ten wieczny banan na twarzy, hehee!
majkelzawszespoko pisze:a ta bjeorgen jest niesamowita, szczęka mi opadła normalnie.
Nie ujmując jej talentu, samozaparcia, ciężkiej pracy, ale...
Ona bierze anty astmatyczne leki, które są na liście niedozowlonych. Bierze je legalnie :-/ Leki te maja właściwości rozszerzające pęcherzyki płucne, a co za tym idzie ma większą pojemność, jest bardziej dotleniona i mięśnie się tak nie męczą. Ona teraz idzie jak maszyna. Zwróćcie uwagę, że nie jest aż tak wyczerpana jak pozostałe zawodniczki.
Kiedy nie brała tych leków plasowała się w pierwszej 10.
"Would you hold my hand,
If I saw You in heaven..."
Awatar użytkownika
Anet18

Post autor: Anet18 »

Mandey pisze: Kowalczyk może zdobędzie złoto jeszcze... nie ważne. Te igrzyska i tak dla nas Polaków będą igrzyskami Adama Małysza.
Tak zgadzam się z tym w całej rozciągłości ;)
Pięknie to Mandey napisałeś.
Małysz pokazał wszystkim niedowiarkom na co go stać, że nadal jest w ścisłej światowej czołówce. Utarł co niektórym nosa nenene
Skąd wiecie że za 4 lata nie wystartuje? Powiedział to wprost czy to tylko Wasze sugestie?
Awatar użytkownika
buziaczek

Post autor: buziaczek »

Anet18 pisze: Te igrzyska i tak dla nas Polaków będą igrzyskami Adama Małysza.
Oczywiście to prawda. Justyna też pokazała ogromną klasę...ale jednak Adam, zdobył dwa medale, w momencie kiedy wielu, niestety także Polaków skazywało go już na emeryturę. Justyna od początku sezonu miała wysoką formę, Adam nie. Budował ją mozolnie i wytrwale. Nie będzie drugiego takiego sportowca, który tyle zdobył i w tak długim czasie pokazywał na co go stać. 4 razy Puchar Świata, 5 medali na Mistrzostwach Świata - w tym chyba 4 złota...i jeszcze 4 medale na igrzyskach olimpijskich. Po nieudanych ostatnio okresach, znów przygotował wybitną formę akurat na igrzyska, na moment kiedy forma powinna przyjść. Przyszła i pięknie ją wykorzystał. :happy: Cieszył się ze srebra, bardziej niż Ammann ze złota i to było coś fajnego. Nie zapominajmy, że Szliri i Simon mają po 20-kilka lat. A Adam jest już po 30-tce. Co w przypadku sportowca to naprawdę jest już dojrzały wiek. Więc tym bardziej, spiąć się w sobie, ogarnąć presję ludzi i zdobyć 2 medale, ustępując tylko Simonowi który i tak był poza zasięgiem - to coś niebywałego. Adam to klasa sama w sobie, świetny sportowiec i sympatyczny człowiek.
1958 - forever...
Awatar użytkownika
MacJack50

Post autor: MacJack50 »

majkelzawszespoko
Po pierwsze nigdzie nie napisałem , że jesteś głupi tylko , że ten żart był jak dla mnie głupi , a więc proszę zachowaj poziom bo nie wiadomo skąd wyciągasz takie wnioski.
Sybirra
Spokojnie Adaś jak da zdrowie i motywacja będzie wystartuje w Sochi w 2014 i pokaże na co jeszcze Go stać.Mnie zawiódł na Olimpiadzie najbardziej Klan Ligockich , a szczególnie Paulina.Również na wiele więcej liczyłem ze strony Tomka Sikory no i Justyna również zawodzi .Niby cieszy się z medali , jednakże to nie jest to na co liczyła.Tu w wywiadach wypowiada się , że nie jest faworytką na danym dystansie ? No przecież jak nią nie może być skoro po 1 . Wygrała większość wyścigów na tym dystansie w PŚ i jest Liderką PŚ.Myslę że Kowalczyk przerosła ta presja na jej osobie.ZA dużo sobie narzuciła na barki i teraz próbuje to zrzucać .
Ale najważniejsze że 2 medale ma.Zgadzam się prym na Igrzyskach wiódł A.Małysz , on był tą newralgiczną postacią naszego zespołu.W cieniu Jego są występy i medale Kowalczyk.Dokładnie jeszcze 2 tyg przed Igrzyskami nikt nie spodziewał się medalu Adama.Już wysyłali go na emeryturę , skreślili , ale On pokazał że Królem nadal jest nart.Ammann nazwał Adama "Rogerem Federerem" skoków.Od Justyny zaś oczekiwano no 3 na pewno złotych medali i jeszcze innego koloru medalu . Ale ta radość po skoku na k -125 była bezcenna
Myślę , że nie dostanę za to ostrzeżenia , ale wszystkich chętnych , którzy pragną mieć Adama na swoim kompie , a mianowicie tych którzy chcieli by mieć oba konkursy w swojej' biblioteczce' proszę pisać na pw , ponieważ są już oba te konkursy do ściągnięcia !!! Chętnym wyślę linka , nie podaję na forum bo jeszcze bana dostanę.
Obrazek
"Together we can heal the world and make it a better place."
"GO FOR YOUR DREAMS!"
Awatar użytkownika
nikolka

Post autor: nikolka »

Sztafeta kobiet.Niesamowity bieg Justyny,klasa sama w sobie.Ta dziewczyna jest wielka ! :-o Zobaczymy co pokaże reszta grupy,mam nadzieję że bieg J.K je zmotywuje.Trzymam kciuki :nerwy:
Obrazek
Awatar użytkownika
Liberian Girl

Post autor: Liberian Girl »

Muszę się przyznać, że nie wierzyłam w naszych sportowców, nie liczyłam
na 4 medale (może 5 będzie też). No ale jestem pod niesamowitym
wrażeniem występów Adama Małysza. Nie liczyłam na medal z jego strony
ale w głębi miałam nadzieję że takowy zdobędzie :D

Liczyłam na medal Sikory, jest mi go trochę żal...ale i tak było ok ;]

A jeśli chodzi o dzisiejszą sztafetę z naszą niesamowitą Justyną to
gratulacje dla dziewczyn. Naprawdę wspaniały występ. Justyna po
mistrzowsku rozprawiła się z rywalkami. Aż miło się ogląda takie
starty polskich zawodników.
Trzymam kciuki za następny start Justyny!!

A tak nawiasem to o co dokładnie chodziło z tymi lekami na astmę
stosowanymi przez Norweską biegaczkę? Bo wykładowca coś wczoraj
wspominał o tym....
Awatar użytkownika
Sybirra

Post autor: Sybirra »

Moscan pisze:
Sybirra pisze:Ale i tak jestem zła na niego o te wiązania.
Dlaczego? Każdy skoczek mógłby je mieć. Są ogólnodostępne, a nie zarezerwowanie tylko dla Ammanna.
A wg to gdyby zazdrośni Austriacy nie zrobili z tego afery, to nikt by nic nie mówił i było by dobrze.
A gdyby Małysz takie miał? To też sprawy by nie było :smiech:
Owszem mógł je mieć każdy. Dlatego jestem zła, że tę szansę wykorzystał Amman, a nie własnie Adam. Nasz Orzeł ma klasę i tradycyjnie pokonuje rywali, nie pozwoliłby sobie na coś takiego. No ale gdyby już, to masz rację bronilibyśmy go czym się da ;-)
Amman to taki sprytny Harry Potter (wiadomo, że też nie sam o tym decydował, ale..) co sobie wyczarowywuje nagle na Olimpiadę lepszej jakości sprzęcik i hokus pokus sprawa rozbiła się po kątach...

Nie jestem dobrym technikiem i za bardzo nie orientuje się w tych sprawach, dlatego mam pytanie: Na czym polega dokładnie innowacja tych wiązań Ammana? Śledząc jego skok zauważyłam, iż podczas wybicia narty nie wpadają w tak dużą turbulencję, jak odbywa się to przy skoku ze zwykłymi wiązaniami. Tak więc czy mają one jakieś amortyzatory, które regulują efekty wybicia, pozwalając płynnie wybić się w powietrze, bez zakłóceń?
Anet18 pisze:Skąd wiecie że za 4 lata nie wystartuje? Powiedział to wprost czy to tylko Wasze sugestie?
Cóż są to spekulacje. Przed startem na tegorocznej olimpiadzie mówiono, że PZN chce Go wysłać na odpoczynek, uznając, że zdobył co miał zdobyć i pokazał juz na co Go stać. Jak wiemy nie miał zwyżkowej formy. Ale po fenomenalnym występie na Igrzyskach pewnie Go jeszcze przytrzymają. Ale to są cztery lata, więc forma Adama znowu może ulec pogorszeniu. Mam jednak nadzieję, iż będziemy Go mogli oglądać w Soczi:)
Liberian Girl pisze:A tak nawiasem to o co dokładnie chodziło z tymi lekami na astmę
stosowanymi przez Norweską biegaczkę? Bo wykładowca coś wczoraj
wspominał o tym....
Marit Bjoergen w 2009 roku dostała pozwolenie na używanie leku przeciwastmatycznego, który bądź co bądź znajduje się na liście zakazanych środków dopingujących Światowej Agencji Antydopingowej. Jak wiemy taki lek zwiększa wydolność pęcherzyków płucnych umożliwiając większą kondycję.
Bjoergen choruje na astmę i tutaj czegoś sama nie rozumiem albo jestem niedoinformowana. Jakim cudem mogła ona startować we wcześniejszych latach mając objawy tej choroby. Czy korzystała z innego leku czy może choroba uaktywniła się teraz niedawno?

Ps. Cieszę się bardzo z szóstego miejca dziewczyn w biegach. Justyna pokazała klasę i nie moge doczekać się jej sobotniego startu:D
Obrazek
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

Post autor: majkelzawszespoko »

Sybirra pisze:Marit Bjoergen w 2009 roku dostała pozwolenie na używanie leku przeciwastmatycznego, który bądź co bądź znajduje się na liście zakazanych środków dopingujących Światowej Agencji Antydopingowej.
cała pierwsza szóstka tego biegu oprócz Justyny bierze ten lek.
Sybirra pisze:Jak wiemy taki lek zwiększa wydolność pęcherzyków płucnych umożliwiając większą kondycję.
czytałem na ten temat wywiad z lekarzem sportowym, który twierdzi, że ten lek nie pozwala lepiej oddychać, lecz przywraca normalny rytm oddechu.
ile w tym prawdy, nie wiem.
Sybirra pisze:Jakim cudem mogła ona startować we wcześniejszych latach mając objawy tej choroby. Czy korzystała z innego leku czy może choroba uaktywniła się teraz niedawno?
astma to jest bardzo częsta choroba w sportach typu biegi narciarskie lub też kolarstwo, cała masa zawodników na nią choruje.
ale mnie interesuje, dlaczego nie zażywają leków, które są dopuszczone? nie ma takich?
Sybirra pisze:Na czym polega dokładnie innowacja tych wiązań Ammana?
nie wiem dokładnie, coś jest z wydłużeniem tych linek mocujących, przez co kąt nachylenia nart zmienia się w locie, powodując lepsze skoki.
jest to innowacja w tym sporcie, lecz nie dla wszystkich.
tylko zawodnicy w najlepszej formie są w stanie opanować technicznie te wiązania. a że Adam jest w znakomitej dyspozycji, już niedługo zacznie testować nowe wiązania : ) - tak przynajmniej wyczytałem gdzieś ; )
ObrazekObrazek
ODPOWIEDZ