A może tłumaczenie "The Magic & the Madness"?

Dział przeznaczony do prezentacji własnej twórczości: wierszy, rysunków i tym podobnych.
Awatar użytkownika
natpoznan

A może tłumaczenie "The Magic & the Madness"?

Post autor: natpoznan »

Jestem w trakcie lektury książki "Michael Jackson. The Magic & the Madness" Taraborrelliego (wydanie z 2003 roku). Póki co wydaje mi się, że to chyba najlepsza pozycja o Michaelu, jaką czytałam. W wątku dotyczącym wydawnictw książkowych związanych z Michaelem również spotkałam się z pozytywnymi opiniami na temat dzieła Taraborrelliego.
I tak sobie pomyślałam - szkoda, że wielu fanów w Polsce nie może się z nim zapoznać. Dla wielu barierą jest język, dla niektórych także stosunkowo wysoki koszt sprowadzenia książki zza granicy. Zainspirowana działalnością dzielnych forumowych tłumaczy "Moonwalka", wpadłam na pomysł przełożenia "The Magic & the Madness" na nasz język ojczysty. Wiem jednak, że sama działałabym w zastraszająco powolnym tempie - do przetłumaczenia jest ok. 620 stron, a obowiązki - niestety - nie pozwalałyby mi poświęcać na to całych dni. Stąd apel - może znalazłby się ktoś, kto zechciałby mi pomóc?
Podkreślam, że nie chodzi o pośpiech, moim celem nie jest przetłumaczenie całej książki w ciągu miesiąca (wszyscy przecież mamy mnóstwo zajęć, a zresztą - należy zadbać o jakość tłumaczenia).
Co o tym myślicie, MJówki drogie?
Czekam na odzew i pozdrawiam serdecznie :)
Awatar użytkownika
Sunsetdriver

Post autor: Sunsetdriver »

Ja jestem chetna do tego pomyslu! :) pozdrawiamK
Awatar użytkownika
Fanka MJ

Post autor: Fanka MJ »

W sumie ja tez mogłabym sie przyłaczyc , niedawno kupiłam tą książke w Londynie :) Tylko najpierw jednak chciałabym ją całą przeczytac...;)
Obrazek

Expect the Unexpected....
Do not look for the Obvious....
Look between the lines....

I'm believer ...:)
Awatar użytkownika
karolinaonair

Post autor: karolinaonair »

Ja czekam na przesyłkę. Już nie mogę sie doczekać aż ją przeczytam. To będzie pierwsza książka, którą przeczytam w oryginale i trochę sie boję o mój angielski, ale chyba nie będzie tak źle glupija
Obrazek

"Kłamstwa biegną sprinty, prawda biegnie maratony" - Michael Jackson
Ewa78

Post autor: Ewa78 »

Słuchajcie, a może namówimy jakieś wydawnictwo do wydania Polskiej wersji? Mam agencję tłumaczeń w Warszawie, moglibyśmy przetłumaczyć książkę profesjonalnie. Co Wy na to?
Michael forever in my heart (*)
Awatar użytkownika
aga.mj

Post autor: aga.mj »

a to jest świetny pomysł :-)
Obrazek
When will this mystery unfold?
serce pragnie uwierzyć, rozum nie daje na to zgody...
Awatar użytkownika
wiśnia1994

Post autor: wiśnia1994 »

wspaniały pomysł.z checią przeczytam wasze starania! ;-)
Awatar użytkownika
ghost_ola

Post autor: ghost_ola »

jestem jak najbardziej za! tez o tym ostatnio myslalam. jesli uda sie namowic jakies wydawnictwo to super, a jesli nie to ja moge podjac sie tlumaczenia jakiejs czesci.
Beyond these boundaries, he wanted to fly
In nature's scheme, never to die
http://mjtranslate.com
Ewa78

Post autor: Ewa78 »

Myślę, że odsłonięcie tablicy będzie zachęcające dla wydawnictw. Nie ma rzeczy niemożliwych. :mj:
Michael forever in my heart (*)
Awatar użytkownika
karolinaonair

Post autor: karolinaonair »

Sądzę, że wydawnictwa już walczą o prawa do wydania tego w Polsce i bez niczyjej zachęty.
Bardzo bym się cieszyła :)
Obrazek

"Kłamstwa biegną sprinty, prawda biegnie maratony" - Michael Jackson
Awatar użytkownika
ioreta

Post autor: ioreta »

karolinaonair pisze:Sądzę, że wydawnictwa już walczą o prawa do wydania tego w Polsce i bez niczyjej zachęty.
Bardzo bym się cieszyła :)
Fajnie by było. Jest również pomysł znalezienia wydawnictwa, które wydałoby "Dancing the dream" - więcej w tym wątku http://www.forum.mjpolishteam.pl/viewto ... 81&start=0

Na razie czekam na odpowiedź w tej sprawie, będę też pisać do drugiego wydawnictwa. Ogromna prośba - jeśli ktoś z forum ma znajomości w jakimś wydawnictwie lub może nawet tam pracuje - dajcie znać :) Zawsze to jakieś wsparcie. A może ktoś wie z jakiś przecieków, co w formie pisanej o MJ wyjdzie w najbliższym czasie w Polsce?

Jest jeszcze jedna opcja: sami założymy wydawnictwo i będziemy wydawać książki MJ i o MJ - tłumaczyć będziemy sami :D

:mj:

Przepraszam za mały off-topic
Awatar użytkownika
natpoznan

Post autor: natpoznan »

OK, rozumiem więc, że czekamy na oficjalne polskie wydanie :-)
Awatar użytkownika
temeneris

Post autor: temeneris »

ooo to byłoby super gdyby wydali w naszym kraju tą książkę u mnie z angielskim krucho jakoś do głowy nie chce wchodzić a mam ochotę od dawna przeczytać tą książkę:)
Awatar użytkownika
wiśnia1994

Post autor: wiśnia1994 »

a mam pytanie o czym ta książka opowiada?? ;-)
z racji mojego krótkiego stażu fanowania MJ-owi,słabo orientuję się w tytułach.. nenene
Awatar użytkownika
ghost_ola

Post autor: ghost_ola »

The Magic & the madness to najbardziej obszerna i wiarygodna biografia MJ, ma ok 700stron, z tego co pamiętam.
Dancing the Dream to zbiór poezji wydany przez MJ w 1992 roku.
Beyond these boundaries, he wanted to fly
In nature's scheme, never to die
http://mjtranslate.com
ODPOWIEDZ