stranger pisze:Najbardziej wieśniackie ubrania jakie można sobie wyobrazić, Disco Relax na Polsacie
ja pamiętam,że w hali targowej sprzedawali takie duże bluzy kolorowe, białe adidasy, kolorowe spodnie. mama moja nosiła kolorowe sukienki, nabizdrzone na nich kolorów było i materiały nie bardzo (na pierwszy rzut oka to coś jak dzisiejszy Ed Hardy, tylko ze 1000 razy bardziej tandetne). z resztą wystarczy spojrzeć na teledyski, czy to disco polo z tamtych lat,czy nawet zagranicznych artystów, paula abdul, shanice, sandra, martika, east 17, new kids on the block...
getry - takie z lajkry błyszczącej - każdy je miał, najpierw czarne, potem kolorowe, można było je nosić i do spódnicy,ale i bez, dłuższa kolorowa koszulka i luzik
koła hula hop. w bloku mamy naprawdę małą windę od zarania dziejów, więc koleżanka z wielkim kołem musiała na dwór schodzic schodami z 5 piętra
stranger pisze:bajki Disneya, Ulica Sezamkowa, Kulfon i Monika, Power Rangers, Czarodziejka z Księżyca, Muminki, Gumisie, Świat według Bundych.
Pełna Chata, 5 10 15, Pan Tik Tak, Mała Księżniczka, Drużyna A, ... bajki japońskie na Polonia 1 - pamiętacie GIGI? ;D
Mandey pisze:muzyka z jamnika
ah, jamniki kochane... psuły się często, wciągały kasety
Mandey pisze:Dyskoteki szkolne. Kolesia takiego miałem co MC Hammera tańczyć umiał... Pfff. I tak na koniec wyskakiwałem ja i tańczyłem Billie Jean. Kapelusz, rękawiczka, trzy chwyty za krocze, moonwalk i każda koleżanka chciała tańczyć ze mną... ponoć ładny blondynek o niebieskich oczach byłem Pierwsze przytulańce i pocałunki jak nauczycielki nie było... pamiętam jak dziś przy Rush Rush Pauli Abdul z 1991 roku.
U nas królowało Guns n Roses i Dont Cry, obściskiwanie się w tańcu jeden na jeden ,haha! Rush Rush też pamiętam... Pauli, tak samo jak Straight Up
MC Hammer - to był hicior !! Cant Touch This
potem pojawili się Kriss Cross i hit JUMP . pamiętam jak znajomi (w moim wówczas wieku ,jakieś 12-13 lat) przylecieli ze Stanów i męczyli malucha mojego sąsiada (obejrzyjcie klip video będziecie wiedzieć o co kaman- młodsi).
Mandey pisze:na początku RMF FM grające kiedyś wyborną muzę. I tak zawsze na pierwszym miejscu była TRÓJKA i Marek Niedźwiedzki ze swoją listą.
w RMF były audycje muzyczne, sama pisałam i dzwoniłam, Marcin Jędrych prowadził, potem jeszcze jakiś koleś ,co go zwali "Monterem", ale jazdy były, tego się słuchało co wieczór.
TRÓJKA i Niedźwiecki - tego nie da się opisać ... teraz w Radiu Złote Przeboje to zupełnie nie to samo! Wtedy był klimat, pisało się listy do Marka, każda lista to było PRZEŻYCIE.
Tak samo pamiętam lubelskie Radio Puls i "Piosenki z Listów" - w piątki o 18:00-20:30. Wtedy była już era Backstreet Boys i Kelly Family, Zbyszek Kolak czytał fragmenty listów, opinie na temat różnych utworów zamawianych przez ludzi. Nie było wtedy przekrętów z danymi osobowymi i czytało się dedykacje kto jaką piosenkę dla kogo itd. Całe klasy, szkoły pisały, wtedy łatwo było poderwać dziewczynę/chłopaka z sąsiedniej klasy,czy z podwórka, czy innej szkoły, bo się dedykowało np. piosenkę dla tej osoby . Wiadomo było,że ta osoba odsłucha,bo wtedy 90% Lublina słuchało tej audycji! Potem w tych listach pamiętam wywiązała się wojna między fanami BSB i KF (ja byłam w obozie BSB). heheh
Mandey pisze:Kablówkę w bloku podłączyli nam w 1991. MTV to stare było rewelacyjne.
Nam jakoś w 1990 na wiosne. Mój ojciec bez muzyki żyć nie może i gdy przychodził z pracy od razu włączał i taka teletapeta była do samej nocy, mama tylko na Dynastię i inny jakiś serial przełączała, a potem znowu MTV. Wtedy prawie non stop muzyka była, wiadomości MTV, wywiady, weekendy z gwiazdami. Wszystko po angielsku, tłumaczyć zaczęli jakoś w 1993/4. Można było dużo się dowiedzieć, były listy przebojów też, lista nowości oraz coś w stylu MTV The Making jak teraz, w sensie,że ekipa MTV była na planie różnych teledysków Gwiazd, jak się nagrywa itd., pamiętam że było coś takiego na planie Black Or White MJa, mam to gdzieś nagrane na vhs.
Mandey pisze:To była nasza młodość.
która przypadła na jeden z najlepszych okresów w dziejach świata - nie przesadzam, tak czuję :D
Liberian Girl pisze:W weekend zawsze siadoało sie rodzinką i oglądało jakieś filmy familijne
typu Dynastia
u mnie w domu Dynastia nie była familijna. mama nie pozwalała mi oglądać, jako film dla dorosłych. ale i tak oglądałam. pamiętam Alexis.
namiętnie oglądałam Beverly Hills 90210. wiem, że jakiś rok temu zaczęli to powtarzać na którymś polskim kanale, chyba TV4,nie mam pewności.
Pełna Chata i wujek Jesse (boski John Stamos, boski jak na tamte czasy, młody i piękny!) ,ale najbardziej familijnym seasnem u mnie w domu był dr Huxtable czyli ....
BILL COSBY SHOW !! Uwielbiałam to!
Liberian Girl pisze:Po ulicach jeździło dużo Fiatów 126p
Maluchy, polonezy, duże fiaty... , ewentualnie syrenki, wartburgi, i te takie z zaokrąglonym dachem,ale nazwa wyleciała mi z głowy
Dziś jest Youtube i zachęcam młodzież do obejrzenia kilku klipów z tamtych czasów. Może nie poczujecie tego co my,ale małe wprowadzenie w tamte klimaty - najbardziej polecam:
Shanice - I Love Your Smile (no kocham ten kawałek, taki radosny, pozytywny!)
Kriss Cross - Jump
New Kids On The Block - Tonight, Step By Step
Backstreet Boys - We've Gotta Goin On, Get Down, I'll never break your heart
Century - Girl, you know it's true
Martika - Toy Soldiers
East 17 - Deep, House Of Love, Alright
Squeezer - Blue Jeans
Boyz II Men - The end of the road
Fun Factory - I wanna be with You
DJ Bobo - There's a Party
Prince - Purple Rain, Cream, Raspberry Beret, Kiss, Sexy MF, My name is Prince
Kelly Family - an Angel, Fell In love with an alien, i cant help myself