So 90s

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
akaagnes

So 90s

Post autor: akaagnes »

Lata 90 - pamiętają do ludzie urodzeni mniej więcej do 1985 roku max, bo chodzi o całe dziesięciolecie 1990-1998/9 - najlepsze czasy. Czuło się klimat, DUSZĘ w muzyce, było zabawnie, ubieraliśmy się tandetnie, na naszych oczach powstawały pierwsze boysbandy (NKOTB, BSB), pamiętamy MJ w Polsce i śmieszy image pani Kwaśniewskiej i wiele wiele innych rzeczy, których już dziś nie ma, a do których jednak się tęskni...

Przenosimy się ze wspomnieniami z MJ Charts str.84 tutaj, OK?
Ponieważ w tym momencie nie wiem od czego zacząć, to może poczekajmy aż Mandey przeklei część wspomnień stamtąd tu.

Rzucam hasła:
nagrywanie video , vhs
kasety magnetofonowe
szał ciał na Popcorn, Bravo, Mega Star
najgorsza moda XX wieku :smiech:
DUSZA w muzyce
wrotki !!
stare dobre MUZYCZNE Mtv
criss cross "jump"
shanice "i love your smile"
new kids on the block !! :-)
lata świetności rocka:
Guns n Roses, Aerosmith, Bon Jovi
chio chips w czerwono-przezroczystych opakowaniach
tegesy
aparaty fotograficzne z kliszą i czekanie na wywołanie ok 3 dni
michael jackson w polsce
kelly family
backstreet boys
pewex
gumy shock
"pożycz tysiaka" przy sklepiku szkolnym, czyli ...inne przeliczenie waluty - w sensie,że 1000 zł wtedy to dziś 1 zł :-)
koniec mleka w butelkach szklanych z pazłotkiem :(
... o czymś na pewno zapomniałam.

.... ponownie włączę się do dyskusji po czyjejś wypowiedzi,
ja i tak gaduła jestem :szepcze:

(...)

EDIT:
może ktoś jakąś ankietę zrobi na temat? bo ja nie wiem jak się to obsługuje (jakie opcje ankiety?).......
Awatar użytkownika
tancerz

Post autor: tancerz »

Obrazek

Mieszkałem dość długo jako nastolatek nad Pewexem :) pamiętam te torebki miałem ich pełno w moim pokoju :) najbardziej przypominam sobie zakup jednego towaru w tym sklepie - czekoladki w kształcie serca w plastikowym pojemniczku :knuje: tam chyba była narysowana Barbie :smiech: Kosztowały chyba z 900 zł

VHS- kojarzy mi się wyłącznie z moją I komunią Św. ;) moja pierwsza kaseta vhs ;) apotem to już tylko z oryginalnymi Kasetami z Michaelem ;)
Obrazek Obrazek

Kelly Family :smiech: ale było o nich głośno ;). Aparaty z klisza;) ehhh:) jako że uczę się teraz na fotografa mam do nich sentyment ;) zdjęcie zawsze było niewiadomą aż do wywołania :P potem było zawsze wiele smichu jak ktoś komuś uciął głowę albo zrobił białą plamę zamiast twarzy no i te palce na obiektywie;] szczególnie na zdjęciach robionych przez mego Ojca ;];)... aaaaa i jaka była radocha jak sie udało zrobic jeszcze kilka dodatkowych zdjęc zanim sie klisza nie skonczyła jupi 40 zdjęc zamiast 36 extra 4 zdjęcia wiecej :):):)
Obrazek

new kids on the block - Step by step uuu bejbe :P lol hahaha

Mtv nie posiadałem ;/
Ale MJ było wszędzie na tvp jak był w Polsce:):) dosłownie nie było godziny aby na jakimś programie polskim o nim nie mówili :).

Jesli chodzi o mode ;]
Obrazek
Ja jestem z prawej strony na dole ;] zdjęcie mówi samo za siebie ;]

Kasety magnetofonowe :) ach mam ich jeszcze z 50 ;] :knuje: kurcze a puszczałem je na swojej wiezy jakoś 10 lat temu :surrender: ciekawe co tam jeszcze działa :smiech:
Obrazek
Nie jeden nowy utwór( dla mnie) Michaela nagrany był na takich kasetach z radia;) to nie to samo co dzisiejsza wrzuta :P

Pamiętacie dosco relax na Polsacie smiech: :smiech: ale to była kaszana w każdy niedzielny poranek.
Fajny temat ;) jak sobie przypomnę inne rzeczy z lat 80-90 to napisze;)

A PAMIĘTACIE TO ;-) ?

http://www.youtube.com/watch?v=KDEl2ErUAM0 :

TACY BYLIŚMY

http://www.youtube.com/watch?v=z95jFK6UxW4

Piękne czasy to były.... dziś jest inaczej..
http://michalkrawiec.iportfolio.pl/
NASZ PIERWSZY TANIEC NA WESELU :)
http://www.youtube.com/watch?v=cEQN4965I4A
It's all for love L.O.V.E
Awatar użytkownika
akaagnes

tancerz pisze:Kasety magnetofonowe :) ach mam ich jeszcze z 50 ;] sesese kurcze a puszczałem je na swojej wiezy jakoś 10 lat temu Poddaję się ciekawe co tam jeszcze działa Buhahahaha
ja mam w szafie w lublinie całe zawalisko kaset i vhsów, na mojej wieży z lat 90 już niestety kasety nie chodzą,ale na magnetofonie ojca moze jeszcze by się dało.... w święta posprzątam vhsy, chcę znaleźć m.in. koncert w Bukaresztu i Moonwalker, podobno gdzieś teraz można przegrać na dvd? ale pewnie zła jakość będzie...
tancerz pisze:z oryginalnymi Kasetami z Michaelem ;)
właśnie, jak to było, te kasety magnetofonowe za grosze,to były oryginały? strona A i B... lol, jeszcze reverse nie było :smiech:

a pamiętacie BEVERLY HILLS 90210 ? JEJA... to był szał, mama czasem nie pozwalała mi oglądać, ale w sumie... i byłam zabujana w Dylanie (jak się nazywał ten aktor?)

CHIP & DALE, KOŁO FORTUNY, DYNASTIA, WIELKA GRA
WOJOWNICZE ŻÓŁWIE NINJA, DENVER OSTATNI DINOZAUR....

gumy DONALD z historyjkami...

nie siedziało się przy kompie w dzień, czy po szkole, w weekendy, tylko wyłaziło się na dwór, przed blok, grało się w państwa-miasta, w gumę, w chowanego, w zbijaka, w klasy, skakanka
albo w lecie "na koc" na trawkę przed blok ;D

domowe telefony z tarczą (w Lublinie czarno-czerwone, plastikowe takie ,lol) - każdemu zakładali takie same, jakoś lata 1989/1990 :-)

LEGO, lalki Barbie z Pewexu :-) , resorki

EH... też wkleję jakieś foty jak znajdę, ale dziś wieczorem, a ze swoich to jakoś podczas świąt jak będę w Lublinie i zeskanuję z albumu :-)
Awatar użytkownika
tancerz

Post autor: tancerz »

Kacze opowieści ach to były czasy czemu teraz tego nie puszczają w tv ?
Zawsze czekałem na Walt Disney w Sobote o 13:00 na TVP1
http://www.kacze-opowiesci.kreskowka.pl/video/
Ostatnio zmieniony wt, 07 kwie 2009, 14:38 przez tancerz, łącznie zmieniany 2 razy.
http://michalkrawiec.iportfolio.pl/
NASZ PIERWSZY TANIEC NA WESELU :)
http://www.youtube.com/watch?v=cEQN4965I4A
It's all for love L.O.V.E
Awatar użytkownika
nikolka

Post autor: nikolka »

Kacze opowieści ach to były czasy czemu teraz tego nie puszczają w tv
Można to jeszcze obejrzeć na Cartoon Network,wiem bo oglądam z dziećmi ;-)
Obrazek
Smooth jazz

Post autor: Smooth jazz »

Miałam adapter Artur kupiony na książeczkę G.Miał chyba 2 igły(po co?).
Troche long playów.Oczywiście Piccollo coro del antoniano,Natalia Kukulska,New Order,Tina Turner,Republika,Wanda i Banda,Lombard.Z polskich zespołów lubiałam Lady Pank.Mama moja kilka singli Ireny Santor,Anny Jantar i Ewy Demarczyk posiadała.
Jeszcze 10 lat temu telewizor Rubin działał.Dwa razy puścił dymy,ale dało się go naprawić.
Walkmen,czarny,trzeszczał,wciągął taśmy-to był mój pierwszy zakup.Mama kupiła mi kasete Madonny z Lucky star,Bordoline,ja Led Zeppelin i Queen.
Potem wieża Unitra z Dzierżeniowa.Coś sie kiedys popsuło i pisemko trzeba było wysłać i element przysłali.Każda część wieży osobna-wzmacniacz,radio,magnetofon i na płyty kompaktowe-Szał.Wieża działa do dziś,radio zostało przestrojone
Awatar użytkownika
stranger

Post autor: stranger »

Ja pamiętam właściwie tylko schyłek dekady [w '99 miałam osiem lat]... Ale coś tam mi świta ;) Najbardziej wieśniackie ubrania jakie można sobie wyobrazić, Disco Relax na Polsacie, gry na Pegasusie, wymienianie się karteczkami, kasety i magnetofon, bajki Disneya, Ulica Sezamkowa, Kulfon i Monika, Power Rangers, Czarodziejka z Księżyca, Muminki, Gumisie, Świat według Bundych... tyle tego jest, że nie sposób wymienić ;-)
I rzeczywiście, wszędzie w mediach Michael [zaczęłam go słuchać jakoś w '97, czyli akurat jak był w Polsce]; pamiętam jak miałam jechać do Warszawy, bo tata miał coś załatwić, a moim ukrytym planem było tak naprawdę poznać Michaela i odwiedzić jego niedoszły park rozrywki... ;-)

Co do muzyki :banan:
Spice Girls - Wannabe
Elton John - Can You Feel The Love Tonight
Los del Rio - Macarena
Mr. President - Coco Jambo
You Can't Touch This [aka "pięć ciastek" lub "kanciasty" xD]
No Doubt - Don't Speak
Haddaway - What is Love
Aqua - Barbie Girl
The Cranberries - Zombie
Coolio - Gangsta's Paradise
Santana feat. Rob Thomas - Smooth
Will Smith - Man in Black
La Bouche- Be My Lover
Fun Factory - I Wanna Be With U

Wraca moda na słodkie lata 90. Najlepszy jest ananas na kotlecie :smiech: I białe skarpetki ;)

Mimo że nie pamiętam tego proszku, to wrzucę, bo reklama mnie rozwaliła : Pollena 2000 :-)
Ostatnio zmieniony wt, 07 kwie 2009, 15:14 przez stranger, łącznie zmieniany 2 razy.
Smooth jazz

Post autor: Smooth jazz »

Moje wpomnienia są od czasów Bad 1987 rok.
Koleżanki z osiedla miały uszyte spódniczki z tetry,potem farbowało się je na jakis widoczny kolor,była moda na falbanki,buty na kaczuszkach.Ja nigdy nie ubrałam falbaniastej sukienki,co doprowadzało do szału moja mamę.
Jedna dziewczyna z klatki szła na dyskoteke i zrobiła sobie z pieluch taką spódnicę,pofastrygowała i zafarbowała na morski kolor.Latała w niej potem na trzepak.We włosach miała gustowna też z tetry opaskę w takim samym kolorze.

W tamtych czasach to nie siedziało sie przed komputerem tak jak ja teraz np.ale wisiało na trzepaku
bawiło w podchody
tak,kocyk przed blokiem też był
bawiło sie w dom,doktora : ;-)
na rowerze jezdziło baaardzo dużo
skakanie w gume
w chowanego

Dużo zabaw w plenerze się wymyślało,teraz jak obserwuje dzieci juz maja mniej inicjatywy
Mandey

Post autor: Mandey »

Dziewięćdziesiąte pamiętam bez żadnych zacięć, jakbym się skupił to i od 1984 roku opisałbym kilka ciekawych rzeczy... ;-)

Ale jesteśmy przy 90's.
Początek tej dekady 90-91 był fatalny jak dla mnie. Zmarli wszyscy moi dziadkowie i babcie, klątwa jakaś normalnie w ciągu tych dwóch lat. Zazdroszczę np. mojej żonie, której jeszcze troje seniorów żyje i cieszy się wyśmienitym zdrowiem. Szkolne lata fenomenalne. Z nauką nigdy problemów nie było, szkoła, piłka z kolegami, muzyka z jamnika to się wtedy liczyło najbardziej. Kaset full miałem, taktowskich itp. Od momentu kolekcjonowania CD poszły do śmieci. Żałuję bo dziś to byłby skarb z mnóstwem sentymentów w środku... Zabawki to tak jakoś nigdy mnie nie kręciły, ale pamiętam jak wuja z RFN przyjeżdżał i zapraszał na wyprawę do pewexu to leciałem jak dziki. Piękną kolejkę mi wtedy kupił. Dziś jeszcze zapakowana na strychu czeka na juniora. Na razie mu nie daję bo wiem co by było. ;-) Kolejka zapewne jeździła by tak jak On chciał a nie po torach. Kolekcjonowanie naklejek z gum... ALF itp. Automat i lodówka poklejone były na maksa. Muzycznie? No Michael Jackson był wtedy najważniejszy, na drugim miejscu Queen. Po śmierci Mercury'ego szał totalny. Pierwsze kompakty w 1995, HIStory za niebotyczną wtedy sumę oraz Made In Heaven. Ale ten dźwięk i szpan przed kolesiami. Hah! ;-) Niezastąpione! Dyskoteki szkolne. Kolesia takiego miałem co MC Hammera tańczyć umiał... Pfff. I tak na koniec wyskakiwałem ja i tańczyłem Billie Jean. Kapelusz, rękawiczka, trzy chwyty za krocze, moonwalk i każda koleżanka chciała tańczyć ze mną... ponoć ładny blondynek o niebieskich oczach byłem ;-) Pierwsze przytulańce i pocałunki jak nauczycielki nie było... pamiętam jak dziś przy Rush Rush Pauli Abdul z 1991 roku. Od szkoły średniej i pracy dorywczej w wakacje to już było totalne spełnianie swoich zachcianek. Płyty, koncert Jacksona na który pojechałem dzięki kochanej mamie i inne. Nie szczędziłem sobie grosza na hobby. W 1997 poznałem swoją przyszłą żonę, Wspólne wyjazdy pod namiot czy na domek do Wielenia nad jeziorko. To były czasy. Popalać jakoś tez zacząłem w tym czasie i cholera do dziś nie mogę się oduczyć. Jak było stać to na imprezach paliło się te najlepsze, na co dzień ARESY itp.

Koniec dekady mile też wspominam dzięki TV. Wreszcie powstało kilka komercyjnych stacji jak Polsat, TVN, radia na początku RMF FM grające kiedyś wyborną muzę. I tak zawsze na pierwszym miejscu była TRÓJKA i Marek Niedźwiedzki ze swoją listą. Do 1998 roku słuchałem namiętnie. Teraz rzadziej, jednak topu wszech czasów nie omijam nigdy. Kablówkę w bloku podłączyli nam w 1991. MTV to stare było rewelacyjne. Na początku jeszcze w czarno-białym. Później ojciec dostał jakąś premię i zakupił kolorowy, rosyjski. Jak się go pierd*** w obudowę to chodził jak żyleta ;-) W połowie jakoś 95 roku kupiliśmy na pilota ROYAL czy jakoś tak się nazywał...

Super dekada. Więcej rzeczy zapewne jeszcze mógłbym napisać. Najwyżej edytuję posta. Pozdro dla wszystkich co te lata pamiętają. To była nasza młodość.

Teraz idę sobie posłuchać VOYAGER Polskie Dziewczyny!
:banan:;-)

ps. takie rzeczy to się też kupowało oj tak!

Obrazek
Szukasz mnie? Znajdziesz mnie tutaj albo tutaj ;)
Awatar użytkownika
Liberian Girl

Post autor: Liberian Girl »

Faktycznie osoby urodzone do 1985 roku lepiej pamiętają cały
klimat lat 90 niż choćby ja urodzona w 1990. Jednak co nie co
się pamięta ze swojego dzieciństwa ;-)

Kasety vhs to była poprostu rewelacja na tamte czasy. Zawsze
się cieszyłam kiedy mama pozwalała mi coś nagrać, np ulubioną
bajkę, którą się oglądało setki razy aż do zdarcia kasety;p
Czasami nawet pożyczałam koleżance swoje kasety:D

Aparat z kliszą mam do tej pory. Leży sobie w szafie i odpoczywa, bo się
trochę wysłużył już ;p
tancerz pisze:zdjęcie zawsze było niewiadomą aż do wywołania :P potem było zawsze wiele smichu jak ktoś komuś uciął głowę albo zrobił białą plamę zamiast twarzy no i te palce na obiektywie;]
Oj tak to była naprawę wielka niewiadoma. Trzeba było uważać
żeby kliszy nie naświetlić. Mój tata notorycznie wkładał palce w obiektyw.

Co do telefonów to były jeszcze budki telefoniczne na żetony. To było
irytujące jak zabrakło ci żetona żeby dokończyć zdanie ;)

W weekend zawsze siadoało sie rodzinką i oglądało jakieś filmy familijne
typu Dynastia (oj jaki to był hicior), doktor Quinn, Uwolnić orkę, Rocky....
A dla dzieci wspaniałe, uwielbiane przeze mnie bajki Disneya.

Dosć popularne były też te małe samochodziki dla chłopaków resoraki
czy jak one tam..ja zawsze chciałam mieć takiego no i dostałam ;p
Pamiętam jeszcze moją ukochaną lalkę płaczącą, takiego bobasa, co
ją wszędzie zabierałam, gdzie ona nie była... ;)
Smooth jazz pisze:np.ale wisiało na trzepaku
to było jedno z moich ulobionych zajęć:D jazda na rowerze, a raczej
nauka z drewnianym kijkiem, który często trzymali rodzice albo
dziadkowie żeby się nie upadło.

A co do mody to hmm wiem że w mojej szafie z ubraniami było zawsze
pełno leginsów i kolorowych dresów;) I oczywiście kapelusze od słońca.

Obrazek

Po ulicach jeździło dużo Fiatów 126p.
A jeśli chodzi o MJ do do teraz nie zapomnę jak chwaliłam się wujkowi
że mój tata widział MJ, taka byłam dumna.

Dużo by wspominać, jak mi się coś jeszcze przypomni do napiszę ;-)
Awatar użytkownika
viva201

Post autor: viva201 »

tancerz pisze:Pamiętacie dosco relax na Polsacie
do tego jeszcze Disco Polo live ;-)
Shaza, boys i słynne "ja jestem chłop z mazur....:smiech:

kilka ciekawostek:

Disco polo spotykało się z ostrą krytyką ze strony zwolenników innych gatunków muzycznych, którzy zarzucali mu prymitywność muzyki, naiwność tekstów, niski poziom wykonawstwa i brak oryginalności (powielanie motywów i wzorów, czerpanych często z muzyki polskiej i zagranicznej lat 60. i 70. XX wieku). Krytyka ta nie wpływała jednak na popularność tej muzyki. Aktualnie postępuje profesjonalizacja disco polo, warstwa muzyczna i tekstowa poprawiła się, a wykonawcy coraz częściej unikają śpiewania z playbacku.

W promocję zespołów disco polo inwestowali liderzy mafii pruszkowskiej. U szczytu powodzenia tej muzyki, w latach 1995 - 1997, kontrolowali ok. 70 procent rynku

zaj....getry w różne śmieszne wzorki i te tandetne kołnierzyki zawiązywane z tyłu ...wielgachne falbany w sukienkach i rażące mini spódniczki...pomarańczowe, żółte, zielone :wariat:

EDIT: przypomniała mi sie jeszcze gra commodore (nie wiem czy dobrze napisałam) na super ekstra kasety i gra mario bross :D
Ostatnio zmieniony wt, 07 kwie 2009, 18:04 przez viva201, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Stanisław Leon Kazberuk

Post autor: Stanisław Leon Kazberuk »

Wydaje mi się, że trochę za wcześnie prorokujecie śmierć kaset, ja używam wciąż magnetofonowych, bo jak inaczej choćby nagrać audycję radiową? Są małe, praktyczne i po prostu niezastąpione. Zresztą to samo z płytami CD do komputera, które miałyby zastąpić dyskietki - nie mogę się do nich przekonać. Mam mnóstwo (kilka kartonów) przeróżnych kaset nieopisanych, lub opisanych zdawkowo - spora część z nich nagrana dyktafonem - z wakacji, z ulicy, zewsząd - ciekawe pamiątki. Pozbyłem się jedynie niektórych kaset do których z pewnością nigdy nie powrócę, ale taki komplet dzieł Jacksona trzymam. Bo od tych kaset zaczynałem, przerzucając się na płyty dużo później.

Jeśli chodzi o programy, to programy rozrywkowe w telewizji w przeciwieństwie do dzisiejszej komercyjnej chałtury trzymały przyzwoity poziom, głównie ze względu na prowadzących. Pamiętam słynne dwójkowe biesiady - a w MTV moda na Unplugged. Pamiętam też jedną telewizyjną reklamę - proszek Calgon ze swoim słynnym sloganem 'dłuższe życie...' - i na koniec: 'puk puk. Używajcie go regularnie!' Niedawno przypadkiem widziałem w TV tę reklamę, ale już bez miłego zakończenia.
Awatar użytkownika
akaagnes

stranger pisze:Najbardziej wieśniackie ubrania jakie można sobie wyobrazić, Disco Relax na Polsacie
ja pamiętam,że w hali targowej sprzedawali takie duże bluzy kolorowe, białe adidasy, kolorowe spodnie. mama moja nosiła kolorowe sukienki, nabizdrzone na nich kolorów było i materiały nie bardzo (na pierwszy rzut oka to coś jak dzisiejszy Ed Hardy, tylko ze 1000 razy bardziej tandetne). z resztą wystarczy spojrzeć na teledyski, czy to disco polo z tamtych lat,czy nawet zagranicznych artystów, paula abdul, shanice, sandra, martika, east 17, new kids on the block...

getry - takie z lajkry błyszczącej - każdy je miał, najpierw czarne, potem kolorowe, można było je nosić i do spódnicy,ale i bez, dłuższa kolorowa koszulka i luzik

koła hula hop. w bloku mamy naprawdę małą windę od zarania dziejów, więc koleżanka z wielkim kołem musiała na dwór schodzic schodami z 5 piętra :smiech:

stranger pisze:bajki Disneya, Ulica Sezamkowa, Kulfon i Monika, Power Rangers, Czarodziejka z Księżyca, Muminki, Gumisie, Świat według Bundych.
Pełna Chata, 5 10 15, Pan Tik Tak, Mała Księżniczka, Drużyna A, ... bajki japońskie na Polonia 1 - pamiętacie GIGI? ;D

Mandey pisze:muzyka z jamnika
ah, jamniki kochane... psuły się często, wciągały kasety
Mandey pisze:Dyskoteki szkolne. Kolesia takiego miałem co MC Hammera tańczyć umiał... Pfff. I tak na koniec wyskakiwałem ja i tańczyłem Billie Jean. Kapelusz, rękawiczka, trzy chwyty za krocze, moonwalk i każda koleżanka chciała tańczyć ze mną... ponoć ładny blondynek o niebieskich oczach byłem Pierwsze przytulańce i pocałunki jak nauczycielki nie było... pamiętam jak dziś przy Rush Rush Pauli Abdul z 1991 roku.
U nas królowało Guns n Roses i Dont Cry, obściskiwanie się w tańcu jeden na jeden ,haha! Rush Rush też pamiętam... Pauli, tak samo jak Straight Up
MC Hammer - to był hicior !! Cant Touch This
potem pojawili się Kriss Cross i hit JUMP . pamiętam jak znajomi (w moim wówczas wieku ,jakieś 12-13 lat) przylecieli ze Stanów i męczyli malucha mojego sąsiada (obejrzyjcie klip video będziecie wiedzieć o co kaman- młodsi).

Mandey pisze:na początku RMF FM grające kiedyś wyborną muzę. I tak zawsze na pierwszym miejscu była TRÓJKA i Marek Niedźwiedzki ze swoją listą.
w RMF były audycje muzyczne, sama pisałam i dzwoniłam, Marcin Jędrych prowadził, potem jeszcze jakiś koleś ,co go zwali "Monterem", ale jazdy były, tego się słuchało co wieczór.
TRÓJKA i Niedźwiecki - tego nie da się opisać ... teraz w Radiu Złote Przeboje to zupełnie nie to samo! Wtedy był klimat, pisało się listy do Marka, każda lista to było PRZEŻYCIE.
Tak samo pamiętam lubelskie Radio Puls i "Piosenki z Listów" - w piątki o 18:00-20:30. Wtedy była już era Backstreet Boys i Kelly Family, Zbyszek Kolak czytał fragmenty listów, opinie na temat różnych utworów zamawianych przez ludzi. Nie było wtedy przekrętów z danymi osobowymi i czytało się dedykacje kto jaką piosenkę dla kogo itd. Całe klasy, szkoły pisały, wtedy łatwo było poderwać dziewczynę/chłopaka z sąsiedniej klasy,czy z podwórka, czy innej szkoły, bo się dedykowało np. piosenkę dla tej osoby . Wiadomo było,że ta osoba odsłucha,bo wtedy 90% Lublina słuchało tej audycji! Potem w tych listach pamiętam wywiązała się wojna między fanami BSB i KF (ja byłam w obozie BSB). heheh

Mandey pisze:Kablówkę w bloku podłączyli nam w 1991. MTV to stare było rewelacyjne.
Nam jakoś w 1990 na wiosne. Mój ojciec bez muzyki żyć nie może i gdy przychodził z pracy od razu włączał i taka teletapeta była do samej nocy, mama tylko na Dynastię i inny jakiś serial przełączała, a potem znowu MTV. Wtedy prawie non stop muzyka była, wiadomości MTV, wywiady, weekendy z gwiazdami. Wszystko po angielsku, tłumaczyć zaczęli jakoś w 1993/4. Można było dużo się dowiedzieć, były listy przebojów też, lista nowości oraz coś w stylu MTV The Making jak teraz, w sensie,że ekipa MTV była na planie różnych teledysków Gwiazd, jak się nagrywa itd., pamiętam że było coś takiego na planie Black Or White MJa, mam to gdzieś nagrane na vhs. :-) :dance:

Mandey pisze:To była nasza młodość.
która przypadła na jeden z najlepszych okresów w dziejach świata - nie przesadzam, tak czuję :D

Liberian Girl pisze:W weekend zawsze siadoało sie rodzinką i oglądało jakieś filmy familijne
typu Dynastia
u mnie w domu Dynastia nie była familijna. mama nie pozwalała mi oglądać, jako film dla dorosłych. ale i tak oglądałam. pamiętam Alexis.
namiętnie oglądałam Beverly Hills 90210. wiem, że jakiś rok temu zaczęli to powtarzać na którymś polskim kanale, chyba TV4,nie mam pewności.
Pełna Chata i wujek Jesse (boski John Stamos, boski jak na tamte czasy, młody i piękny!) ,ale najbardziej familijnym seasnem u mnie w domu był dr Huxtable czyli .... BILL COSBY SHOW !! Uwielbiałam to! :-)

Liberian Girl pisze:Po ulicach jeździło dużo Fiatów 126p
Maluchy, polonezy, duże fiaty... , ewentualnie syrenki, wartburgi, i te takie z zaokrąglonym dachem,ale nazwa wyleciała mi z głowy ;-)

Dziś jest Youtube i zachęcam młodzież do obejrzenia kilku klipów z tamtych czasów. Może nie poczujecie tego co my,ale małe wprowadzenie w tamte klimaty - najbardziej polecam:

Shanice - I Love Your Smile (no kocham ten kawałek, taki radosny, pozytywny!)
Kriss Cross - Jump
New Kids On The Block - Tonight, Step By Step
Backstreet Boys - We've Gotta Goin On, Get Down, I'll never break your heart
Century - Girl, you know it's true
Martika - Toy Soldiers
East 17 - Deep, House Of Love, Alright
Squeezer - Blue Jeans
Boyz II Men - The end of the road
Fun Factory - I wanna be with You
DJ Bobo - There's a Party
Prince - Purple Rain, Cream, Raspberry Beret, Kiss, Sexy MF, My name is Prince
Kelly Family - an Angel, Fell In love with an alien, i cant help myself
Bon Jovi - Keep The Faith, In these Arms, Bed Of roses
Motley Crue - Girls Girls Girls
....

Mandey ,o czym jeszcze zapomniałam? ;-)
Awatar użytkownika
Liberian Girl

Post autor: Liberian Girl »

akaagnes pisze:Mandey napisał:
To była nasza młodość.

która przypadła na jeden z najlepszych okresów w dziejach świata - nie przesadzam, tak czuję :D
Wasza młodosć, a moje dzieciństwo. ;-) Cieszę się że urodziłam się
w tym czasie bo to najlepsze lata są. Patrząc teraz na te dzieciaki to
inny świat normalnie, a wtedy to był klimat taki specyficzny :D
akaagnes pisze:Drużyna A
wiedziałam, że czegoś mi brakuje :)
viva201 pisze:przypomniała mi sie jeszcze gra commodore (nie wiem czy dobrze napisałam) na super ekstra kasety
Kasety gdzieś do tej pory leżą u babci mojej tak samo jak cały sprzęcior,
klawiatura....
Awatar użytkownika
dangerous_girl

Post autor: dangerous_girl »

ja rocznik 87 jestem, więc od samego początku lat 90 nie pamiętam ale już tak od 92/93 roku to trochę tak :-)
akaagnes pisze:getry - takie z lajkry błyszczącej - każdy je miał, najpierw czarne, potem kolorowe, można było je nosić i do spódnicy,ale i bez, dłuższa kolorowa koszulka i luzik
no normalnie mój kompletny strój z dzieciństwa :smiech:
getry czarne (czy nawet w gwiazdki a co tam) do tego np. właśnie spódnica..czerwona :party: i kompletnie niedopasowana pod kolor bluzeczka i w takim stroju się leciało pędem na dwór :-)
ach to były czasy....jak ja bym chciała do nich wrócić choć na jeden dzień ;-)
stranger pisze:Disco Relax na Polsacie
stranger pisze:bajki Disneya, Ulica Sezamkowa, Kulfon i Monika, Power Rangers, Czarodziejka z Księżyca, Muminki, Gumisie, Świat według Bundych.
akaagnes pisze:Pełna Chata, 5 10 15, Pan Tik Tak, Mała Księżniczka, Drużyna A, ... bajki japońskie na Polonia 1 - pamiętacie GIGI? ;D
baaaa, oglądałam wszystko :party: :smiech:
Mandey pisze:muzyka z jamnika
to właśnie na takim jamniku pamiętam jak sobie włączałam kasetke (TAKT chyba...) Michaela "Dangerous"... :-)
akaagnes pisze:ah, jamniki kochane... psuły się często, wciągały kasety
no i rzeczywiście nawyciągało się wielokrotnie wciągnętą taśmę, ależ to było odprężające..... :wariat:
akaagnes pisze:gumy DONALD z historyjkami...
zbierałam te historyjki.... :-)

a pamiętacie komputery AMIGA? :-) rany julek ile ja miałam wtedy gier na dyskietkach, brat od kumpla załatwiał to i ja korzystałam :-) i grało się non stop, a za ekran służył malutki telewizorek :-) i wszystkie platformówki totalnie obcykane tak że grać mogłam z zamkniętymi oczami. I nic tylko się rekordy biło :party:

No i jak już tu ktoś wcześniej wspomniał o tych karteczkach takich kolorowych malutkich którymi się wymieniało, one z różnych bajek były, np. ja miałam najwięcej z Króla Lwa ( w ogóle ja fanka Króla Lwa byłam, nawet dresy miałam z prasowankami z tego filmu :smiech: )

A potem nastała era karteczek do segregatora, były w formacie A5 i do nich takie same ale w formacie A6 tworzące tzw. serię :-) ja miałam tego całe 3 segregatory, to było moje najbardziej zajmujące hobby ;-)

o jaa, ja chcę z powrotem lata 90... :jachce:
ODPOWIEDZ