Cześć wszystkim ! :)

W tym dziale 'Michael Jackson Polish Team Forum' możesz się przedstawić pozostałym MJówkom (czyli fanom z MJPT). Dział przeznaczony przede wszystkim dla nowoprzybyłych osób. Swoją przygodę z forum zacznij od tego działu, napisz o sobie, swoim fanowaniu... co uznasz za odpowiednie.
Awatar użytkownika
hawana40

Cześć wszystkim ! :)

Post autor: hawana40 »

Witam
Jestem tutaj nowa, ale obserwuję Was od jakiegoś czasu. Na wstępie chcę powiedzieć, że bardzo mi się to forum podoba - naprawdę wiele rzeczy można tu znaleźć.
Nigdy nie byłam może zagorzała fanką MJ, ale też nie należę do jego przeciwników. Szanuję go za twórczość, za dobre serce mimo tego co o nim mówią. Staram się jednak być obiektywna - a obiektywizm będzie mi potrzebny teraz bardzo, ponieważ piszę pracę magisterską na temat właśnie Michaela Jacksona - i dlatego tutaj się znalazłam właśnie. Nie ukrywam że liczę na jakąś małą pomoc co do jakiś informacji (jak np. ile w końcu dzieci Michaela mają chrzestnych... ?)
A o sobie: Mam 25 lat, jestem studentką zaoczną z Poznania, studiuję kulturoznawstwo, obecnie poszukująca pracy. Lubię aktywnie spędzać czas i interesuje mnie turystyka.... Hmm... Tak na początek to chyba wystarczy :P
Awatar użytkownika
A-g-A

Post autor: A-g-A »

Witaj na pokładzie. ;-)
A można wiedzieć o czym dokładnie piszesz tą pracę?
Obrazek
Run, Forrest! RUN!
Awatar użytkownika
hawana40

:) Mój temat to: "Tożsamość współczesnych idoli na przykładzie Michaela Jacksona"... Tak jak pisałam - po prostu o MJ :)
Chcę też mieć na uwadze jego relacje z mediami...
Awatar użytkownika
MJ4everify

Post autor: MJ4everify »

Witaj na forum i miłego postowania:)
Obrazek
Awatar użytkownika
Jeanny100

Post autor: Jeanny100 »

Witamy na forum ;-)
Jeżeli miałabyś pytania odnośnie swojej pracy jest tu grupa osób z Poznania i na pewno znajdziemy/przynajmniej ja/czas żeby przybliżyć życie i twórczość MJa.POzdrawiam
Obrazek

Post autor: Basia1992 »

hawana40 pisze:ponieważ piszę pracę magisterską na temat właśnie Michaela Jacksona
O, ciekawie ;-)

Witaj wśród fanów MJ'a :mj:
Obrazek

"Mieszanka pasji, wizji, ekscentryzmu doprowadza do szału i obłędu..."
Awatar użytkownika
hawana40

Jeanny100 pisze:Jeżeli miałabyś pytania odnośnie swojej pracy jest tu grupa osób z Poznania i na pewno znajdziemy/przynajmniej ja/czas żeby przybliżyć życie i twórczość MJa.
Dziękuję serdecznie :)
Ehh, największy problem mam z książkami - tymi po angielsku. Może macie jakieś ebooki?
Mam też parę pytań, wybaczcie że w tym samym temacie co się przedstawiam piszę, ale jeszcze nie zdążyłam się dobrze z forum zapoznać, a pewne informację potrzebuję:
1. Kiedy Michael powiedział że nie lubi być nazywany "Jacko". Możecie mi podać jakiś przykładowy wywiad?
2. Kto jest w końcu chrzestnym dzieci Michaela?
3. Macie może jakieś artykuły z lat 90tych na temat jego małżeństw i dzieci?
4. Dlaczego nosił plastry?
5. Coś wiadomo o jego Dziadkach?
6. "Living with Michael Jackson" - jedna rzecz mnie zastanawia która podważa całą wiarygodność Michaela - wpierw mówi że spotykał się z matką Blanketa, a potem że nigdy jej nie spotkał - ktoś umie mi to wytłumaczyć?

Jeśli gdzieś na forum są odpowiedzi możecie mnie nakierować na nie? Przepraszam, ale trochę się gubię tu jeszcze.
Awatar użytkownika
hawana40

Czy ktoś umiałby mi pomóc ?
Just Open The Door And You Will See
This Passion Burns Inside Of Me
Don't Say To Me You'll Never Tell
Touch Me There! Make The Move! Cast The Spell!
Awatar użytkownika
endka

Post autor: endka »

Witaj:)
na pewno Ci najwierniejsi fani Ci pomogą, nie bądź tylko nadgorliwa i nie spamuj postów w stylu "halo pomóżcie"itd.
ponadto jest tu taka funkcja jak szukaj, i na pewno na 90% swoich pytań znajdziesz tam odpowiedzi.
Pozdrawiam i powodzenia.
"Don't say UH-OH! Vampires do NOT say UH-OH!"
Awatar użytkownika
Susie.

Post autor: Susie. »

1. Kiedy Michael powiedział że nie lubi być nazywany "Jacko". Możecie mi podać jakiś przykładowy wywiad?
2. Kto jest w końcu chrzestnym dzieci Michaela?
3. Macie może jakieś artykuły z lat 90tych na temat jego małżeństw i dzieci?
4. Dlaczego nosił plastry?
5. Coś wiadomo o jego Dziadkach?
6. "Living with Michael Jackson" - jedna rzecz mnie zastanawia która podważa całą wiarygodność Michaela - wpierw mówi że spotykał się z matką Blanketa, a potem że nigdy jej nie spotkał - ktoś umie mi to wytłumaczyć?
1 http://www.youtube.com/watch?v=CRV_zpRiyqc ok. 4,38 min
4 chciał ukryć znaki bielactwa albo był to tylko element jego image'u
Obrazek
Awatar użytkownika
hawana40

endka pisze:na pewno Ci najwierniejsi fani Ci pomogą, nie bądź tylko nadgorliwa i nie spamuj postów w stylu "halo pomóżcie"itd.
ponadto jest tu taka funkcja jak szukaj, i na pewno na 90% swoich pytań znajdziesz tam odpowiedzi.
Szukałam, ale chyba nie umiem znaleźć - za duży natłok informacji. A ponowiłam pytanie bo to dla mnie ważne, aby rzetelnie napisać tą pracę.
Susie. pisze:1 http://www.youtube.com/watch?v=CRV_zpRiyqc ok. 4,38 min
4 chciał ukryć znaki bielactwa albo był to tylko element jego image'u
Super! Bardzo Ci dziękuję! :) :*:)
Awatar użytkownika
adi82

Post autor: adi82 »

hawana40 pisze: 6. "Living with Michael Jackson" - jedna rzecz mnie zastanawia która podważa całą wiarygodność Michaela - wpierw mówi że spotykał się z matką Blanketa, a potem że nigdy jej nie spotkał - ktoś umie mi to wytłumaczyć?
Sytuacji nie znam. Ale musisz wziąć to pod uwagę, że Michael często wypowiadał się sprzecznie, długo nie potwierdzał, ukrywał itd. w szczególności jeśli chodzi o dzieci. O Vitiligo też przez dłuższy czas nic nie mówił mimo że były wczesniej takie pogloski. Również falset Michaela podobno nie jest naturalny, a wyuczony(niestety nie potrafie podac dobrego źródła) . Chyba nigdy nie zaprzeczył ani nie potwierdził tej informacji
Powodów takich może być kilka:
- bycie zagadką, tajemnicą dla fanów i nie tylko.
- prywatne życie etc. itd.
Awatar użytkownika
ghost_ola

Post autor: ghost_ola »

Jeśli chcesz poznac i zrozumiec MJ to powinnas przeczytac przede wszystkim książki: The Magic and the Madness, Moonwalk, Dancing the Dream, Michael Jackson Conspiracy (to głównie do czesci o stosunku mediow do MJ).
A w ogole jesli tematem jest "tożsamość współczesnych idoli..." to myślę, że powinnas sie skupic na tym, co w jego osobowości/wizerunku sprawia, że jest idolem naszych czasów. Kto jest ojcem chrzestnym jego dzieci raczej nie ma tu nic do rzeczy... Ja skupiłabym sie na tym, że był idolem na całym swiecie przez swoją 'uniwersalność' - każdy mógł zobaczyc w nim tego, kogo chciał. Ponadto powinnas może przeanalizowac jak to sie działo, że wyzwalał tak ogromne emocje, że stawał sie swojego rodzaju przewodnikiem, autorytetem w zyciu, nie tylko geniuszem sceny.

Co do twoich pytań to w "The Magic and the Madness" na poczatku jest troche na temat dziadków MJ.
Beyond these boundaries, he wanted to fly
In nature's scheme, never to die
http://mjtranslate.com
Awatar użytkownika
endka

Post autor: endka »

Pisząc pracę mgr, musisz mieć przede wszystkim literaturę, tak aby później można było zrobić przypis, jak Ty to widzisz? zrobisz przypis MJPT?
koleżanka wyżej dobrze napisała, sięgnij do książek, do materiałów prasowych, telewizyjnych:)
Pozdrawiam:)
"Don't say UH-OH! Vampires do NOT say UH-OH!"
Awatar użytkownika
hawana40

Informacje te chce mieć też dla siebie, ponieważ nim zacznę jakieś wnioski wyciągać na temat MJ chce go dobrze poznać. A jeśli np. co chwila słyszę że ktoś inny jest ojcem chrzestnym jego dzieci to zaczynam się gubić. Tak też w przypadku jego dziadków, bo gdzieś mi się obiło o uszy że ktoś z nich był biały? a nie wiem na ile jest to prawdą.
Wiem, że praca magisterska to są przypisy - pisałam już licencjat więc wiem jak to jest. Gazety także można do bibliografii wrzucić. Książek o Michaelu mam 8, z tych o których piszecie mam jedynie "Moonwalk", pozostałych szukałam ale nigdzie nie ma, a nie stać mnie aby kupić na allegro po 150zł taką książkę. Forum wiadomo, że nie podam w przypisie, ale informacje tutaj zdobyte mogą mnie jakoś naprowadzić.
Dziękuję za informacje i pomoc
ODPOWIEDZ