Witam fanow MJJ
Witam fanow MJJ
Witam. Mam n imie Sylwia. Mieszkam w pierwszej stolicy Polski. Jestem fanka Michael Jacksona juz ponad 15 lat:) obecnie mam 26 lat ale Jackson towarzyszyl mi naprawde calutki czas. kocham jego utwory, uwielbiam Go jako czlowieka.
To ze zostal uniewinniony swiadczy tylko o nprwde dobrej opiece niolow i Najwspanialszej Wiary Nas fanow:)
pozdrawiam prawdziwych fanow:)
To ze zostal uniewinniony swiadczy tylko o nprwde dobrej opiece niolow i Najwspanialszej Wiary Nas fanow:)
pozdrawiam prawdziwych fanow:)
INNOCENT & UNBREAKBLE !!!
Hola Hola! Nie dyskryminować mi tu pięknej wielkopolski! Jakiej Krakuski? Chyba Gnieźnienki (tak to się pisze?) w każdym bądź razie mieszkanki miasta Gniezna, położonego 50 km. od ślicznego miasta Poznań w którym mam przyjemność mieszkać. To tak na wstępie żeby nie przekłamywać historii :]
No a teraz przesyłam królewskie pokłony wobec nowej MJówki, padam do stóp, całuje paluszki i wręczam podarek
srutututu - to były fanfary
Witaj
No a teraz przesyłam królewskie pokłony wobec nowej MJówki, padam do stóp, całuje paluszki i wręczam podarek
srutututu - to były fanfary
Witaj
Pank pisze:A gdzieś tam czytałem, że Poznań mógł być pierwszą stolicą Polski, ale co to było, to już nie pamiętam ;) Chora wyobraźnia?
Witamy, niech przybywa sensownych postów :P
Po prostu cenimy sobie spokój i nie chcieliśmy aby nam hołota pod oknami chodziła z jakimiś banerami :]
A tak powaznie to wygladało to tak:
Pomijam historie o Lechu, Czechu i Rusie którzy zachwycili się krajobrazem dzisiejszego Gniezna i Lech zauważywszy pięknego Białego orła w Gnieździe wykrzyczał coś w stylu „Ten orzeł biały to znak mój który będzie godłem mojego ludu”, osiadł i założył gród który nazwał Gniezno od orlego gniazda.
Tak wyszło że krakusy dostali po tyłku od Helwetów podajże i ich żądza władzy musiała ustąpić na jakiś czas znacznie mocniejszym Polanom którzy za swoje centrum obrali właśnie Gniezno ale tak naprawdę władza polityczna była sprawowana w Gnieźnie i Poznaniu tyle że Gniezno nosiło status stolicy (powiedzmy) W Poznaniu też była rezydencja „królewska” której resztki nie dawno odkryto na Ostrowie Tumskim (moim skromnym zdaniem najbardziej magiczna część Poznania, szczególnie wokół katedry na którą dość często chodzę sobie pospacerować. Szkoda tylko ze część mieszkalna Ostrowa Tumskiego jest zamieszkiwana przez dość mało królewski element

Poznań też przez krótki czas nosił miano stolicy pod koniec XIII w. za Przemysława II ale to był tak krótki czas że nazywanie Poznania dawną stolicą Polski to pachnie trochę historią szytą grubymi nićmi :]
Później ktoś (nie przypomnę sobie kto) nas najechał ze zachodu spalił całą Wielkopolskę włącznie z Poznaniem i Gnieznem i Odnowiciel stolice przeniósł do Krakowa a później była Warszawa i jak na razie tak niefortunnie zostało :]
Na koniec tylko dodam że Kraków i Warszawa to były faktycznie pierwsze stolice Polski z prawdziwego zdarzenia próbujące, albo mające aspiracje ogarnąć patronat nad całą ziemią Polską. Gniezno i Poznań po prostu w swoim czasie były najlepiej rozwiniętym ośrodkiem politycznym w regionie stąd przypisuje się im miano stolicy natomiast osobiście szczerze wątpię czy miały jakąkolwiek moc władczą dalej niż 100km.