Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
założyłam ten temat... gdyż od niedawna zaczęłam interesować się latami 80. - modą, filmami i oczywiście muzyką.. więc chciałam prosić, jakbyście mogli..żeby podawać tu najlepsze, waszym zdaniem klipy, piosenki i filmy.. mam nadzieję, że tak jak ja lubicie te lata..
no hejka szczerze mówiąc ja także mam słabość do tego okresu ale jakoś nie szperam szukając czegoś na ten temat wiec no fajnie ze założyłaś temat będę śledzić dalsze posty pa
Chociaż raczej nie jestem zbytnio związany z latami 80' to je poprostu ubóstwiam...myślę, że to najlepszy rozwój popkultury. Muzyka poprostu....Polskie karty historii raczej nie wspominaja tych czasów najlepiej. Z opowieści rodziców wiem że różniły sie one bardzo od tych czasów na zachodzie. Młodzież miała troche inne życie. najbardziej rozbawiło mnie jedno..otóż moja ciocia regularnie handlowała niemieckimi BRAVO w szkole. Była tak zwanym bossem, a tylko dlatego że miała BRAVO.
Niektórzy śmieja sie ze mnie że jestem jakby staroświecki uwielniam lata jakby 80 te.
Polecam z muzyki typowo z tamtego okresu "Maria Magdalena"- Sandry,
Shakin Stevens - "Cry Just A Little Bit" i wogóle Limahl
duzo utworow lubie z tych co wymienilas, Invicible_girl.. Szczegolnie Bon Jovi, Madonne, czy Boney M :)
Jest taki jeden utwór.. boooski.. cudowny.. Mianowicie "St. Elmos Fire" Johna Parr(a) [tak to sie odmienia??] z filmu o tym samym tytule. I temat i melodia, przeslanie czy co tam jeszcze jakos mi sie cieplo na sercu robi, gdy tego slucham
No widze invincible_girl ;) że wsadziłaś do swojego spisu róniez ABBE.Byłam dzisiaj własnie na "Mamma Mia" miusical z utworami ABBY i jakoś przypadły mi do gustu te piosenki ;) A tak poza tym to lata 80 te zdecydowanie jeśli chodzi o muzyke wymiatają ;) A i bardzo lubie też Dżem ... czuje sie z nim związana w koncu mieszkam w Tychach tu również mieszkał Rysiek Riedel :P Co roku jest festiwal "KU PRZESTRODZE" zdecydowanie jest to pamiątka i klimat lat 80 '
Bez sensu jest to wypisanie wszystkich ulubionych utworów... Kilka moich uwag:
1.Lata 80. polskie to jednak muzycznie jakby dekada później niż na zachodzie (zaczął się rozwijać tak naprawdę rock)
2.ABBA, Village People, Van Halen, (BOŻE) - to tak naprawdę lata 70., kontynuowali granie w latach 80., ale jednak pozostaną związani z poprzednią dekadą.
3.Give Peace a Chance - BŁAGAM! Nie "CHANGE" tylko "Chance". To hymn Lennona z roku 1968...
4.Enrique Iglesias, Ricky Martin? Nie dość, że to żadna muzyka... ach, szkoda słów
Ponieważ kocham muzykę lat 80. to polecam Ci posłuchać prawdziwych sław z tamtego okresu, przede wszystkim Ricka Jamesa, Pointer Sisters, Teenę Marie, Olivera Cheathama
Tak festiwal odbywa się zawsze na Paprocanach trwa dwa dni.W tym roku akurat mnie w Tychach nie było .... bo na wakacje wyjechałam ale podobno był świetny ;)
Dla mnie lata 80te to głównie wspomnienia z podstawówki i słuchanie listy Trójki z kuzynką, która uwielbiałą Wham i Limahla :) trochę się zaraziłam, ale wtedy też zaczęłam słuchać MJ, Madonny i Queen... Lata 80te były ne świecie zwariowane, choć ja głównie pamiętam co innego, bo życie wtedy było cięzkie w kraju-raju. Ale muzyka dawała pozytywny impuls, moim zdaniem w POlsce powstawały wtedy bardzo dobre tekst . Jak dla mnie najlepszy był Maanam, ich lata 80te są fantastyczne! No i Dżem...
Well they say the sky's the limit
And to me that's really true
[quote="invincible_girl ;)"]A oto moje wszystkie ulubione piosenki (I clipy, \
hehe no trochę tego masz no wiec ja z tego co tu wyczytałam muszę powiedzieć ze większość tych piosenek wymienionych przez Ciebie to także moje ulubione.... a nawet nie wiedziałam ;p;p;p