Michael Jackson i Paul McCartney [koment.]

O Michaelu rozmowy luźne.
Awatar użytkownika
Karolina

Michael Jackson i Paul McCartney [koment.]

Post autor: Karolina »

ukak pisze:Paul był idolem dla Michaela (jak całe The Beatles)
To bardzo się cieszę, bo The Beatles byli moimi idolami przed Michaelem... ;-) To była moja pierwsza miłość... Nawet byłam w Liverpoolu, żeby pozwiedzać Beatlesowe miejsca...
No cóż, jestem samokrytyczna, ale muszę przyznać, że mam bardzo dobry gust nenene

Mój post dużo wniósł do tematu. Dziękuję za uwagę i do zobaczenia :party:
>>Po prostu musiałam to napisać, nie wkurzajcie się<< :nerwy:
Awatar użytkownika
Erna Shorter
Lokalizacja: Miasteczko Halloween,TranSylv(i)ania, dom Vincenta Malloy'a

Post autor: Erna Shorter »

Dzięki wszystkim za info,teraz wszystko jest już dla mnie jasne :D jednak nigdy nie przeboleję faktu,że Mike i Paul już razem nie tworzą... ehh szkoda :/
cicha pisze:. łopatologicznie /nie gniewaj się ;)/
Nie gniewam się ;) i dzięki za wyjaśnienie tego wszystkiego

Buziaki 4 all :*
Obrazek
Awatar użytkownika
Asieńka =D

Post autor: Asieńka =D »

Szkoda że tak sie między nimi porobiło wyglądali fajnie razem ;-) jak tacy starzy ptzyjaciele... może jeszcze kiedys ? :-/
Awatar użytkownika
Spearmint

Post autor: Spearmint »

Asieńka =D pisze:Szkoda że tak sie między nimi porobiło wyglądali fajnie razem
Oj,tak...
Asieńka =D pisze:może jeszcze kiedys ?
W to raczej wątpię. Pan McCartney okazał się zważającym na sytuację finansową Michaela. Eks Beatles zanim poznał MJ często kupował takie katalogi,piosenki itd ,ale w większości przypadków źle "obstawiał" i to nie przynosiło mu przerażająco wielkich zysków,ale gdy Michael kupił ten nieszczęsny ATV i zaczął na tym zarabiać więcej niż Paul.I zdecydował ,ze to koniec przyjaźni. Hmm,mówi się trudno... Ach,ta zazdrość... glupija
Pozdrawiam :happy:
"I ona , to sztuka
przywróci nam zdolność
i lotu , i mocy , i mocy..."
Awatar użytkownika
MJfanTASTIC

Post autor: MJfanTASTIC »

Speed Demon pisze:przykre jest tylko to, że tak wspaniały duet kompozytorski (Jackson/McCartney) zakończył współpracę już na samym początku.
No przykre przykre :-/ ehhh ta kasa...
Dzięka za odp Speed Demon i czekam jeszcze na ewentualną weryfikację Karoliny ;-)
Ain't no sunshine when he's gone...
Awatar użytkownika
Karolina

Tylko nie wiem na jaki mam temat napisać :wariat:
Ja myślę, że Ich stosunki pogorszyły się po tym, jak MJ zdobył ten katalog... Co do katalogu, to nie mam zdania. Uważam, że lepiej byłoby, jakby Paul miał te prawa. Ale to jest w sumie miłe, bo MJ musi naprawdę uwielbiać Beatli, jak dał za Ich katalog tyle kasy, nie?
Awatar użytkownika
Stanisław Leon Kazberuk

Post autor: Stanisław Leon Kazberuk »

Speed Demon pisze:Wolałbym jednak żeby prawa do piosenek wróciły do Paula (posiada on tylko prawa do dwóch swoich piosenek "PS. I love you" drugiej niestety nie pamiętam), być może wreszcie usłyszałbym na jego koncertach różne perły z przeszłości...
Z tego, co pamiętam, ta druga piosenka była chyba też z okresu Please, Please Me. A poza tym nie bardzo rozumiem kwestię tych pereł z przeszłości... Przecież w programie każdej trasy [mam nadzieję, że najnowszej również] - i nie tylko - są niespodzianki, wspomnieć choćby Helter Skelter na Live8, czy Things We Said Today, Got To Get You Into My Life w Rosji, czy oczywiście Magical Mystery Tour zamieszczone na The Space WIthin U.S.

I jeszcze refleksja co do Girlfriend... zmieniłem zdanie. Dopiero teraz odkryłem wyjątkowość wykonania Michaela w porównaniu z - od zawsze moim ulubionym - wykonaniem oryginalnym. Pomijając nie uwzględnione w interpretacji M. tematy końcowe, to wersja Paula wydaje mi się teraz nieco spłaszczona, pozbawiona energii znanej z Off The Wall.

Kto woli wersję Paula?
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

McCartney mógł kupić prawa wtedy, kiedy Michael. Nie kupił. W połowie lat 80-tych nie wiedziano, że można na tym tyle zarobić. Nie wydawano starych płyt w takich nakładach, jak teraz, sampling też nie przynosił takich kroci. Pewnie dlatego Paul odpuścił. A kiedy jakieś 10 lat później okazało się, że to żyła złota, kolega się obudził. Nie wygląda mi więc to na ambcje pt. chcę mieć swoje piosenki, tylko chcę mieć tą kasę.
Ale to tylko moje dywagacje. Szkoda mi tylko, że prawdopodobnie przez ten spór do dziś na żadnej składance MJ nie umieszczono Say Say Say i że nie zapowiada się na kolejny owoc współpracy Jackson/McCartney (kolejnosć nieprzypadkowa).
Karolina pisze:MJ musi naprawdę uwielbiać Beatli
Trudno mu się dziwić. Moim zdaniem w historii tego zespołu jest wszystko, co idzie za pojęciem fascynacja czyjąś twórczością.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Awatar użytkownika
Speed Demon

Post autor: Speed Demon »

Stanisław Leon Kazberuk pisze: Przecież w programie każdej trasy [mam nadzieję, że najnowszej również] - i nie tylko - są niespodzianki, wspomnieć choćby Helter Skelter na Live8, czy Things We Said Today, Got To Get You Into My Life w Rosji, czy oczywiście Magical Mystery Tour zamieszczone na The Space WIthin U.S.
Tak, tu masz rację - zagmatwałem. Irytujący jest mimo wszystko fakt, że czasem Paul musi płacić za wykonywanie piosenek, które sam napisał. A sprawa z katalogiem - tu już nie ma co dyskutować, była to jego wina i być może głupio mu się było przyznać do tego, że świetny interes uciekł mu sprzed nosa przez własną głupotę.

"Girlfriend" z tego co pamiętam był na płycie London Town? Praktycznie nie znany mi utwór - czas nadrobić zaległości.
kaem pisze:Trudno mu się dziwić. Moim zdaniem w historii tego zespołu jest wszystko, co idzie za pojęciem fascynacja czyjąś twórczością.
Święta prawda.
Awatar użytkownika
SILENTIUM

Post autor: SILENTIUM »

Speed Demon pisze: Irytujący jest mimo wszystko fakt, że czasem Paul musi płacić za wykonywanie piosenek, które sam napisał.
Wobec tego równie irytujący jest fakt, że inni artyści muszą płacić Paulowi za wykonywanie piosenek, które oni napisali. O ile się nie mylę PM ma prawa do kilku tysięcy piosenek innych autorów.
Awatar użytkownika
Speed Demon

Post autor: Speed Demon »

SILENTIUM pisze:Wobec tego równie irytujący jest fakt, że inni artyści muszą płacić Paulowi za wykonywanie piosenek, które oni napisali. O ile się nie mylę PM ma prawa do kilku tysięcy piosenek innych autorów.
Wobec tego stwierdzę, że masz rację. Możnaby było "gdybać" nad faktem, prawa do jakich piosenek posiada Paul i porównywać formaty artystów, ale jest to bezsensowne. Nie wiem tylko, czy Paul tak jak MJ posiada tak wielki udział w jakichkolwiek prawach, ale to już podlega osobnej weryfikacji.
Awatar użytkownika
Karolina

SILENTIUM pisze:
Speed Demon pisze: Irytujący jest mimo wszystko fakt, że czasem Paul musi płacić za wykonywanie piosenek, które sam napisał.
Wobec tego równie irytujący jest fakt, że inni artyści muszą płacić Paulowi za wykonywanie piosenek, które oni napisali. O ile się nie mylę PM ma prawa do kilku tysięcy piosenek innych autorów.
Właśnie to jest bez sensu w tych prawach... Zawsze będzie niesprawiedliwie :-/
Awatar użytkownika
Michalinka

Post autor: Michalinka »

Jak zobaczył m to zdjęcie to aż mnie ścisnęło
Obrazek
Nie wiem jak wy....
Obrazek
Who's bad?
Awatar użytkownika
Karolina

Dlaczego Cię ścisnęło? ;-) Foto jest śliczne... Mam motylki w brzuchu... Kocham tych Mężczyzn nenene
Kaśku

Post autor: Kaśku »

Karolina pisze:Mam motylki w brzuchu
motylki to mało powiedziane... stado ptaków..bocianów wrecz;)xD
Na zawsze w moim sercu

Do zobaczenia później, Mike

[*]
ODPOWIEDZ