Muzyka: Nowości & Zapowiedzi

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
Stanisław Leon Kazberuk

Muzyka: Nowości & Zapowiedzi

Post autor: Stanisław Leon Kazberuk »

Tak! Od września nastąpi wysyp płyt, na które - przynajmniej ja- czekałem od dawna, śledziłem notatki, węszyłem i o których marzyłem. Ale od początku.

Bob Dylan już jest. Modern Times nieco w stylistyce podobny jest do "Oh, Mercy" z 1989 roku, niekiedy nawet do "Infields". Ale dzieło godne Boba, szczególnie jak musieliśmy na nie czekać 5 lat- bo tyle minęło od premiery "Love&Theft".

Obrazek

Iron Maiden też już jest. Coś dla miłośników ciężkiego brzmienia, mimo że A Matter of Life And Death nie rzuca na kolana, tak jak poprzedni album, "Dance of Death".

Obrazek

Patricia Barber - Mythologies ponoć już też jest, tyle że jej nigdzie nie widać. Ale polecić mogę nawet w ciemno, bo lubię ją bardziej niż Erykę Badu, Dianę Krall, Caroline Henderson, czy Norę Jones.

Obrazek

Eliane Elias- Around the City
, jako następczyni świetnego wg mnie "Dreamera" powinna już oficjalnie być, ale również jej nie widać.

Obrazek

Paul McCartney
- wiadomo. Jak powraca, to z wielką klasą. Tym razem znów- po raz czwarty- klasycznie. Ecce Cor Meum- po łacinie i po angielsku. Paul wypowiada się, że to najpełniejsze spośród jego dzieł klasycznych.

Sean Lennon. Powraca z Friendly Fire- drugim solowym albumem od 1998.

George Harrison- nie powraca, jak wiadomo, niestety, ale wydana zostanie reedycja "Living in Material World" z 1973 .

Obrazek

Rod Stewart- Po serii niezbyt udanych i wydawanych nieco na siłę, przesłodzonych Sobgbooków jeden z moich ulubionych artystów powraca, niestety znów w cudzym repertuarze- tym razem pod jego warsztat poszły nie standardy,a utwory rockowe: Still the Same. Great rock classics of our time. Zobaczymy.

Obrazek

Elton John- wreszcie! To wspaniałe! Elton powraca świetnym, jak mi się zdaje (fragment słyszałem) albumem Captain and the Kid. To pierwszy od 2004 i "Peachtree Road". Naprawdę nie mogę się doczekać!

Janet Jackson- postać, jak wiadomo, bliższa forumowiczom. I też zapewne wszystkim wiadomo o nadchodzącej premierze 20 Years Old- przekładanej od kwietnia. Jak na razie bardziej mnie roczarowała niż przy okazji "Damity Jo".

Obrazek

Motorhead także powracają- albumem Kiss Of Death.

Obrazek

Powraca też Natalie Cole. Córka słynnego Nat King Cole'a wydaje płytę Leavin'.

Obrazek

Diana Krall- nadchodzi jej album From This Moment On. Okładka pozostawia naprawdę dużo do życzenia, kiepskie zdjęcie wybrano- moim zdaniem.

Obrazek

To tyle- na ten czas. Warto jedynie wspomnieć, że na przyszły rok przewidziano premierę (wreszcie!) nowej płyty Donny Summer!!!
Ostatnio zmieniony wt, 31 paź 2006, 19:07 przez Stanisław Leon Kazberuk, łącznie zmieniany 6 razy.
Awatar użytkownika
Stanisław Leon Kazberuk

Trailer nowej płyty Roda Stewarta

Postanowiłem, by ten temat wykorzystać jako zapowiedzi płyt.

Ode mnie dziś informacja: wiadomo już prawie wszystko o nowym albumie Roda Stewarta. "Still The Same... The Great Rock Classics Of Our Time". Bardzo ciekawy wg mnie zwiastun można obejrzeć na jego stronie.

Rod Stewart
Ostatnio zmieniony wt, 31 paź 2006, 16:24 przez Stanisław Leon Kazberuk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pank

Post autor: Pank »

Wczoraj wyczytałem, że Kayah na wiosnę zamierza w końcu wydać nową płytę, zapowiadaną już od jakiegoś czasu, Skała. Powrót do rejonów Kamienia? Mam nadzieję, bo z dzisiejszej perspektywy jej ostatnie płyty podobają mi się jednak mniej.

Po wydaniu tej płyty planowany jest także album koncertowy. Na razie wszystko jednak nieoficjalnie. Oj, przydałby się, przydałby. I może jakiś koncert w Warszawie. :]

I jeszcze krystalizują się plany na 25-lecie Lady Pank: mowa o nowej płycie studyjnej i (w końcu!) DVD z koncertami z lat 80. i 90. oraz teledyskami. Zobaczymy, osobiście boję się tego pierwszego. Nasza reputacja z 2001 r. należy do mojej ścisłej czołówki, Teraz trzy lata później - coś tam nie tak. Koncerty coraz rzadziej (ale w 2007 roku szykonowane są, mimo wszystko, niespodzianki), tracklista praktycznie nie zmienia się, Janek Borysewicz wydaje się być już kompletnie niezainteresowany. Cóż, może i młodszym należy ustępować, może Lady Pank już teraz właściwie wiele nie znaczy. Ale jakoś tak bez nich na polskiej scenie byłoby mi jednak dziwnie.

A jutro premierę ma reedycja debiutu Placebo. Może to jest ich nie najlepsza płyta, żeby nie powiedzieć, najgorsza. Brak tu zdecydowanie Steve'a, perkusisty. Ale właśnie na Placebo słychać początki, tworzenie własnego stylu muzycznego... a w końcu i Brian Molko nie śpiewał potem już tak wysoko. ;-) Jak natrafię na dobrą okazję, to zakupię.

Obrazek
Awatar użytkownika
Pank

Post autor: Pank »

Ostatnio pochłonięty jestem czterema utworami Ani Dąbrowskiej, które pojawiły się na Onecie. Takie to smęcenie, ale jakie! Premiera nowej płyty Kilka historii na ten sam temat 16 października - aż kupię chyba tego samego dnia. :]

A i Maria Peszek wydaje nową płytę. Reedycję Miasto Manii. Nie wiem, czyj to pomysł, bo ewidentnie pachnie mi tu czymś brzydkim. Można było przecież nagrać koncertówkę, jako, że koncertowe aranżacje utworów z tej płyty brzmiały często inaczej... i lepiej. A co mam zrobić ze swoją płytą w edycji zwykłej? Mieć dwie? :| Bo dodatkowy dysk zapowiada się, mimo wszystko, interesująco: z czterema utworami w wersjach koncertowych. Znajdą się na nim także dwa zupełnie nowe utwory z tzw. "home recording", film zawierający fragmenty z koncertów, materiały zza kulis, zapis rozmów z Marią Peszek oraz galeria zdjęć.

I Kasia Nosowska nagrywa podobno swój solowy album... Osz. Czy MP jest tą samą MP, co powyżej? :]
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

Pank pisze:A co mam zrobić ze swoją płytą w edycji zwykłej?
Sprzedaj czym prędzej na allegro. Póki ludzie jeszcze nie wiedzą.
Awatar użytkownika
Stanisław Leon Kazberuk

Po prostu wysyp płyt!

Jako że czasu nieco minęło, nagromadziło się na świecie sporo nowości.

1. Michael Bolton - Bolton Swings Sinatra. Kolejny artysta bierze się za "kowerowanie", co mnie napawa złością. No bo w końcu jak? Artyści stworzyli wspaniałe utwory, a tu już z tej okazji pierwszy lepszy zamiast skoncentrować się wyłącznie na tworzeniu, korzysta z tych dzieł i bezcześci je tym samym powodując jedynie zapychanie rynku muzycznego po raz wtóry tym, co i tak już jest...

Obrazek

2. Miles Davis- Cool & Collected. Tak piszą na stronie merlionowskiej:
"...Cool & Collected to specjalne wydawnictwo przygotowane z okazji rocznicy osiemdziesiątych urodzin Milesa Davisa. Znajdziemy tutaj trzynaście nagrań, które idealnie charakteryzują twórczość tego artysty. Na płytę trafiły między innymi się takie utwory jak So What z płyty Kind Of Blue (najlepiej sprzedającego się albumu jazzowego wszechczasów), Summertime (aranżacja arii Georga Gershwina z opery Porgy and Bess) oraz nagrany wraz z Theloniousem Monkiem i Cootie Williamem 'Round Midnight. Cool jazz charakteryzuje się bardziej spokojnym i romantycznym stylem grania od bopu, stawia na prosty rytm, jednocześnie zachowując harmonijne podstawy bebopu."

Obrazek

3. Freddie Mercury - Lover Of Live, Singer Of Songs. The Very Best Of Freddie Mercury Solo. Album wydany na 60-tą rocznicę urodzin artysty. Zawiera 20 utworó, zarówno znanych piosenek jak i kilku rarytasów.

Obrazek

4. Elton John - Captain And The Kid. To całkiem nowy album Eltona, miał być celowym nawiązaniem do jego arcydzieła "Captain Fantastic And The Brown Dirt Cowboy" z lat 70-tych. Coś w rodzaju Janet: "20 Y.O." miało być wyraźnym nawiązaniem do "Control". Jak "20 Y.O." ma się do "Control"? Nijak. Ciekawe, czy Elton muzycznie i tematycznie odnosi się do tamtych czasów?

Obrazek

5. Elektryczne Gitary - Atomistyka. Pierwsza płyta po kilku latach przerwy. Mnie bardziej rozczarowała, niż zachwyciła. Elektryczne Gitary straciły swój charakter, nie śpiewają już o "dzieciach, co chodnik zapluły, ludzi przepędziły" i o innych rzeczach, ale o bumerangach, krowie co żuje trawę itp. Lubię ich piosenki z dawnych lat, starałem się kiedyś chodziś na regularne koncerty- tym większa moja złość. Wiadomo, że to bardziej zespół nie "prawdziwie muzyczny", tylko nieco "komiczny", więc niech nie stara się podciągać pod zgrabne płytkie płyty bez tego, co dla nich charakterystyczne.

Obrazek

6. 2TM2,3 - 888. Tymoteusz powrócił z nową, punkrockową wręcz płytą. Takiej energii jeszcze w nich nie było- wnioskujemy z energii. Jeszcze nie jestem posiadaczem tej płyty, ale to się zmieni. I czytając kolejne recenzje coraz bardziej żałuję, że nie mogło mnie byc na ich wtorkowym poznańskim koncercie.

Obrazek

...i mnóstwo, naprawdę mnóstwo pozostałych nowości, z których znaczna część to masy nowych serii wydawniczych, reedycje, "Greatest Hits" itp. itd.

Muzyczne DVD:

1. Lao Che - Koncert Powstanie Warszawski. Zepsoł, który na 60-lecie Powstania Warszawskiego stworzył album o tym wydarzeniu wydaje także DVD z dokumentacją koncertu.

Obrazek

2. Freddie Mercury - Lover Of Life, Singer Of Songs. Odpowiednik wersji CD, wydany także na rocznicę. Zawiera 2 DVD: na pierwszym zamieszczono 112 minutowy dokument "Lover Of Life: Untold Story Documentary". Natomiast drugi krążek- jak widać chociażby po spisie- zawiera muzyczną ucztę dla każdego miłośnika Freddiego: Barcelona, I Was Born To Love You, Living On My Own.. Są też dodatki.

Obrazek

3. Depeche Mode - Tournig The Angel: Live In Milan. Zapis koncertu z trasy promującej płytę "Playing The Angel".

Obrazek

To by było na tyle, z rzeczy najważniejszych. Postaram się w miarę wątek aktualizować.
Awatar użytkownika
kaem

Tord Gustavsen nagrywa z Anną Marią. Dorzucając Christian'a McBride, Brandford'a Marsalisa, naszego Leszka Możdżera i inne obiecane, a trzymane w tajemnicy, wielkie nazwiska ze świata jazzu, szykuje się większa bomba, niż współpraca z Methenym. Szczególnie, gdy jeszcze ma się w pamięci ostatnie występy Jopek z Chrisem Botti i Oscarem Castro-Neves.

http://diapazon.pl/PelnaWiadomosc.php?b ... uly&Id=528
http://www.universalmusic.pl/amj/pl/index.html
Awatar użytkownika
Stanisław Leon Kazberuk

KDZKPW, Wilki, Turnau, Moby. DVD: Prince

Jak to jesienią, nieco nowych płyt się pojawiło...

Polska:

1. Druga płyta Kombajnu Do Zbierania Kur Po Wioskach. Zespół zdołał nieco zasłynąć piosenką "Warszawa" właśniwie tylko dzięki 3 PR Polskiego Radia (dla którego zresztą ostatnio koncertował). "Lewa Strona Literki M" promowana jest jak na razie piosenką tytułową.

Obrazek

2. Wilki "Obrazki". To szósta płyta zespołu Roberta Gawlińskiego, następczyni "Watry". Pierwszą piosenką promującą płytę jest "Na Zawsze I Na Wieczność".

Obrazek

3. Ostatnio znów z zainteresowaniem sięgałem po utwory Marka Grechuty. Tym większą raną była dla mnie śmierć tego artysty. Od jego śmierci nie słuchałem jeszcze ani jednego utworu, z wyjątkiem często puszczanej w radiu "Nie Wiem O Trawie" w wykonaniu Grzegorza Turnaua. Piosenka oczywiście odbiega od oryginału, ale brzmi bardzo "turnauowsko". To zwiastun od jakiegoś czasu już zapowiadanej płyty Turnaua z piosenkami jego Mistrza. Płyta nosi tytuł "Historia Pewnej Podróży". Będzie zawierała prawdopodobnie najcenniejsze, ale i ulubione utwory artysty, w tym mniej znane większości osób, którzy nie są artysty fanatykami. Na płycie będzie także - znów - gościnny udział Anny Marii Jopek (nie wiem, w którym utworze użyczy głosu)

Obrazek

Zagranica:

1. "Go! The Very Best Of Moby". Tak prezentuja się kompilacja Moby'ego. Premiera w Polsce przewidziana jest na 6-go listopada. Tracklista nie jest nazbyt obszerna, ale nie zabraknie też katowanego przez wszelakie rozgłośnie radiowe "przeboju" "In This World". Będą też m.in. "Move", "Why does my heart feel so bad" czy "Lift Me Up".

Obrazek

DVD:

1. Przypadkowo natrafiłem na ślad tego: Prince "Diamonds And Pearls" z podtytułem "The Video Collection". Sprawa niby więc wyjaśniona, ale nie do końca. Jeżeli chodzi o mnie to jestem bardzo ciekawy tego DVD, w szczególności gdyby miało być nośnikiem wideoklipów.

Obrazek

Na ten czas to już wszystko, czas mi nie pozwala by opisać więcj. Ale płyt - jak na złość - przybywa i przybywa...[/img]
Ostatnio zmieniony wt, 31 paź 2006, 19:09 przez Stanisław Leon Kazberuk, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
kaem

Co do Prince'a, to rzeczywiście kolekcja videoklipów i występów live. Klipy tu w całości, w MTV często skracane były.
A co do Turnaua warto podkreślić, że płyta powstawała przed smiercią pana Marka.
Ragnarok

Post autor: Ragnarok »

ENIGMA - A POSTERIORI

Obrazek

Szóste już dzieło Twórcy Enigmy - Michaela Cretu.Po 16 latach Istnienia Enigmy Michael Kieruje sie bardziej ku muzyce elektronicznej.Zabiera nas w podróż po kosmosie i odkrywa nam istniejące tam światy.Na płytce mozna odnalezc dawne elementy Enigmy.Każdy ją powinien przesluchać.Dla mnie to jest małe arcydziełko Pierwszym Singlem promujacym album jest Goodbye milky Way.

SANDRA - REFLECTIONS THE REPRODUCED HITS

Obrazek

Sandra powraca z reprodukcją swoich dawniejszych hitów.W oczekiwaniu na najnowszy jej krążek który ma sie ukazać w styczniu - THE ART OF LOVE, reprodukcje jej hitów świetnie umilą zimowe wieczorki.Muzyka jest zrobiona na nowo bardziej elektronicznie ,no na albumie znajdziemy mały prezent od Sandry, Jej hit Everlasting love w wersji balladowej.Do tego utworu oprocz nowej muzyki Sandra nagrała także nowy wokal.

SARAH BRIGHTMAN - DIVA VIDEOS COLLECTION

Obrazek

DVD diva video collection - Dvd zawiera teledyski do utworów znanych z jej poprzednich plyt, od najmlodszych jej lat kariery zaczynajac a na terazniejszych konczac.Mozna obejrzec tam takie teledyski jak Phantom of the opera, Captain Nemo, Eden ,time to say goodbye czy A question of honour.Gradka dla wielbicieli Sarah beda tez teledyski ktore wczesniej nie byly puszczane w stacjach telewizyjnych jak How can heaven love me ,Nella fantasia czy Kama sutra.Wszystkich teledysków jest 20 wiec jest co ogladac.Do kazdeo Teledysku jest koemtarz w ktorym Sarah opowiada o histori jego powstania.Jedyne utrudnienie to dostepnosc DVD gdyz ono rowniez zostalo wydane poza granicami Europy (na allegro niemniej widzialem za 110 zl)

ROXETTE - A COLLECTION OF THEIR 20 GREATEST SONGS

Obrazek

Aby uczcic 20 lecie istnienia grupy została wydana płyta z najwiekszymi przebojami zespolu.Plyta zawiera 18 utworow z poprzednich plyt a takze dwa nowe One wish" oraz "reveal",Plyte promuje utwor One wish.Dla kolekcjonerów zostanie rowniez wydany ROXBOX 86-06 ktory bedzie sie skladal z 4 plyt ,dwie nowe piosenki oraz ciezko dostepne utwory i dema grupy.Zawierac tez bedzie dvd z teledyskami grupy (ponad trzygodzinne) oraz pelny zapis koncertu wczesniej nie publikowanego MTV uplugged"
Awatar użytkownika
Stanisław Leon Kazberuk

The Beatles "LOVE"

Najpierw coś o mistrzach. Otóż zupełnie nie wiedzieć czemu, paradoksalnie, przez cały ten czas nie wspomiałem o płycie, której
premierą żyję od kilku miesięcy.
The Beatles "Love". Zainteresowanym nie trzeba o tym wspominać, jednak nie wszyscy Beatlesami się interesują. Może się posłużę tekstami z kilku źródeł:

a) Oficjalna strona internetowa zespołu (po angielsku):

"LOVE" RELEASED IN STEREO AND 5.1 - ON NOVEMBER 20TH 2006

Tuesday 16th October

We are releasing the LOVE album in stereo and 5.1, November 20th. This will be the first Beatles album available in 5.1.

The stereo CD will contain 78 minutes of music. The DVD surround sound version on DVD disc album will be a slightly extended version with 81 minutes of music.

After being asked by the remaining Beatles, Ringo and Paul, along with Yoko Ono Lennon and Olivia Harrison, to make experimental mixes from their master tapes for a collaboration with Cirque du Soleil, Sir George Martin, The Beatles legendary producer, and his son Giles Martin have been working with the entire archive of Beatles recordings to create LOVE. The result is an unprecedented approach to the music. Using the master tapes at Abbey Road Studios, Sir George and Giles have created a unique soundscape. The release of this album, which is also featured in the Cirque du Soleil/Beatles collaborative production of the same name at The Mirage in Las Vegas, has been much anticipated.

“This album puts the Beatles back together again, because suddenly there’s John and George with me and Ringo,” said Paul McCartney. “It’s kind of magical.”

“George and Giles did such a great job combining these tracks. It’s really powerful for me and I even heard things I’d forgotten we’d recorded.” commented Ringo Starr.

“The album has the feeling of love and that’s why the title is Beatles LOVE,“ added Yoko Ono Lennon, "They have let everything that is beautiful and daring come out.”

“The music is stunning. I think the most amazing thing about it is that you can pull it apart and all the elements carry with it the essence of the entire song,” said Olivia Harrison.

Tony Wadsworth, Chairman and CEO of EMI Music UK and Ireland said, “George and Giles’ highly original work in creating the LOVE album gives us a genuinely new Beatles album. It makes us respect even more, if that were possible, the creativity and brilliance of the band behind the greatest catalogue in the history of recorded music.”

The 5.1 disc is a DVD-Audio/DVD-Video hybrid. The audio is presented in high-resolution 96/24 5.1 surround on the DVD-Audio part of the disc. The DVD-Video part carries 5.1 surround in DTS and Dolby Digital as well as a PCM stereo mix. This DVD album is designed to be played on DVD video equipment but will carry no video component.

b) Tekst red. Brzozowskiego z "Dziennika"

"Premiera musicalu Love powaliła amerykańską krytykę. W Las Vegas po raz pierwszy, a zapewne i ostatni, spotkali się żyjący Beatlesi i rodzinych tych, którzy już odeszli. 30 czerwca na premierę w hotelu Mirage przybyli sir Paul McCartney, Ringo Starr, Yoko Ono, Olivia Harrison z synem Dhanim i pierwsza żona Johna Lennona i ich syn Julian. Musical Love jest pierwszym przedsięwzięciem teatralnym, któremu firma Aplle, zajmująca się spuścizną po Beatlesach, dała licencje na wykorzystywanie oryginalnych piosenek zespołu. Pomysł spektaklu zrodził się jeszcze za życia Georga Harrisona, który przyjaźnił się z Gayem Lalibertem, założycielem Cirque du Solei. Obaj panowie dzielili pasję wyścigów Formuły 1. I właśnie podczas party, jakie Lalibert wystawił z okacji Grand Prix w Montrealu w 2000 roku, zrodził się pomysł zrealizowania musicalu. Trzy lata później przyjaciele podpisali umowę [?] . "Dali mi na produkcję 80 minutowego kolażu z nagrań Beatlesów". - wyjaśnia magazynowi "Rolling Stones" George Martin, słynny producent muzyczny Wielkiej Czwórki. Sir George Martin wraz z synem Guseem (nagrywał już z Elvisem Costello i INXS) przez dwa lata pracowali nad skompletowaniem ścieżki do musicalu. W jedną całość połączyli fragmenty ponad
100 piosenek. Co więcej, zmiksowali razem różne urywki z różnych utworów. I tak do perkusji z "Tommorow Never Knows" dodano wokale z "With You Without You". W "Girl" gości fragment z "Lucy In The Sky With Diamonds". oraz perkusyjne przejście z "Benefit Of Mr Kite" i gitarowa figura z "And I Love Her" . Tak zwana podwodna wersja "Octopus's Garden" zaczyna się od smyków z "Good Night", które są zmiksowane z perkusją z "Lovely Rita, a w środkowej części pojawia się fragment "Polthyme Pam".

Reżyser spektaklu Dominie Champagne pragnął w jednej ze scen pokazać proces powstawania utworu muzycznego. Martinowie stworzyli razem nową wersję "Strawberry Fields Forever". Zaczyna się od domowego nagrania Johna Lennona, a następnie stopniowo przechodzi w wielokuralową (?) orgię dźwiękową. Jednak tylko akustyczne demo do piosenki "While My Guitar Gently Weeps" wzbogacone o symboliczną aranżacje jest jedynym fragmentem muzycznym specjalnie skomponowanym na potrzeby musicalu. W spektaklu uczestniczy 60 aktorów akrobatów, a obsługa techniczna liczy 100 osób. Inscenizacja opiera się na jednym, ale podstawowym - nikt na scenie nie odgrywa postaci samych muzyków. "To jest opowieść o Beatlesach bez Beatlesów"
wyjaśnia Dominie Champagne. "Love" zabiera widzów na częściowo chronologiczną, a częściowo fantastyczną po czasach beatlemanii. Akrobaci, breakdancerzy, skoczkowie na trampolinie wcielają się w rolę Sierżanta Pieprza, Lady Madonny, czy bajecznych postaci z piosenki "Octopus's Garden". Jak podał "New York Times", początek premiery przypominał bardziej sceny znane z walk bokserskich niż z teatralnych. Tysiące fanów zebrało się wokół lobby hotelu, oczekując, że choć na mignięcie oka przedefilują przed nimi po czerwonym dywanie Beatlesi i słynne wdowy z dziećmi.
"Muzyczna ekstrawagancja" jak recenzenci ochrzcili spektakl "Love", jest
bardziej tanecznym niż cyrkowym przedstawieniem, a właśnie z akrobatycznych
popisów słynie Cirque du Solei. Oczywiście i tym razem nie odbyło się bez
rozwiązań scenograficznych o choreograficznych. Recenzenci wyróżniają popisy wrotkarzy podczas piosenki "Help!" czy wspaniale zsynchronizowane przewroty akrobatek podczas "Back In The U.S.S.R." Spośród bardziej spokojnych uwtworów najbardziej entuzjastycznie przyjęto inspirowaną jogą choreografię do "Here Comes The Sun". Przyjęcie oraz recenzje spektaklu były tak dobre, że dyrekcja
hotelu Mirage jak przewiduje, że przedstawienie nie zejdzie ze sceny przez następne 10 lat. Oczywiście planowane jest wydanie soundtracku do "LOVE", ale data jego edycji nie jest jeszcze znana."

(przepisał Maveric z forum www.beatles.kielce.com.pl/phpbb2/index.php )

c) Newsletter EMI:

Sir George Martin, legendarny producent The Beatles został poproszony przez dwóch żyjących członków legendarnego kwartetu z Liverpoolu – Ringo i Paula oraz przez Yoko Ono Lennon i Olivię Harrison o zrobienie eksperymentalnych miksów na podstawie oryginalnych taśm nagraniowych na potrzeby Cirque du Soleil *.
Sir George przyjął propozycję i czerpiąc z zasobów całego archiwum nagrań Beatlesów, wraz z synem Gilesem Martinem, stworzył „LOVE”.
Rezultatem tego przedsięwzięcia jest płyta niezwykła w swym podejściu do muzyki. Za pomocą oryginalnych taśm z sesji nagraniowych, Sir George i Giles stworzyli w studiach EMI przy Abbey Road unikalną scenerię dźwiękową. Muzyka z tego niecierpliwie wyczekiwanego albumu wykorzystana została również w przedstawieniu o tym samym tytule wystawianym w teatrze Mirage, w Las Vegas. Przedstawienie LOVE stanowi wspólne dzieło Cirque Du Soleil i The Beatles.

”Muzyka przeznaczona była do spektaklu LOVE wystawianego w Las Vegas, ale przy okazji powstał nowy album Beatlesów” mówi Sir George. “Beatlesi zawsze szukali nowych dróg ekspresji i oto wykonali kolejny krok do przodu.”
Giles dodaje: “Zebraliśmy wszystkie nagrania Beatlesów ze wszystkich taśm, oryginały nagrane na czterech, ośmiu bądź dwóch ścieżkach i za pomocą tej palety dźwięków stworzyliśmy podstawę brzmieniową. Na tej płycie można usłyszeć Beatlesów w nowym wymiarze i ponownie przeżyć historię ich muzyki.”

d) Dział muzyka (serwis Interia):

W listopadzie do sklepów trafi premierowy album nieistniejącego zespołu The Beatles. Płyta będzie nosić tytuł "Love".

Wydawnictwo zawierać będzie kompozycje wykorzystane w musicalu "Mirage" teatralnej trupy Cirque Du Soleil w eksperymentalnych wersjach wyprodukowanych przez Sir George'a Martina i jego syna Gilesa.

Z prośbą o alternatywny miks muzyki z "Mirage", który to spektakl miał swoją premierę w czerwcu tego roku w Las Vegas, wystąpili żyjący "Beatlesi": Paul McCartney i Ringo Starr, oraz Yoko Ono i Olivia Harrison, wdowy po Johnie Lennonie i George'u Harrisonie.

"Muzyka pierwotnie przeznaczona była do musicalu, ale w trakcie tworzenia powstała z tego nowa płyta The Beatles" - komentuje George Martin.

"Ten zespół zawsze zerkał w stronę nowych sposobów wyrażania siebie. A to kolejny krok w tym kierunku" - dodał producent, o którym często mówi się jako o "piątym Beatlesie".

"Wzięliśmy taśmy-matki The Beatles: czterościeżkowe, ośmiościeżkowe i użyliśmy tej palety dźwięków do stworzeni nowej jakości" - mówi Giles Martin.

"Love" będzie pierwszym nowym materiałem The Bealtes od czasów singli "Free As A Bird" (19950 i "Real Love" (1996), które promowały dwie części kompilacji "Anthology".

A oto tracklista:

1. Because
2. Get Back
3. Glass Onion
4. Eleanor Rigby
Julia (Transition)
5. I Am The Walrus
6. I Want To Hold Your Hand
7. Drive My Car/The Word/What You’re Doing
8. Gnik Nus
9. Something
Blue Jay Way (Transition)
10. Being For The Benefit of Mr. Kite!/I Want You (She’s So Heavy)/Helter Skelter
11. Help!
12. Blackbird/Yesterday
13. Strawberry Fields Forever
14. Within You Without You/Tomorrow Never Knows
15. Lucy in the Sky With Diamonds
16. Octopus’s Garden
17. Lady Madonna
18. Here Comes The Sun
The Inner Light (Transition)
19. Come Together/Dear Prudence
Cry Baby Cry (Transition)
20. Revolution
21. Back In The U.S.S.R.
22. While My Guitar Gently Weeps
23. A Day In The Life
24. Hey Jude
25. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (Reprise)
26. All You Need Is Love

P.S.: Gdyby ktoś nie wiedział co to ma być "Gnik Nus" niech przeczyta od tyłu.

Oficjalna Strona Projektu LOVE
Awatar użytkownika
Stanisław Leon Kazberuk

Black Label Society, Chris Rea, Jerry Lee Lewis

To bardzo owocny rok, jeżeli chodzi o płyty. Już wynotowałem parę kolejnych premier. Uwaga: niemal wszystkie płyty dane mi było (w dużej mierze dzięki MiniMaxowi Piotra Kaczkowskiego) we fragmentach usłyszeć/posłuchać. Dlatego mogę napisać, że wszystkie mi się spodobały, każda wniosła nieco nowego. Ale po kolei:

1. Black Label Society - Shot To Hell. Nowy album BLS- zespołu Zakka Wylde'a, jednego z dwóch najsłynniejszych gitarzystów Ozzy'ego Osbourne'a (wraz z Randym Rhoadsem). Black Label Society to bardzo płodny zespół a sam Zakk Wylde bardzo często wydaje płyty- jak nie praca u Osbourne'a, to inny projekt... podkreśla to także sam Wylde w wywiadzie dla "Teraz Rocka" (TR 10/2006)

Obrazek

2. Chris Rea - The Road To Hell & Back. Chris Rea z powodu swojej choroby zakończył oficjalnie swą karierę w niesamowity sposób: w zeszłym roku zrealizował projekt swego życia. Jest to wspaniale wydany jedenastopłytowy zupełnie nowy album zaopatrzony także w malarstwo autora. Niesamowite wrażenie robi ilość zgromadzonego materiału; jest to podróż przez wszystkie lata bluesa, ale nie ma tam cudzych utworów. Wszystkie rzeczy są autorstwa Chrisa Rea. A "The Road To Hell & Back" ito dziesięcioutworowa płyta z zapisem pożegnalnej trasy koncertowej. Z tego, co zdołałem usłyszeć z tej płyty, to jestem przekonany jak jest piękna. I będę chciał ją kupić.

Obrazek

3. Jerry Lee Lewis - Last Man Standing. Legendarny rock'n'rollowiec pragnął wydać płytę- przewodnik po rock'n'rollu z okazji swych 70-tych urodzin. Płyta zawiera przeboje takie jak "I Saw Her Standing There", "Honky Tonk Woman", czy "Sweet Little Sixteen". A goście? Cała gama artystów, m.in. Rod Stewart, Jimmy Page, Mick Jagger, Keith Richards, Bruce Sprongsteen, John Fogerty...

Obrazek

Co do DVD, wspomnę tylko o planach. Swoje koncerty mają zamiar wydać Strachy Na Lachy (Poznań) i Triquetra.
Awatar użytkownika
Stanisław Leon Kazberuk

Soul Legends, George Michael, Fish

Słowo o Soul Legends, ciekawej serii płyt 'best of' artystów okołosoulowych i r&b. Seria powiększyła się o kilka tytułów. Każda płyta ma ciekawą i - co ważne - obszerną tracklistę, tylko wybór utworów czasami zaskakuje. Ukazały się już składanki Jamesa Browna, Isaaca Hayesa, Curtisa Mayfielda & The Impressions, Lionela Richiego & The Commodores, The Four Tops, The Tempations, Smokey Robinsona & The Miracles.

George Michael świętuje 25-lecie swej kariery m.in. dwupłytowym albumem "Twenty Fife". Znajdują się tu jego największe przeboje- jak "Careless Whisper", "I Want You Sex", "Last Christmas" itp. oraz trzy nowe utwory. Wśród nich jest piosenka "Heal the pain" nagrana- uwaga- z Paulem McCartneyem!

Obrazek

Fish wydał DVD będące czymś w rodzaju suplementu do płyty "Return to Childhood" (20-lecie "Misplaced Childhood" Marillion). Jest to zapis trasy koncertowej.

Obrazek
Awatar użytkownika
kaem

Re: Soul Legends, George Michael, Fish

Stanisław Leon Kazberuk pisze:George Michael
Pomysł podobny do tego, na który wpadło Sony przy oakzji łączenia Michaela z Jacksons i J5. Płyta wyjdzie w wersji 2 i 3-płytowej. Ta obszerniejsza zapowiada się ciekawie. Oto tracklista.
CD 1

1. Everything She Wants Wham!
2. Wake Me Up Before You Go-Go Wham!
3. Freedom Wham!
4. Faith
5. Too Funky
6. Fastlove
7. Freedom ’90
8. Spinning the Wheel
9. Outside
10. As (with Mary J. Blige)
11. Freeek! 12. Shoot The Dog
12. Amazing
13. Flawless (Radio Edition)
14. An Easier Affair
CD 2

1. Careless Whisper
2. Last Christmas Wham!
3. A Different Corner
4. Father Figure
5. One More Try
6. Praying For Time
7. Heal The Pain (with Sir Paul McCartney)
8. Don’t Let The Sun Go Down On Me (with Sir Elton John)
9. Jesus To A Child
10. Older
11. Round Here
12. You Have Been Loved
13. John and Elvis Are Dead
14. This Is Not Real Love (with Mutya)
CD 3

1. Understand
2. Precious Box
3. Roxanne
4. Fantasy
5. Cars and Trains
6. Patience
7. You Know That I Want To
8. My Mother Had A Brother
9. If You Were There Wham!
10. Safe
11. American Angel
12. My Baby Just Cares For Me
13. Brother Can You Spare A Dime? (performed at Pavarotti & Friends)
14. Please Send Me Someone (Anselmo’s Song)
15. Through

Zaskauje obszerna reprezentacja ostatniego krążka artysty, mało popularnego Patience.
George Michael wyruszył w trasę. Wydarzenie, bo GM nie lubił tras i występów na żywo, bo "nigdy nie jest idealnie". Biletów ponoć już nie ma. Kumpel będzie w Berlinie. Jak wróci, naciągnę go na wspomnienia.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Ragnarok

Post autor: Ragnarok »

No i fani Gregorian maja prawdziwy powod do szczescia gdyz w tym roku ptrzymali dwie plyty od greeogiran.wczesniej byl to masters of chant V a teraz prosto na gwiazdke ukaze sie plyta - Masters of chant - CHRISTMAS CHANT. Szczerze mowiac przesluchalem plytke i moge z czystym sumieniem powiedziec ze bardzo mi sie podoba.Znajdziemy na niej 16 utworow oczywiscie koled oraz innych swiatecznych piosenek.Goscinnie wystapila na jednym z utworow Sarah Brightman.Utwory sa zrobione w sposob cieply i baardzo przyjemnie sie ich slucha.mysle ze nawet przeciwnyci Gregorian moglyby znalezc cos dla siebie.Nic nie pasuje bardziej do klimatu swiat jak koleda i chor Gregorian.

Obrazek

1.Ave maria
2.Silent night
3.When a child is born (with Sarah Brightman)
4.Amazing grace
5.The first noel
6.In the bleak midwinter
7.Pie jesu
8.A spaceman came travelling
9.O come all ye faithful
10.Gloria in Exelsis
11.Footsteps in the snow
12.Peace on earth - little drummer night
13.Sweeter the bells
14.A child in manger
15.Happy Xmas war is over