Polska Muzyka

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
Paweł

Polska Muzyka

Post autor: Paweł »

Dużo jest na forum tematów o zagranicznych wykonawcach,więc chciałem
sie dowiedziec co sądzicie o polskiej muzyce.Ja uważam,ze w Polsce jest kilka(wlaściwie to więcej) zespołów i wykonawców ,którzy mogliby spokojnie rywalizowac z tymi z zachodu,jednak jedyną przeszkodą to promocja :smutek: Pozatym krajowi muzycy nie są tak sztuczni i nie udają gwiazd(z malymi wyjątkami) jak to robią wykonawcy z zachodu(oczywiscie tez nie wszyscy).
Awatar użytkownika
Xscape

Post autor: Xscape »

Co do polskich wykonawców to ja zawsze kochałem Kayah i Edytke Górniak....Cenię sobie również Kasie Kowalską...i Natalie Kukulską szczególnie za piosenkę dłoń którą śpiewa dla swojej mamy.WWięcej muzyków nie dostrzegam,mimo tego iz wiem ze sporo ludzi jest u nas utalentowanych to jakos muzyka większości nie trafia do mnie nic a nic.To tak samo jak miałbym zadac pytanie: Czemu do cholery cały świat tak sie zachwycił zespołem Coldplay....??Bo jak dla mnie oprócz zaledwie 2 lub 3 piosenek nic więcej fajnego nie mają.Pewnie chodiz tu o wrażliwość na muzyke a mojawrażliwośc co do zespołu Coldplay,jakies tam polskie wilki czy myslowitzy........ehh nie trafia do mnie nic co oni stworzą co nei znaczy że ich nie cenie jako muzyków.
Awatar użytkownika
Bydlax_Xp

Post autor: Bydlax_Xp »

Z polskich piosenek , to słucham najczęsciej starego rocka z lat 80.
Kiedys lubiłem Hip Hop , ale teraz polega on a tym , że dwóch dresiarzy nagrywa gowno na kompie w 20 minut , potem robia klipa w BMW wypozyczonym i juz są wielkimi piosenkarzami. Takim panom dziekujemy.
Awatar użytkownika
Pank

Post autor: Pank »

Osobiście uważam, że niektórzy polscy muzycy mogliby z zupełnością być cenieni i na całym świecie, gdyby nie przeszkoda w postaci promocji, po drugie - języka. Angielski co prawda nie jest wybitnie skomplikowany w wymowie, sądzę, ale gdy miejscami słucham Rojka z Myslovitz na "Korova Milky Bar", to mam wrażenie, że coś jednak nie tak. Ale Anglikiem nie jestem, angielski znam raczej dostatecznie właściwie i trudno mi ot tak oceniać.

Podobno Lady Pank miało w latach 80. największe szanse, by jako jedyny polski zespół osiągnąć sporą popularność, n.p. była propozycja bycia supportem przed Madonną (w połowie lat 80., po premierze "Like a virgin" przecież jeszcze wielką gwiazdą aż w takim stopniu nie była), teledyski były na MTV, ale coś nie wyszło i nie zdziwiłbym się, gdyby nie przez zespół właśnie. Cóż. Ale fakt faktem, Panasewicz potwornie kaleczył też wówczas angielski. Teraz może się nauczył, pojęcia nie mam. Za późno na podbijanie zagranicznych rynków. ;]

Z polskich zespołów cenię na pewno wyżej wymienionych. Lady Pank szczególnie za pierwszą płytę i "Naszą reputację". Myslovitz za "Korova Milky Bar" i "Skalary Mieczki Neonki". Maanam. Kayah. Wytwórnię Kayax, a w szczególności Marię Peszek (pewnie jak pojawi się to radio internetowe, to będę słuchać namiętnie :) ). T.Love - ostatnio bardzo często przez "I hate rock'n'roll". Hey. Republikę. Sistars od EPki. Właściwie polskiej muzyki aż tak wiele nie słucham jak zagranicznej, ale właściwie nie tak znów mało. ;]
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

Lenny Valentino. Uwaga! Jedzie tramwaj. Piękna płyta dorosłego człowieka, spotykającego się ze swoim życiem dziecięcym.
Płyty Lecha Janerki, największego marudera RP. Ale tylko On tak inteligentnie potrafi marudzić.
Płyty Ścianki, Tworzywa Sztucznego i zespołu Kristen to takie ciekawostki przyrodnicze. Intrygujące, oryginalne, ale nie dla wszystkich. Solowe płyty Nosowskiej również.
Z innej półki- płyty Steczkowskiej, nagrane jeszcze z Grzegorzem Ciechowskim to, zaryzykuję, dzieła sztuki. Z klasyków w mój gust trafiają od lat Grzegorz Turnau i Voo Voo.
Z ostatnich rzeczy, zgadzam się z Pankiem- Marysia Peszek fajną rzecz nagrała. 2 płyta Pati Yang też fajna, słodka, choć i z pazurem.
Myslovitz grają przyjemnie. A poza tym, czy ja kogoś zaskoczę...? Anna Maria Jopek, Anna Maria Jopek, Anna Maria Jopek, Anna Maria Jopek, Anna Maria Jopek, Anna Maria Jopek, Anna Maria Jopek, Anna Maria Jopek, Anna Maria Jopek, Anna Maria Jopek, Anna Maria Jopek, Anna Maria Jopek, Anna Maria Jopek... :-)
Awatar użytkownika
Paweł

kaem pisze:Płyty Ścianki
Bylem ostatnio tygodniu na koncercie Ścianki,ale mniejsza z tym...Wracając do tematu to najbardziej w Polskiej muzyce cenię teksty.
Za najlepszego teksciarza uważam śp.Ryśka Riedla,mial bardzo glębokie teksty które oparte były na jego życiu i doswiadczeniach(niezbyt kolorowych).Magiczne teksty mial tez zespół Perfect z tymże w tym przypadku najczęściej dotyczyly spraw politycznych np. utwór Chcemy być sobą(pierwotnie Chcemy bić Zoomo).

Pank pisze:Podobno Lady Pank miało w latach 80. największe szanse, by jako jedyny polski zespół osiągnąć sporą popularność
I tutaj druga sprawa,która podoba mi sie u wielu kapel Polskich(np.Dżem,Oddzial Zamknięty,wszystkie prawdziwe zespoly pankowe),a mianowicie ze graja swoje,a nie pod publiczkę.Chociaż akurat Borysewicz z Lady Pankow gra teraz tylko po to żeby zarobic jak najwięcej(płyta z Kukizem).Ale jeśli już mówimy o swiatowej karierze to myślę ze najbardziej liczy się teraz Myslovitz(zagranicą).Nie pamiętam teraz ile płyt wydali w tamtym roku zagranicą,ale na pewno była to największa liczba z Polskich zespołów(z duzo przwagą nad innymi).
Awatar użytkownika
Lika

Post autor: Lika »

Ja do polskiej muzyki jakoś przekonana nie jestem, co tym śmieszniejsze że angielski umiem/rozumiem przeciętnie :wariat:
Kiedy włączam sobie polską płytę czuje się dziwnie, jakbym była gdzieś w jakimś obcym domu... tak rzadko mam okazję słuchać rodzimych wykonawców :wariat: Sama się skazuje na podobny stan, gdyż nasz rynek fonograficzny jakoś do mnie nie trafia... Nawet nie wiem z czego to wynika. Od dziecka tak miałam, i chyba się zaprogramowałam :wariat:
Jest wielu naprawdę dobrych polskich wykonawców, których lubię, szanuje, podziwiam - lecz nie powiem żebym nagminnie słuchała.
Przede wszystkim Czesław Niemen - mój muzyczny guru. Za wszystko - niebanalną muzykę, teksty, wrażliwość, mądrość, pokorę i dystans do siebie oraz świata, oraz za milion innych rzeczy, których nie sposób tu wymienić. Nie było nikogo takiego przed nim, nie będzie długo... długo... bardzo długo... po nim. Najpewniej już nigdy!
Mój hymn to Jaskółka Uwięziona Stana Borysa, genialny kawałek! Kojarzcie? U mnie zawsze wywołuje silne dreszcze... Co jeszcze lubię - całą rockową klasykę lat 80-tych, o której wspominali przedmówcy. Ja to taki "kundelek" jestem jeśli chodzi o polską muzykę. Tak bardzo wybiórczo "u każdego coś miłego i po troszkę dla każdego", czyli trudno mi się zdecydować na konkretnych wykonawców, wybieram raczej piosenki, a co za tym idzie praktycznie w repertuarze każdego z artystów znajduję choć jeden utwór dla siebie. Zawsze miałam słabość do Edyty Górniak, uważam że jest nieziemsko utalentowana wokalnie i gdyby jej ojczyzną były Stany, mogłaby osiągnąć sławę na równi z Mariah Carey, czy Whitney Houston. Kogo bym jeszcze wymieniła... kurcze sama nie wiem... może Janusz Radek, taki trochę gorszej jakości klon Niemenowski :hahaha: Zapomniałabym uwielbiam Magdę Wójcik i Goyę za własny styl, mądrą przemyślaną lirykę i dojrzałość artystyczną :muzyka: Ich brzmienie jest nieporównywalne... Lubię jeszcze O.N.A., TSA, Pati Yang (przede wszystkim za pierwszą płytę) Ewelinę Flintę, Moonlight, Dżem, Closterkeller, Annę Marię Jopek, Kayah (niektóre kawałki), Krzysztofa Kiljańskiego, Grzegorza Turnaua, Mietka Szcześniaka, Natalię Kukulską (niektóre kawałki), Ptaky, czy zespół Coma....

No i to chyba tyle, jeśli chodzi o wymienianie tak na szybko... pewnie o kimś zapomniałam glupija

Cenię sobie również grupę Sistars, a ostatnio zwróciłam uwagę na Kasię Cerekwicką, z tym iż zaznaczam od razu... Nigdy ale to nigdy!! produkt czekoladopodobny nie będzie wartościowszy i lepszy, niż prawdziwa czekolada :cool: No i w ten sposób właśnie odpowiedziałam na pytanie dlaczego nie przepadam za krajowymi wykonawcami w takim stopniu jak za....hmm..... RASOWĄ CZEKOLADĄ... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :happy: :happy: :happy:

P.S. Mamo, tato.... czy ja naprawdę NIE mam "czarnych" przodków??!
Tak... tak... wiem, że TO WŁAŚNIE AFRYKA jest kolebką ludzkości... marne pocieszenie, ale póki co musi wystarczyć :wariat: Pozdrawiam serdecznie wszystkich rasistów glupija :hahaha:
"Słodki ptaku, moja duszo, twoje milczenie jest tak cenne.
Ile czasu minie zanim świat usłyszy twą pieśń w mojej?
Oh, to jest dzień, na który czekam!"

- Michael Jackson
Awatar użytkownika
billie_jean

Post autor: billie_jean »

no niech teraz ja przemówię...
no i znowu muszę się w większości zgodzić z Kaemem. może odejmę trochę Jopka i w wolne miejsce wstawię negatyw, cool kids of death i kilka razy myslovitz :party: - mam do nich wielką słabość
ponadto odrobina maleo, freak of nature, kochanego kata, acid drinkers, vaderka (mam z nimi kilka fotek...ech, to były czasy), oczywiście republika którą uwielbiam i podobnie jak Lika stare ona (głównie modliszka).
jeszcze chciałam zwrócić uwagę na płytę solową kasi stankiewicz. całkiem niedawno miałam okazję posłuchać całości i dochodzę do wniosku że jest niezła.
no i obowiązkowo starocie- rezerwat, tsa,lady pank...

a tak w ogóle to ja polskiej muzyki nie słucham...:wariat:

#b_j#
"- I have stones to sell, fat to chew, and many different men to see about many different ducks, so if I am not rushing you...
- Slow down, Franky, my son. When in Rome...
- I am not in Rome, Doug. I am in a rush. "
Awatar użytkownika
Witold

Post autor: Witold »

Lika pisze:
Cenię sobie również grupę Sistars, a ostatnio zwróciłam uwagę na Kasię Cerekwicką
Nie lubię, żeby nie użyć mocniejszego słowa zarówno Sistars, jak i Cerekwickiej. Sistars kreuja sie na supergwiazdy (program na Mtv itd.), a Kasia ma teksty mdłe i pretensjonalne do granic wytrzymałości...
Awatar użytkownika
Paweł

Witold pisze:
Lika pisze:
Cenię sobie również grupę Sistars, a ostatnio zwróciłam uwagę na Kasię Cerekwicką
Nie lubię, żeby nie użyć mocniejszego słowa zarówno Sistars, jak i Cerekwickiej. Sistars kreuja sie na supergwiazdy (program na Mtv itd.), a Kasia ma teksty mdłe i pretensjonalne do granic wytrzymałości...
Michael też nie ma jakiś ciekawych tekstów :-/ (może tam kilka jest :ziew: ).A co do Sistars to ja nie odczuwam szczególnej promocji(to już prędzej Doda).
blender

hmm

Post autor: blender »

Polska scena ma wiele fantastycznych postaci, w różnych gatunkach muzycznych, ale pomimo wielkiego uwielbienia Kayah i innych pragnę podziękować wszystkim aniołom, że zesłały na tę ziemię DEZIRE!!!!!!!!!
Coś wspaniałego i niesamowitego, partie wolkalny, backroun vocals, aranż, nawet jakieś Miachaelowe trochę, o ile nie lepsze, heheh. Wspaniała muza.
Awatar użytkownika
Witold

Re: hmm

kapralek pisze:Polska scena ma wiele fantastycznych postaci, w różnych gatunkach muzycznych, ale pomimo wielkiego uwielbienia Kayah i innych pragnę podziękować wszystkim aniołom, że zesłały na tę ziemię DEZIRE!!!!!!!!!
Coś wspaniałego i niesamowitego, partie wolkalny, backroun vocals, aranż, nawet jakieś Miachaelowe trochę, o ile nie lepsze, heheh. Wspaniała muza.
To dobry zespół. Powinni więcej szumu wokół siebie zrobić.
blender

Dzięki

Post autor: blender »

Miło mi bardzo, że poparłeś mój zachwyt tym zespołem. Podziwim ich bardzo. Zgodzisz się co do tego, co napisąlem? Dziw mnie bierze, że w mediach jest ich tak mało. Ale to chyba dlatego, że są za dobrzy, a maja małe plecy. Nawet fankluu nie znalazłem. Może źle szukałem, a może ktoś wie, że jest takowy w necie? Jest wielu wspaniałych artystów w Polsce, których twórczość nie raz powalała mnie na kolana, Kocham Małogosię Ostrowską, bardzo lubię Kayah, Kasię Kowalską, Mietka Szcześniaka ( tylko za piekny głos i usmiech - za odloty religijne go nie lubię), Marylke Rodowicz, za Małgośkę i "Chyba się z Tobą Rozwiodę", Jopkową z agłos i styl muzyczny ( uwielbiam smooth jazzik ), niecierpię Natalii Kukulskiej, która barwą głosu swego -tak podobnego do mamy, kiedys mnie urzekła, ale jako osoba, ( rówieśniczka ) po wyjeździe do Jerozolimy by śpiewać kolędy, wyrabiała wizerunek MATKI POLKI i KATOLICZKI - wyrażając się w TV jako przeciwniczka istniejącej mniejszości homoseksualnej - spaliła się u mnie doszczetnie. I wszelkie jej nowe działania, omijam i nie zaglądam, by nie szargać nerwów. Bardzo lubię Kowalską, nawet ostatnio przypadła mi do gusty płyta Wydru, szkoda tylko, że nikt go nie uczulił na " gęganie". Może to wynika z jego gwary? Nie dzierżę ddy siewa "sięł" zamiast się. To tyle o polskiej muzie. A żartem mówiąc jest jedna pani, która ponoć wygrała w walce z głosem z samą Barbrą Straisend - Violetta Villas, ale gdy jej słucham w wywiadach, to mam omal posikane spodnie ze smiechu - yo Ci gwiazda polskiej muzy, nie? nenene
Awatar użytkownika
Witold

Re: Dzięki

kapralek pisze:Miło mi bardzo, że poparłeś mój zachwyt tym zespołem. Podziwim ich bardzo. Zgodzisz się co do tego, co napisąlem?
W ucho wpada "Głucha" czy "Good Girl".
Awatar użytkownika
editt

Post autor: editt »

Wielu świetnych wykonawców było, ale teraz w komercyjnych mediach ich nie ujrzymy. Tak samo jest z młodymi i zdolnymi polskimi wykonawcami, których żadko mozna usłyszec.
Mało słucham polskiej muzyki, bo w większości przypadków bardzo mnie ona drażni. Z tych co znam i lubię, wymienic mogę oczywiście Niemena, Stana Borysa, lubie wczesniejsze piosenki Górniak, fajne pioseneczki ma także Zdzisława Sośnicka, Irena Santor. Kupiłam płytę Sylwi Grzeszczak & Libera i musze przyznac, że podoba mi się. Bardzo lubię Łzy-ciekawe teksty i aranżacje piosenek, a poza tym Ania Wyszkoni na prawdę potrafi śpiewac, a nie tylko prezentowac się na scenie. Wczoraj np w Teleexpressie puścili fragment piosenki młodego polskiego zespołu Chłopacy, i musze przyznac, że piosenka była bardzo ciekawa. Niedawno wyszła płyta pewnego artysty (nie pamiętam jak on się nazywa),ale kiedyś w Trójce zagrali jego piosenki, które maja w sobie rytmy hinduskie-świetna płyta. Nie miaąłm okazji jakoś bardziej wsłuchac się w twórczośc Kasi Nosowskiej, ale kobitka tworzy na prawdę coś innego i bardzo ciekawego. Także teksty piosenek Kasi Kowalskiej są 'o czymś'.
Co do Dody, to nie przepadam za jej muzyką, ale przynajmniej ta dziewczyna ma jakiś pomyśł na siebie i śpiewac umie.
Lubię także zespół Farba-słyszałam, że są bardziej znani wśród Polonii amerykańskiej niż tu w Polsce, a szkoda, bo na prawdę fajną muzykę robią, a wokalistka ma ciekawy głos.
No, to chyba na tyle moich wywodów ;-)
Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ