Grupa krwi a osobowość

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Talitha

Grupa krwi a osobowość

Post autor: Talitha »

Zaabsorbował mnie ten temat :D
Ciekawi mnie co o tym myślicie. Czy Waszym zdaniem przypisanie określonych cech osobowości posiadaczom poszczególnych grup krwi ma sens?

Wspominałam już w innym dziale forum, że naukowcy z Korei Południowej przeprowadzili badania na temat różnych typów osobowości w zależności od grupy krwi.
Zgodnie z tą teorią znając grupę krwi danej osoby możemy wiele powiedzieć na temat jej osobowości, temperamentu i umiejętności życia z innymi.
Kształtuje się to następująco:

Grupa krwi A to rozmarzony romantyk
Wrażliwa osoba. Łatwo cię zranić nawet najdrobniejszą rzeczą i jesteś niepotrzebnie wrażliwą osobą. Myślisz po swojemu, odbierasz i źle rozumiesz wydarzenia. Zachowując myśli dla siebie, wydajesz się być miłą osobą, która troszczy się o innych i zajmuje otoczeniem. Lubisz romantyczny nastrój, zapominasz o rzeczywistości i odpływasz do innego świata. Jesteś niespodziewanie upartym perfekcjonistą…

Grupa krwi B to miły optymista
Optymista, który cieszy się życiem. Potrafisz nawet śmiać się ze swoich porażek. Masz romantyczne skłonności, czasami twoje myśli odbiegają od rzeczywistości. Ale jeśli będziesz prowadził zbyt swobodne życie, możesz niespodziewanie narobić sobie wielu wrogów. Powinieneś zmienić swój zbyt uległy charakter. Zastanów się, czy nie poddajesz się za szybko…

Grupa krwi 0 to pewny siebie przywódca
Masz bardzo żywy charakter i jesteś dobrym przywódcą. Ze względu na swoją dobroć, zawsze starasz się pomagać innym. Chcesz, aby twoje życie było bardziej dramatyczne, dlatego ludzie dookoła ciebie mogą nie czuć się zbyt komfortowo. Pamiętaj, że szczęście da się odnaleźć także w zwyczajnym życiu. Rozpiera cię duma i nie lubisz, gdy inni przeszkadzają ci. Chciałbyś żyć na swój sposób, ale zbyt duża pewność siebie może się na tobie zemścić. Gdy ponosisz porażkę, czujesz się przygnębiony. Spokojnie! Nie zapominaj, że nie zawsze musisz odnosić sukces.

Grupa krwi AB cechuje ją konsekwencja, cierpliwość i koncentracja.
Dzięki ogromnej cierpliwości i koncentracji stać cię na wiele. Gdy pracujesz z innymi nad jakimś projektem, potrafisz dostosować się, aby praca szła łatwo. Interesujesz się polityką i środowiskiem, cechuje cię wybitna inteligencja. Przy tobie inni, którzy nie wiedzą tyle co ty, wychodzą na głupców. Masz autorytatywne nastawienie. Nie gardź osobami wokół siebie. Pamiętaj, że powinieneś szanować wartości innych oraz sposób, w jaki żyją.

Z innych wyliczeń można wymienić, że:
grupa A jest uprzejma, ale nieśmiała,
grupa B jest pomysłowa, ale kapryśna,
grupa 0 jest towarzyska, ale niezorganizowana,
grupa AB jest rozsądna, ale interesowna.

Teoria osobowości grup krwi znana jest w całej Azji, lecz najwięcej zwolenników ma w Japonii i w Korei Południowej, gdzie sprzedawane są rozmaite książki, komiksy, utwory muzyczne i inne produkty – wszystkie oparte na tej teorii. Użytkownicy Facebooka w Korei Południowej mogą nawet dodać swoją grupę krwi do informacji osobistych na profilu ;)

Poniższe zabawne rysunki autorstwa Parka Dong Sun pokazują jak poszczególne grupy krwi zachowują się w danych sytuacjach :D

Obrazek
Grupy krwi AB 0 na letnich wakacjach:
grupa B w pełni korzysta z wakacji, grupa A wkłada dużo wysiłku w budowę zamku z piasku, a grupa AB znajduje się daleko od reszty.

Obrazek
Najbardziej zorganizowana grupa A lekko krytykuje tego, kto spakował walizki.
Grupa AB jako winnych wskazuje grupę 0 i B. Grupa 0 i B są zajęci zabawą w morzu.

Obrazek
Porywcza grupa 0 ochładza się elektrycznym wiatrakiem, bez przerwy głośno narzekając na pogodę.
Zirytowana grupa B powstrzymuje się od uderzenia grupy 0. Grupa AB nie zwraca na nie uwagi.

Obrazek
Najrzadsza grupa krwi AB jest zawsze przedstawiana jako outsider, czasami nawet jako obcy.
Na rysunku grupa AB leci na UFO, a pozostałe grupy krwi znajdują się na ziemi.

W Azji można nabyć USB w oparciu o te komiksowe postacie.
Obrazek

Uważam, że można to traktować jedynie jako coś na kształt horoskopu. Można w to wierzyć lub nie, najlepiej nie brać zbyt serio.
W moim przypadku wiele się zgadza, ale być może wynika to z jakiegoś psychologicznego odbioru i przez to mojego dopasowania do siebie poszczególnych cech. Sama sobie nie wierzę ;D

Więcej na ten temat TU i TU
Wszystkie rysunki autorstwa Parka Dong Sun znajdziecie na jego blogu.

Jestem ciekawa co o tym sądzicie :)
Awatar użytkownika
Olekx

Post autor: Olekx »

Moje się zgadza :D Może coś w tym jest, ha-ha. Osobiście nie wierzę w takie rzeczy, ale tak jak napisałaś - bardzo ogólnikowo jest to napisane. ;-) Ale się zgadza! :happy:
magicznychrupek

Post autor: magicznychrupek »

śmieszne, bo mam 15 lat, a nie znam swojej grupy krwi HAHAHAHAHAH :smiech:
Jeżeli to prawda, to wg tego mam grupe AB :D
Talitha

Post autor: Talitha »

Gombler pisze:nie jestem za tym aby aż tak uogólniać
Myślę, że nie należy traktować tego poważnie.
Znakom zodiaku też przypisuje się liczne charakterystyczne cechy, często nie znajdują one potwierdzenia w rzeczywistości.
magicznychrupek pisze:mam grupe AB :D
To też moja grupa ;-)
Na wszelki wypadek dowiedz się jednak dokładnie jaką masz grupę krwi, bo to niejednokrotnie bardzo potrzebna wiedza.
Ja swoją znalazłam kiedyś w Książeczce Zdrowia Dziecka, którą otrzymałam w szpitalu :D
magicznychrupek

Post autor: magicznychrupek »

Talitha pisze:Ja swoją znalazłam kiedyś w Książeczce Zdrowia Dziecka, którą otrzymałam w szpitalu :D
o to chodzi, że ja nigdy nie miałam robionych badań na grupę krwi. Nawet moja mama nie posiada takiej wiedzy, więc w książeczkach tego nie ma :D
grandaa

Post autor: grandaa »

ooo, ja mam grupę A :D

i opis nawet się zgadza:
grupa A jest uprzejma, ale nieśmiała :P
Awatar użytkownika
Jeanny100

Post autor: Jeanny100 »

magicznychrupek pisze:śmieszne, bo mam 15 lat, a nie znam swojej grupy krwi HAHAHAHAHAH :smiech:
Jeżeli to prawda, to wg tego mam grupe AB :D
Ja mam trzy dychy i rowniez

nie znam swoje grupy :-p
Ale ogolnie recenzja jest bardzo ogolnikowa na wzor horoskopow w gazetach wiec kazdy moze sie z tym identyfikowac.
Obrazek