Ace of Base

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
M-J

Ace of Base

Post autor: M-J »

Aż ciężko uwierzyć, że nie ma tutaj tematu o tym zespole :knuje:

Ace of Base - szwedzka grupa muzyczna grająca pop, pochodząca z Göteborga w Szwecji, której obecni członkowie to: Ulf Ekberg (Buddha) oraz rodzeństwo Jonas Berggren (Joker) i Jenny Berggren. Zespół wydał swój debiutancki album "Happy Nation" w 1993 - nagranie okazało się dużym sukcesem komercyjnym i sprzedało się w nakładzie ponad 30 milionów egzemplarzy na całym świecie. Dwa single z albumu: "All That She Wants" i "The Sign" uplasowały się na 1. miejscach list przebojów w wielu krajach. Po odejściu z zespołu Linn Berggren w 2007, zespół udał się na trasę koncertową po Europie i Azji.
Obecnie zespół ma dwie nowe wokalistki: Clarę Hagman (bez sukcesów wystąpiła w szwedzkim Idolu) i Julię Williamson. Zespół pisze swoją nazwę przez Ace. Of. Base i ma nowe logo. 10 września ukazał się nowy singel nowego Ace of Base zatytułowany "All for You", a pełen album ukaże się 24 września i będzie nosił tytuł "The Golden ratio". Pierwszego solowego singla wydała za to była wokalistka tej grupy Jenny Berggren, nosi on tytuł "Here I am".

All That She Wants
The Sign
Beautiful Life
Life Is A Flower
Beautiful Morning
Unspeakable
All For You

Jako ciekawostkę dodam, że wszyscy w tym zespole są fanami Michaela. Zwłaszcza Linn Berggren --> VIDEO. Ale musicie obejrzeć do końca.
The Thriller.....

Obrazek
Awatar użytkownika
Justine

Post autor: Justine »

Lubiłam AOB ale teraz to jedna wielka porażka ..
Sorki ale pierwszy skład jest najlepszy.
Piosenki mają swoją magię , czasem sobie słuchał "Life is a Flower" ;) Jedna z moich ulubionych piosenek.
JUSTICE 4 MICHAEL!!
Janet Translate -> http://janettranslate.tnb.pl
JJPT -> www.jjpolishteam.fora.pl
Awatar użytkownika
buziaczek

Re: Ace of Base

Post autor: buziaczek »

M-J pisze:Aż ciężko uwierzyć, że nie ma tutaj tematu o tym zespole :knuje:
Za Twoją sprawką, już jest :-)
M-J pisze: Ace of Base - szwedzka grupa muzyczna grająca pop, pochodząca z Göteborga w Szwecji, której obecni członkowie to: Ulf Ekberg (Buddha) oraz rodzeństwo Jonas Berggren (Joker) i Jenny Berggren.

To drugi skład...Teraz jest już trzeci:
Ulf, Jonas, Clara, Julia.
Ja słuchałam tego zespołu od 1993 r. Uwielbiałam oryginalny skład: Siostry - Malin i Jenny, ich brat Jonas, przyjaciel Ulf. W tym właśnie składzie święcili najwieksze sukcesy, mieli najlepsze piosenki. Mimo, że popowe, miały w sobie jakąś głębię. To ten skład, oklaskiwał Michael w 1996 podczas WMA w Monaco i bardzo dobrze się bawił, podczas ich występu.
Od samego początku, najjaśniejsza osóbka z zespołu, skupiająca na sobie największą uwagę - Malin Berggren, mówiła o swojej miłości do Michaela. To jego stawiała za wzór muzyczny. Sporo ich łączyło. Prywatnie, oboje byli bardzo nieśmiali i wrażliwi.
Debiutancki album Asów to najlepiej sprzedajacy się debiutanki krążek zespołu, ponad 30 mln płyt. Z tego krążka pochodzi chociażby, znany chyba większości, singiel All the she wants.
http://www.youtube.com/watch?v=SjJwqDa1QVI
A także hit lat 90-tych, Happy Nation - wersja live:
http://www.youtube.com/watch?v=NFiFPkrn ... re=related
Niestety, po tym jak główna wokalistka Malin (blondi) odeszła z grupy, zespół zaczął odgrywać coraz to mniejszą rolę na muzycznym rynku. A obecnie, słabo radzi sobie z promocją najnowszego albumu "Golden Ratio" w najnowszym składzie i raczej niewiele znaczy na arenie międzynarodowej.
Szkoda, bo potencjał jest. Za ich sukcesy odpowiedzialni byli m.in. takie osoby jak Max Martin, który stworzył największe hity Britney Spears, 'N Sync, Pink, Backstreet Boys, Katy Perry, Kelly Clarkson, Leilą K, Army of Lovers, Apocalypticą, Ke$hą, Taio Cruzem i Usherem.
Może jeszcze sytuacja bandu odwróci się...ale będąc szczerą, ciężko to widzę. Nowe dziewczyny nie umieją wzbudzić takiego zainteresowania jak Linn, nie mają tego czegoś, co wokalistka/a powinien mieć by publika "szła za nią".
1958 - forever...
SunsetDriver83

Post autor: SunsetDriver83 »

kiedyś już zakładałem ten temat, ale został gdzieś schowany, teraz widzę jest okazja na konkretną dyskusję

raz jeszcze prezentuję garść informacji na temat tego zespołu widzianego moimi oczami

Po 8 latach na muzyczną scenę powracił szwedzki zespół Ace of Base, dla niewtajemniczonych przypomnę tylko, że w latach 90-tych grupa ta należała do ścisłej czołówki światowych gwiazd muzyki pop, zespół święcił sukcesy na całym globie,w tym również w Anglii, Kanadzie, Japonii, Australii czy USA, gdzie dotarli do pierwszych miejsc najważniejszych list przebojów oraz zdobyli kilka prestiżowych nagród, AOB było również nominowane do nagrody Grammy, szwedzki kwartet sprzedał ponad 50 milionów płyt oraz singli na całym świecie, może również poszczycić się jednym z najlepszych w sensie komercyjnym debiutów w historii fonografii, pierwsza płyta zespołu rozeszła się w 24 milionach egzemplarzy,co swego czasu było prawdziwym fenomenem,albumy The Bridge, Flowers oraz Da Capo, również cieszyły się sporą popularnością, w szczególności TB oraz F, które stały się albumami muliti-platynowymi,niestety konflikty z wytwórniami,brak należytej promocji płyty DC oraz kłopoty personalne wewnątrz zespołu przyczyniły się do spadku popularności oraz długiej przerwy w nagrywaniu przebojowych Szwedów,obecnie zespół intensywnie pracuje nad swoim "medialnym come backiem",warto też wspomnieć, że grupa była bardzo lubiana przez Michaela Jacksona, czemu sam król dał świadectwo na ceremonii rozdania światowych nagród muzycznych w Monte Carlo w 1996 roku podczas występu grupy

do największych hitów Ace of Base należą

-All that she wants( europejski przebój 10-lecia, rekord przebywania piosenki w TOP 3 listy billboardu)
-The Sign( przebój roku według magazynu Billboard)
-Don't turn around
-wheel of fortune
-happy nation
-Living in danger
-Lucky Love
-Beautiful life
-Life is a flower( najczęściej grana piosenka w europejskich stacjach radiowych w 1998 roku)
-Cruel Summer
-always have, always will

Obecny skład zespołu różni się trochę od tego który znaliśmy wcześniej
z grupy odeszły siostry Berggren( Malin &Jenny), w gwoli wyjaśnienia powiem tylko, że Malin wycofała się z showbusinessu, Jenny natomiast zajęła się karierą solową, jej pierwszy singiel nosi nazwę Here I am, obecny skład grupy to Jonas Berggren, Ulf Ekberg, Clara Hagman oraz Julia Williamson

( I singiel z nowego albumu The Golden Ratio)

All for you

http://www.youtube.com/watch?v=LM6xwfiX6CA

inne nowe piosenki grupy

All night long

http://www.youtube.com/watch?v=q7Vttw_nR00

Mr. Replay

http://www.youtube.com/watch?v=ytgzvE6OO

Black Sea

http://www.youtube.com/watch?v=GwOR_HpzWFs

jak dla mnie bardzo dobry pop, idealna muzyka do tańca
Awatar użytkownika
M-J

Coś powiem, ale nie bijcie mnie. Po przesłuchaniu wszystkich albumów uważam Happy Nation/The Sign za najgorszy album zespołu. Chociaż jest wpisany do Księgi Rekordów Guinessa za Najlepiej Sprzedający się DEBIUTANCKI Album.
The Thriller.....

Obrazek
SunsetDriver83

Post autor: SunsetDriver83 »

Ja akurat Happy Nation/The Sign bardzo sobie cenię,to chyba mój ulubiony album tej kapeli, ta muzyka to magia, to moje dzieciństwo, które trwa do dnia dzisiejszego, kocham to surowe, proste, jednocześnie dość mroczne brzmienie, Dancer in a daydream,living in danger, waiting for magic,All that she wants czy Fashion party to absolutna klasyka, drugą moją ulubioną płytą AOB jest równie udany, choć zdecydowanie inny od debiutu krążek The Bridge

a jakie są twoje ulubione płyty Ace of Base M-J ?
Awatar użytkownika
M-J

Jeszcze zanim miałem CD The Bridge myślałem, że Flowers. Kiedy jednak w całości zacząłem słuchać The Bridge, to się zakochałem.

1. The Bridge - super album! Wszystko tam jest świetne. Chociaż jest jedna piosenka, którą mógłbym odrzucić - Perfect World. Ale reszta cudowna! Plus za: Beautiful Life, Just'n'Image, Never Gonna Say I'm Sorry, Lucky Love, Strange Ways, You And I, Wave Wet Sand.

2. The Golden Ratio / Flowers - właściwie Flowers powinny być niżej, ale Life Is A Flower podtrzymuje pozycję. TGR było dla mnie zaskoczeniem, bo album jest lepszy niż Da Capo.

3. Da Capo/Happy Nation - bardzo dobry album, ale piosenki nieco siebie przypominają --> są podobne. Nie chodzi o to, że nie lubię HN, ale średnio lubię All That She Wants, VoulezVous Danser, a one bardzo zaniżają.
The Thriller.....

Obrazek
Awatar użytkownika
buziaczek

Post autor: buziaczek »

SunsetDriver83 pisze:Ja akurat Happy Nation/The Sign bardzo sobie cenię,to chyba mój ulubiony album tej kapeli, ta muzyka to magia, to moje dzieciństwo, które trwa do dnia dzisiejszego, kocham to surowe, proste, jednocześnie dość mroczne brzmienie, Dancer in a daydream,living in danger, waiting for magic,All that she wants czy Fashion party to absolutna klasyka, drugą moją ulubioną płytą AOB jest równie udany, choć zdecydowanie inny od debiutu krążek The Bridge
Czy my się zawsze "musimy" zgadzać? ;-)
Ale tak poważnie. Też cenię sobie HN do dzisiaj. To był mój 1 krążek Asów, który kupiłam. W zasadzie, to była jakże wytworna kaseta magnetofonowa :-) . The Bridge, to chyba najbardziej dojrzała i najlepsza jakościowo płytka grupy. Jeden i drugi krążek, prezentują lekko inną muzę, ale obydwa mi się podobają i wiążą się z moimi nastoletnimi latami. Swoją drogą...kiedy to było...
1958 - forever...
ODPOWIEDZ