Przelew zwykły a przelew bankowy

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
ManInTheMirror23

Przelew zwykły a przelew bankowy

Post autor: ManInTheMirror23 »

Będąc kompletnym laikiem założyłem dziś konto "junior" na allegro i dokonałem pierwszego możliwego bez pełnej aktywacji konta zakupu (nawet dziwnym trafem mjotkowy kapelusz ;-)). Teraz chce wybrać formę zapłaty i mam dylemat.
Pieniążki chce wpłacić przelewem na poczcie więc co mam wybrać - "Zwykły przelew (poza systemem Płacę z Allegro)" czy "Przelew bankowy". Czym one się różnią ?
Z góry dziękuje za pomoc
Awatar użytkownika
Klaudia!...

Post autor: Klaudia!... »

Ja zaznaczam zawsze 'przelew bankowy'. Potem wypełniam świstek (można go dostać na poczcie lub w banku) i taki wypełniony przelew wraz z pieniędzmi wysyła się na poczcie lub w banku (za wysłanie też się coś ok. 3zł płaci) ;)
Awatar użytkownika
amj

Post autor: amj »

Na poczcie płaci się 2,50zł. Płacę w supersamie takim za 1,50zł. Nawet dzisiaj płaciłem :) U mnie są takie ceny. Jeśli ktoś ze znajomych lub rodziny ma internetowe konto bankowe to lepiej przez internet płacić bo za darmo, szybciej i wygodniej. Wtedy już zaznaczasz co innego.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ManInTheMirror23

amj pisze:lepiej przez internet płacić bo za darmo, szybciej i wygodniej
zdaję sobie sprawę ale dziękuje, jednak
ManInTheMirror23 pisze:Pieniążki chce wpłacić przelewem na poczcie
A mogłby mi ktoś napisać coś bardziej konkretnego np. czy pieniążki przez przelew bankowy dojdą do odbiorcy szybciej ?, świstek do wypelnienia zwyklego i bankowego jest taki sam, wymaga tych samych danych czy są jakieś różnice ?
Awatar użytkownika
amj

Post autor: amj »

Na poczcie jak się płaci to pieniądze idą dłużej niestety. Czasami 2-3 dni. Dane wpisujesz takie jak pisze na druku. Tj. Nazwa odbiorcy-adres, Nr.konta potem, Kwota, Kwota słownie, Nazwa odbiorcy-Twój adres, Tytuł przelewu-przeważnie Twój nick i nr aukcji ale to co masz tutaj wpisać dostałeś w mailu po zakupie na pewno.
Poprosiłem kogoś aby zrobił przelew na poczcie za mnie i uzupełnił byle jak. Najważniejsza jest nazwa odbiorcy i nr konta, no i kwota oczywiście.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AzzIzz

Post autor: AzzIzz »

najlepiej jest zrobic przelew w banku odbiorcy, nie placisz prowizji i tego samego dnia powinien byc juz na koncie sprzedawcy.
Obrazek
Awatar użytkownika
ManInTheMirror23

Kapelusz kilka dni temu doszedł, tak więc pierwszy zakup zaliczony. :)
Zapłaciłem bez kombinacji zwykłym przelewem na poczcie, co ciekawe płacąc w radio grało "Hold My Hand", a co by nie mówić to MJotkowy kapelusz :)).
Dzięki jeszcze raz wszystkim za porady. :mj:
ODPOWIEDZ