Pogaduchy o piłce nożnej :)

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Mandey

Post autor: Mandey »

Fuj! To wszystko przez brata! Kupił mi Tyskie! Wie, że lubię Lecha zielonego w butelce... :-/

Niemcy bez Muellera to nie ci sami Niemcy.
Traf chciał, że go w tak ważnym meczu zabrakło. Hiszpanie mieli dziś więcej z gry więc wygrali zasłużenie. Po cichu liczyłem na dogrywkę ale się przeliczyłem.

Mamy precedens. Po raz pierwszy od dłuższego czasu będziemy mieli finał gdzie jedna z wygranych drużyn po raz pierwszy zdobędzie tytuł mistrza świata. Holendrzy do tej pory mieli dwa razy wicemistrza a Hiszpania raz trzecie miejsce. Oczywiście trzymam kciuki za drużynę w której nie ma gwiazdorów. No może jest jeden... Robben. Ale w Espanii to się roi od nich więc... ;-) Takie zachowanie jak Pedro dziś właśnie mobilizuje mnie do tego by kibicować słabszym.

Gdyby komuś się chciało to w formie zabawy niech ułoży swoją jedenastkę mistrzostw. Porównamy... Pogadamy. Ja swoją zapodam jutro.
Szukasz mnie? Znajdziesz mnie tutaj albo tutaj ;)
Awatar użytkownika
gosieq

Post autor: gosieq »

Buuuuu, mnie się nie podoba wynik tego meczu :-P niezależnie z kim grają, zawsze jestem za Niemcami :love:

Poza tym, uważam, że w pierwszej połowie byli naprwdę widocznie lepsi. Dopiero w drugiej połowie Hiszpanie się obudzili. A oni, jak się obudzą, to dają radę... nenene dlatego nie powiem, że wygrali niezasłużenie, ale wg mnie gdyby wygrali Niemcy, to też byłoby zasłużone :-P No nic, trudno, skakać z mostu nie zamierzam. I tak uwielbiam Niemców ;-)

A tak pozawynikowo, to powiem Wam, że niesamowicie ogląda się zwycięski mecz Hiszpanów tu na miejscu :-) Oni wszyscy tym żyją, przynajmniej tak to wygląda w każdy dzień, kiedy mają jakiś mecz.
Fantastyczna rzecz oglądać go w knajpie wypełnionej po brzegi ludźmi w odpowiednich koszulkach, owiniętych flagami, które mają też wymalowane na twarzach (właściciel knajpy sam dba o takie rzeczy, jak żółta i czerwona kredka do twarzy, flagi hiszpańskie włożone w butelki po Coli 0,2 l xD). A że był to akurat 'bar de tapas' (tapas=przystawki, które dostaje się za free do zamawianego piwa), to po wygranym meczu właściciel stał się jakiś taki hojniejszy...:happy:
A tak poza tym, jak wiadomo, Hiszpanie są dość żywiołowi, więc jak Punyol zdobył tego zwycięskiego gola, to myślałam, że mi tam bębenki w uszach pójdą! ;-)
Aż się dziwnie czułam kibicując ukochanym Niemcom xD starałam się tego nie pokazywać, bo by mnie chyba zjedli, a już napewno dostalibyśmy mniej tapas, a do tego nie mogłam dopuścić.
A co po meczu? ...do tej pory ludzie jadąc samochodami trąbią na ulicy, przechodnie tańczą i śpiewają! :-) coś pięknego, ja nie wiem, co się będzie działo tutaj w czasie Finału nenene a już jak wygrają... :hahaha:

Normalnie trochę z przekory, byłabym za Holendrami (przy okazji bardzo ich lubię), ale chyba życzę zwycięstwa Hiszpanom choćby po to, żeby przeżyć to z nimi tutaj i zobaczyć, co się będzie po tym działo! :jachce:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

Post autor: majkelzawszespoko »

Mandey pisze:Niemcy bez Muellera to nie ci sami Niemcy.
Moim zdaniem to nie jest wina braku Mullera, bo on swoją drogą wcale taki dobry nie jest. Taki pinokio troche z topoli wystrugany.
Wina spada wg mnie na trenera, bo wybrał złą taktykę na ten mecz.
Postawił na obronę, śladem Szwajcarów, liczył na kontrataki.
Dziwnie to wyszło i momentami mnie irytowało, bo ta bezsilność Klosego i Ozila też raziła. Podolski w całym meczu jedno dobre zagranie. Boateng i Lahm prawie nie włączali się do ataku. Schweinsteiger nie istniał.
Wszystko za bardzo defensywnie.
Hiszpania wygrała zasłużenie, byli lepsi.
Bramka Puyola bardzo ładna.

Czekam na finał, kibicuję Holendrom.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Anet18

Post autor: Anet18 »

gosieq pisze:Poza tym, uważam, że w pierwszej połowie byli naprwdę widocznie lepsi. Dopiero w drugiej połowie Hiszpanie się obudzili. A oni, jak się obudzą, to dają radę... Nenenene dlatego nie powiem, że wygrali niezasłużenie, ale wg mnie gdyby wygrali Niemcy, to też byłoby zasłużone Jęzor No nic, trudno, skakać z mostu nie zamierzam. I tak uwielbiam Niemców
Niemcy lepsi w I połowie? To chyba inny mecz oglądałyśmy.
Nie mówię tego dlatego, że Hiszpania to moi ulubieńcy tylko byli obiektywnie lepsi przez cały mecz.
Nie patrzę wstecz na inne mecze Hiszpanów bo były dość kiepskie, ale wczoraj :dance:
Wkurzył mnie tylko Pedro, jak chciał sam tego gola wbić bo ewidentnie spaprał sprawę. ( niestety dał się we znaki ten indywidualizm o czym często mówi Mandey)
majkelzawszespoko pisze:Wina spada wg mnie na trenera, bo wybrał złą taktykę na ten mecz.
Postawił na obronę, śladem Szwajcarów, liczył na kontrataki.
Dokładnie, to wina trenera ( tak myślę)
Niemcy się ewidentnie bronili, ataku zero tylko z kontry chcieli gola wbić, ale nie wyszło na szczęście.
Strasznie mało w tym meczu było Schweinsteigera, a to dobry zawodnik.

Co do finału..
Ja oczywiście kibicuję Hiszpanii ale zobaczymy jak to będzie. ;-)
Sam Vicente del Bosque mówi:
,,- W finale czeka nas kolejna trudna przeprawa. Na Holendrów, którzy grają niewygodny, wyrachowany futbol, jeszcze nikt w RPA nie znalazł recepty. Ale mamy kilka dni, by się odpowiednio przygotować"

A więc czekamy.
Awatar użytkownika
Julia94

Post autor: Julia94 »

Już się nie mogę doczekać niedzieli. Mocno trzymam kciuki za Holandię. Wierzę, że van Marwijk dobierze odpowiednią taktykę i Holendrzy zagrają swoje. Hiszpania wydawałaby się faworytem, ale uważam, że zgranie Holendrów okaże się kluczowe. La Furia Roja ma zbyt dużo gwiazdorstwa i to może ich zniszczyć. Zachowanie Pedro z meczu z Niemcami jest dobrym przykładem.

A jeśli chodzi o mecz o 3 miejsce to trzymam kciuki za Urugwaj. Wiem, wiem... Niemcy bardziej zasługują na zwycięstwo, patrząc na to co pokazali, ale ja jestem żądna niespodzianki nenene
drewno23

Post autor: drewno23 »

Hiszpanie w drugiej połowie nie dali pograć Niemcom. Taktyka z czterema czy pięcioma środkowymi pomocnikami uniemożliwiła Niemcom szybką grę z kontry. Byli na wypadek kontrataków ubezpieczeni i dlatego wygrali.

Właśnie na RMF fm podali, że ośmiornica typuje w meczu o trzecie miejsce Niemcy, a w finale Hiszpanię.
Awatar użytkownika
Man in the mirror

Post autor: Man in the mirror »

Na ciekawą rzecz na trafiłem dzisiaj:

Fajnie, że w tym roku dobrze powodzi się żenskiej reprezentacji, mają wielką sznase awansować do MŚ, czego nie udalo sie męskiej ekipie.

Piłka Nożna (Kobiety)

Obecnie trenerem kadry seniorskiej jest Robert Góralczyk. Wojciech Basiuk zajmuje się reprezentację do lat 19 (U-19), Mateusz Smuda reprezentacją do lat 17 (U-17), a Zbigniew Witkowski reprezentacją do lat 15 (U-15).

W rankingu Międzynarodowej Federacji Piłki Nożnej najlepszych reprezentacji świata z dnia 18 grudnia 2009 reprezentacja Polski zajmuje trzydziestą pierwszą pozycję.

Na dzień 29 grudnia 2009 reprezentacja może pochwalić się pierwszym miejscem w eliminacjach do mistrzostw świata, które odbędą się w 2011 w Niemczech. Spore sukcesy odnoszą także reprezentacja juniorskie. Kadra U-19 kwietniu 2006 roku pod wodzą Roberta Góralczyka zajęła trzecie miejsce w półfinale Mistrzostw Europy. Natomiast reprezentacja U-17 po ostatnich meczach znalazła się w 16 najlepszych drużyn Europy.

Władze PZPN oficjalnie zgłosiły kandydaturę naszego kraju do Mistrzostw Europy w 2013 roku. Konkurentami naszego kraju są Hiszpania, Holandia, Bułgaria, Szwajcaria i Szwecja. Rozstrzygnięcie nastąpi w drugiej połowie 2010 r.

............

Eliminacje do Mistrzostw Świata:

Zespół Pkt Mecze Wygrane Remisy Przegrane Br+ Br- +/-

ObrazekPolska 16 7 5 1 1 17 6 +11
ObrazekWęgry 12 7 3 3 1 12 8 +4
ObrazekUkraina 11 6 3 2 1 18 7 +11
ObrazekRumunia 8 6 2 2 2 11 7 +4
ObrazekBośnia i Hercegowina 0 8 0 0 8 0 30 -30

Zasady Kwalifikacji:

Eliminacje strefy UEFA do Mistrzostw Świata w piłce nożnej kobiet 2011 odbędą się w dniach od 15 sierpnia 2009 do 16 września 2010 i weźmie w nich udział europejskich, żeńskich reprezentacji piłkarskich. Eliminacje te wyłonią finalistów strefy UEFA ww. mistrzostw.

41 reprezentacji podzielonych zostało na 8 grup. Wszystkie drużyny w danej grupie rozegrają mecz oraz rewanż z każdym przeciwnikiem w grupie. Zwycięzcy grup zostaną rozlosowani do baraży, które zostaną rozegrane na zasadzie dwumeczu. Zwycięzcy zostaną automatycznie zakwalifikowani do Mistrzostw Świata natomiast przegrani rozegrają miniturniej mający wyłonić reprezentacje, która rozegra baraż z trzecią reprezentacją w eliminacjach strefy CONCACAF.
Canario

Post autor: Canario »

Jeśli Hiszpania zagra tak jak z niemcami (a moim zdaniem zagra jeszcze lepiej) to pomarańcze nie mają szans na zwycięstwo.
To futbol który przełamuje każdy system gry, każdą obrone.
Piękny, techniczny futbol eksponujący to co najlepsze w piłce.
Walory techniczne,przegląd pola,dokładne krótkie podania nie zapominając o świetnej organizacji gry defensywnej.
Hiszpania to drużyna kompletna. Jeszcze tylko żeby Torres był w pełni formy. No,ale nie można mieć wszystkiego.

Z resztą po co ja sie tu produkuje , kiedy Paul już wyznaczył zwycięsce i nawet krokodyl się z nim zgodził.
Obrazek

A tu : http://www.zczuba.pl/zczuba/1,101142,81 ... alszy.html macie troche lodu dla ochłody :diabel:
Lukas

Post autor: Lukas »

Mandey pisze:Holendrzy do tej pory mieli dwa razy wicemistrza a Hiszpania raz trzecie miejsce.
Hiszpania nigdy nie zdobyła medalu w Mistrzostwach Świata.
firefenix18

Post autor: firefenix18 »

Wiesz już co?
właśnie kupiłem wuwuzelę,
przyda się na dziś i na niedzielę,
Będzie znowu kupa radości,
jak Niemcy strzelą gola ze złości.
Polscy piłkarze leniwi,
nie chcieli się pokazać na MŚ żywi,
NIEE!! krzyczał Bąk po pierwszej połowie,
ja już nie chcę grać w obronie
Spoko... Jeleń! Puścisz Bąka przodem!
Gwizdek i zaczynamy!
Teraz gra Urugwaj z Niemcami :]
Awatar użytkownika
karin861

Post autor: karin861 »

Od początku obstawiałam Hiszpanię, i mam nadzieję, że w niedziele zdobędą do kompletu mistrzostwo świata :happy: Ole! Ole! Ole!
"There's nothing that can't be done If we raise our voice as one". You're always in my heart Michael :*
Obrazek
Awatar użytkownika
Man in the mirror

Post autor: Man in the mirror »

karin861 pisze:Od początku obstawiałam Hiszpanię, i mam nadzieję, że w niedziele zdobędą do kompletu mistrzostwo świata :happy: Ole! Ole! Ole!
Jeden mecz, i nagle tak zmieniona opinia..

Hiszpania nie gra tak jak na Euro, a tak wiekszośś obstawia, że zmiotą Holandie..

Zobaczymy....

Oranje :happy: :happy:
Awatar użytkownika
karin861

Man in the mirror pisze:[

Jeden mecz, i nagle tak zmieniona opinia..

Hiszpania nie gra tak jak na Euro, a tak wiekszośś obstawia, że zmiotą Holandie..

Zobaczymy....

Oranje :happy: :happy:
Dlaczego jeden mecz? Ja obstawiałam tą drużynę od początku, ale przyznam szczerze, że trochę mnie rozczarowali, gdyż grają tak jakby nie na swoje możliwości. Tak ospale... jak nie Hiszpania :( W ogóle byłam w szoku, że z takim podejściem i słabą dość grą (w stosunku do możliwości) pokonali Niemców...
Cóż ośmiornica Paul jest the best :-)

Póki co, miłego oglądania meczyku Niemcy-Urugwaj wszystkim. Kto wygra? Niemcy!
"There's nothing that can't be done If we raise our voice as one". You're always in my heart Michael :*
Obrazek
Mandey

Post autor: Mandey »

Świetny mecz o 3 miejsce. Grany na luzie bez większej presji.
Niemcy potrafili się podnieść po stracie drugiej bramki... No ale to są Niemcy, nawet osłabieni są groźni. Mecz dla Urugwaju zawalił bramkarz Muslera. Szczęsny w studio dobrze powiedział, że zawalił im brąz. Ostatnie dwie bramki ewidentnie na jego konto. Szkoda bo waleczności im odmówić nie można... No i ten Forlan. Genius! Tak blisko było w ostatnim rzucie wolnym.

No to kiedy jak nie jutro ta cholerna ośmiornica się pomyli. :diabel:

Moja jedenastka mistrzostw:

Bramkarz:
Iker Casillas (Hiszpania)

Obrońcy:
Jorge Fucile (Urugwaj)
Maicon (Brazylia)
Carles Puyol (Hiszpania)
Fabio Coentrao (Portugalia)

Pomocnicy:
Bastian Schweinsteiger (Niemcy)
Wesley Sneijder (Holandia)
Kevin Prince Boateng (Ghana)

Napastnicy:
Diego Forlan (Urugwaj)
David Villa (Hiszpania)
Thomas Mueller (Niemcy)
Szukasz mnie? Znajdziesz mnie tutaj albo tutaj ;)
Awatar użytkownika
karin861

Mandey pisze:
No to kiedy jak nie jutro ta cholerna ośmiornica się pomyli. :diabel:
No nie? Cały czas mnie zadziwia ta ośmiornica! Ciekawe czy dobrze przepowiedziała zwycięstwo Hiszpanów, czy tylko dobrze przepowiada swoim rodakom ;-)

Co do właśnie zakończonego meczu. Podsumować to można stwierdzeniem - dobre widowisko. Świetny mecz o 3 miejsce. Zaskoczyli mnie swoją grą zawodnicy Urugwaju. Faktycznie, gdyby ich bramkarz się tak nie mylił, to mogłoby być sensacyjne zwycięstwo ekipy z południowej Ameryki.
Ewidentnie widać, że Niemcy są osłabieni tym Mundialem, i już zmęczeni w końcówce (było widać w meczu z Hiszpanią, i tu też było widać).
Cóż Niemcom gratuluję brązu i 3 miejsca, a Urugwajowi gratuluję dojścia tak daleko, jestem pełna podziwu dla tego co zrobili na tych mistrzostwach.
Obrazek
ODPOWIEDZ