Czy ktoś z Was słucha muzyki kubańskiej, albo zna jakieś dobre kawałki? Ja na razie podryguję przy piosenkach Buena Vista Social Club..
Jeśli znacie jakieś tytuły, to poprosze ;)
A tu przykładowy utworek : http://www.youtube.com/watch?v=whs1FAkPbTM
Widzę, że mamy podobne upodobania muzyczne. :)Mistiness pisze:O, ja uwielbiam muzykę kubańską, dzięki, że przypomniałaś. Jeśli miałabym coś Ci polecić, to zacząć trzeba od grupy Orishas, która pewnie jest już Ci znana za sprawą Dirty Dancing. Właśnie oni stworzyli boskie Represent Cuba słyszane w filmie :] Przesłuchaj koniecznie utworów: Mistica, A Lo Cubano, El Kilo, Habana itd. Ciekawą sprawą jest Pink Martini. Ciężko nazwać ich czystą muzyką kubańską, ale klimaty salsy odnajdziesz. Znać trzeba także już nieżyjącego Ibrahima Ferrera, chociaż ja średnio przepadam. Uwielbiam Yerba Buena, Habana Blues, Don Omara, i wspomniane przez Ciebie Buena Vista Social Club.
Ja też dzięki tej muzyce "zakochałam się" w Hiszpanii i Kubie.Aguska pisze:ta muzyka nawet obudziła we mnie ambicje nauczenia się kiedyś hiszpańskiego ;))
Trzeba marzyć, i ja nawet o tej Kubie pomarzę sobie... na razie wezmę przekład z Ciebie eworrra i kupię jakieś rozmówki żeby się, jak już tam pojadę, dogadać ;)eworrra pisze:Jak się sprężę to może sobie kiedyś uzbieram na takie wakacje.![]()
Jeżeli chodzi o naukę języka, to chciałabym zapisać się na kurs we wrześniu. Już kupiłam sobie słownik z rozmówkami. ;P