http://pl.youtube.com/watch?v=FUwefGX-XrA 4:22 ??
Oglądałem setki razy instruktaż Ramady'iego ale wciąż nie potrafie tego zrobić

nie musisz być przerażony, bo jestem w 100% pewna, że potrafisz roić rzeczy trudnijsze.verter pisze:Narazie jestem nieco przerażony skalą trudności tego ruchu Poddaję się
Może i tak.....MJowitek pisze:Katek, może je daj normalnie na forum, a nie na privy?
No, to obejrzałam.
Generalnie Ramady nie jest dobrym nauczycielem, bo trudno mu zebrać myśli w jedną całość
Ale oto jego co powiedział (pomijam paplaninę w miedzyczasie):
- "James Brown move" to dość trudny krok (to już wiemy )
- podstawą jest poruszanie stopami w bardzo szybki sposób
- grunt to złapać rytm (ciałem), a następnie dodać ruch stóp, które muszą się cały czas ślizgać (wnioskuję, że siła pochodzi z tułowia, a nie ze stóp- podobnie, jak w moonwalk'u)
- przemieszczanie się do tyłu wykonujemy poprzez ślizganie się na samych piętach
- sam układ to: po dwa "ślizgnięcia" na boki (zaczynąjąc od prawej strony), z udziałem ramion, następnie mały podskok, dalej wyciągnięcie lewej nogi cały czas wprawiając ją w wibracje, następnie zataczamy koło jedną nogą do wewnątrz przesuwając ją pod koniec w bok i ślizgiem dołączamy do niej drugą
- do tego dodajemy stylu i voila
- im szybciej ruszasz stopami tym lepszy efekt
- kolejność jest taka: wchodzisz w rytm wyrzucając stopami, następnie dodajesz wibracje stóp, a na końcu zbierasz to w układ opisany powyżej
Teraz coś ode mnie....
Przyjrzałam się temu instruktarzowi i muszę przyznac, że mnie on zainteresował (szczególnie pierwsza część kroku, bo drugą wykonuję dość często)- trochę popróbowałam i .... jeszcze sporo ćwiczeń, ale cośtam ma szansę się urodzić
Z moich obserwacji:
- zacznij od ćwiczenia szybkiej wibracji stóp- to chyba najważniejsze
- jak juz opanujesz lekkość w tym kroku to po prostu poczuj rytm i wyjdzie, co trzeba
U mnie na razie nie ma lekkości w wibracji stóp, ale rytm jest, więc wychodzi ciekawe "coś". Krokiem James'a tego nazwać na razie nie mogę, ale ćwicząc koordynację stóp jest jakaś szansa
Aha.... I krok bardzo siłowy dla ud
Informacja zaczerpnięta z niedziałającej aktualnie strony www.smooth-criminal.comM.Dż.* pisze:To zwykły mechanizm- obcas ma wycięcie w kształcie strzałki.kojanik pisze:wszedłem na stronę z tym patentem, jednak nie rozumiem jednak działania tych butów, czy może mi to ktoś wyjaśnić ??
"Hak" o takim samym kształcie przyczepiony jest do podłoża.
Żeby przyklajstrować się do ziemi, trzeba wsunąć wycięcie obcasów w hak na ziemi.
Pochylenie do przodu powoduje, że trzymany jesteś za obcas.
Wysunąć się z tego tałatajstwa można tylko wysuwając stopy do tyłu (co zresztą widać na koncertach).
Nie zmienia to faktu, że trzeba mieć niezłe mięśnie, żeby utrzymać w pozycji pochyłej, sylwetkę sztywną jak decha![]()