Przegląda ktoś stronkę www.mjpolishteam.pl pod Firefoxem?

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
gilbert3

Przegląda ktoś stronkę www.mjpolishteam.pl pod Firefoxem?

Post autor: gilbert3 »

Jako iż jedyną słuszną i bezpieczną przeglądarką internetową pod Windows i nie tylko jest Firefox, proponuję wpłynięcie na autora strony o zmianę menu po lewej stronie, tak aby obsługiwało tą właśnie przeglądarkę. Możecie mnie uznać za zboczonego zawodowo, ale uważam, że to MENU musi być poprawione, zanim trafi stronka na listę osiołków (czyli listę witryn, które nie otwierają się poprawnie pod różnymi przeglądarkami). Wysłałem list do autora, ale nie wiem czy on do niego trafi (wiadomo, iż wśród SPAMu każdy wartościowy list może utknąć).
Awatar użytkownika
Schmittko

Post autor: Schmittko »

o tak! Tylko Firefox! :) Dobrze, że zdobywa coraz większą popularność, bo autorzy stron są zmuszeni uczyć się wreszcie standardu... Długo jeszcze potrwa nim poprawię choćby stworzone niegdyś przez siebie strony, bo IE bynajmniej nie zmuszał webmasterów do wysiłku... Jestem na TAK :)

PS. najlepszą na świecie przeglądarkę po polsku pobierzecie tu: http://www.firefox.pl ;-)
Awatar użytkownika
Willy

Post autor: Willy »

A ja generalnie używam Maxthona nenene , chociaż Firefoxa też mam zainstalowanego.
Awatar użytkownika
Majkel
Site Admin

Post autor: Majkel »

podaję za serwisem ranking.pl:
w Polsce:
lp. Przeglądarki -> Użytkownicy

1. MSIE 6.x -> 73.4%
2. Firefox 1.x -> 10.5%
3. MSIE 5.x -> 7.8%

Wiecie co mnie wkurza... jestem za tym, azeby byly rozne przegladarki, jakas alternatywa... ale po 'ki wał' każda z nich inaczej interpretuje strony? Ta sama strona zawsze wyswietla sie w kazdej z nich inaczej... No chyba, ze strona jest banalnie prosta, lub zawiera sam tekst, ale3 gdy zaczyna cos byc na niej ciekawiej, cos technicznie wiecej... porażka. Chyba kazdy z tworcow chce zostac monop;olistya, i zmusza do wyboru, a uzytkownikow, azeby meczyli tworcow strony, azbey ich strony dialaly wlasnie pod ta przegladarka... dopoki wiekszoscią jest IE to pod niego sie tworzy strony, czyli, azeby dzialalo pod nim wszystko i wygladalo jak trzeba... a ewentualnie w ramach cierpliwosci i mozliwosci czasowych i checi tworcy, azeby moze w pozostalych takze... lecz tu problem znow wyboru... w ktorych pozostalych? No dobrze... ja mam zainstalowane tylko te 3 przegladarki i jak chce by strona dzialala wszedzie poprawnie (choc w kazdej wyglada zgola inaczej) to w nich sprawdzam: IE, FF, Opera. Na reszte juz leję totalnie.

Nie wiem co ludzie takiego zlego widza w IE... chyba tylko to, ze jest produkcją Microsoftu.

O niedzialajacym menu po lewej wiem od dawna.
Reasumujac... w swoim czasie.
...
Awatar użytkownika
Schmittko

Majkel pisze:Chyba kazdy z tworcow chce zostac monop;olistya, i zmusza do wyboru, a uzytkownikow, azeby meczyli tworcow strony, azbey ich strony dialaly wlasnie pod ta przegladarka... dopoki wiekszoscią jest IE to pod niego sie tworzy strony, czyli, azeby dzialalo pod nim wszystko i wygladalo jak trzeba...
Mam inne zdanie. Webmasterzy powinni tworzyć strony nie pod konkretną przeglądarkę, ale w zgodzie ze standardem W3C, a ponieważ IE dominuje, to należy stosować CSS hack, żeby pod badzIEwiem też wszystko hulało jak trzeba. Mam nadzieję, że tylko do czasu, gdy IE straci pozycję lidera wśród przeglądarek i spadnie na szary koniec, lub IE 7 okaże się tak wypaśna, że obsługiwać będzie standard i tylko standard + CSS 2.0 + png
Majkel pisze:Nie wiem co ludzie takiego zlego widza w IE... chyba tylko to, ze jest produkcją Microsoftu.
Odwieczny bój, tak jak Win vs Linux, ale nie jest tajemnicą, że IE 6 nie jest już od dłuższego czasu rozwijana. Microsoft osiadł na laurach po opanowaniu rynku, a nowe luki wciąż są wykrywane. IE jest mniej bezpieczna z każda nową okryta dziurą. Poza tym współczesna przeglądarka bez paneli to moim zdaniem porażka. Mnie w IE najbardziej wkurzają pomysły Microsoftu takie jak marquee - a potem uczy się dzieci w szkołach robienia stron i co? Oczywiście najważniejsza rzecz to marquee... Debilizm. To tylko Bill sobie wymyślił...
Awatar użytkownika
Majkel
Site Admin

marquee to debilizm - na pewno

przyznam sie, ze nie tworze stron w standardach, ale bedzie to najblizsza rzecz za jaka sie zabiore... przyda sie, ale nawet tworzac strony w standardach teraz tak stajacych sie modnymi... tez nie uzyskasz tego, by wszedzie bylo tak samo... nie robilem, ale ponoc jednym z przyukladow jest jakies tam wycentrowanie w poziomie i w pionie pixela w kazdych przegladarkach... byla dyskusja na forum webmasterow na ten temat ze 2 razy...
na razie jak sie zawezme to potrafie tworzyc tak strony, by dzialaly dobrze i wygladaly pod kazda przegladarka... co czasem stwarza nie lada problem, ale potrafie...
za standardy sie zawezme... na razie tworzenie stron na div'ach zamiast na tabelkach jakos mnie przeraza, jest dla mnie dziwnie i nie przemawia do mnie... zapewne kwestia bardzo juz silnego id lugiego przyzwyczajenia... :( niestety

a wracajac do samego menu na MJPT to zrobie jakos w najblizszym czasie.
...
Awatar użytkownika
Schmittko

Majkel pisze:nawet tworzac strony w standardach teraz tak stajacych sie modnymi... tez nie uzyskasz tego, by wszedzie bylo tak samo...
przechodząc na zielonym świetle też nie masz gwarancji, że nie zabije Cię auto jadące na czerwonym :]
Majkel pisze:ponoc jednym z przyukladow jest jakies tam wycentrowanie w poziomie i w pionie pixela w kazdych przegladarkach...
pewnie tak...
najważniejszą różnicą jest sposób sumowania wymiarów w box modelu... paranoja
Majkel pisze:na razie tworzenie stron na div'ach zamiast na tabelkach jakos mnie przeraza, jest dla mnie dziwnie i nie przemawia do mnie...
nie jest to łatwe na początku - wydaje się komplikowaniem najprostszej rzeczy, i jeszcze brakuje mi w tym wprawy, ale przekonała mnie ta strona: http://osiolki.net/tabelki/
a tutaj prezentacja możliwości jakie daje robienie stron na divach: http://www.csszengarden.com/ - jest to jeden plik html, a za pomocą hiperłączy wybiera się styl css. Masz kilkadziesiąt layoutów dla tej samej strony, co przy konstrukcji opartej na tabelkach byłoby niemożliwe :D
Awatar użytkownika
Majkel
Site Admin

ja nie mam zlej woli, mam wiele checi by sie tego nauczyc, choc nie widze az tak duzej potrzeby. Poza tym doprowadza mnie do szalu chore podejscie ludzi kipiacych nienawiscia do Microsoft'u...
zamierzam to opanowac, ale przeszkoda jest glownie czas, bo czuje, ze bede musial go wiecej poswiecic, bo mimo, ze troche popatrzylem, poczytalem na stronach tego typu... nie dociera to jakos wogole do mnie... ew. bede mogl liczyc na Twoja pomoc? Bo jak posiedzialem nad tym, to nic nie skumalem... mam bardzo silne przyzwyczajenie, choc wlasciwie to z CSSa umiem korzystac w pelni i do woli... ale nie pojmuje jakos tworzenia strony na div'ach zamiast na tabelarycznym ukladzie, ktory wydaje sie czlowiekowi bardzo logiczny i oczywisty.
...
Awatar użytkownika
Pank

Post autor: Pank »

Majkel pisze: Poza tym doprowadza mnie do szalu chore podejscie ludzi kipiacych nienawiscia do Microsoft'u...
Korzystających z Windows i stosujących pirackie oprogramowanie Microsoft Office, taaa. Kiedyś korzystałem z Linuxa z ciekawości - wybitnie nie dla mnie. Choć nie twierdzę, że zły - nigdy mi się nie zaciął :P
Awatar użytkownika
Schmittko

Majkel pisze:ew. bede mogl liczyc na Twoja pomoc?
nie mówię "nie" :] Ale na razie to ze mnie raczej zwolennik niż spec od divów :)
Awatar użytkownika
gilbert3

Majkel pisze:podaję za serwisem ranking.pl:
w Polsce:
lp. Przeglądarki -> Użytkownicy

1. MSIE 6.x -> 73.4%
2. Firefox 1.x -> 10.5%
3. MSIE 5.x -> 7.8%

Nie wiem co ludzie takiego zlego widza w IE... chyba tylko to, ze jest produkcją Microsoftu.
Patrząc na ten ranking mam wrażenie, że niegdyś (i to całkiem niedawno), MSIE 6.X miał 9X%. W pewnym sensie przewiduję, że ta cyfra być może nigdy nie będzie mała, bo jest IE razem z systemem, jednakże będzie maleć, a to ze względów takich, że:

1. Niedługo zamiast windows update pojawi się MS update, które wyeliminuje piratów z łatkami na IE. Męcząc się z ciągle zawirusowaną i zadwarowaną przeglądarką, będą od niej stopniowo odchodzić.
2. IE 7 będzie dostępny dla posiadaczy XP SP2, czyli grupa ludzi, która trzyma w domu jeszcze 98, skorzysta zapewne z Firefoxa, bądź Opery, zmuszeni faktem całkowitego zaprzestania prac nad IE6 pod 9X.
3. Świadomość zagrożeń z internetu rośnie i wszyscy jak tylko usłyszą, że to właśnie dzięki MSIE spływa na nich niebezpieczeństwo Adwarów, wirusów i np. potencjalnego wykradnięcia hasła do ich konta bankowego, to zrezygnują...

No ale nie wiem czy dużym grzechem jest to, że coś źle wygląda pod taką a nie inną przeglądarką, większym grzechem jest to, że wcale nie wygląda i nie można zobaczyć zawartości stron. Lepiej byłoby zrobić jakąś kulawą detekcję z pierwszego lepszego tutoriala i wstawić zamiast tych folderków zwykłe hrefy.
Awatar użytkownika
Majkel
Site Admin

korzystanie z prehistorycznego Windows 98 to jak jedna wielka dziura i na dodatek, ciągle się zawieszająca... sam mam 2 płytki oryginalnego '98, jak nie trzy... ale trzymam to bardziej już jako muzealny eksponat :]

Ja korzystam z IE tylko, mam Windows 2000, zero antywirusów... a komputerek mam czysty jak łza, mimo, iż szperam po Necie po różnych dziwnych stronach także, dostaję masę spamowych i zawirusowanych maili... (do kilkudziesieciu na dobę) zaś kto się trochę zna na tych mechanizmach, a nie tylko korzysta z komputera do maili, gier i oglądania dziwnych stron, to będzie mieć czysty komp. Ja swój komp sprawdzam antyvirem nie częściej niż raz na 3 miesiace i zazwyczaj zupełnie nic nie znajduje... a na XP w pracy jak sprawdzam po 1 tygodniu potrafi być nawet 19 różnych wirusów, trojanów i spywar'ów...

a co do malejacej liczby userow procentowo IE - to za sprawa maniaków, ktorzy "wszystko byle nie MS", i korzystaja z roznych dziwactw, czesto bardzo oryginalnych.
Ja mam nowy pomysł... programiści! łączcie się! Niech każda grupa programistów napisze własną przegladarkę i rząda, ażeby strony się wyświetlaly w niej poprawnie!

kwestia rozeznania i ogólnego pojęcia o tym co się dzieje i może dziać, i korzystania z dobrego systemu, a nie prehistorycznych, czy zabawek jak XP, a będzie wszystko dobrze. Więc takie argumenty do mnie nie przemawiają...

Menu zmienie w wolnej chwili, czyli nie wiem kiedy...

A tworzenia stron na DIV'ach chcę się nauczyc... ale na razie to dla mnie jakis kosmos. Potrzebuje chyba, azeby ktos mnie w to wprowadził - szukam ochotnikow!
...
Awatar użytkownika
Schmittko

gilbert3 pisze:3. Świadomość zagrożeń z internetu rośnie i wszyscy jak tylko usłyszą, że to właśnie dzięki MSIE spływa na nich niebezpieczeństwo Adwarów, wirusów i np. potencjalnego wykradnięcia hasła do ich konta bankowego, to zrezygnują...
miałem mnóstwo spyware'u do momentu kiedy prawie zrezygnowałem z IE. To mówi samo za siebie. Teraz właściwie nie mam z czego czyścić kompa... :)
Majkel pisze:Ja korzystam z IE tylko, mam Windows 2000, zero antywirusów... a komputerek mam czysty jak łza, mimo, iż szperam po Necie po różnych dziwnych stronach także, dostaję masę spamowych i zawirusowanych maili...
przyznam szczerze, że nie rozumiem tego fenomenu. Jak możesz mieć czysty komp bez antywirusa i przy tylu spamach?
Majkel pisze:kto się trochę zna na tych mechanizmach, a nie tylko korzysta z komputera do maili, gier i oglądania dziwnych stron, to będzie mieć czysty komp.
myślałem, że podstawą "znania się" jest właśnie używanie antywirusów :)
Oczywiście podejrzane maile można kasować bez otwierania, ale i tak "na oko" nie wytępi się wszystkich zagrożeń, szczególnie jeśli chodzi o surfowanie po necie - na ilu to stronkach byłem, gdzie tylko antywirus ostrzegł mnie w porę przed trojanem czy innym badziewiem...
Majkel pisze:Ja mam nowy pomysł... programiści! łączcie się! Niech każda grupa programistów napisze własną przegladarkę i rząda, ażeby strony się wyświetlaly w niej poprawnie!
Tworzenie nowych przeglądarek to nic złego. Tworzenie nowych "standardów" to co innego...
Majkel pisze:A tworzenia stron na DIV'ach chcę się nauczyc... ale na razie to dla mnie jakis kosmos. Potrzebuje chyba, azeby ktos mnie w to wprowadził - szukam ochotnikow!
zobacz sobie to: http://wojtaszek.mybesthost.com/k_n/
Niestety kumpel nie miał czasu tego dokończyć ani dopracować - chrzani się pod IE :] Jest tam zapis rozmowy w której uczy kogoś (niestety niemal od podstaw, ale sam sie dowiedziałem paru nowości) robienia stronek, przy czym od razu wszystko na divach, więc można coś pojąć. Do tego pomoc w postaci: http://www.w3.org/TR/CSS21/
na początek myślę, że to dobre do nauki
Awatar użytkownika
gilbert3

Majkel pisze:korzystanie z prehistorycznego Windows 98 to jak jedna wielka dziura i na dodatek, ciągle się zawieszająca... sam mam 2 płytki oryginalnego '98, jak nie trzy... ale trzymam to bardziej już jako muzealny eksponat :]
Windows 98 nie trzyma się tylko ze względu na sentyment, ale np. w celu zgodności z programami, nie tylko dla jakichś widzi mi się, ale np. niektórych programów specjalistycznych nie da się po prostu przepisać na Windows, a to dlatego, że firmy je produkujące już nie istnieją lub też z innych względów... często masa sprzętu musi być kompatybilna w dół, np. firma z 200 komputerami - nie można przecież tak po prostu kupić 200 nowych komputerów i systemów i licencji na programy, bo ktoś cię powiesi za koszty na suchej gałęzi.
Majkel pisze: Ja korzystam z IE tylko, mam Windows 2000, zero antywirusów... a komputerek mam czysty jak łza, mimo, iż szperam po Necie po różnych dziwnych stronach także, dostaję masę spamowych i zawirusowanych maili... (do kilkudziesieciu na dobę) zaś kto się trochę zna na tych mechanizmach, a nie tylko korzysta z komputera do maili, gier i oglądania dziwnych stron, to będzie mieć czysty komp. Ja swój komp sprawdzam antyvirem nie częściej niż raz na 3 miesiace i zazwyczaj zupełnie nic nie znajduje... a na XP w pracy jak sprawdzam po 1 tygodniu potrafi być nawet 19 różnych wirusów, trojanów i spywar'ów...
O ile potrafię zrozumieć, że wcale nie trzeba mieć antywirusa, żeby ustrzec się przed wirusami i robakami, o tyle mam wrażenie (być może się mylę), że wszystko, czego Ty nie używasz, jest do kitu. Pracuję w przemyśle komputerowym 8 lat, z czego 7 na MSIE jechałem. Kiedyś też robiłem strony i javascript detekcji przeglądarki z dwoma kodami dla Netscape 4 i MSIE 4. Dzięki temu potrafię rzucić przyzwyczajenia i mój subiektywizm i po prostu powiedzieć, że coś nie jest takie, jak byc powinno. IE jest szybki, bo wbudowany w system, ale to nie wystarczy. Wystarczyła kilkudniowa przesiadka na Firefoxa - z rozszerzeniami Tabmix i Ad-block, żeby docenić jego wartość i nie móc sobie pluć w twarz za tak długie czekanie z przesiadką na FF, z obawy właśnie przed takimi stronami jak mjpolishteam. Całe szczęście jest już ich bardzo mało.
Majkel pisze:a co do malejacej liczby userow procentowo IE - to za sprawa maniaków, ktorzy "wszystko byle nie MS", i korzystaja z roznych dziwactw, czesto bardzo oryginalnych.
Idąc tym tokiem rozumowania, w przypadku, gdy korzystam z Linuxa - tam nie ma standardowo IE, mógłbym zainstalować go pod Wine (quazi emulator środowiska Windows), ale to jest dopiero dziwactwo i taniec na linie. Można mówić, że wszyscy, których nie stać na system za minimum 400 złotych, to dziwacy. Czemu nie? Ile to niesprawiedliwych opinii można usłyszeć od ludzi... No ale żeby sprostować: Używam zamiennie XP Home i Linuxa, XP jest legalnym produktem MS, potwierdzonym nalepką na kompie. Bardzo lubię firmę z Redmond, zrobiła dla komputeryzacji bardzo dużo, ale 2 rzeczy nie cierpię - eksploratora Windows i Internet Explorera. Jeszcze tego drugiego używałem przez długie lata, z nakładkami typu Popup stoper i temu podobnymi... No ale takiego problemu dzisiaj przecież nie ma z XP SP2 - popupy się blokują, obce oprogramowanie 100 razy zapyta się czy aby na pewno ma się zainstalować. Mimo to ja i co dziesiąty używa Firefoxa. Dziwacy? Przecież to pracownicy serwisu komputerowego, programiści, a także zwykli userzy, którzy znudzeni są kolejnymi odpaleniami Ad-aware.
Ja już dawno dawno temu odzwyczaiłem się, że coś jest w komputerze "na stałe", bo tak nigdy nie jest.
Poza tym chciałbym zwrócić uwagę nie na to czego używają Winuserzy, lecz dlaczego używają tej, a nie innej przeglądarki. Odpowiedź jest prosta: bo jest w systemie.
Majkel pisze: kwestia rozeznania i ogólnego pojęcia o tym co się dzieje i może dziać, i korzystania z dobrego systemu, a nie prehistorycznych, czy zabawek jak XP, a będzie wszystko dobrze. Więc takie argumenty do mnie nie przemawiają...
No tym to już mnie zabiłeś... Z całą moją wiedzą na temat architektury systemów 2000 i XP stwierdzam, że w każdym calu XP jest lepszy i nowocześniejszy od 2000.
Majkel pisze: Menu zmienie w wolnej chwili, czyli nie wiem kiedy...
A tworzenia stron na DIV'ach chcę się nauczyc... ale na razie to dla mnie jakis kosmos. Potrzebuje chyba, azeby ktos mnie w to wprowadził - szukam ochotnikow!
Jak dla mnie nie musisz przerabiać całej strony, ja chcę tylko wejść w całą jej zawartość. Po prostu. I niepotrzebne są tu zabiegi, żeby wyglądało efektownie, ważne, żeby wejść do reszty strony z Linuxa, bo czasami musze pobyć w Linuxie, podłubać z konfigami.
A teraz jak już sobie pogadaliśmy mam propozycję, żeby zrobić menu we Flashu. Wyświetli sie nawet na Macu... Nie, nie podejmę się teraz bo pisze inne programiki, ale może dłubnę coś po lipcu, kiedy mam termin złożenia projektu. Tymczasem pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Majkel
Site Admin

gilbert3 pisze:Windows 98 nie trzyma się tylko ze względu na sentyment, ale np. w celu zgodności z programami
wiem, np. z Adobe PageMaker'em...
ale ja mowie o uzytku domowym, a nie firmach z wiecej niz 10 komputerow
gilbert3 pisze:O ile potrafię zrozumieć, że wcale nie trzeba mieć antywirusa, żeby ustrzec się przed wirusami i robakami, o tyle mam wrażenie (być może się mylę), że wszystko, czego Ty nie używasz, jest do kitu.
Nie rób ze mnie fanatyka...
ale używałem wszystkich Windowsów począwszy od 3.11 (niby system operacyjny) do Windowsa 2003.
Mam swoje zdanie... możesz mieć inne i ok'
gilbert3 pisze:z obawy właśnie przed takimi stronami jak mjpolishteam. Całe szczęście jest już ich bardzo mało.
tu się na pewno nie zgodzę...
ale zależy też kto w sumie co odwiedza i na ile wybiórczo
gilbert3 pisze:Można mówić, że wszyscy, których nie stać na system za minimum 400 złotych, to dziwacy.
wiem, że wysoce teoretyczna kwestia legalności... ile % kurcze osób w Polsce prywatnie w domu posiada legalne programy i Windowsy... max. 5%.
gilbert3 pisze:Ile to niesprawiedliwych opinii można usłyszeć od ludzi...
brzmi jak ideologiczna walka o jedyną słuszną rację... :\
gilbert3 pisze:No tym to już mnie zabiłeś... Z całą moją wiedzą na temat architektury systemów 2000 i XP stwierdzam, że w każdym calu XP jest lepszy i nowocześniejszy od 2000.
"jądro" systemu zapewne i tak... interfejs itp. - nie mogę po prostu... czuję się jakbym korzystał z systemu dla debili... 100 razy się wszystko pyta, wszędzie dymki z opisem, wszystko kolorowe i z pieskami merdającymi ogonkiem podczas wyszukiwania itp... nie dziękuję... "jądro" lepsze, ale otoczka jak kolorowy supersłodki lizak z 20 stronami A4 instrukcji spożycia jego.
gilbert3 pisze:Jak dla mnie nie musisz przerabiać całej strony, ja chcę tylko wejść w całą jej zawartość. Po prostu. I niepotrzebne są tu zabiegi, żeby wyglądało efektownie, ważne, żeby wejść do reszty strony z Linuxa, bo czasami musze pobyć w Linuxie, podłubać z konfigami.
Powiedziałem już nie 1 raz, że zmienię to menu, ale nie wiem kiedy dam radę.
gilbert3 pisze:A teraz jak już sobie pogadaliśmy mam propozycję, żeby zrobić menu we Flashu. Wyświetli sie nawet na Macu... Nie, nie podejmę się teraz bo pisze inne programiki, ale może dłubnę coś po lipcu, kiedy mam termin złożenia projektu. Tymczasem pozdrawiam.
Nie, za flasha to ja podziękuję, choć menu to też mógłbym w nim zrobić.
...
ODPOWIEDZ