Składniki:
- 4 jaja
- 200g cukru
- 250g mąki
- 300g (2 lub 3)marchewki, zetrzeć na tarce z małymi oczkami ( jak jest za dużo soku to wycisnąć)
-3/4szklanki oleju
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki sody
- kilka kropel soku z cytryny
- krem do tortu
Składniki na polewę czekoladową:
- 1/3 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki cukru
Jak przyrządzić polewę czekoladową. ???
Wszystkie składniki roztopić w garnuszku i lekko gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.
Jak przyrządzić ciasto marchewkowe. ???
Zetrzeć na tarce marchewkę, białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, kilka kropli z cytryny, olej, dokładnie wymixować , dodać marchewkę i dokładnie wymieszać łyżką.Wlać do tortownicy wcześniej posmarowanej margryną.
Piec 45-50 min. w 180 st.C Gotowe ciasto przekroić na pół, jak już ostygnie w misce przygotować `krem śmietankowy do tortu` (instrukcja na opakowaniu kremu ) . Krem wyłożyć na dolna warstwę ciasta i przykryć górną. Potem z polewy czekoladowej robisz sobie mazaje na cieście. A następnie czekasz kilka godzinek niech nabierze smaku.
P.S. I gotowe. ! To bardzo proste ciasto i szybko się je robi. Smacznego.
