Euro 2012 i polityka

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Jessi

Post autor: Jessi »

jest jeszcze cos takiego jak reprezentacyjnosc. pomyslmy... hmmm... hymn wykonany przez Kaczynskiego (ktorzy o tym nie slyszeli, mowie, ze nasz prezydent nie znal slow), flaga Polski przyczepiona "do gory nogami" przy prezydenckim samochodzie, sexafera pana Leppera, szegeg poslow, ktorzy obejmuja stanowiska niezgodne ze swoimi kompetencjami, chocby sam Giertych. to przeciez i tak tylko te najglosniejsze, ale jest jeszcze szereg tych miejszych. :/

moze tak pozytywnie wypowiadacie sie tylko na forum. a na realu sami krytykujecie. nie wiem i nie interesuje mnie to. wiem, ze w mojej klasie, w mojej rodzinie nikt do naszego rzadu zaufania nie ma!
JESSi
Awatar użytkownika
M.Dż.*
V.I.P.

Post autor: M.Dż.* »

Sugeruję zakończyć dyskusję o tym kto rządzi lepiej, a kto gorzej, bo czuję w powietrzu burzę :-/
Z doświadczenia- rozmowy o polityce jeszcze chyba nigdy nie zakończyły się pokojowo.
"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
Awatar użytkownika
Sugar

Post autor: Sugar »

Jessi pisze:jest jeszcze cos takiego jak reprezentacyjnosc. pomyslmy... hmmm... hymn wykonany przez Kaczynskiego (ktorzy o tym nie slyszeli, mowie, ze nasz prezydent nie znal slow), flaga Polski przyczepiona "do gory nogami" przy prezydenckim samochodzie, sexafera pana Leppera, szegeg poslow, ktorzy obejmuja stanowiska niezgodne ze swoimi kompetencjami, chocby sam Giertych. to przeciez i tak tylko te najglosniejsze, ale jest jeszcze szereg tych miejszych. :/
Hmmm... W takim razie porównajmy do poprzednich.
Kwaśniewski w PZPRze mówił na zachód 'zginły zachód', ale widocznie w czasie prezydentury jakoś mu się zapomniało. Był obecny podczas obrad okrągłego stołu - oczywiście nie po stronie Solidarności... No i coś czego nie powstydziłaby się żadna głowa państwa - na uroczystościach państwowych był kilka razy zalany do tego stopnia że ledwo się trzymał na nogach. Dla tych którzy nie wiedzą - m.in. na cmentarzu w Charkowie gdzie czczono pamięć poległych walczących o Wolną Polskę, którą on miał zapewne głęboko gdzieś. Ile razy mówił o swoich zakończonych studiach a potem okazało się że nie zdał? Potrafi ktoś to zliczyć?
Zapomnienie jednego wersu hymnu, jak to nazywasz, choć według mnie zwykłe zmęczenie co było widać i powieszenie jakiejś flagi do góry nogami nie jest obrzydliwe nawet w 10% w porównaniu do poprzedniego prezydenta. A ja nie mówię o całym rządzie na czele którego stało SLD, bo tego wszystkiego byłoby dużo więcej, tylko o samej osobie Kwaśniewskiego. Nigdy w życiu nie udałoby Ci się napisać czegoś takiego o Kaczyńskich..
Ja ufam ludziom nie patrząc na to czy mylą zwrotki hymnu czy wieszają inaczej flagę, ale to Twoja sprawa...
Awatar użytkownika
wapniak72

Post autor: wapniak72 »

Prawda jest taka, ze obcena sytacja nie wzieła sie z powietrza, upadek Rzeczpospolitej zaczął sie w XVII wieku od buntu kozaków pod wodza Chmielnickiego, wtedy to ludzie stojący u wąłdzy pokazali jak doprowadzic do upadku jedno z najwiekszych panstw w europie. Szlachta niczym ostanie ekipy rządzące nastawiona jedynie na wyzysk własnych obywateli, którymi byli ukraincy, ah no i jeszcze ten obłudny honor, który do dzisaj nie pozwala na odpowiednie stosunki miedzynarodowe. Wystarczy spojrzec na naszych ostanich prezydentów: Lech Wałęsa i jego niejasna znajomość z bezpieka, Aleksander K. pijany na ważnej uroczystości międzynarodowej, Lech Kaczynski, który mówi, iż jego brat nie zostanie premierem po wyborach. Każda z wymienionych postaci ma mnóstwo takich przywar, kłamstwo, kłamstwo, kłamstwo :) Polityka dla prostych ludzi jest, manipulacja opinia publiczna, z jednej strony przez polityków, z drugiej pzrez media, a z obywatela robi sie przysłowiowego durnia. Co do Euro to oczywiscie ze się odbedzie, tylko jakość autostrad, tarnsportu koleją itp. bedzie pozostawaił wiele do zyczenia.
Obrazek
Awatar użytkownika
verter

Post autor: verter »

M.Dż.* pisze:Sugeruję zakończyć dyskusję o tym kto rządzi lepiej, a kto gorzej, bo czuję w powietrzu burzę
Oj tak... zaraz zacznie grzmiać :-/
"To be alone is to be different, to be different is to be alone"
Suzanne Gordon

Moja generacja
Awatar użytkownika
Sugar

wapniak72 dobrze napisał : )
Nie cofałabym się jednak aż do XVII wieku. Chociaż... Może trochę później, zabory, które zaczynały sie równie niewinnie jak obecne uczestnictwo Polski w Unii Europejskiej, ale to już w zasadzie inny temat. Jeśli chodzi o obecną sytuację Polski to wystarczy wziąść pod lupę pierwszego prezydenta po odzyskaniu całkowitej niepodległości przez Polaków, zobaczyć ile zrobił, ile zniszczył, kto był następny, i tak z każdym. Mielibyśmy lepszą sytuację gdyby Wałęsa się postarał i gdyby nie dopuszczono Kwaśniewskiego do władzy.
no i jeszcze ten obłudny honor, który do dzisaj nie pozwala na odpowiednie stosunki miedzynarodowe.
To nasz znak rozpoznawczy, ciekawe skąd to się bierze ;P

PS. Nie chcę bronić Kaczyńskich, ale trochę zdenerwowało mnie to że ktoś zwala na nich całą winę.
Awatar użytkownika
okussa

Post autor: okussa »

Sugar pisze:Nie chcę bronić Kaczyńskich, ale trochę zdenerwowało mnie to że ktoś zwala na nich całą winę
masz rację bo Kaczyńscy dolali tylko oliwy do ognia ( ale jak na tak krótki czas "panowania" oj to za dużo oliwy, za dużo glupija ) trzeba jednak zauważyć też wady w rządach poprzedników bo też niestey były i to czasem bardzo wyraźne.
Awatar użytkownika
Archi

Post autor: Archi »

Tak sobie czytam i zaczynam rozumieć z czego się bierze powiedzenie:

"Każdy polak zna się na medycynie,piłce i polityce"

Jedynie posty Sugar zasługują na uwagę, z uwagi na spore pojęcie o temacie. Widać, że śledzi bieżące sprawy zna historię i podaje konkretne przykłady.

Reszta pisze takie wypociny, że aż głowa mała. Same hasła, żadnych konkretnych zarzutów, żadnych pomysłów. Brak jakiejkolwiek analizy sytuacji.
masz rację bo Kaczyńscy dolali tylko oliwy do ognia ( ale jak na tak krótki czas "panowania" oj to za dużo oliwy, za dużo Głupi głupi... ) trzeba jednak zauważyć też wady w rządach poprzedników bo też niestey były i to czasem bardzo wyraźne.
Prawda jest taka, ze obcena sytacja nie wzieła sie z powietrza, upadek Rzeczpospolitej zaczął sie w XVII wieku od buntu kozaków pod wodza Chmielnickiego, wtedy to ludzie stojący u wąłdzy pokazali jak doprowadzic do upadku jedno z najwiekszych panstw w europie. Szlachta niczym ostanie ekipy rządzące...
jest jeszcze cos takiego jak reprezentacyjnosc. pomyslmy... hmmm... hymn wykonany przez Kaczynskiego (ktorzy o tym nie slyszeli, mowie, ze nasz prezydent nie znal slow), flaga Polski przyczepiona "do gory nogami" przy prezydenckim samochodzie, sexafera pana Leppera, szegeg poslow, ktorzy obejmuja stanowiska niezgodne ze swoimi kompetencjami, chocby sam Giertych. to przeciez i tak tylko te najglosniejsze, ale jest jeszcze szereg tych miejszych. :/
Na boga miejcie troszkę wstydu i przeczytajcie co piszecie. Ani jednego argumentu....Ogromna niewiedza i bezpodstawne oskarżenia(Leppera nie uznano winnym<przypomina to troszkę sprawę MJpedofila nie wydaje się wam>) i wielka ignorancja(co konkretnie możesz powiedzieć o Giertychu poza "nie chcem mundurka, to debil, popatrz na niego"

Ludzie, pójdźcie może w ślady tych 800 inny użytkowników i milczcie na temat w którym najwyraźniej nie macie nic do powiedzenia.

[/quote][/url]
Obrazek
Jessi

z "dziennika polskiego" : "czegos takiego dawno w Polsce nie bylo. brakuje chenych do pracy w urzedach. klopoty kadrowe dotykaja aparatu skarbowego, urzedow wojewodzkich i marszalkowskich orza instytucji lokalnych. przyczyna? niskie zarobki..... topnieja szeregi kandydatow do pracy w instytucjach panstwowych i samorzadowych.
wraz z malejacym bezrobociem, coraaz mniej osob godzi sie przcowac z a niskie pensje pro publico bono. emigracja mlodych na zachod i rosnace zarobki w firmach prywatnych daja we znaki zwlaszcza urzedom skarbowym. absolwent zatrudniony w urzedzie skarbowym otrzymuje pensje 1200zl. brottto. tymczasem zarobki nowicjuszay w duzych firmach doradzctwa podatkoweego siegaja okolo 3000zl brutto".

z "Zycia warszawy" -"Zona atutem prezyddenta. jednym z glownych punktow strategii ratunkowej dla preztdenta, ktora ma w Placu Namiestnikowskim realizowac nowy prezydencki minister, jest uaktywnienie Marii kaczynskiej. (..) uczynienie z malozonki glowy panstwa jednego z glownych jegi atutow w walce o odzyskiwanie sympatii wtborcow, jestjednym z najwazniejszych punktow jego strategii, ktora ma dac Lechowi k. poprawe notowan i przywrocic szanse na reelekcje w wyborach prezydenckich za 3 lata".

Prof. wawrzyniec Konarski z UW uwaza, ze przypisywanie sobie wszystkich zaslog rozwoju gospodarki i gloszenie sukcesow polskiwj polityki zagranicznej, to jedne z najslabszych elementow podsumowania roku rzadu przez premiera. (premej J.K. podsumowal w czwartek,chyba 2 tyg temu rok dzialania swojego gabinetu)

W OCENIE WICEPREZESA BUSINES CENTRE CLUB ARKADIUSZA PROTASA, WZROST GOSPODARCZY NIE JEST SUKCESEM OBECNEGO RZADU, PONIEEWAZ ZACZAL SIE JUZ W 2002R. - PRZYPISTWANIE RZADOWI SUKCESU W ZAKRESIE WZROSTU GOSPODARKI JEST NADUZYCIEM. WZROS TEN WYNIKA Z INNYCH CZYNNIKOW NIZ POLITYCZNE - POWIEDZIAL PROTAS.

w tym podsumowaniu premier chwalil sie, jak to polska wies sie rozwija, a to dzieki temu, z e nasze wladze "doja" srodk iz UE. szkoda, ze zapomnial przy tym wspomniec,jak to jeszcze nie tak dawno byl zagorzknialym przeciwnikiem przystapienia Polski do UE. hipokryzja.
nie lubie Iv RP za tzw tasmy Beger. miala byc Polska sprawiedliwa i prawa, a okazuje sie , ze czolowi poitycy z obozu rzadzacego daja sie nabrac i odkryc pzry tym swe sklonnosci do korupcji.

ujawnienie tajnej notatki na temat rozmowy Leszka Jesienia z wiceambasadorem USA odbilo sie echem w innych krajach i przyn ioslo nam po prosty "obciach"

nie podoba mi sie rowniez w IV RP za inscenizowania "spektakli medialnych", w ktorych braly udzial sluzby specjalne. chodzi mi glownie o ta akcje ABW, ktora najechala dom bylej minister barbary Blidy, a takze nieudana proba nakrycia Andrzeja Leppera przez CBA na korupcji, co takze mialo byc spektakularnym show

nie podobaja mi sie slowa wypowiedziane pezez wodzow PiS "winny jest zawsze UKLAD, WYKSZTALCIUCHY, LUMPENINTELIGENCJA i LZE-ELITY"
jak sie okazuje z niewidzialnymi wrogami narodu mozna walczyc
nowomoda.....;/

ZA PORAZKE UZNAJE ROWNIEZ FUNKCKONOWANIE KOALICJI PiS Z SAMOOBRONA I LPR. jak sami widzicie zreszta, jak tylko nie moga sie porozumiec, strasza przedwczesnymi wyborami. porazka.
JESSi
Awatar użytkownika
Sugar

Niepotrzebnie to tutaj przepisywałaś/kopiowałaś, nie zawsze mam ochotę na czytanie czyjejś opinii i odbijanie piłeczki produkując kolejne argumenty, no ale skoro jest ; )
z "dziennika polskiego" : "czegos takiego dawno w Polsce nie bylo. brakuje chenych do pracy w urzedach. klopoty kadrowe dotykaja aparatu skarbowego, urzedow wojewodzkich i marszalkowskich orza instytucji lokalnych. przyczyna? niskie zarobki..... topnieja szeregi kandydatow do pracy w instytucjach panstwowych i samorzadowych.
wraz z malejacym bezrobociem, coraaz mniej osob godzi sie przcowac z a niskie pensje pro publico bono. emigracja mlodych na zachod i rosnace zarobki w firmach prywatnych daja we znaki zwlaszcza urzedom skarbowym. absolwent zatrudniony w urzedzie skarbowym otrzymuje pensje 1200zl. brottto. tymczasem zarobki nowicjuszay w duzych firmach doradzctwa podatkoweego siegaja okolo 3000zl brutto".
Taaaaak, też chciałabym wyczarować pieniądze... Chwilowo to niemożliwe, ale może kiedyś ;D Bezrobocie jest i było bo poprzednia władza zawaliła sprawę, Kaczyńscy mają pecha trochę bo akurat za ich rządów najwięcej ludzi wyemigrowało i akurat teraz jest o tym najgłośniej. Dla tych bystrzejszych - Polsat i TVN jakoś tak zawsze starają się nagłośnić nawet najmniejsze potknięcie braci Kaczyńskich i poczynań PiSu. Czemu? Kwaśniewski ma swoje udziały w TVNie a Solosz, właściciel Polsatu otrzymał koncesję od `czerwonych`, polskich komunistów. TELEWIZJA KŁAMIE!
Jessi pisze:Prof. wawrzyniec Konarski z UW uwaza, ze przypisywanie sobie wszystkich zaslog rozwoju gospodarki i gloszenie sukcesow polskiwj polityki zagranicznej, to jedne z najslabszych elementow podsumowania roku rzadu przez premiera. (premej J.K. podsumowal w czwartek,chyba 2 tyg temu rok dzialania swojego gabinetu)

W OCENIE WICEPREZESA BUSINES CENTRE CLUB ARKADIUSZA PROTASA, WZROST GOSPODARCZY NIE JEST SUKCESEM OBECNEGO RZADU, PONIEEWAZ ZACZAL SIE JUZ W 2002R. - PRZYPISTWANIE RZADOWI SUKCESU W ZAKRESIE WZROSTU GOSPODARKI JEST NADUZYCIEM. WZROS TEN WYNIKA Z INNYCH CZYNNIKOW NIZ POLITYCZNE - POWIEDZIAL PROTAS.
To fakt, wzrost gospodarczy nie jest w większości zasługą Kaczyńskich i dzisiejszego rządu. Ale, w porównaniu do Francji, gdzie wzrost gosp. wynosi średnio 0,5% jesteśmy na wysokiej pozycji, nawet jeśli nie powinno się porównywać Polski do Francji pod tym względem. Rozwijamy się a Kaczyńscy maja prawo mówić że w jakimś stopniu to ich zasługa - poza tym, wreszcie ktoś utarł noska głowom niektórych państw, którzy myśleli że Polską można pomiatać. Na całe szczęście Kaczyński nie obrał strategii Kwaśniewskiego i wydaje mi się że obecnie Polska zyskała w oczach innych krajów.

Jessi pisze:w tym podsumowaniu premier chwalil sie, jak to polska wies sie rozwija, a to dzieki temu, z e nasze wladze "doja" srodk iz UE. szkoda, ze zapomnial przy tym wspomniec,jak to jeszcze nie tak dawno byl zagorzknialym przeciwnikiem przystapienia Polski do UE. hipokryzja.
A mogłabyś podać źródło? Nie przypominam sobie tego, z góry dzięki.
Kaczyński był przeciwnikiem UE? Bardzo dobrze. Ja również jestem przeciwna ; ) Widzisz, tylko gdyby on miał jakiś wpływ na to czy wejdziemy do Unii czy nie to pewnie nie byłoby nas tam teraz. I tutaj widać różnicę pomiędzy nim a Kwaśniewskim - ten drugi mówił co innego i robił co innego. W dość poważnych sprawach - zachód zgniły, zachód dobry, NATO złe, NATO dobre, Unia zła, Unia dobra...

Reszty nie chce mi się komentować, to nie są rzetelne informacje, co tutaj robi jakiś mini artykuł o Kaczyńskiej? Od kiedy ona ma jakiś związek z Polską Gospodarką? Nie będę bronić partii która jest mi obojętna, mogę jedynie stanąć w obronie niektórych polityków, których oskarżasz o coś czego nie zrobili... Nie można wyolbrzymiać czegoś tylko dla swojego widzimisię, żeby kogoś ośmieszyć albo postawić na swoim. Albo podajesz konkretne źródła, statystyki, materiały video albo będę musiała podziękować :D
Awatar użytkownika
Archi

Post autor: Archi »

Nie wiem czy ty się ze mnie nabijasz...

Właśnie o tym mówiłem, powtarzanie tego co wszyscy gadają, zero analizy wniosków. Co rozumiesz z tego co tu jest napisane, jakie masz pomysły na polepszenie sytuacji, co byś zrobiła na miejscu rządzących, skąd się wzięła zaistniała sytuacja, ile z tego zawinili rządzący, jak znając program i polityków ulubionej partii zachowała by się ona w takiej sytuacji.

Jest mase aspektów do rozpatrzenia. Istotnie w tej kwestii niemal każdy może się wypowiedzieć, bo każdy ma jakiś pomysł. Kopiowanie treści mędrców z którymi trudno polemizować nie stawia ci automatycznie plusa w rubryczce

"Oczytana"

Przeanalizuj to co wiesz do tej pory o PiS. Zastanów się dlaczego ja ich nie lubię, nie szukaj nie każ innym szukać. Jedynie tyle ile wiesz na daną chwilę, przeanalizuj to i się podziel.
Obrazek
Jessi

Archi pisze:jakie masz pomysły na polepszenie sytuacji, co byś zrobiła na miejscu rządzących, skąd się wzięła zaistniała sytuacja, ile z tego zawinili rządzący, jak znając program i polityków ulubionej partii zachowała by się ona w takiej sytuacji.

to juz nie bylyby Zadne moje argumenty. a chyba nie o to chodzi. nie zamierzam bawic sie w polityka i ukladac programow politycznych, nie badz smmieszny.

[czepiasz sie tych fragmentow z gazet, ok. napisalam a[b]kurat te fragmenty[/b], poniewaz popieraja moje zdanie na ten temat].
JESSi
Awatar użytkownika
Sugar

Dobra, ja już nic nie piszę ;D
Chciałam tylko powiedzieć że Kaczyńscy zyskali w moich oczach po obejrzeniu dokumentu Nocna Zmiana opowiadającego o zniszczeniu rządu Olszewskiego. To tyle ; ] Miłej dyskusji ;-)
Awatar użytkownika
wapniak72

Post autor: wapniak72 »

Archi pisze:[..]Na boga miejcie troszkę wstydu i przeczytajcie co piszecie. Ani jednego argumentu....Ogromna niewiedza i bezpodstawne oskarżenia(Leppera nie uznano winnym<przypomina to troszkę sprawę MJpedofila nie wydaje się wam>) i wielka ignorancja(co konkretnie możesz powiedzieć o Giertychu poza "nie chcem mundurka, to debil, popatrz na niego" [..]
Skoro bunt Chmielnickiego nie jest dla ciebie odpowiednim przykładem, to widocznie masz OGROMNE braki w historii własnego narodu, jak powiedział Stanisław Lem "Społeczeństwo bez przeszłości to zbiegowisko", prosze o zagłebienie się w temacie, które pozwoli w jakikolwiek sposób odniesc do moich słow. Pisząc te słowa wychodziłem z założenia, iż każdy rodak orientuje sie o konsekwencjach przedstawionej przezemnie sytuacji, widac że wolimy więcej mówić niż mysleć, nie mówiąc o trudzie zagłebienia się w temacie. Co do przeróznych afer i innych telewizyjno-gazetowych haseł, uwierzcie mi, iż znajomość tego całego steku bzdur, nie swiadczy o wiedzy na temat obecnej sytuacji w kraju. Komisja goni komisje, dziwne tylko że żadna nie przyniosła nic więcej poza ogromnymi stratami finansowymi, warto wspomnieć o Rywinie, który cieszy sie swą wolnością. Nasz rząd jest taki dumny ze swej "silnej" pozycji międzynarodowej, która pozwala na budowe gazociągu pólnocnego, a Rosja jak nie kupowała naszego mięsa, tak nie kupuje, pozostaje jeszcze nasza "przyjazn" z amerykanami, która skutkuje zakupem pzrestarzałych f-16 i wiecznie odkładanym offsetem, również nasza pomoc w Iraku, 24 polskich żołnierzy powróciło w metalowych trumnach, a Polska pozostała z przysłowiowym kwitkiem, warto przypomnieć Turcję, która podaczas wojny w Iraku za uzyczenie swojej przestrzeni powietrznej dostała 10 krotnie więcej pieniędzy na rozówj armi niz my. Kolega pisze posty tylko i wyłacznie posty w stylu "moja urazona duma", moze jeszcze zaczniesz wymachiwac szabelka albo grozić na pięści? Zacznij pisac na temat, a nie wyzalasz sie ze swoich urazonych ambicji, piszesz o argumentacji, której sam nie posiadasz, czyli jestes doskonałym odzwierciedleniem swoich słów. Chcesz cos odowodnić? komu? może zacznij od siebie? Na koniec chiałbym poruszyć sprawe spotów PiS pod nazwa "przeciw obłudzie" http://youtube.com/watch?v=IJ3PzK8P71I i http://youtube.com/watch?v=OzBeESKdIvo
to kolejny przykład robienia z ludzi idiotów, po pierwsze subwencja nalezy sie każdej parti i to całkiem normalna sprawa, dzieje sie tak aby uniknąc prywatnego finansowania parti, celem pozostawienia niezaleznosci. Druga reklama jest bezsensowna, wiadomo ze skoro poseł zarabia ponad 10 tys, to jej przewodniczący musi troszke wiecej.

Na koniec coś dla ludzi z poczuciem humoru :), bez osbistych uraz:

http://youtube.com/watch?v=idpgV1RhA3s
Obrazek
Awatar użytkownika
M.Dż.*
V.I.P.

Post autor: M.Dż.* »

Myślę, że czas najwyższy zamknąć ten temat, bo zarówno ton w jakim prowadzona jest ta dyskusja, jak i jej tematyka, mogą prowadzić tylko do kłótni.
Nadziei na wzajemne zrozumienie i konsensus nie widzę w każdym razie.
"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
Zablokowany