Każdy może Heal The World

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
MJowitek

Każdy może Heal The World

Post autor: MJowitek »

Hej, kiedyś coś już gledziłam o Amnesty, tej takiej organizacji harytatywnej, którą MJ wspiera(-ł?) i niedawno tam sobie zajrzałam na ich stronkę, czy cos sie tam dzieje. No i jak zwykle się dzieje. Widać, że rozbudowani są...
Kliknęłam najpierw w "Co robimy"... i jest tam o czym poczytać...
Ponad 500 tysięcy ludzi rocznie ginie na skutek użycia broni konwencjonalnych; oznacza to, że co minutę ginie człowiek...
Dziesiątki tysięcy ludzi arbitralnie zatrzymywanych, lub więzionych za pokojowe wyrażanie swoich praw do swobodnego wypowiadania się, stowarzyszania, lub przekonań.
W konfliktach zbrojnych na całym świecie walczy ponad 300 tysięcy dzieci-żołnierzy...W 8 krajach wykonuje się karę śmierci na nieletnich...
Jesteś uczniem? Studentką? Nauczycielem? Dowiedz się więcej jak uczyć (się) o prawach człowieka!
Organizacja kategorycznie sprzeciwia się stosowaniu kary śmierci za jakiekolwiek przestępstwa i w stosunku do wszystkich spraw. W jakim kraju wykonano najwięcej egzekucji? Które kraje zniosły karę śmierci? Dowiedz się więcej!
Czy wiesz, że więcej kobiet w wieku od 15 do 44 lat umiera na skutek przemocy niż na raka, malarię czy w wypadkach drogowych?
W Nigerii cudzołóstwo kobiet nadal zagrożone jest karą śmierci przez ukamienowanie. Dowiedz się więcej o łamaniu praw człowieka w Afryce!
Od początku lat dziewięćdziesiątych działania Amnesty International w szczególny sposób obejmują ochronę praw osób prześladowanych ze względu na swoją orientację seksualną.
Powiedz „NIE” bezkarności zbrodniarzy wojennych!
Polska Konstytucja stanowi, iż: "Obywatel, któremu przekonania religijne lub wyznawane zasady moralne nie pozwalają na odbywanie służby wojskowej, może być obowiązany do służby zastępczej na zasadach określonych w ustawie." Dowiedz się jaka jest alternatywa dla służby wojskowej i kim są objectorzy!
O nieszczęściach na świecie można poczytać wszędzie, w zasadzie trudno jest czasem od tego uciec. Nie lubię dawać takich tematów, wolę dać coś pozytywnego, coś konstruktywnego, coś, co daje nadzieję. Na pierwszy rzut oka strona Amnesty wydaje się być kolejnym miejscem przepełnionym informacjami o strachu, bólu i nietolerancji. Ale tak nie jest. Ta strona oferuje nie tylko rzetelne informacje na temat łamania praw człowieka, ale można też pomóc za ich pośrednictwem.
I NIE jest to kolejna zrzutka na konto /chociaz tak też można/

Wystarczy wysłać maila.
To wydaje się absurdalne i śmieszne, bo jest tyle zła na świecie, i jak mój jeden głupi mail może pomóc?
A może...
Pilne Akcje Amnesty International to jeden ze sposobów ratowania więźniów politycznych na całym świecie, którzy są torturowani, których wkrótce czeka egzekucja, którzy nie otrzymują koniecznej opieki medycznej, którzy zaginęli ujęci przez służby bezpieczeństwa, lub którzy są ofiarami niesprawiedliwych procesów. Wieloletnie doświadczenie pokazuje, że w ponad jednej trzeciej przypadków podjętych przez Amnesty International w ramach Pilnych Akcji odnotowano poprawę sytuacji więźnia; uchylono wyrok śmierci, zaniechano tortur, ludzie "odnaleźli się", uwolniono zatrzymanych, następny człowiek został uratowany. Napisz list, który może uratować czyjeś życie!
Nie trzeba znać nawet angielskiego, dają tam tekst maila lub listu napisany już po angielsku /z tłumaczeniem na pol, żeby było wiadomo o co w nim chodzi/

Chodzi o to,że jak jakiś dajmy na to gubernator dostanie nagle tysiące maili z prośbą o uniewinnienie kogoś tam, to przynajmniej poczuje się nieco zaniepokojony tą sytuacją.
A może coś zrobi.

Pamiętacie może, kiedyś w TV było o jakiejś kobiecie, nie pamiętam już skąd, skazanej na ukamienowanie za cudzołustwo /chyba, w każdym razie coś w tym stylu/ i w sumie została uniewinniona. Własnie dzieki Amnesty. Ludzie z całego świata wysłali tyle listów, że ktoś coś zrobił w tym jej przypadku.

Tak więc, jeśli się przyjrzeć tej stronce, to jednak jest ona konstruktywna i pełna nadziei. Jest dużo zła na świecie, ale są też ludzie, którzy starają się temu zapobiec. Nie jestem Michaelem Jacksonem, ale mogę jednak zrobić coś więcej niż śpiewanie "Heal The World" w zamkniętym pokoju...

-----------------------------

ok, rozpisałam się, ale może ktoś przeczyta coś tu lub tam...
Sama przed chwilą wysłałam maila... :]

A poza wysyłaniem maili, to oni coś wymyślili, ale to jest skierowane do człowieków z Łodzi /cóż za piękne miasto, czyż nie?/

Znalazłam jakieś ogłoszenie, szukają studentów do pracy w Łodzi. Akurat na teraz, na wrzesień.
No nie gadam już tylko linka daję. Albo od razu trzy:

do ogłoszenia:
http://www.amnesty.org.pl/index.php/ai/ ... /full/3082

do samej strony po polsku:
http://www.amnesty.org.pl/index.php

a to główna strona po ang:
http://www.amnesty.org/
Awatar użytkownika
kaem

WOŚP

Post autor: kaem »

Kto nie zdąrzył, albo chce jeszcze.
Sms 7547 o treści serce.
http://www.wosp.org.pl/
Awatar użytkownika
Sugar

HEAL THE WORLD. Adopcja Serca

Post autor: Sugar »

Krótko mówiąc, Adopcja Serca to patronat nad sierotą, głodującym w krajach Trzeciego Świata. Pomoc ma cztery formy:
- Szkoła Podstawowa
- Szkoła Średnia
- Szkoła Życia
- Dożywianie

Problemy jakie codziennie dotykają dzieci i młodziez w Afryce są ogromne. Wszystkim nie uda się pomóc i trzeba mieć tego świadomość ale kropla drąży skałę. Wpłacając odpowiednią kwotę pieniędzy (nie jest duża, w zależności od formy - kilkanaście dolarów raz na jakiś czas, w przypadku szkoły raz na miesiąc) adoptujemy dziecko. Najczęsciej są to sieroty lub pół-sieroty, nie mające możliwości ukończenia, a co dopiero rozpoczęcia nauki w szkole. Pracujące całymi dniami dzieci starają się utrzymać swoje niewiele młodsze rodzeństwo, dziewczęta bardzo często zostają prostytutkami. Wojna i klęski żywiołowe zabrały im najbliższych - ojca lub matkę, czasami obojga. Zdane same na siebie nie mają pieniędzy na rozpoczęcie szkoły, ołówek to dla nich nieosiągalny luksus...

Kiedy ktoś zdecyduje się na pomoc, wypełni odpowiednią deklarację zostanie mu przyznane dziecko - otrzyma jego życiorys i zdjęcie, będzie miał także możliwość pisania z nim listów. To naprawdę wspaniałe, pomimo mojego wieku (nie jestem jeszcze pełnoletnia) postanowiłam zaadoptować serduszko i wysłałam już deklarację. Nie będę o wszystkim pisać, podaję link do strony gdzie jest więcej konkretnych informacji:

http://maitri.pl/adopcja.php

Jeśli ktoś zechciałby się w to zaangażować a nie może sobie z czymś poradzić, ma jakieś pytania, niech odezwie się do mnie na GG lub wyśle prywatną wiadomość.

Heal the world
Make it a better place
For you and for me
And the entire human race
There are people dying
If you care enough
For the living
Make it a better place
For you and for me
If you want to know why
There's a love that
Cannot lie
Love is strong
It only cares of
Joyful giving
If we try
We shall see
In this bliss
We cannot feel
Fear or dread
We stop existing and
Start living
Then it feels that always
Love's enough for
Us growing
So make a better world
Make a better world...

Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
editt

Post autor: editt »

Ja wzięłam udział w takiej "akcji" z organizacji oo.Pallotynów w W-wie.
www.adopcja-serca.pl
Co miesiąc wysyła się 50 zł (lub 15$).Na początku trzeba zadeklarowac przez jaki czas bedzie sie wysyłało pieniążki. Oni gdy znajda dziecko, a trwac to może do 6 m-cy, przysyłają jego dane i zdjęcie. Zachęcam do wzięcia udziału, bo czasem te 50 zł wydaje się na głupoty,a można komuś pomóc:)
Awatar użytkownika
Sugar

editt, kamień mi z serca spadł japrosic

własnie sprawdziłam, Maitri i Adopcja serca ks. Pallotynów to zaprzyjaźnione organizacje ;-)
czasem te 50 zł wydaje się na głupoty,a można komuś pomóc:)
Wcześniej nie zdawałam sobie sprawy że za 50zł można komuś pomóc aż tak, posiedzialam troche w internecie, pogrzebałam i to co znalazłam przeroslo moje wszystkie wyobrażenia na temat tego co tak naprawde te dzieciaki przezywają..
Awatar użytkownika
Jeanny100

Post autor: Jeanny100 »

Kiedyś byłam zainteresowana możliwoscią takiej pomocy jednak nie miałam namiarów ani czasu.Czy jeśli pomaga się takiemu dziecku np.od szkoły podstawowej istnieje możliwośc spotkania z nim w realu?
Wysłałam deklarację ;-)
Obrazek

Czy jeśli pomaga się takiemu dziecku np.od szkoły podstawowej istnieje możliwośc spotkania z nim w realu?
Nie jestem pewna, sama byłam tym zainteresowana ale każdy mówi co innego... Na stronie którą podałam i na innych podobnych pisze, że dziecko nie powinno być eee wyróżniane przez swoich rodziców - m.in. dlatego nie można wysyłac paczek z różnymi prezentami dla dziecka, wiadomo, różne osoby adoptują serca i nie każda może sobie pozwolić na dodatkowe prezenty ; ) Wydaje mi się że takie spotkanie z adoptowanym dzieckiem mogłoby się odbyć ale nie poprzez Maitri ;-) Popytam jeszcze kilka osób z większym doświadczeniem ; )
Awatar użytkownika
Secret Man

Post autor: Secret Man »

--
Ostatnio zmieniony czw, 27 wrz 2012, 21:15 przez Secret Man, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sugar

Macie jakieś doświadczenia w podobnych akcjach z Selezjanami??
Ja osobiście nie mam, ale odwiedzam od czasu do czasu stronę internetową Salezjańskiego Wolontariatu i orientuję się co i jak robią ;-) W niedalekiej przyszłości ( :-) ) mam zamiar się w to zaangażować jeszcze bardziej, wolontariat i misje - łatwo mówić, ciężko zrealizować ale jakoś to pójdzie... ;-)
Awatar użytkownika
editt

Post autor: editt »

Gdy wysłałąm deklarację myślalam,że w adopcję wezmę jakieś kilkuletnie dziecko, a tu przysłali mi zdjęcie 18-letniego chłopaka i jego dane, łącznie z wynikami w nauce:) Tak więc nie mogę nazwac się 'mamą' :-) Ale bardzo się cieszę, że mogę mu pomóc. Chciałabym móc zaadoptowac w ten sposób więcej dzieci, ale niestety na razie finanse nie pozwalają :smutek:
Michael jest jedną z tych osób, dzięki, której zrozumiałam co jest na prawdę ważne i dlatego się na to zdecydowałam. Przede wszystkim wpływ miała piosenka "Heal the world", zwł.jej klip, który jest jednym z najpięknieszych i najbardziej wzruszających 'filmów' jakie widziałam, tak jak piosenka The Kelly Family "The children of Kosovo" i "Blood"(obejrzyjcie http://youtube.com/watch?v=ZcYZCWa7ff4 , http://youtube.com/watch?v=6FG5O1RSoOE ).Tak samo wzrusza mnie "Man in the mirror".Słowa tych piosenek są tak piękne, że dały mi do myślenia i zdecydowałam się na to.
Zachęcam Was do tego,bo gdyby tak każdy kto możem,przeznaczył te 50 zł m-cznie na jedno dziecko z Afryki, zamiast wydając je na inne zbędne rzeczy, bez których można się obyc, Afryka o tyle byłaby bogatsza, że mniej dzieci chodziłoby głodnych i więcej z nich miałoby dostęp do nauki, by w przyszłości podnościc ten kontynent z upadku i pomagac innym:) A poza tym pomoc dzieciom byłaby tym do czego w swojej muzyce i działaniach nawoływał Michael.:) To byłby najlepszy prezent dla Niego:)
Awatar użytkownika
Karolina

IMAGINE PEACE

Post autor: Karolina »

http://www.IMAGINEPEACE.com

"Join the biggest online peace demonstration.

Put banners on your websites.
Put IMAGINE PEACE on your work computer.
Put posters in your window.
Send postcards.
Put up flyers.
Put them on your noticeboard at work or at school.
You can even make T-Shirts.
You can do it.
Do it now.
Get them all from the download section at
http://www.IMAGINEPEACE.com/downloa...

Email us photos & tell us what you're doing.

If one billion people in the world think peace, we'll get peace.
You may think: "Well, how are we going to get one billion people in the world to think PEACE?"
Remember, each one of us has the power to change the world.
Power works in mysterious ways.
You don't have to do much.
Visualise the domino effect and just start thinking PEACE.
Thoughts are infectious.
Send it out.
The message will circulate faster than you think.
It's time for action.
The action is PEACE.
Spread the WORD.
Spread PEACE.
Remember: A dream we dream together is reality.
So stand up, speak out, and come together.
Imagine all the people living life in peace.

love,
Yoko Ono"
Awatar użytkownika
MJfanTASTIC

Pomożecie?

Post autor: MJfanTASTIC »

Słuchajcie, jest romans ;-)
Katowickie Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom i Młodzieży "Dom Aniołów Stróżów", gdzie jestem wolontariuszką od pół roku jest finalistą ogólnopolskiej akcji społecznej "Warto być za". Nasz projekt "Lepsze jutro - system pomocy dzieciom i młodzieży żyjącej na marginesie życia społecznego, w ich naturalnym środowisku", ma szansę rywalizować z innymi organizacjami o grube dolary bo aż o 250tyś. zł :happy:

O tym, która organizacja otrzyma pieniądze zdecyduje opinia publiczna. Głosowanie potrwa od 5 do 30 listopada. Kogo jak kogo ale fanów MJ'a muszę poprosić o wsparcie :-)

Aby oddać głos na DAS, wystarczy tylko kliknąć na ich stronce "głosuj". Już wrzucam linka:
http://www.anioly24.pl/index.php

lub wysłać SMS pod nr 7138 o treści "WARTO5". Koszt smska to 1zł. Każdy może głosować tylko raz. Każdy nr IP - jeden głos, każdy nr telefonu - też jeden głos a wierzcie mi liczy się każdy!!! To co pomożecie ;-) ??

Szczegółowe info na temat akcji i krótki opis projektu znajduje się na stronie http://www.warto.eu/glosuj.php Nasz nr to 5! Chociaż właściwie jak klikniecie tego linka powyżej, to tam będzie to samo...

Z góry dzięki :-) Dzieciaki z Załęża będą Wam wdzięczne japrosic japrosic japrosic

PS. Szkoda że nie mam nru GG do Mike'ego, pewnie też chętnie oddałby swój głos glupija
Ostatnio zmieniony śr, 14 lis 2007, 0:12 przez MJfanTASTIC, łącznie zmieniany 1 raz.
Ain't no sunshine when he's gone...
Gość

Post autor: Gość »

Zagłosowałem...sms-a też wyśle...mam nadzieje, że uda wam sie wygrać. Swoją drogą zawsze podziwiam ludzi którzy pracują w tego typu fundacjach. Życze ci wytrwałości w tym co robisz...tacy ludzie jak ty są bardzo potrzebni.
Aga_88

Post autor: Aga_88 »

Zagłosowałam :)
Mam nadzieję, że wszystko pójdzie w dobrym kierunku ;-) ;-)
Awatar użytkownika
viva201

Post autor: viva201 »

Banan pisze:Życze ci wytrwałości w tym co robisz...tacy ludzie jak ty są bardzo potrzebni.
dołączam sie do życzeń i oczywiście głosik i smsik też jest ;)
Obrazek
ODPOWIEDZ