Aaliyah

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
kate

Aaliyah

Post autor: kate »

nie chciałabym zaśmiecać, ale mam nadzieję, że ten post nie zostanie usunięty...

Prawdopodobnie nie wszyscy z Was mieli kiedykolwiek okazję poznać Aaliyah oraz jej twórczość. Nie można nikogo zmusić do "lubienia" kogoś, ale zawsze można spróbować czegoś nowego - całkiem możliwe, że Wam się spodoba. A w tym przypadku jest naprawdę wiele do odkrycia!
Aaliyah była (nadal jest - w sercach jej Fanów i Rodziny) osobą niesamowitą. Jej imię (pochodzące z języka suahili) oznacza "najlepsza, najwyższa, najbardziej wysławiana". To tłumaczenie jak najbardziej odnosiło/odnosi się do rzeczywistości. Jej głos, Jej śpiew, Jej styl życia - wszystko było inne - inne w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Aaliyah była od samego początku Istotą tajemniczą. Oficjalna strona Baby Girl - www.aaliyah.com uchyla rąbka tej tajemnicy. Zachęcam do wkroczenia w świat tego Anioła, zesłanego na 22 lata na Ziemię. Przez ten czas Aaliyah wypełniła Swoje przeznaczenie. Przybyła rozdawać Swą Miłość, pomagać bliźnim, a także ukazać całemu światu Swój niepowtarzalny talent.

Jeśli jesteś fanem Baby Girl, a nie słyszałeś wcześniej o oficjalnej stronie, lub też nie odwiedziłeś jej - nie zwlekaj! Czeka na Ciebie wiele [dotychczas] nieodkrytych tajemnic, niesamowitych niespodzianek i niezapomnianych momentów... rzadkie zdjęcia, listy, piosenki, teledyski... to tylko niektóre z możliwych opcji. Dołączając do forum, możesz stać się częścią Wielkiej Rodziny. Wybór należy do Ciebie.

Aaliyah chciała, żeby zapamiętano ją jako artystkę pod każdym względem - tak też się stało. Liyah była nie tylko świetną piosenkarką, lecz również aktorką. Myślę, że wielu z Was wie, że takie przypadki zdarzają się rzadko - piosenkarce raczej nie wiedzie się dobrze w roli aktorki. Ale jak już wspomniałam, Aaliyah była artystką pod każdym względem - w dwóch słowach: wszechstronnie utalentowana. Nie była typem "blond gwiazdy z Hoolywood". Doskonale zabawiała publiczność.

Miała przed Sobą świetlaną przyszłość. Niestety - musiała nas opuścić, ale wierzę, że jest teraz w lepszym miejscu. Zostawiła po Sobie ślad, który nigdy nie zostanie zatarty. www.aaliyah.com to miejsce, w którym możemy oddać jej hołd i poznać pewną część tej niesamowitej Osoby...

Rozumiem, dlaczego Bóg chciał mieć Ją tak blisko...
Awatar użytkownika
Majkel
Site Admin

Post autor: Majkel »

ma cudowny glos, zakochalem sie juz wieki temu w utworze "Try Again".
Zapagnalem kiedys sie wiecej czegos o niej dowiedziec w polskim Necie, ale zwatpilem... :(
szkoda, strasnzie zal mi bylo, jak nie pamietam juz kiedy, ale jak sie dowiedzialm, ze zginela w wypadku lotniczym - dobrze pamietam? Jak danwo temu to bylo?
Polec mi prosze jakie sa jej najlepszu utwory, moze wlasnie typu Try Again, prosze.
Ciesze sie, ze cos niecos napisalas o niej, zwrocilem uwage, ze chyba jestes jej fanka juz wczesniej.

Pozdrawiam serdecznie :muzyka:
nie usune, to jest wlasnie dzial odpowiedni na tematy nieMichalowe.
...
Awatar użytkownika
kate

Po pierwsze, jeśli chcesz/chcecie się o Niej czegoś więcej dowiedzieć, ale po polsku ;) to polecam stronę www.aaliyah.fan.pl - dużo informacji, fotek etc. (wszystko w miarę rzetelne).
Aaliyah zgnięła w katastrofie lotniczej 25 sierpnia 2001 roku wracając z planu filmowego, na którym kręciła teledysk do 'Rock The Boat' :smutek: Jej kariera może być troszkę porównywalna do kariery MJ, bo ona również zaczynała młodo (może nie tak młodo jak Michael, ale w każdym razie był to okres dzieciństwa); dokładnie w wieku 14 lat wydała pierwszą płytę "Age Ain't Nothing But A Number", która uzyskała status platyny. Kolejna płyta była już multi-platynowa. W 2001 roku, na krótko przed śmiercią wydała płytę "Aaliyah". Właśnie na niej możesz znaleźć piosenki w stylu "Try Again". Mogę polecić np. 'Are You That Somebody' z soundtrack'u Dr Dolittle, 'We Need A Resolution', 'More Than A Woman', 'Rock The Boat', 'I Care 4 U' (w tej ostatniej pięknie "uwydatniony" anielski głos. Tak samo 'It's Whatever' oraz 'Miss You'. Wszystkie piosenki, począwszy od tych z 1994 są piękne :). Moje ulubione to 'Try Again', 'We Need A Resolution', 'More Than A Woman', 'Back And Forth', 'I Care 4 U'.

Tak, jestem fanką ;) poza Aaliyah i Michaelem Jacksonem świata nie widzę ;) pozdrawiam również :hug:
Awatar użytkownika
Willy

Post autor: Willy »

Młoda, utalentowana, piękna i skromna. Szkoda że musiała tak szybko opuścić ten świat. Oprócz trzech(?)nagranych płyt wystąpiła także w 2 filmach: u boku Jeta Li w "Romeo Must Die" i w "Queen of the damned" jako królowa wampirow Akasha. Miała także zagrać w dwóch ostatnich częściach Matrixa ,chyba zdjęcia już były nawet nagrane ,ale ostatecznie producenci nie umieścili jej w filmach. Jeżeli chodzi o muzykę to najbardziej lubię "Try again" ,"We need a resolution","More than a woman","Back and forth","Are You that somebody","I Refuse". W ogóle produkcje Timbalanda ,gość się zna na rzeczy. Co ciekawe po dzień dzisiejszy czyli już prawie cztery lata po jej śmierci w jego produkcjach np klipach Missy Elliot wizerunek Aalyiah wciąż jest obecny.

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
kate

tak, 3 płyty, czwarta pośmiertna. Co do Matrixa to nakręcono tylko jedną scenę. (Dla fanów już - nie chcieli odpuścić, żądali umieszczenia jej w filmie). Można nawet znaleźć zdjęcia z tej sceny. Strata dla świata muzycznego oraz filmowego. Udzielała się także w działaniach charytatywnych, miała nawet Swoją fundację na rzecz walki z rakiem piersi oraz Alzheimerem. A co najważniejesze, jak już Willy pisał/a, Aaliyah pozsotawała skromną, zwykłą dziewczyną (zwykłą w dobrym tego słowa znaczeniu ;) ). Strata, wielka strata...
R.I.P. Baby Girl [*]
Awatar użytkownika
Willy

Post autor: Willy »

kate pisze:......, jak już Willy pisał/a, ......[*]
Mimo wszystko pisał. ;]
Awatar użytkownika
kate

dobrze więc, od teraz Willy pisał ;-)
Awatar użytkownika
Mazi

Post autor: Mazi »

Do Kate:

Proszę zmień ten twój obrazek na forum pod swoim nickiem ...bo sie skupic nie moge ...wr....:>

Gdzieś kiedyś wyczytałem, że Natasha Bedingfield to ktoś kto godnie może zastąpić Aaliyah < hmmmm >

Tak od siebie dodam,że Aaliyah to jedna z najpiekniejszych kobiet ...w mojej liście jestw pierwszej 10 tce ;)

pozdrawiam
...:::But They Told Me A Man Should Be Faithful And Walk When Not Able And Fight Till The End:::..
Awatar użytkownika
kate

mmm... avatarek taki ładny, że nie można wzroku oderwać?? ;-) też tak sądzę :D

a co do Natashy... nie zgodzę się, bo ona ma zupełnie inny głos i tworzy inną muzykę. Aaliyah tworzyła R&B (czasem smakowicie pomieszane z rockiem) i soul, a Natasha - jak dla mnie to jest pop. Ale to tylko moje zdanie ;-)
Awatar użytkownika
Majkel
Site Admin

Post autor: Majkel »

już jakiś czas temu zacząłem sobie słuchać zdobycznych utwórów, zaproponowanych przez Was...

We Need A Resolution
More Than A Woman
Back And Forth
I Care 4 U
Are You that somebody
I Refuse

...jestem zawiedziony, nie podobaja mi sie po prostu.
No cóż... zakochałem się w jednej piosence - Try Again :) - jak ja ją uwielbiam! Ale dzięki.
...
Awatar użytkownika
kate

miło, że chociaż Try Again Ci się podoba ;-)
Awatar użytkownika
kate

Dla zainteresowanych:

4 kwietnia ukazał się zestaw trzech płyt pod tytułem 'Ultimate Aaliyah'.

Obrazek

Na piewszym krążku znaleź można 16 największych hitów Liyah:

1. One In A Million
2. If your Girl Only Knew
3. Hot Like Fire
4. The One I Gave My Heart To
5. Got To Give It Up
6. 4 Page Letter
7. We Need A Resolution (feat. Timbaland)
8. Rock The Boat
9. More Than A Woman
10. I Care 4 U
11. Try Again
12. Back And Forth
13. Are You That Somebody
14. Don't Know What To Tell Ya
15. Miss You
16. At Your Best

Na drugiej płytce pt. 'Are You Feelin' Me' - rzadkie nagrania:

1. Are You Feelin' Me
2. Messed Up
3. Come Back In One Piece (feat. DMX)
4. I Don't Wanna
5. Man Undercover (feat. Timbaland)
6. John Blaze (feat. Missy Elliot)
7. I Am Music (feat. Timbaland & Static Of Playa)
8. More Than A Woman (Bump'N'Flex Club Mix)
9. Hold On (wyclef Jean &Timbaland - dedykacja dla Aaliyah)

Trzecia płytka to DVD. 60 minutowy dokument:

1. Klipy promocyjne
2. Wywiady
3. MTV SPECIAL - The Life Of Aaliyah
4. Tribute To Aaliyah
5. VH1 - Behind The Music
6. Aaliyah - True Hollywood Story

Szczegółów DVD nie jestem pewna...

Przyjemne podsumowanie twórczości i życia Aaliyah. Lecę do sklepu kiedy tylko się u mnie pokaże :muzyka: :dance:
Awatar użytkownika
Natalia

Post autor: Natalia »

Try Again bardzo mi sie podobala, potem slyszalam kilka piosenek: We Need A Resolution, Rock The Boat, More Than A Woman.

Bardzo fajne, szkoda, ze odeszła.
last.fm

miało być:
24 lipca B1
1 września B1

jest:
This Is It - Multikino Gdynia
28.10 18.30 A14
30.10 21.00 W20
Awatar użytkownika
kate

Widzę, że pioseneczka 'Try Again' jest całkiem popularna :)

wrzucę więc kilka plików... może ktoś będzie zainteresowany... :wariat:

Krótkie "Making Of 'Try Again'". Jet Li bardzo ładnie kaleczy angielski akcent :). Naprawde bardzo przyjemnie :)

http://s15.yousendit.com/d.aspx?id=3SJ7 ... 171AIPUELZ

'Try Again' na żywo:

http://s6.yousendit.com/d.aspx?id=0TWYG ... 362KBR45WC

'Try Again' na żywo (Rosie Show)

http://s7.yousendit.com/d.aspx?id=094RV ... D8J1GDB5KB

I sam klip 'Try Again' a w nim piękna Aaliyah :) (ja się nauczę tego układu! nauczę się! kiedyś... :) :dance: :] )

http://s20.yousendit.com/d.aspx?id=1NCG ... RR6IEBHWNS

jak ktoś miałby ochotę na troszkę więcej Aaliyah to pisać :D
Awatar użytkownika
Schmittko

Post autor: Schmittko »

"Try Again" też bardzo lubię, ale dla mnie nic nie przebije "More Than a Woman" - pierwsza piosenka Aaliyah jaką usłyszałem, i nadal najbardziej przeze mnie ceniona. Kolejne moje ulubione to "Don't Know What To Tell Ya" i "Everything Gonna Be Alright"...
I jeszcze coś a propos... piosenka Boyz II Men "The Aaliyah Song" - chyba najbardziej wzruszający utwór jaki znam. Słyszeliście?
ODPOWIEDZ