Annie ze Smooth Criminal
Annie ze Smooth Criminal
Witam wszystkich.
Fanem Em Dżeja sie nazwac nie moge - po prostu ostatnio strasznie sie zasluchalem w jego muzyce (wiec moze kiedys zostane jego fanem ; )
Poki co dreczy mnie jedna rzecz... Kim jest Annie z piosenki Smooth Criminal z tego co wyczytalem to jest to postac prawdziwa - wiec musi miec jakies nazwisko. Ktos wie? Z gory dzieki i pozdrawiam, Sushi.
Fanem Em Dżeja sie nazwac nie moge - po prostu ostatnio strasznie sie zasluchalem w jego muzyce (wiec moze kiedys zostane jego fanem ; )
Poki co dreczy mnie jedna rzecz... Kim jest Annie z piosenki Smooth Criminal z tego co wyczytalem to jest to postac prawdziwa - wiec musi miec jakies nazwisko. Ktos wie? Z gory dzieki i pozdrawiam, Sushi.
To juz chyba nie jest zadna ironia? ; )Sushi poczekajmy, może ktoś wyjaśni. Quincy mowil, ze piosenki Michaela czesto zawierają bardzo osobiste wątki autobiograficzne. Np. Dirty Diana lub Billie Jean (wątki wielokrotnie tutaj poruszane).
Z wikipedii nie wynika jednoznacznie czy jest to postać fikcyjna czy nie...
Z allmusic.com
Tutaj tez nic nie jest powiedziane prosto, ale bardziej bym sie sklanial w strone, ze Annie nie jest fikcyjna...Although Jackson's public persona had him pegged as a person who got weepy over road kill, he didn't muster much sympathy for Annie
Skałniałbym się ku temu, że Annie i jej historia to czysta fikcja ale z charakterystycznym "Annie, Are You OK?" wiaże się pewna teoria. Mianowicie jak się okazuje Annie a właściwie Resusci-Annie to lalka-manekin używany od lat 60 do nauki podstaw reanimacji. Procedura mówiła, że przed przystąpieniem do reanimacji należało sprawdzic czy pacjent jest przytomy przez delikatne wstrząśnięcie manekinem i okrzyk "Annie, Annie, are you OK?
http://ask.metafilter.com/mefi/39138
http://www.snopes.com/medical/emergent/cprannie.asp
The modern CPR dummy was built in 1960 and sold under the name "Resusci Anne." In North America she has been christened "CPR Annie." Many a student of basic CPR has been taught to check if a patient is unconscious by gently shaking the doll and calling, "Annie, Annie, are you OK?"

Jak wiadomo Michael swego czasu interesował się ludzkim ciałem, czytał literature medyczną, być może postanowił wykorzystać nabytą wiedzę w Smooth Criminal. :]
http://ask.metafilter.com/mefi/39138
http://www.snopes.com/medical/emergent/cprannie.asp
The modern CPR dummy was built in 1960 and sold under the name "Resusci Anne." In North America she has been christened "CPR Annie." Many a student of basic CPR has been taught to check if a patient is unconscious by gently shaking the doll and calling, "Annie, Annie, are you OK?"

Jak wiadomo Michael swego czasu interesował się ludzkim ciałem, czytał literature medyczną, być może postanowił wykorzystać nabytą wiedzę w Smooth Criminal. :]
- Moon_Walk_Er
Ehhhh, Willy...Willy pisze:Skałniałbym się ku temu, że Annie i jej historia to czysta fikcja ale z charakterystycznym "Annie, Are You OK?" wiaże się pewna teoria. Mianowicie jak się okazuje Annie a właściwie Resusci-Annie to lalka-manekin używany od lat 60 do nauki podstaw reanimacji.
A miało być tak romantycznie :]

- BillieJean
Willy: sam juz nie wiem co o tym myslec, bo chyba cos mi swita, ze gdzies slyszalem ta teorie - moze to tylko moje urojenia?
Wikipedia po raz kolejny mówi:
* The lines, "Every time I try to find him/he's leaving no clues/left behind him/And they had no way of knowing/of the suspect/or what to expect", are included in the Moonwalker music video but not on the original album version of the song or any other version.
* These lines were added to the video to help clarify the message of the song. Some people were misinterpreting it as a play on CPR training in which the first thing you do is ask the dummy (referred to as Annie) if it is OK.
________
* Słowa "Every time I try to find him/he's leaving no clues/left behind him/And they had no way of knowing/of the suspect/or what to expect" mozna uslyszec w teledysku do Moonwalkera jednak nie na wersji z albumu ani żadnej innej.
* Te słowa zostały dodane aby wyjaśnić przekaz utworu. Wielu ludzi niesłusznie odczytywało go jako odniesienie do ćwiczen ratowania ofiar wypadkow zamochodowych podczas których pierwsza rzecza, ktora trzeba bylo zrobic to zapytac manekina (potocznie znanego Annie) czy wszystko OK.
http://en.wikipedia.org/wiki/Smooth_criminal#Trivia
I co teraz, huh?
Wiem, ze wiki nie zawsze mowi prawde...
Wikipedia po raz kolejny mówi:
* The lines, "Every time I try to find him/he's leaving no clues/left behind him/And they had no way of knowing/of the suspect/or what to expect", are included in the Moonwalker music video but not on the original album version of the song or any other version.
* These lines were added to the video to help clarify the message of the song. Some people were misinterpreting it as a play on CPR training in which the first thing you do is ask the dummy (referred to as Annie) if it is OK.
________
* Słowa "Every time I try to find him/he's leaving no clues/left behind him/And they had no way of knowing/of the suspect/or what to expect" mozna uslyszec w teledysku do Moonwalkera jednak nie na wersji z albumu ani żadnej innej.
* Te słowa zostały dodane aby wyjaśnić przekaz utworu. Wielu ludzi niesłusznie odczytywało go jako odniesienie do ćwiczen ratowania ofiar wypadkow zamochodowych podczas których pierwsza rzecza, ktora trzeba bylo zrobic to zapytac manekina (potocznie znanego Annie) czy wszystko OK.
http://en.wikipedia.org/wiki/Smooth_criminal#Trivia
I co teraz, huh?
Wiem, ze wiki nie zawsze mowi prawde...
- BillieJean
- Kingoosia
Ja zawsze miałam wrażenie, że tą Annie jest ta dziewczynka, która gra z Michaelem, Seanem i tym Murzynkiem w Smooth Criminal. Wiadomo, że nie chodzi mi o aktorkę, tylko wymyśloną postać, którą ona grała. Zostaje ona porwana, a Michael biegnie jej na ratunek...
To, co jest w nas, będzie i wokół nas.
: )
: )
- Moon_Walk_Er
No mi też się tak coś wydaje.Kingoosia pisze:Ja zawsze miałam wrażenie, że tą Annie jest ta dziewczynka, która gra z Michaelem, Seanem i tym Murzynkiem w Smooth Criminal. Wiadomo, że nie chodzi mi o aktorkę, tylko wymyśloną postać, którą ona grała. Zostaje ona porwana, a Michael biegnie jej na ratunek...
W MoonWalk'erze jest przecieć przedstawione mniej więcej tak, że ten Boss porywa tę dziewczynkę, nie?
No to on przez całą piosenkę się pyta, czy wszystko u niej w porządku :]
- BillieJean