Witam. Nie wie ktoś czy szewc mógłby przerobić obcas w bucie według projektu Michaela tak abym mógł w nich zrobić przechył antygrawitacyjny? Dodam że mam cały projekt na papierze.
Coś takiego najlepiej samemu zrobić nic trudnego, pytałem kiedyś szewca powiedział mi ze jak zrobie sobie taki obcas on moze tylko przykleic skore na obcas.
Powiem wam tak, nie da się tego zrobić :D
Tak na prawdę te buty nie mają żadnej "mocy"
Buty działają na takie zasadzie kiedy Michael stawał na scenie w danym miejscu wtedy techniczni włączali silny magnes a w "obcasie" była dość duża "sztabka" metalu dlatego MJ mógł wykonywać takie ruchy.
Nie, nie było tak. Wystarczy zobaczyć na oficjalny patent tych butów w pdf'ie. Dokładnie widać, że w obcasie było wcięcie na śrubę. Gdyby włączano tak silny magnes, który utrzymałby kilku tancerzy to przyciągnąłby on również inne elementy sceny.
Dobre z tym magnesem :D
Z tą śrubą to prawda, podczas jednego koncertu Michael nawet został z tą śrubą o kilka chwil za długo. Poza tym taka konstrukcja np. wyjaśnia dlaczego Michael podróżował ze swoją własną sceną podczas tras koncertowych
Jeszcze lepiej:
Na jednym z koncetów Michaelowi jedna śruba wyskoczyła z podeszwy i poleciał prosto na kniapę do przodu :D
Jeszcze na innym, chyba w Monachium, jeden z tancerzy, po prawej stronie, po skłonie nie wyciągnął jednej podeszwy i się lekko zaciął :D
Bym wam narysował jak wygląda ta scena ale nie mam weny :D
w wskazanym miejscu były malutkie dołki idealne pod rozmiar butów, kiedy oni się w nie ustawiali to ludzie pod sceną uruchamiali ten magnes. Nie przyciągał on innych przedmiotów ponieważ był on tylko użyty w jednym punkcie. Może kiedyś wam to narysuje :D
Fajnie by było, gdyby ktoś wytłumaczył, jak tutaj zostało to zrobione: http://www.youtube.com/watch?v=tGbfs6HZDNo
Prawdopodobnie tą sceną inspirował się Michael. Blaszak po wychylaniu się po prostu się odwraca i odbiega, więc to raczej nie były żadne śruby, czy liny podtrzymujące. Chodzi o moment od 2:20.
na tym filmie ten robocik jest na linkach tak samo jak Michael w teledysku, MJ wpadł na pomysł butów antygrawitacyjnych przed dangerous tour, bo fizycznie nie było mozliwe użycie linek. a Każdy wie jak działają buty i błagam nie piszcie ze to magnes.
zobacz sobie smootha, odrazu po skłonie jest zmiana kamemery wtedy była przerwa w nagrywaniu zdjeli linki i dalej. tutaj nie było przerwy w kreceniu. ale mogłabyc szyna w gory ktora na ktorej jechały linki