Gramofon

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.

Czy kupujesz płyty winylowe?

Tak
16
53%
Nie
14
47%

Liczba głosów: 30

daria3891

Gramofon

Post autor: daria3891 »

Witam,
szukałam tematu i nic. Chciałam się dowiedzieć, czy słuchacie muzyki na long playach?
Odnalazłam stary model Unitry, Bernard i niestety nie działa jak należy. Maltretuję True Blue od godziny i oprócz niskich, długich i dziwnych dźwięków, nic nie usłyszałam. Wzmacniacz podłączony, głośniczni także. Sprawdziłam pasek napędowy i pękł, więc założyłam taką gumkę. Na oko pasuje, ale talerz wlecze się jak ślimak. Myślicie, że to powód? Czy może warto coś jeszcze sprawdzić?
Jeśli ktoś zna jakieś forum, albo może od razu link do instrukcji obsługi, to bardzo proszę o pomoc.
cut that out!
Awatar użytkownika
kamiledi15

Post autor: kamiledi15 »

Najwyraźniej masz nieodpowiednią gumkę, skoro talerz za wolno się kręci. Te dźwięki, które opisałaś, mogą właśnie z tego wynikać - bardzo zwolniona muzyka nie będzie przypominać muzyki. Możesz spróbować zakręcić go trochę szybciej palcem, wtedy zacznie szybciej grać i będziesz wiedzieć, czy jest dobrze podłączony. Taśma powinna być cienka i płaska, a jednocześnie dość śliska, zwykła gumka będzie spowalniać. Moja taśma jest już stara i chciałem ją wymienić na taką zwykłą gumkę, ale też zaczął się kręcić jak ślimak.
Co do ankiety - kiedyś moja rodzina kupowała masę płyt i mam ich cały stos, ja kupiłem tylko jedną - Bad :) Gramofon ma 27 lat, ale działa sprawnie.
Obrazek
Setki operacji plastycznych? Nie sądzę...
daria3891

Post autor: daria3891 »

Sprawdziłam i przy mojej ręcznej pomocy, działa sprawnie ;-). W takim razie poszukam odpowiedniego paska. Dzięki za pomoc.
cut that out!
Maverick

Post autor: Maverick »

Mój gramofon miał taki sam problem. Dwadzieścia lat było z nim wszystko ok, a kilka miesięcy temu zaczął zwalniać. Niestety wymiana paska nic nie dała i trzeba było wymienić cały silnik. Nie jest to tak drogie jak myślałam, nowy silnik do Unitry to jakieś 200 zł razem z robocizną (u uczciwego fachowca oczywiście - unikać serwisów! ;])
Awatar użytkownika
kamiledi15

Post autor: kamiledi15 »

U mnie jest taka dziwna sprawa, że jak długo nie używam gramofonu i po jakimś czasie go włączę, to gra za wolno. Muszę go puścić na jakieś pół godziny na obrotach 45 i wtedy obroty 33 zaczynają chodzić z normalną prędkością. Obroty 45 chodzą dobrze, problem jest tylko z 33. Ale jak pochodzi te pół godziny, to potem chodzi dobrze.
Obrazek
Setki operacji plastycznych? Nie sądzę...
boskar2007

Post autor: boskar2007 »

Znacie jakiś dobry sposób na odkurzanie płyt-słychać trzaski i trochę piszczący dźwięk choć wcześniej tego nie było,być może jest to wina kurzu zalegającego na warstwie płyty.Podobno są jakieś dobre sposoby na odnowienie płyt.
Jestem fanem m.j. od 20 lat.
temporary

Post autor: temporary »

Z tego co wiem, to na Allegro można kupić jakieś ściereczki i płyny do czyszczenia winyli. Osobiście boję się myć je w płynie, no ale skoro ludzie to kupują, to musi się sprawdzać. Od siebie polecam ściereczkę z mikrofibry.

Kiedy na jakiejś stronie dla amatorów winyli napisali, że można je myć w letniej wodzie z odrobiną płynu do mycia naczyń, który rozpuszcza tłuszcz i usuwa kurz.
ODPOWIEDZ