Instrumenty

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
Kris'tina

Post autor: Kris'tina »

M.J.[*] pisze:Nie gram na żadnym instrumencie a bardzo bym tego chciała... niestety moi rodzice zawsze mi tego odmawiali.Tym razem gdy już mam 14 lat słuchając Michael KEEP THE FAITH zrozumiałam ,że
''Nie pozwól nikomu cię omamić
Musisz wiedzieć kiedy powinieneś
sprawić, że marzenia się spełnią ''

I teraz biorę sprawę swoje ręce , szukam nauczyciela który przekaże mi umiejętność grania na tym wspaniałym instrumencie.
Mam pytanie do osób które grają już na gitarach elektrycznych...czy nie za późno już ? (tylko nie piszcze ,że za późno pliss)
może jakieś wskazówki ?
bardzo też chciałabym bym się uczyć nut....czy przy nauce gry na gitarze zawsze nauczyciele przyokazji uczą nutek ?Tak bardzo bym chciała tylko gdy mówię o tym komuś zawsze mi mówią ''nie dasz rady...gitara i nauka ? jak to chcesz pogodzić itd'' nawet koleżanki są tego zdania..eh...

Pozdrawiam i licze na odpowiedz z Waszej strony
M.J.[*]
Co prawda nie gram na gitarze tylko na bębnach, ale powiem Ci że nigdy na takie rzeczy nie jest za późno ;) Życzę powodzenia i wytrwałości w nauce! Bardzo cieszę, się że są jeszcze ludzie z takim podejściem! :)
"Zaczynam od człowieka w lustrze
Proszę go, by zmienił swoje poczynania
I żadne inne przesłanie nie mogło być jaśniejsze
Jeśli chcesz uczynić świat lepszym miejscem
Spójrz na siebie i wtedy dokonaj zmiany" - MJ (Man In The Mirror - 1987)
Awatar użytkownika
M.J.[*]

Post autor: M.J.[*] »

Kris'tina,dziękuje

Kris'tina pisze:Życzę powodzenia i wytrwałości w nauce!
przyda się , dziękuje
Obrazek
''CHCIAŁEŚ SAM ZBAWIĆ ŚWIAT.ŚMIALI SIĘ Z TWOICH RAD ale wiem,że spełni się Twój sen.Bo sen Twój to lepszy świat.''
Tylko kto powie mi jak żyć i dokąd iść ?
Awatar użytkownika
MJwroc

Post autor: MJwroc »

Moja przygoda z muzykowaniem zaczęła się, jak miałam 12 lat, dzięki cudownej pani Salvalaggio (mieszkałam wtedy jeszcze we Włoszech), która świetnie nauczyła nas nut i gry na flecie.
Do dzisiaj lubię sobie pobrzdąkać na flecie, ale ze względu na mały zakres wykonywalnych nut fletu wolę metalofon(inni nazywają to cymbałkami albo dzwonkami, albo glockenspiel, ja nazywam metalofonem). Chociaż powinno się na równi grać dwoma pałeczkami, ja preferuję prawą;) Dzisiaj grałam kolędy na metalofonie na wigilii klasowej.
Od metalofonu wolę ksylofony- czyli metalofon drewniany. Ma cudowny dźwięk...
Jak jestem u babci, pogrywam na pianinie, chociaż nie jestem w tym najlepsza.
Planuję zakup keyboardu.
W wakacje obiecałam wziąć się za gitarę elektryczną. Mam motywacją, jestem samoukiem, więc powinno wypalić.
Kocham skrzypce, ale jako że jest to trudny instrument, poczekam z tym do matury i do znalezienia nauczyciela.
Fascynują mnie orientalne dźwięki, dlatego jeśli nadarzy się okazja chciałabym nauczyć się grać na chińskich dwustrunowych skrzypcach- erhu.
Pozdrawiam wszyskich milośników instrumentów!
Awatar użytkownika
MJwroc

NUTY:
www.freesheets.org

Tu jest bardzo dużo Michaelowych piosenek! Na pianino i gitarę.

przepraszam, pomyłka, mialam nie pisać posta pod postem
Ostatnio zmieniony pt, 08 sty 2010, 18:02 przez MJwroc, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
hubertous

Post autor: hubertous »

Co do instrumentów to gram na klawiszach od już prawie 9 lat w tej chwili. Mam za sobą granie na organach kościelnych, pianinie, keyboardzie i wszelkich aranżerach oraz syntezatorach. W tej chwili posiadam klawiaturę sterującą 88-klawiszową pół-ważoną z pełnymi klawiszami oraz instrument workstation firmy Korg (nie chce podawać modelu żeby reklamy nie było;)). Ostatnimi czasy rzadko kiedy gram z nut, jednak nie stanowi to dla mnie dużego problemu, po prostu wolę grać ze słuchu. Powinno się umieć grać i z nut, i ze słuchu, toteż czasami jestem na siebie trochę zły, że tak rzadko sięgam po nuty do różnych utworów klasycznych, które rozwijają technikę gry oraz są przyjemne do grania.
Grywałem również kilka razy na perkusji, ale tutaj jestem kompletnym żółtodziobem;) Co nie znaczy jednak, że nie zamierzam się nauczyć kiedyś na niej grać, ponieważ "jakieś tam" predyspozycje do tego zawsze miałem nenene .

Polecam siebie i Chrisberna tutaj z forum jeśli chodzi o instrumenty klawiszowe, jakieś dylematy przed zakupem, zwykłą ciekawość lub ewentualnie co do grania itd. ;-)
Obrazek
Nie cytuj, póki cytowanego tekstu nie zrozumiesz. Nie ma czegoś takiego jak niemyślenie. Jednak często kierujemy swoje myśli w niewłaściwe strony.
Awatar użytkownika
MJwroc

Nie, no szacun nenene
Właśnie zamówiłam Casio CTK496, taki fajny tani model, ale czy dobry? Wolałam już kupić najtansze casio niż najdrozsze made in china.
Awatar użytkownika
hubertous

Post autor: hubertous »

Jeśli chodzi o tanie keyboardy to Casio jest królem jak na razie ;-) Yamahy tez mają bardzo dobre keyboardy , np. PSR E223, które gorąco polecam ze względu na ilość barw i stylów, których ma ponad 3x więcej niż ten model Casio. Różnica w cenie widzę około 150 zł (droższa Yamaha). Jeśli chodzi o pierwszy keyboard edukacyjny to polecam ogólnie wszystko, co z Casio i Yamahy. Ale wyboru już dokonałaś:)
Obrazek
Nie cytuj, póki cytowanego tekstu nie zrozumiesz. Nie ma czegoś takiego jak niemyślenie. Jednak często kierujemy swoje myśli w niewłaściwe strony.
Awatar użytkownika
Billie Jean M.J.

Post autor: Billie Jean M.J. »

ja gram na fortepianie od... hm... zaczelam gdy mialam 7 lat. nauki pobieralam i pobieram w szkole muzycznej ( ostatni rok w pierwszym stopniu). do tego doszly ksztalcenie sluchu, audycje muzyczne, rytmika i chor .
Becouse world with out you doesn't have for me any sense...
love you michael!
Awatar użytkownika
Agynes

Post autor: Agynes »

Gram na fortepianie i flecie. Na fortepianie od 6-7 roku życia po kilku latach brania prywatnych lekcji dostałam się do nowej (pierwszej w mieście) szkoły muzycznej. Obecnie jestem na 5 roku z cyklu 6-letniego. Mam audycje muzyczne, teorię, chór i dodatkowe zajęcia wokalne - solowe.
Obrazek
Awatar użytkownika
Justus

Post autor: Justus »

Ja uczę się sama grać na gitarze...średnio mi to idzie, ale nie rezygnuję
Obrazek
Awatar użytkownika
Maruderkis

Post autor: Maruderkis »

Ja gram od 4 lat na gitarze. Z MJowych piosenek to gram Smooth Criminal i Black or White oraz Earth Song :)
Apsiek

Post autor: Apsiek »

Kris'tina pisze:Gracie może na jakiś instrumentach?
Aktualnie nie ale w swoich "zaliczeniach" mam: cymbałki i harmonijkę jako paroletnia dziewczynka, później tłuczenie organów brata aż w końcu obowiązkowa gra na flecie w szkole :-/ Tak na poważnie nigdy nie grałam i nie gram na żadnym instrumencie a to ze względu iż nigdy nie miałam na to warunków - mieszkam na wsi od której, do najbliższej szkoły muzycznej jest pewnie ok. 70 km :-/ A sama nie należę do osób ani cwanych ani sprytnych więc nauka indywidualna nie miała najmniejszego sensu :-/ Zresztą zawsze raczej wołam słuchać niż grać muzykę ;-) Zaczęło mnie to interesować dopiero jakoś w 2006r kiedy to po raz pierwszy miałam styczność z muzyką Piotra Rubika. Wtedy też zaczęłam interesować się jego pozostałą twórczością i wtedy też zaczęłam marzyć aby być kiedyś prawdziwą wiolonczelistką ;-) Naprawdę wspaniały instrument z niesamowitym dźwiękiem ;-) W swoich marzeniach śpiewałam i grałam przed wielomilionową publicznością, później kończyłam a wszyscy stali i bili mi brawo :crazy: Jednak dzisiaj już wiem że się do tego nie nadaję - nie oszukuję się że mam w sobie talent do gry na instrumentach ponieważ wiem że tak nie jest i raczej to nie jest dla mnie.
Kris'tina pisze:Macie zamiar zacząć?
Wówczas w 2006r obiecywałam sobie że gdy tylko wyjadę na studia do jakiegoś większego miasta to w 100% zacznę. Teraz już wiem że moje dłonie się po prostu do tego nie nadają i na odkrycie swojego "ukrytego talentu" jeszcze będę musiała poczekać ;-)
Kris'tina pisze:Co sądzicie o grze na instrumentach?

Mimo iż znam sporo osób pykających na różnych instrumentach to również doceniam i podziwiam każdego kto posiada tę umiejętność - domyślam się jak sporo pracy i serca trzeba włożyć w naukę. Wtedy, gdy inspirowałam się wiolonczelą wyszukiwałam i oglądałam wiele filmików obrazujących jak wygląda taka gra z bliska. Zrozumiałam wówczas jaka to trudna umiejętność i wtedy też zrezygnowałam z planowanej nauki. Brak talentu i nerwowość - to nie są sprzyjające cechy ;-) Ale doceniam, naprawdę doceniam każdego kto to potrafi ;-)
Awatar użytkownika
aga100

Post autor: aga100 »

Na instrumenty natchnęło mnie półtrora roku temu, chociaż już wcześniej marzyłam o saksofonie. Moje marzenie się spełniło(jestem szczęśliwą właścicielką Yamahy YAS-275), a we wrześniu wzbogaciłam się o piękny bas z Ibaneza. W marcu tego roku pozwoliłam sobie wyciągnąć ze świnek skarbonek trochę oszczędności na gitarę elektryczną Hagstrom Ultra Swede Absolu Vodka Edition(czy jakoś tak).

Od dokładnie tygodnia jestem członkiem czegoś na kształt zespołu! Ale oczywiście, nie może być idealnie i brak nam perkusisty. ;-)
Awatar użytkownika
Futro

Post autor: Futro »

M.J.[*], ja dopiero zaczynam grać na gitarze i nie sądze by było za późno, Mark Knopfler zaczął grać na gitarze gdy miał 16 lat i jest jednym z najlepszych gitarzystów na świecie. Ja gitare elektryczną kupuje dopiero po wakacjach teraz gram na klasycznej.
Kiedyś chciałem grać na perkusji, ale wolę gitarę. Moim idolem w graniu na perkusji jest Terry Williams ten, który grał w zespole Dire Straits, a najlepsza piosenka z jego udziałem to Money for nothing... A moim idolem w graniu na gitarze jest Slash.
Pozdro
Awatar użytkownika
wiku1996

Post autor: wiku1996 »

Ja postanowiłem "odkopać" ten bardzo ciekawy temat i napisać kilka słów na temat mojej wielkiej, życiowej pasji, którą od zawsze była muzyka. :muzyka: ;-) Jak już napisałem w moim powitalnym poście (i zarazem temacie) w dziale "Przedstaw się" uwielbiam grać na perkusji - moi najwięksi idole w tej dziedzinie (ich zdjęcia zamieszczam poniżej ;-)) to m.in.:

- Larry Mullen Jr. z mojej najbardziej ulubionej irlandzkiej grupy rockowej, czyli U2 ;-):

Obrazek

- Oscar Seaton (Lionel Richie, Boz Scaggs i inni):

Obrazek

- Chris Sharrock (były perkusista Robbie'ego Williamsa, który był również ostatnim perkusistą nieistniejącego już brytyjskiego zespołu Oasis - grał również z zespołem The La's, znanym z wielkiego przeboju "There She Goes" oraz z innymi artystami):

Obrazek

- Phil Collins (Genesis, Brand X, solo - zapewne wszyscy go doskonale znamy! ;-)):

Obrazek

- Dennis Chambers (genialny, legendarny wręcz perkusista - najszybszy na całym Świecie! :-o ;-) Obecnie gra on m.in. w zespole Carlosa Santany ;-)):

Obrazek

- Rodney Holmes (były perkusista Santany, grał również z zespołem Steve Kimock Band i z innymi artystami - jego poniższe zdjęcie pamiętam jeszcze z mojego starego katalogu bębnów TAMA - ach, wspomnienia, wspomnienia... ;-)):

Obrazek

Co ciekawe, Rodney teraz wygląda tak:

Obrazek - jaka ogromna zmiana! ;-)

- Nikki Glaspie (prawdopodobnie już była perkusistka Beyonce - wielka szkoda... :smutek: ;-))

Obrazek

- Velroy Bailey (były perkusista Simply Red - grał również w zespole towarzyszącym na koncertach irlandzkiemu boysbandowi Westlife - było to w 2004 r., na ich światowej trasie koncertowej pod nazwą "The Turnaround Tour", Gabrielle, M People i inni - tutaj spogląda on na nas z okładki kolejnego wydania brytyjskiego magazynu perkusyjnego "Rhythm" - po polsku tytuł ten oznacza "Rytm" - z 1996 r. ;-)):

Obrazek

- Pete Lewinson (ostatni perkusista Simply Red - grał również z Sade i z innymi artystami):

Obrazek

oraz oczywiście ;-) -
Ricky Lawson (Michael Jackson :mj: :dance: ;-), Phil Collins, Whitney Houston i inni):

Obrazek

Rayford Griffin (o nim napisałem już wiele w temacie "Skład bandu Michaela Jacksona" w dziale "King Of Pop, Rock & Soul - dyskografia" - zasiadł za zestawem perkusyjnym na sułtańskim koncercie Michaela w Jerudong Park Garden w Brunei, który odbył się 2 miesiące przed światową trasą koncertową "HIStory" w lipcu 1996 r. :mj: :dance: ;-)), a oprócz Michaela grał z takimi wybitnymi wykonawcami, jak Kenny G, Michael Bolton, znany producent muzyczny ukrywający się pod pseudonimem "Babyface", czy nawet Manhattan Transfer! ;-)
)

Obrazek

i
Jonathan Moffett (był długoletnim perkusistą naszego Króla Popu - Michaela Jacksona :mj: :dance: ;-) - grał również z Królową Popu - Madonną, Sir Eltonem Johnem i z innymi artystami):

Obrazek

Z polskich perkusistów moimi największymi idolami są zdecydowanie:

- Jan Młynarski (syn znanego, wielkiego piosenkarza i autora tekstów - Wojciecha Młynarskiego - przez 6 lat był perkusistą Kayah! :-o ;-))

Obrazek

- Artur Lipiński (były, wieloletni perkusista Maryli Rodowicz! :-o ;-) - grał również w zespole Dziewczyny, którego wokalistki brały udział w I edycji muzycznego show "X Factor" - tak przy okazji, były tam jednymi z moich faworytek! ;-)):

Obrazek

and - last, but not least... ;-)

- Tomasz Łosowski (syn znanego, wielkiego kompozytora, klawiszowca, multiinstrumentalisty i założyciela legendarnego, doskonale znanego nam wszystkim zespołu Kombi - Sławomira Łosowskiego - pan Tomek gra m.in. w formacji swojego Taty o nazwie "Łosowski", występuje solo - w 2004 r. nagrał debiutancką, solową płytę pt. "C.V." - oraz w zespole ΠR2 (alternatywnie Pi-eR-2, lub TTR2), razem z gitarzystą - p. Markiem Raduli oraz basistą - p. Wojtkiem Pilichowskim - byłem 2 razy na ich koncercie i możecie mi wierzyć - grają po prostu rewelacyjnie! ;-))

Obrazek

(tak dla ciekawostki: wszystkich trzech panów miałem okazję poznać osobiście! ;-))

Mógłbym tak wymieniać moich idoli w grze na perkusji bez końca, ale wtedy mój post byłby naprawdę baaaaaaaaardzo długi :ziew: ;-), dlatego przejdę już do sedna sprawy ;-): otóż niedawno zarejestrowałem swoje interpretacje znanych piosenek (tzw. drum covery), które (z powodu chwilowej niemożności gry na prawdziwej perkusji) wykonywałem na wirtualnych zestawach perkusyjnych ze strony Virtual Drumming.com, do której link zamieszczam poniżej ;-)):
http://www.virtualdrumming.com/drums/wi ... mming.html

Mogę również zdradzić, że zarejestrowałem 2 drum covery koncertowych wersji piosenek naszego Michaela z jego słynnego koncertu na Stadionie Olimpijskim w Monachium (na którym miałem okazję być rok temu! ;-)) zarejestrowanym w lipcu 1997 r., podczas drugiej odnogi ostatniej światowej trasy Króla Popu, czyli oczywiście "HIStory World Tour" - na razie nie powiem, jakie to piosenki, w przeciwnym razie nie byłoby niespodzianki! ;-))
Jeślibyście chcieli, mógłbym Wam je zaprezentować - co o tym myślicie? :wtf: ;-)
Ostatnio zmieniony czw, 25 sie 2011, 19:26 przez wiku1996, łącznie zmieniany 2 razy.
"Billie Jean is not my lover..."
ODPOWIEDZ