Florence and the Machine (zapisywane też jako Florence + The Machine) – pseudonim artystyczny brytyjskiej piosenkarki Florence Welch (ur. 28 sierpnia 1986 r. w Londynie) i akompaniującego jej zespołu. Wykonawca muzyki indie rock.
Grupa powstała w 2007 roku, by już rok później wystąpić na bocznych scenach festiwali w Glastonbury czy Reading.
6 lipca 2009 roku zespół wydał w wytwórni Island Records debiutancki album Lungs. Płyta osiągnęła sukces, dochodząc do drugiego miejsca na brytyjskiej liście przebojów, ustępując tylko składance przebojów Michaela Jacksona. Album utrzymuje się w pierwszej 40 płyt w Zjednoczonym Królestwie od 28 tygodni.
Okładka płyty LUNGS :

A teraz coś ode mnie

Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam! Niedawno ją poznałam i muszę powiedzieć, że jest jedną z artystek współczesnych, których lubię słuchać. Teksty piosenek są mocne i ostre, ale delikatnie śpiewane. Człowiek, który nigdy tego nie słuchał a spróbował po raz pierwszy, powiedziałby o niej i jej muzyce jako o grzecznej, ale to właśnie błąd. Poznałam ją dzięki mojej dobrej koleżance, która ostatnio kupiła jej płytę i mi ją puściła. Polecam przesłuchanie piosenki Kiss with a fist
Czy ktoś z Was również jej słucha?
Co o niej sądzicie?
Podoba Wam się?
Pozdrawiam. :)