A ja znowu wracam do Apollo. Staram się przedstawić jak najwięcej faktów wyjaśniających tezy postawione przez zwolenników teori spiskowej.
Sprawa z lądowaniem na Księżycu dla mnie też jest wątpliwa, za główny powód swojej opinii (80% przekonania za oszustwem) daję zawsze ówczesną zimną wojnę USA vs. Rosja. Szczegóły ze zdjęć, filmów też lubię przytaczać.
Ten argument właśnie bardziej potwierdza lądowanie niż jemu zaprzecza. Gdyby Amerykanie umieścili moduł z astronautami na orbicie Ziemii to dla Rosjan pestką byłoby wykrycie go. I właśnie z powodu zimnej wojny raczej ogłosiliby światu tak wielkie kłamstwo.
Inne:
- Jeśli całość jest rzekomo nagrana w studio, to potrzebny byłby do tego naprawdę ogromny samolot. Brak grawitacji na ziemii można wytworzyć tylko w specjalnym samolocie podczas gwałtownego obniżania wysokości. A raczej nikt nie dysponuje na tyle wielkim samolotem, aby zrobić w nim duże studio.
- Zdjęcie z powierzchni Księżyca, zrobione przez sondę, na którym widać pojazd, którym poruszali się astronauci oraz miejscię lądowania modułu księżycowego.
- 74 tony paliwa do jednego członu rakiety też raczej mało nie kosztowały. Więc raczej nie było sensu ich marnować.
- Brak gwiazd po raz kolejny. Wspominałem o tym wcześniej ale teraz mam teraźniejsze zdjęcie dla porównania.
http://www.990px.pl/files/2009/07/10087831441.jpg
Dlaczego nie widać gwiazd? Czyżby zdjęcie zrobione w studio?
- Niebezpieczeństwo udanego powrotu na Ziemię. Podczas każdego wejścia w atmosferę Ziemską jest bardzo duże zagrożenie dla życia astronautów. Trzeba wejść w nią pod odpowiednim kątem. Jeśli jest za mały to wahadłowieć/moduł dowodzenia odbije się od atmosfery i odleci w przestrzeń, a jeśli kąt jest za duży to najzwyczajniej spłonie on w atmosferze.
- Jeśli na jakimś zdjęciu z Księżyca widzicie jakieś belki, rusztowania i inne elementy hangaru to nie uznajcie tego odrazu za dowód na mistyfikację. Astronauci odbyli dziesiątki godzin prób w takich hangarach symulujących powierzchnię Księżyca. W kosmosie wszystko musiało być dopięte na ostatni guzik.
Tutaj przykład:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 000032.jpg
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś dowody na mistyfikację to proszę pisać. Jeśli będę w stanie to postaram się je w zadowalający sposób wyjaśnić.