To może ja zabiorę na chwilę głos jako totalnie postronny obserwator.
Nie mogę oprzeć się wrażeniu, że mimo wszystko Xscape dosyć mocno przecenia swoje OBECNE umiejętności wokalne. Specjalnie piszę "obecne" bo pracując nad głosem można bardzo dużo osiągnąć, zwłaszcza jeśli już na początku przygody z nauką śpiewania prezentuje się niezły poziom. A Ty Xscape właśnie taki niezły poziom prezentujesz i dobrze rokujesz. Ale tak jak mówię. Wydaje mi się, że mimo wszystko trochę za bardzo przeceniasz swój obecny śpiew. Wnioskuję to po tym z jaką agresją i buńczucznością zareagowałeś na krytykę, która w moim odczuciu jednak niesie ze sobą sporo prawdy niezależnie od formy jej wygłaszania. Zwłaszcza zadziwiło mnie to, że tak ostro zareagowałeś Xscape na opinię hubertousa. Wg mnie on trafił w sedno sprawy mówiąc, że śpiewasz wszystko bardzo podobnie z tymi samymi manierami itd i że powinieneś udać się na lekcje śpiewu. Nie wiem czemu poczułeś się tym tak urażony. Wg mnie to była konstruktywna krytyka... Twoja odpowiedź o tym żeby hubertous w takim razie sam zamieścił swoje nagrania i pokazał na co go stać była dla mnie sporym zawodem... Bo nawet gdyby się okazało, że on śpiewa duuuuużo gorzej od Ciebie to co z tego? Co to zmienia dla Ciebie? Podbudowałoby Cię to, że na tle kogoś śpiewającego gorzej Ty wypadasz bardzo dobrze? Chyba nie o to chodzi... Skup się na sobie. Tylko tak możesz do czegoś dojść jeśli naprawdę Ci na tym zależy. Poza tym to, że on by gorzej śpiewał nie znaczy, że nie ma dobrego słuchu i nie może wygłosić konstruktywnej krytyki. Ja np też wcale nie jestem jakimś wielkim śpiewakiem (co z resztą możesz sobie sprawdzić w moim wątku

), ale słuch mam naprawdę dobry. Ponadto z tego co wiem to nawet Elżbieta Zapendowska nie ma umiejętności wokalnych a mimo to chyba nie podważysz jej autorytetu?
Jeśli chodzi o krecika to ewidentnie z jakiegoś powodu ten użytkownik nie darzy Cię sympatią i jego komentarze są dosyć ostre i przesadzone. Ale akurat z tym, że tworzy się tutaj pewne kółko wzajemnej adoracji to ma rację. Wystarczy, że wejdziesz sobie na stronę
www.ising.pl i zobaczysz o co chodzi. Tam jest pełno osób które nieprawdopodobnie wyją i fałszują, ale mimo to ludzie im piszą jak to pięknie zaśpiewali, tylko dlatego bo mają się wzajemnie wśród znajomych... Tutaj jest trochę podobnie. Oczywiście nie mówię, że wyjesz i fałszujesz, ale z drugiej strony nie jest też tak super jakby to wynikało z komentarzy

Jeżeli więc zależy Ci na naprawdę obiektywnych opiniach zamieść swoje nagrania na forach wokalnych, gdzie nikt Cię nie zna. Wbrew pozorom zbyt dużo pozytywnych komentarzy na tym forum może spowodować więcej szkód niż pożytku. Możesz bowiem zbyt szybko uwierzyć w swoje obecne umiejętności i w ten sposób zatrzymać się w wokalnym rozwoju. A z pewnością jest sporo rzeczy do poprawienia. Zdecydowanie najlepiej wyszła Ci piosenka "Much Too Soon", ale już w "Gone Too Soon" czy "Smile" ja słyszę naprawdę sporo niedoskonałości, nieczystości itd. Zwłaszcza "Smile" wg mnie poszło Ci naprawdę słabo. Konieczne jest doskonalenie głosu i wykonywanie ćwiczeń wokalnych. Popracuj zwłaszcza nad kończeniem fraz bo wtedy masz największy problem.
Mam nadzieję, że odbierzesz mojego posta tak jakbym tego chciał. Czyli bez żadnej niepotrzebnej spinki, bo ja naprawdę piszę w dobrej wierze i naprawdę staram się rzeczowo opisać swój punkt widzenia.
Pozdrawiam i czekam na kolejne nagrania