Okładka "Michael"

O Michaelu rozmowy luźne.

Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

Abe

Post by Abe »

@neta wrote:Chciałabym rozwikłać tajemnicę okładki.
Na bramie do Neverlandu jest posąg MJ z super-soaker'em ...oraz popiersia jego dzieci ... :)
Vesna

Post by Vesna »

@neta wrote: „US for Africa”( tu rozpoznaję Brucea Springsteena, Cindy Lauper,Keny Rogersa,Lionela Richie nie wiem kto jest w okularach)
wygląda na to że to Bob Dylan.
@neta wrote: Zauważyłam że postacie na okładce są idealnie namalowane.
z tym akurat nie mogę się zgodzić. Niektórych naprawdę ciężko poznać, właśnie dlatego, że są - delikatnie mówiąc - "zniekształceni" przez Kadira.

Nie chcę Ci zaburzać toku dalszego zgadywania, więc na razie nie podsuwam nazwisk z "prawej" strony okładki :)
Image
Zając Poświąteczny ;)
anja

Post by anja »

@neta wrote:i twarze których nie kojarzę
Wśród panów: na pewno jeszcze Marvin Gaye (w czapeczce), koło niego na prawo Smokey Robinson, ten mniejszy w okularach to Stevie Wonder, a ten większy to Teddy Riley, Sammy Davis Jr na górze po prawej.
@neta wrote:nie wiem kim jest druga kobieta.
Ta tajemnicza pani czy to nie jest Gladys Knight?
Vesna wrote: wygląda na to że to Bob Dylan.
Według mnie również jest to „nieudany” Bob Dylan.

Zauważyliście, że okładka ma wschód i zachód?
Na wschodzie wstaje słońce, tam są początki Michaela: czasy Motown i Off The Wall.
Zachód to zmierzch i gwiazda na niebie: czasy This Is It.

A wiecie skąd wzięły się "bańki"?
Robi je Bubbles - ma takie urządzenie do robienia baniek mydlanych.
W jednej z tych baniek jest ryba w koronie! Wystarczy powiększyć obrazek.
Co to znaczy?
People say I’m crazy
Doing what I’m doing
Watching the wheels
- John Lennon
@neta

Post by @neta »

Dzięki Anju i Abe za podpowiedź.

Prawa strona jest prostsza bo nowsza jeśli chodzi pamięć. Po tej stronie mogłam fizycznie wszystkiego doświadczyć.;-)

Od góry Michael jako superrobot z” Moonwalkera”, poniżej prasa
( brukowce), dziennikarze fotoreporterzy z fleszami i kamerami.Mocno oślepia ten Flash :surrender:
Michael jako Kapitan Eo pod sobą ma wesołe miasteczko z teledysku „Leave me alone”….który nomen omen mimo usilnych protestów nic nie zmienił w jego życiu.
Interesują mnie psy. Dwa trzymają gazetę w pysku drugi zaś coś czerwonego.
Nie wiem czy to ulubione psy Michaela czy nawiązanie do prasy.

Michael z „Bad”, słynny królik na motorze ze „Speed demon,” Michael leżący w komorze tlenowej, Michael z kościami Człowieka słonia.
W bańce złota rybka.
Masz rację Aniu też się zastanawiałam….złota rybka spełniająca życzenia? ;-)
Ujęcia z TWYMMF i S.C. Lustro......do czego?? Odbicie Michaela w lustrze ? tu się nic nie dzieje bez przyczyny.
Właśnie kiedy siedziałam w wannie dziś rano olśniło mnie co może być w tej drugiej banieczce…popcorn??? Trudno mi zidentyfikować kształt ;-)

Zwierzaki z ZOO Michaela: tygrys, niedźwiedź, słoń, zebra, lew żyrafa no i Bubbles puszczające te wszystkie bańki -jakby symbol…to tylko wielka zabawa, ubaw z tych gadżetów.
I znów na górze posąg z History, Michael w stroju z History World Tour na tle nowojorskich policjantów.
Poniżej okładka Dangerous. Po lewej nr 23 z koszulki Michaela Jordana( też tak myślę) pod nim Eddie Murphy z „Remember The Time” po prawej scena z Naomi Cambell z „In the closet”.
W środku Michael w stroju kosmonauty z jako ostatniego ujęcia na koncercie trzyma nad głową pęknięta kule ziemską. Nie wiem czy ją chce uleczyć ...czy USA oddzieliło się od reszty świata. glupija

Obok Michael z „Blond on the dancefloor” za nim Michael z Ghosta.
Przypuszczam że ta zieleń to słynne drzewo darów które Michael pokazał Bashirowi w „LWMJ”
Na samej górze po prawej stronie Michael jako Piotruś Pan buja w obłokach na tle zorzy polarnej.
Pod nim na szczycie góry lodowej stoi tron ( taki jak Michael miał w domu) z ułamaną lewą nogą.
Niżej symbol Cirque du Solei i Michael z „You Rock My Word”.
Obok ujęcie z „This is it” ale na tle kapelusza zarysu ze światłami majaczy się jakaś ciemna postać Michaela jakby ducha;-)??/ czy ja już mam zwidy - albo ta rozdzielczość ekranu
Michael z konferencji prasowej przed TTI i płonące artykuły prasowe z czasów procesu.
Coś się majaczy między gałęziami drzewa….gałęzie oplata boa.
Kobiety:
Nie jestem pewna ale chyba ponownie Katerine zaś obok Tatum O Neal lub Karen Faye??
Brook Shields ,Lisa Marie Presley,( nie widzę Debbie) Księżna Diana, Liza Minelli, Naomi Cambell ( znowu)
Janet i ktoś zamazany z profilu ( na obrazie w tym miejscu jest Elizabeth Taylor) tu zaś ET jest poniżej, choć nie jestem pewna jako bardzo młoda dziewczynka z pierwszych filmów.
Na dzieciach poległam.
Rozpoznaje Jedynie Prince, Blanketa Paris i Omara
Palące się banknoty, kula ziemska i Anioł obejmujący Michaela z „Will You Be There”
W tle daleko przy samej krawędzi kopuła meczetu( Bahrajn?) i wieżowce ( 2 wieże?).
W bańce młotek sędziego zaś niżej jeden banknot trzyma w łapkach pszczoła? szerszeń?
do czego się to odnosi? Pracowitość czy żądło??

Brama Neverlandu z posążkami Pince po jednej Michaelem z Super Soakerem( dzięki jeszcze raz Abe) po środku i Paris i Blanketem po drugiej. Na górze świeże owoce hmmm wegetarianizm czy martwa natura dla bajeru ;-)???
Słodycze i karuzela pod Dangerous.
Setki setki tłumów dzieci fanów....morze ludzi. Na nieboskłonie nieba kometa....tak ktoś zjawia się tylko jeden raz.
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn
Phoenix

Post by Phoenix »

@neta wrote:Michael leżący w komorze tlenowej
Nie zauważyłam tego wcześniej :D
@neta wrote:Tatum O Neal lub Karen Faye??
Wg mnie to młoda Jane Fonda. Jest też w tej grupie Katharine Hepburn, poniżej młodej Brookie.
@neta wrote:( nie widzę Debbie)
Debbie jest na oryginale.
@neta wrote:Właśnie kiedy siedziałam w wannie dziś rano olśniło mnie co może być w tej drugiej banieczce…popcorn??? Trudno mi zidentyfikować kształt
Zagadka rozwiązana? :D rzeczywiście wygląda to na popcorn :D
Image
Justine1304

Post by Justine1304 »

@neta wrote:Lustro......do czego?? Odbicie Michaela w lustrze ? tu się nic nie dzieje bez przyczyny.
Dla mnie to nawiązanie do "Man in the Mirror"

@neta wrote:Eddie Murphy z „Remember The Time” po prawej scena z Naomi Cambell z „In the closet”.
A to nie ta druga piekna z RTT? Iman?
Image
anialim

Post by anialim »

Malarz opowiada o swoim obrazie
It is a testament to the legendary life of Michael Jackson that no matter how big a canvas artist Kadir Nelson used to tell MJ's story — and at 9 feet wide and 4.5 feet tall, he used a pretty big one — he kept running out of room. It seems that Jackson's reign as the King of Pop was just too lengthy, his list of achievements too large and his life too all-encompassing to be summed up in even the most massive of murals.

"Michael's life was so huge I couldn't get it all into the painting," Nelson told MTV News. "So I would take images from throughout his life that were milestones ... images that would resonate with his fans. And even doing that was a challenge."

Still, Nelson gave it his best effort, and the result was "The King of Pop," his epic tribute to Jackson's life, which struck such a chord with the late icon's estate (and his label, Sony Music) that it was chosen as the cover for the just-released Michael album. But what fans see on that album is just a fraction of Nelson's original work.

" 'The King of Pop' is the life story of Michael Jackson, so what you see on the album cover is the centerpiece of the mural; Michael is wearing his famous bejeweled glove, and he's wearing a golden suit of armor, and he has this collar around his neck, like what you would see in a French painting of King Philip," Nelson explained. "The theme for this painting is 'royalty' and 'pop,' because Michael was the King of Pop. So you have Michael being crowned by two Cupids, he has his birthstones in his crown. He's wearing a soft, velvet drapery over his armor, because Michael had a very soft heart. Also, his hand is placed over his heart, because he had a big heart, and he put that big heart into everything he did."

And radiating from that royal image is Jackson's life story, which begins with images of his childhood in Gary, Indiana, extends upward to a gallery of his musical influences (Barry Gordy, Diana Ross, Smokey Robinson and Marvin Gaye, to name just a few), and then explodes with the launch of his solo career, starting with his star-making turn at the "Motown 25" television special (where he unveiled his "moonwalk" dance) and rolling right along to his Thriller heyday. There are also portions of the painting dedicated to his Bad, Dangerous and HIStory albums, and images of his children, the omnipresent media that followed him everywhere, and the women with whom he shared close relationships (Liz Taylor, Lisa Marie Presley and Madonna).

There are also, as Nelson explained, coded images hidden throughout the painting, everything from bubbles (blown by his pet chimpanzee, of course), an apple (because, as the painter explained, "kids would call [Jackson] 'Applehead' on his Neverland Ranch"), Peter Pan soaring off into the Northern Lights (meant to symbolize Jackson's ascension after his death) and, perhaps the most striking image of all, a golden throne atop a mountain: Jackson's throne, never to be occupied again.
Xander

Post by Xander »

Psy to nawiązanie do teledysku Leave me alone podobnie jak złota rybka - obejrzyjcie sobie.
Image
Susie.

Post by Susie. »

Ustawiłam sobie to na tapetę i wpatruję się, bo ciągle dostrzegam nowe szczegóły. Oczywiście zgadzam się z moimi poprzednikami.
A może prawa część symbolizuje jeszcze to co działo się po śmierci Michaela ? Anioł tulący Michaela z 'Will you be there' na czubku Ziemi to jego odejście, śmierć. Ten tłum ludzi z tyłu to nowi fani, a spadające pieniądze to duży zysk na śmierci. ( bo Michael też jest na tym banknocie)
A na niebie jest poświata, która prowadzi do tronu Króla.
Pięknie ;-)
Image
@neta

Post by @neta »

no proszę na YT tu
http://www.youtube.com/watch?v=UFZ-LfzTtiA
dowiedziałam się, że
na wargach jest napis love a słynny motyl tak szczegółowo rozpracowany jest symbolem programu kontroli umysłu stosowany min, przez CIA???!!!! i Iluminatów?!niezłe bagienko!

http://davidicke.pl/forum/niewolnicy-me ... t1607.html

tu o Michaelu konkretnie brrr
http://www.youtube.com/watch?v=NKiKobiB ... r_embedded#!
i tu
http://prawda2.info/viewtopic.php?t=2873

http://www.youtube.com/watch?v=p4VoNntSHck

ciekawy film http://www.youtube.com/watch?v=KfwM4W96Ay0
mam stresa :surrender:
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn
bj

Post by bj »

A czy ten orzeł, to nie ptak z Remember the time, którego podczas kręcenia teledysku tak śmiertelnie przestraszyl się Eddie Murphy?
Remember the beautiful future promise of tomorrow...
@neta

Post by @neta »

gitara ma pękniętą strunę - czyli to ta słynna gitara wyciągnięta po cichu przed Joe w której pękła struna
Phoenix

Post by Phoenix »

@neta wrote:Przypuszczam że ta zieleń to słynne drzewo darów które Michael pokazał Bashirowi w „LWMJ”
@neta wrote:Coś się majaczy między gałęziami drzewa….gałęzie oplata boa.
Może ten wąż to symbol Bashira? Tak sobie pomyślałam... Michael wpuścił go do swojego życia, pokazał mu swoje sekrety, w tym to drzewo, a Bashir okazał się fałszywym człowiekiem, który jak żmija swoim jadem zatruł to, do czego został dopuszczony...
Image
@neta

Post by @neta »

Phoenix wrote:Może ten wąż to symbol Bashira?

a ja myślę, że to Muscles ;-)
Phoenix

Post by Phoenix »

@neta wrote:
Phoenix wrote:Może ten wąż to symbol Bashira?

a ja myślę, że to Muscles ;-)
Już tak się szuka jakiś znaczeń, że oczywiste rzeczy mogą uciekać ;-)
Image
Post Reply