Moje Covery - update: David Gray - "Sail Away".

Dział przeznaczony do prezentacji własnej twórczości: wierszy, rysunków i tym podobnych.
Awatar użytkownika
mrpiter

Moje Covery - update: David Gray - "Sail Away".

Post autor: mrpiter »

Cześć wszystkim. W tym temacie zamierzam dawać linki na youtube do moich coverów. Z góry proszę o to, że jeśli, któryś wam się spodoba to żebyście na you tube oceniali, że wam się podoba i komentowali. Pozwala to zdobyć lepsze miejsca w wyszukiwarkach ;) No ale wiadomo. Najpierw się musi spodobać. Zaznaczam, że jestem amatorem a piosenki nagrywam w domu, więc doceńcie, że jak na takie warunki jakość dźwięku jest niezła ;-)

Na początek wrzucam dwie moje produkcie:

When You Come Back Down: http://www.youtube.com/watch?v=Q82TADrDF7g

Prawie do nieba: http://www.youtube.com/watch?v=WMPGmqBoe_s

Z góry dziękuję za konstruktywną krytykę.

PS: Michael też się pojawi ;-)
Ostatnio zmieniony czw, 21 cze 2012, 15:09 przez mrpiter, łącznie zmieniany 7 razy.
MrPiter - TYLKO WIDZEW RTS
Awatar użytkownika
hubertous

Post autor: hubertous »

A propo nagrania: Szkoda, że tego MXL-a (**ujowo jasny jest) kupiłeś zamiast jakiegoś Rode Nt1 czy AKG P120. Użyłeś zbyt mocnej kompresji (pewnie jakiś master limiter podkręcony ostro), przez co są clipy na całej ścieżce i cała panorama gdzieś sobie pływa ;-) Zapewnienie odpowiedniej głośności nagrania nie jest kwestią jednej wtyczki ustawionej na hard compression, tylko odpowiedniej proporcji harmonicznych na całym paśmie, co wyrównuje się korektorem, potem kompresorem (czasem wielopasmowy), a następnie dopiero dopieszcza lekko masterem, jeśli istnieje taka potrzeba. Ale wszystkiego z czasem się nauczysz ;-)

Masz bardzo przyjemny, fajny wokal, który wymaga jednak jeszcze trochę ćwiczeń. Na gitarze widzę same akordy, ale dajesz radę ;-)
Obrazek
Nie cytuj, póki cytowanego tekstu nie zrozumiesz. Nie ma czegoś takiego jak niemyślenie. Jednak często kierujemy swoje myśli w niewłaściwe strony.
Awatar użytkownika
mrpiter

Dzięki za fajne uwagi, ale możesz tak troszkę jakoś prościej opisać o co chodzi? Bo ja jestem naprawdę totalnym amatorem i nie za bardzo wiem co masz na myśli mówiąć, że "cała panorama gdzieś pływa" oraz "Zapewnienie odpowiedniej głośności nagrania nie jest kwestią jednej wtyczki ustawionej na hard compression, tylko odpowiedniej proporcji harmonicznych na całym paśmie, co wyrównuje się korektorem, potem kompresorem (czasem wielopasmowy), a następnie dopiero dopieszcza lekko masterem, jeśli istnieje taka potrzeba"

;-) ;-) ;-)
Awatar użytkownika
hubertous

Post autor: hubertous »

W takim razie polecam przeglądać, czytać kilka dni numery archiwalne oraz forum na tejże stronie http://www.eis.com.pl/virtual/index.php ;-) Oraz szukać w sieci różnych porad co do nagrywania. Nie chcę zaśmiecać forum o MJ-u, tym bardziej Twojego wątku, wykładami o nagrywaniu.

Ten wątek najważniejszy -> http://www.eis.com.pl/virtual/modules.p ... nych+porad
Obrazek
Nie cytuj, póki cytowanego tekstu nie zrozumiesz. Nie ma czegoś takiego jak niemyślenie. Jednak często kierujemy swoje myśli w niewłaściwe strony.
Awatar użytkownika
mrpiter

Hej!

Pierwszy mój cover Michael'a. Wyszło średnio ale i tak chciałbym się tym z wami podzielić.

http://mrpiter.wrzuta.pl/audio/0xKfdH54 ... kson_cover

Pozdrawiam i będę wdzięczny za wszelkie oceny :)
Awatar użytkownika
mrpiter

Trochę szkoda, że nikt nic nie skomentuje, ale mimo wszystko wrzucę kolejny cover. Tym razem będzie to "Dirty Diana".

http://mrpiter.wrzuta.pl/audio/8UqWQxw2 ... iana_cover

Od razu zaznaczam, że jest tutaj zmieniona tonacja (żeby nie było, że nie uprzedzałem ;-)).
Awatar użytkownika
kubag02

Post autor: kubag02 »

W "Dirty Diana" muzyka jest troszkę za cicho w stosunku do wokalu. Masz diabelnie dobry głos, ale czegoś mi brakuje w tym wykonaniu- tak, jak śpiewałbyś to trochę bez uczucia. Może przesadzam, ale trochę ze mnie krytyk, wybacz.

P.S Najlepsze momenty, to gdy mówisz "Noo!" po "Dirty Diana!" w refrenie. Są świetne.
"Billie Jean umarła. Kto teraz potrafi tak zatańczyć i zaśpiewać ten kawałek?"
- użytkownik popularnego serwisu YouTube
Awatar użytkownika
mrpiter

kubag02 pisze:W "Dirty Diana" muzyka jest troszkę za cicho w stosunku do wokalu.
Tak to jest jak ma się lichy sprzęt do odsłuchiwania. Zarówno na głośnikach i na słuchawkach brzmi to inaczej. Ostatecznie ustawiłem tak, że najlepiej jest słuchać głośno na słuchawkach (przynajmniej u mnie).

Dzięki za komentarz! japrosic
Awatar użytkownika
Dzwoneczek MJJ
Lokalizacja: Nie wiesz skąd jest Dzwoneczek MJJ? To co Ty tu jeszcze robisz?

Post autor: Dzwoneczek MJJ »

Mam tysiące swoich wersji DD i ciąglę liczę, iż nagram mój ideał. xD

Co do Twojego nagrania. Sprawnie i fajnie, ale jak dla mnie nie śpiewasz pełnią siebie tak jakbyś bał się dźwięku i żeby krzyknąć. ;-) Wiesz, mam na myśli np. ...me a STAAAAR! MJ dawał ostrą jazdę, a Ty tak wszystko softowo i urokliwie. ;-). Natomiast w cichych partiach fajnie brzmisz. ;-)

PS Gratuluję odwagi, ja zwyczajnie się wstydzę wrzucić coś swojego. :nerwy:
One by one
Only the Good die young
They're only flying too close to the sun
And life goes on -
Without you...

PS - Kociuuu, dobrze że nie Misiaaa! ;D Znajdziemy pekińczyka takiego jaki ma być! :*
Awatar użytkownika
pawelos

Post autor: pawelos »

Bardzo udany cover DD. Tylko słychać, że strasznie się silisz przy górkach. Ale masz fajowską barwę.
Obrazek
Awatar użytkownika
kubag02

Może spróbuj nagrać "Give In To Me"?
Awatar użytkownika
mrpiter

Cześć wszystkim. Tym razem postanowiłem zaryzykować i wrzucić coś Acapella, tak aby można było dokładnie usłyszeć mój głos. Polecam słuchać głośno bo nagranie jest stosunkowo ciche.

They don't care about us (acapella): http://mrpiter.wrzuta.pl/audio/88IDtEkr ... s_acapella

Pozdrawiam i czekam na szczere komentarze.
Awatar użytkownika
Scholl

Post autor: Scholl »

Kurde mrpiter.. mnie sie bardzo podoba, sam chciałem nagrać swoją acapella do abałasa( They dont care about us) ale nie mam za specjalnie do tego głosu. Mi sie podoba bardzo:)
3 razy tak dziekuje do zobaczenia w finale haha
Awatar użytkownika
kubag02

Nieźle, choć wolałbym usłyszeć Cię normalnie, z muzyką. Moim zdaniem w niektórych momentach, gdzie trzeba było zaśpiewać "z pazurem" troszkę odpuściłeś, ale widać, że się starałeś. Naprawdę niezłe.
Awatar użytkownika
derozje

Post autor: derozje »

matko bosko kochano masz świetny głos! ale nie bój się krzyczeć :D
też bym chciała Cię usłyszeć w give in to me :mj:
Bo gdy zabraknie wśród nas miłości,
Kto powie jak naprawdę trzeba żyć ?
ODPOWIEDZ