Wszystko co godne polecenia
Korespondent Bryan
http://korespondentbryan.pl/
edit

tvp1 pisze:Film prezentuje w większości nieznane dotąd nagrania i zdjęcia dokumentujące wydarzenia w oblężonej Warszawie we wrześniu 1939 roku. Oparty jest na materiale archiwalnym niedostępnym w zbiorach publicznych w Polsce.
Materiał zarejestrowany przez Juliena Bryana stanowi unikalny dokument, zawierający historyczną prawdę ukazującą patriotyczny heroizm społeczeństwa warszawskiego z punktu widzenia jednostki, uwikłanej w rzeczywistość wojenną. Pokazuje, jak niemiecka propaganda, manipulując faktami, starała się zmylić opinię światową i odwieść uwagę od zbrodni popełnianych na ludności cywilnej w Polsce. Film powstał dzięki synowi Juliana Bryana - Samuela Bryana, Fundacji Stevena Spielberga oraz Muzeum Holokaustu w Nowym Jorku.
Julien Hequembourg Bryan to amerykański dokumentalista i fotografik; najbardziej znany z dokumentowania życia w Polsce, Związku Radzieckim i III Rzeszy w latach 1935 - 1939, autor pierwszych kolorowych zdjęć (Warszawy) II wojny światowej. Zaraz po wybuchu wojny nakręcił wiele filmów dokumentujących obronę Warszawy w 1939 oraz bombardowanie miasta przez Luftwaffe. Jest uważany za jedynego zagranicznego dziennikarza będącego w tym czasie w Warszawie.
Przez Polskie Radio zaapelował wówczas do amerykańskiego prezydenta Franklina Roosevelta o pomoc dla warszawskich cywili, którzy znaleźli się na celu niemieckich bombowców. 21 września 1939 wyjechał z płonącej Warszawy, zabierając ze sobą bogaty materiał dokumentujący życie ludności cywilnej i bestialstwo żołnierzy niemieckich.
Zdjęcia Warszawy jego autorstwa znalazły się w grudniu 1939 roku na okładkach i w amerykańskich magazynach „Look" oraz „Life”, to pierwsze kolorowe zdjęcia z II Wojny Światowej.
edit
Nie ma za co, a właściwie podziękowania należą się osobie, która udostepniła ten dokument na yutu.firefenix18 pisze:dziękuję Ci za to.... bardzo bardzo Ci dziękuję

Ostatnio zmieniony śr, 08 wrz 2010, 19:48 przez cicha, łącznie zmieniany 1 raz.
B. Olewicz (...) co tak cenne jest, że ta nienazwana myśl rysą jest na szkle? (...)
E. Bodo To nie ty...
E. Bodo To nie ty...
cicha, widziałem fragmenty. Poruszające.
Jednym z mocniejszych ujęć, jakie Julien uchwycił, to młoda dziewczyna krzycząca nad zwłokami swojej siostry. Mój ojciec miał do wyboru albo kręcić film albo zrobić zdjęcie. Odłożył oba, przytulił tę dziewczynę- wspomniał syn.
Julien raz uniknął linczu, bo Warszawiacy myśleli, że to Niemiec. Po tym, jak usłyszeli jego audycje radiowe, zawsze gdy go spotkali, bili mu brawo.
Udało mu się zarejetrować sporo materiału na kamerze. Cudem też zdoał to przewieźć za granicę- materiały nie trafiły do rąk hitlerowców. Później, jak napisałaś, jeździł z tym po świecie. Miał dyuży wkład w rozumeinie tragedii Polaków dzieki uchwyceniu krzywdy pojedynczych Warszawiaków, gdyż jak wiemy ludzi bardziej poruszają historie pojedynczych osób, anieżeli statystyki i tragedie ogólnonarodowe.
Filmy leżały w domu rodzinym korespondenta. Syn miał złe wspomnienia z wyjazdów ojca, bo go nie było w domu. Ale teraz postanowił uczić jego pamięć.
Materiały zostały odnowione przez instytut ufundowany przez Stevena Spielberga.
Tragedia II wojny światowej zawsze mocno mnie porusza.
Jednym z mocniejszych ujęć, jakie Julien uchwycił, to młoda dziewczyna krzycząca nad zwłokami swojej siostry. Mój ojciec miał do wyboru albo kręcić film albo zrobić zdjęcie. Odłożył oba, przytulił tę dziewczynę- wspomniał syn.
Julien raz uniknął linczu, bo Warszawiacy myśleli, że to Niemiec. Po tym, jak usłyszeli jego audycje radiowe, zawsze gdy go spotkali, bili mu brawo.
Udało mu się zarejetrować sporo materiału na kamerze. Cudem też zdoał to przewieźć za granicę- materiały nie trafiły do rąk hitlerowców. Później, jak napisałaś, jeździł z tym po świecie. Miał dyuży wkład w rozumeinie tragedii Polaków dzieki uchwyceniu krzywdy pojedynczych Warszawiaków, gdyż jak wiemy ludzi bardziej poruszają historie pojedynczych osób, anieżeli statystyki i tragedie ogólnonarodowe.
Filmy leżały w domu rodzinym korespondenta. Syn miał złe wspomnienia z wyjazdów ojca, bo go nie było w domu. Ale teraz postanowił uczić jego pamięć.
Materiały zostały odnowione przez instytut ufundowany przez Stevena Spielberga.
Tragedia II wojny światowej zawsze mocno mnie porusza.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
-
dziękuję Ci za to.... bardzo bardzo Ci dziękujęcicha pisze:Korespondent Bryantvp1 pisze:Film prezentuje w większości nieznane dotąd nagrania i zdjęcia dokumentujące wydarzenia w oblężonej Warszawie we wrześniu 1939 roku. Oparty jest na materiale archiwalnym niedostępnym w zbiorach publicznych w Polsce.
Materiał zarejestrowany przez Juliena Bryana stanowi unikalny dokument, zawierający historyczną prawdę ukazującą patriotyczny heroizm społeczeństwa warszawskiego z punktu widzenia jednostki, uwikłanej w rzeczywistość wojenną. Pokazuje, jak niemiecka propaganda, manipulując faktami, starała się zmylić opinię światową i odwieść uwagę od zbrodni popełnianych na ludności cywilnej w Polsce. Film powstał dzięki synowi Juliana Bryana - Samuela Bryana, Fundacji Stevena Spielberga oraz Muzeum Holokaustu w Nowym Jorku.
Julien Hequembourg Bryan to amerykański dokumentalista i fotografik; najbardziej znany z dokumentowania życia w Polsce, Związku Radzieckim i III Rzeszy w latach 1935 - 1939, autor pierwszych kolorowych zdjęć (Warszawy) II wojny światowej. Zaraz po wybuchu wojny nakręcił wiele filmów dokumentujących obronę Warszawy w 1939 oraz bombardowanie miasta przez Luftwaffe. Jest uważany za jedynego zagranicznego dziennikarza będącego w tym czasie w Warszawie.
Przez Polskie Radio zaapelował wówczas do amerykańskiego prezydenta Franklina Roosevelta o pomoc dla warszawskich cywili, którzy znaleźli się na celu niemieckich bombowców. 21 września 1939 wyjechał z płonącej Warszawy, zabierając ze sobą bogaty materiał dokumentujący życie ludności cywilnej i bestialstwo żołnierzy niemieckich.
Zdjęcia Warszawy jego autorstwa znalazły się w grudniu 1939 roku na okładkach i w amerykańskich magazynach „Look" oraz „Life”, to pierwsze kolorowe zdjęcia z II Wojny Światowej.
Polecam film Stosunki międzymiastowe z Drew Barrymore i Justinem Longiem (znany z Kobiety pragną bardziej). Naprawdę dobra komedia, jedna z niewielu, którą oglądając nie odczuwa się dystansu kulturowo-obyczajowego między USA a Europą, a konkretnie naszym krajem. Oczywiście mnóstwo pieprznych dowcipów i świetnie zobrazowanych sytuacji z życia wziętych. To film o męskiej przyjaźni, różnych obliczach związku, "nowoczesnych" męskich sposobach na podryw, o tym jak wygląda życie intymne, kiedy się ma wścibskiego współlokatora. A przede wszystkim jest to przekonująca próba przedstawienia dylematów czy poświęcić swoje marzenia i plany dla ukochanej osoby, czy jednak starać się pogodzić te dwie początkowo w filmie nieprzystające kwestie - najbardziej budujące jest to, że kompromis można jednak osiągnąć i, najważniejsze, to nie kobieta, bardziej doświadczona od partnera, jest zobligowana do zmian, a dla odmiany to facet decyduje się przewartościować swoje życie z korzyścią dla przyszłości związku i samego siebie. I dodam jeszcze, że w filmie jest podany świetny patent na, chwilowe przynajmniej, panowanie nad dzieckiem.
Oto zwiastun.
Film warty obejrzenia również ze względu na świetną ścieżkę dźwiękową.
Oto tracklista:
Generationals - "Either Way"
George James - "Places"
Katie Herzig - "Hey Na Na"
Albert Hammond, Jr. - "In Transit"
The Cure - "Just Like Heaven"
The Pretenders - "Don"t Get Me Wrong"
The Boxer Rebellion - "Spitting Fire"
Cat Power - "Could We"
Band Of Skulls - "Cold Flame"
Eels - "Prizefighter"
Passion Pit - "The Reeling"(Groove Police Remix)
Fanfarlo - "Harold T. Wilkins, Or How To Wait For
A Very Long Time"
The Replacements - "Here Comes A Regular"
The Boxer Rebellion - "If You Run"
Gotye - "Learnalilgivinanlovin"
The Airborne Toxic Event - "Half Of Something Else" .
Ja się normalnie zakochałam w The Boxer Rebellion, którzy w filmie wystąpili jako cameo apperarance, grając samych siebie. Bardzo klimatyczny, świetny zespół alternatywny.
Oto zwiastun.
Film warty obejrzenia również ze względu na świetną ścieżkę dźwiękową.
Oto tracklista:
Generationals - "Either Way"
George James - "Places"
Katie Herzig - "Hey Na Na"
Albert Hammond, Jr. - "In Transit"
The Cure - "Just Like Heaven"
The Pretenders - "Don"t Get Me Wrong"
The Boxer Rebellion - "Spitting Fire"
Cat Power - "Could We"
Band Of Skulls - "Cold Flame"
Eels - "Prizefighter"
Passion Pit - "The Reeling"(Groove Police Remix)
Fanfarlo - "Harold T. Wilkins, Or How To Wait For
A Very Long Time"
The Replacements - "Here Comes A Regular"
The Boxer Rebellion - "If You Run"
Gotye - "Learnalilgivinanlovin"
The Airborne Toxic Event - "Half Of Something Else" .
Ja się normalnie zakochałam w The Boxer Rebellion, którzy w filmie wystąpili jako cameo apperarance, grając samych siebie. Bardzo klimatyczny, świetny zespół alternatywny.
"Zbierz księżyc wiadrem z powierzchni wody. Zbieraj, aż nie będzie widać księżyca na powierzchni." Yoko Ono
www.forumgim6.cba.pl

www.forumgim6.cba.pl

- blackvarnish
Paolo Nutini.

Gdyby ktoś jeszcze o nim nie słyszał. Młodziutka postać, ale jak dla mnie jest świetny. Niecodzienna barwa głosu (a przy tym ładny wygląd
) ale co sobie najbardziej cenie to to, że potrafi wykonywać numer tak emocjonalnie bardzo.
* http://www.youtube.com/watch?v=RGta4WpMjR4 No other way. Wykonanie live. Jak dla mnie bomba. Emocje przekazane w 100% Ma chłopina talent.
* http://www.youtube.com/watch?v=xwILHCwj30Y Rewind. Również wykonanie live.
Do poczytania więcej na wikipedii
Polecam.

Gdyby ktoś jeszcze o nim nie słyszał. Młodziutka postać, ale jak dla mnie jest świetny. Niecodzienna barwa głosu (a przy tym ładny wygląd

* http://www.youtube.com/watch?v=RGta4WpMjR4 No other way. Wykonanie live. Jak dla mnie bomba. Emocje przekazane w 100% Ma chłopina talent.
* http://www.youtube.com/watch?v=xwILHCwj30Y Rewind. Również wykonanie live.
Do poczytania więcej na wikipedii
Polecam.
This is the world we live in
And these are the hands we're given
Use them and let's start trying
To make it a place worth living in.
Last.fm
Last.fm
Oh yes!blackvarnish pisze:Paolo Nutini.
Piękna barwa głosu. Taka chropawa, głęboka. Zanim go zobaczyłam, to myślałam, że to kawał chłopa musi być, a tu z niego taki przystojny szczuplaczek.
Moi faworyci:
Jenny Don't Be Hasty
New Shoes. Lubię nie tylko piosenkę, ale też ujęcia z ulic Glasgow. Mam sentyment do tego miasta.
"Zbierz księżyc wiadrem z powierzchni wody. Zbieraj, aż nie będzie widać księżyca na powierzchni." Yoko Ono
www.forumgim6.cba.pl

www.forumgim6.cba.pl

- blackvarnish
Jeśli ktoś chciałby posłuchać o narkotykach od osoby, która sama była uzależniona i o różnych akcjach które ludzie wyprawiają pod wpływem:
TU
Warto mieć jakieś pojęcie, zanim się ktoś zdecyduje sięgnąć po jakieś dragi.
TU
Warto mieć jakieś pojęcie, zanim się ktoś zdecyduje sięgnąć po jakieś dragi.
This is the world we live in
Last.fm
Last.fm
Blog, który śledzę od pewnego czasu i który ciągle mnie wzrusza i zmusza do zastanawiania się nad życiem...
http://blogtransseksualistki.blog.onet.pl/
http://blogtransseksualistki.blog.onet.pl/
Zawsze miałem lekkie ciągoty do Reggae ...polecam Star Guard Muffin - "Szanuj" z Kamilem Bednarkiem ...

Może ktoś zarzucić temu chłopakowi szpan, nonszalancje czy "parcie na szkło" ale ja oceniam to co (jak) śpiewa ... Krążek naprawdę warty przesłuchania ... czy zakupu, to już zależy od uczciwości odbiorców .....
Może ktoś zarzucić temu chłopakowi szpan, nonszalancje czy "parcie na szkło" ale ja oceniam to co (jak) śpiewa ... Krążek naprawdę warty przesłuchania ... czy zakupu, to już zależy od uczciwości odbiorców .....
Z ostatniego albumu Seala, Commitment wydany właśnie singiel i video Weight Of My Mistakes.

Jak zwykle wielki głos i porywający numer. Cała płyta z kolei bardziej stonowana. Jak ktoś się zastanawia na prezent dla osoby, która lubi dobry pop, to naprawdę trafiony pomysł.

Jak zwykle wielki głos i porywający numer. Cała płyta z kolei bardziej stonowana. Jak ktoś się zastanawia na prezent dla osoby, która lubi dobry pop, to naprawdę trafiony pomysł.
Bitter you'll be if you don't change your ways
- majkelzawszespoko
Dla osób lubiących rap, teledysk promujący płytę 'KO3', katowickiej Kooperacji. Rap inaczej.
Kooperacja feat. Fokus - WTF?
Kooperacja feat. Fokus - WTF?
- billiejean89
Kobiece tajemnice: "Transseksualiści"
http://vod.onet.pl/kobiece-tajemnice,ko ... cinek.html
Mnie zaciekawiło.
Edit : w 31.12 jest wizerunek MJa ;)
http://vod.onet.pl/kobiece-tajemnice,ko ... cinek.html
Mnie zaciekawiło.
Edit : w 31.12 jest wizerunek MJa ;)

-
A cóż ja polecam?
Glee
W polskiej telewizji już od 18 lutego, na kanale FOX o 21:00. I tak co kolejny piątek.
W USA transmitują ten serial od 2009 roku, ale już się przyzwyczailiśmy, że w Polsce zawsze jest co najmniej dwuletnie opóźnienie.
Dla fanów musicali, koneserów starej, jak i tej zupełnie nowej, muzyki.
Przykładowy clip z serialu:
GLEE - "Teenage Dream" Uwielbiam.
Nauczyciel języka hiszpańskiego, w jednej z amerykańskich szkół średnich, Will Schuester, chcąc przywrócić szkolny Glee Club do dawnej świetności, postanawia zostać jego kierownikiem. Zbiera grupę uczniów i w ten sposób powstaje zespół. Nowy skład klubu jednak nie jest zbiorem najpopularniejszych i najbardziej atrakcyjnych fizycznie uczniów szkoły. Przeciwnie - są to niezbyt popularni młodzi ludzie, często pełni kompleksów i ze skomplikowanym bagażem przeszłości. Młodzi członkowie zespołu celowo reprezentują obiegowe i pobieżne a przez to często zwodnicze wyobrażenia o nich. Mamy tutaj inwalidę reprezentującego klasycznego kujona szkolnego, otyłą czarnoskórą dziewczynę, Azjatkę, feministycznego w zachowaniu geja, niezbyt inteligentną szkolną gwiazdę footballu, Żydówkę wychowaną przez parę gejów i królową cheerleaderek. Ale nowy kierownik grupy nie spodziewa się przeciwności jakim będzie musiał stawić czoło: od niechęci i sceptycyzmu uczniów do podłych intryg trenerki szkolnej drużyny cheerleaderek.

A w mym awatarze, moja ukochana postać z owej produkcji - Kurt :)
Glee
W polskiej telewizji już od 18 lutego, na kanale FOX o 21:00. I tak co kolejny piątek.
W USA transmitują ten serial od 2009 roku, ale już się przyzwyczailiśmy, że w Polsce zawsze jest co najmniej dwuletnie opóźnienie.
Dla fanów musicali, koneserów starej, jak i tej zupełnie nowej, muzyki.
Przykładowy clip z serialu:
GLEE - "Teenage Dream" Uwielbiam.
Nauczyciel języka hiszpańskiego, w jednej z amerykańskich szkół średnich, Will Schuester, chcąc przywrócić szkolny Glee Club do dawnej świetności, postanawia zostać jego kierownikiem. Zbiera grupę uczniów i w ten sposób powstaje zespół. Nowy skład klubu jednak nie jest zbiorem najpopularniejszych i najbardziej atrakcyjnych fizycznie uczniów szkoły. Przeciwnie - są to niezbyt popularni młodzi ludzie, często pełni kompleksów i ze skomplikowanym bagażem przeszłości. Młodzi członkowie zespołu celowo reprezentują obiegowe i pobieżne a przez to często zwodnicze wyobrażenia o nich. Mamy tutaj inwalidę reprezentującego klasycznego kujona szkolnego, otyłą czarnoskórą dziewczynę, Azjatkę, feministycznego w zachowaniu geja, niezbyt inteligentną szkolną gwiazdę footballu, Żydówkę wychowaną przez parę gejów i królową cheerleaderek. Ale nowy kierownik grupy nie spodziewa się przeciwności jakim będzie musiał stawić czoło: od niechęci i sceptycyzmu uczniów do podłych intryg trenerki szkolnej drużyny cheerleaderek.

A w mym awatarze, moja ukochana postać z owej produkcji - Kurt :)
When we meet again, I'll ask you how you're doing
And you'll say fine and ask me how I'm doing
And then I'll lie and I'll say ordinary, It's just an ordinary day.
And you'll say fine and ask me how I'm doing
And then I'll lie and I'll say ordinary, It's just an ordinary day.