Europride 2010

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
soulsation

Europride 2010

Post autor: soulsation »

Co sądzicie o takich typu imprezach ,o maarszach ,imprezach homoseksualistów, Bi ,Trans...
Byłem dzis na tej pradzie i bawilem się naprawde świetnie, kilkanacie tysiecy osób z całego świata, tworzyło niezapomną atmosfere.
Mój Fan Page na Facebooku Michael Jackson- The King. http://www.facebook.com/pages/Michael-J ... 6198481706

I'm tired of bein' the victim of hate
You're rapin' me of my pride
Oh, for God's sake!!!
Awatar użytkownika
Eva

Post autor: Eva »

Z ciekawości zapytam, mam nadzieję, że się nie obrazisz. Jesteś gejem?
Obrazek
Awatar użytkownika
akaagnes

Post autor: akaagnes »

Kilkoro moich znajomych poszło,wiem, ale... po co to? Jest już taka impreza zwykle w Berlinie - taki zlot (sama mimo, że jestem hetero byłam 2 razy). Uważam że nie potrzebnie to. Wcale to nie załatwi tych spraw i narodowej tolerancji, wręcz pogarsza całą sprawę.
Wszyscy wiemy jak w PL jest. Nie wiem co będą ludzie robić, nic się raczej nie zmieni, a wszelkie parady... odbierane są właśnie jako parada dewiantów, a nie ludzi, którzy chcą normalnie żyć w społeczeństwie.

A jeśli skoro tak to dlaczego na ulicę nie wychodzą regularnie samotne matki, nauczyciele, niepełnosprawni itd. ?

Bo MJówy wychodzą :D
Awatar użytkownika
syberia

Post autor: syberia »

Eva pisze:Z ciekawości zapytam, mam nadzieję, że się nie obrazisz. Jesteś gejem?
Nie trzeba być homoseksualnym lub biseksualnym, żeby chodzić na takie parady. Moja znajoma była tam ze swoją rodziną :)
Ludzie młodzi sądzą, że za pieniądze wszystko można kupić, gdy już dorosną są tego pewni - Oskar Wilde
Awatar użytkownika
Phoenix

Post autor: Phoenix »

Eva pisze:Z ciekawości zapytam, mam nadzieję, że się nie obrazisz. Jesteś gejem?
A czy to trzeba być gejem/lesbijką, by brać udział w paradzie? Można pokazać, że popiera się ich postulaty, że chce się szerzyć tolerancję. A to, czy solusation jest gejem czy nie, ciebie, moja droga, nie powinno w żadnym stopniu interesować. To jest każdego sprawa, a reszcie nic do tego.

Co do sprawy. Ja jestem za tym, by takie parady miały miejsce. Raz w roku - komu to szkodzi? To tylko jeden dzień i na ten dzień cała reszta powinna uszanować to i schować swoje poglądy głęboko. Czy osoby homoseksualne mają w ogóle się nie pokazywać, bo tak komuś będzie "przyjemniej"? Osoby homoseksualne żyją w społeczeństwie, tworzą związki, ale nie mają takich samych możliwości, jak małżeństwa. Jeśli to sprawia, że czują się dyskryminowani, to dlaczego nie mieliby zaprotestować i pokazać swoje niezadowolenie? Dlaczego nie mieliby żądać praw podobnych do tych, jakie mają inne związki? Przecież para osób jednej płci nikogo nie krzywdzi...
Jeśli chodzi o sam wygląd parady. To także w dużej mierze zabawa. Święto dla dyskryminowanych na codzień ludzi. Dlaczego nie mieliby barwnie się wtedy poubierać? Może to będzie zły przykład, ale jak są oficjalne zloty fanów MJa, to też wiele osób ma jakieś przebrania. Jedni bardziej widoczne, inni mniej. To element pokazania się, element zabawy. Dlaczego im tego zabraniać? To właśnie te najciekawsze stroje na paradzie były tak pokazywane w mediach. Dlaczego? Bo przyciągają oko.
Obrazek
Awatar użytkownika
Eva

Tak pytam profilaktycznie bo nie chcę w swoim właściwym poście obrazić niechcący czyiś uczuć.
Obrazek
soulsation

Nie chodzi tylko o pokazywanie ,że jet sie gejem ,Chodzi tez o dobrą zabawe, i pokazać ,ze Polska sie zmienia powoli,nie jest juz taka zaściankowa jak jeszcze 10 lat temu.Byli hetrero z dziecmi ,emeryci... itp ...Byly tez 2 piosenki MjA, dIRTY dIANA i History z b.o.t.d.f

Kolezanka kilka postów wczesniej pytała się czy jestem gejem. tak jestem .i nie ukrywam tego przed nikim w pracy ,w rodzinie ,znajomi wiedza ,nie jest to dlamnie temat tabu ,tak pozatym na forum są tez inni geje i lesbijiki ,ktorych znam bardzo dobrze osobiscie. aby uszanowac ich anonimowosc ,nie powiem kto to ,jak beda chcieli to sami powiedzą.
Ostatnio zmieniony sob, 17 lip 2010, 21:48 przez soulsation, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój Fan Page na Facebooku Michael Jackson- The King. http://www.facebook.com/pages/Michael-J ... 6198481706

Oh, for God's sake!!!
Awatar użytkownika
Solange

Post autor: Solange »

Też byłam, dobrze się bawiłam i poczułam się naprawdę zbudowana tym, że taka parada jest mimo wszystko u nas możliwa. Nie obyło się oczywiście, co bardzo przykre, bez incydentu. Członek chóru z Londynu został ranny w głowę. Oprócz tego jednak wydarzenie odbieram całkiem pozytywnie. Szkoda tylko, że media „jarają się” głównie tym, co najbardziej rzucające się w oczy, szukają (jak zwykle zresztą) sensacji, gdzie jej nie ma, a nie pokażą zwyczajnych ludzi, takich (nie obrażając nikogo) przeciętniaków. To sprawia, że społeczeństwo postrzega paradę jako zło wcielone, pokaz obscenicznych zachowań, ba, nawet zagrożenie. Za to miłym zaskoczeniem były reakcje przechodniów i mieszkańców wychylających się z okien i machających, nierzadko wiekowych ludzi. Mam nadzieję, że wielu nieprzekonanych do tego typu imprez miało okazję zobaczyć na własne oczy, że osoby LGBT nie gryzą. Być może parada nie załatwi palących problemów, ale pozwala na zaszczepienie namiastki normalności w tym społeczeństwie. Kropla drąży skałę…

Eva pisze:Tak pytam profilaktycznie bo nie chcę w swoim właściwym poście obrazić niechcący czyiś uczuć.
To może lepiej w ogóle nie mówić/nie pisać nic obraźliwego, a nie tylko wtedy się powstrzymywać, gdy się wie, że jest ktoś kogo można urazić.
Obrazek
Fill my heart with song and let me sing for ever more. You are all I long for all I worship and adore. In other words, please be true. In other words I...
Unforgettable, that's what you are.
Awatar użytkownika
Eva

soulsation pisze:nie ukrywam tego przed nikim w pracy ,w rodzinie ,znajomi wiedza ,nie jest to dlamnie temat tabu
I bardzo dobrze, że się nie ukrywasz, brawa za to dla ciebie. Jednak nie lubię osobiście przesadnego obnoszenia się ze swoją orientacją. Żeby nie było, nie mam tu ciebie konkretnie na myśli soulsation, ale myślę, że nie wszystkie osoby z tego właśnie wydarzenia były do końca normalne.
Obrazek
Awatar użytkownika
Phoenix

Post autor: Phoenix »

Eva pisze:Jednak nie lubię osobiście przesadnego obnoszenia się ze swoją orientacją.
Oj, czasem to nawet za "nieprzesadne" mogą walić gromy. Jak idzie chłopak z dziewczyną za rękę na ulicy - gra gitara, a jakby szły dwie dziewczyny czy dwaj mężczyźni - to zaraz oczy zwrócone, a też nierzadko padłyby wyzwiska. Polskie społeczeństwo jest głęboko nietolerancyjne.
Obrazek
Awatar użytkownika
give_in_to_me

Post autor: give_in_to_me »

Koleżanko, takich pytań nie zadaje się osobom, których się nie zna, to niekulturalne. A jak bardzo już chcesz o coś takiego spytać, pisz na priva.

a co do całej sprawy: zgadzam sie z akaagnes. Chodzi o tolerancję w zwykłym, codziennym życiu a nie parady, które organizuje środowisko. Nie wszyscy homoseksualiści udzielają sie w ruchu LGBT, ba, większość z nich tego nie robi a wielu się z tym ruchem po prostu nie utożsamia i ma w tyłku krzykaczy w stylu Biedronia, Niemca czy Zawadzkiej.

Ostatnio skończyłam studia i jeden z kumpli z grupy mi powiedział, że jest gejem i ma chłopaka. Co za news, wiedziałam to od półtora roku, tylko mu nie mówiłam, że wiem, czekałam na jego ruch. Po tym, jak się dawno o tym dowiedziałam, nic się miedzy nami nie zmieniło i on dziś trochę żałuje, że nie powiedział mi wcześniej.. Wiele sytuacji z przeszłości byłoby wtedy bardziej klarownych. Ciesze się jednak, że już jest w porządku, że wyszedł przy mnie z tej przysłowiowej szafy i nie musi się kryć. Nie wszyscy nasi wspólni znajomi jednak wiedzą i dostałam "listę" osób, z którymi już mogę gadać o nim normalnie a przed którymi mam wciąż kręcić. Ta sytuacja tak mnie wkurza! Tak bardzo bym chciała, żeby oni w ogóle nie musieli się kryć. Żeby mój kolega nie musiał mówić o najważniejszej osobie swojego życia, z którą jest od 7 lat "z kumplem byłem/ a, znajomy mnie zawiózł/ byłem w Niemczech z przyjaciółmi". Żeby ludzie przyjmowali do wiadomości, że ma faceta i tak też jest dobrze. Niestety, rozumiem, że na razie nie moga sobie pozwolić na całościowy coming out. On i jego partner nie są "typowymi", przegiętymi gejami i od środowiska LGBT sie dystansują. Im parada, gdzie drag queens jadą na platformach, nie pomoże. Mam nadzieję, że za jakiś czas będą mogli przestać już to kryć i żyć normalnie, jak wszyscy.

A samo EuroPride... Niech sobie będzie. Mnie nie przeszkadza. niech sobie nawet przechodzi pod moimi oknami. Tak samo procesja na Boże Ciało mi nie wadzi, choć nie jestem katoliczką. Demokracja jest. Niech sie gromadzą, mają do tego prawo- czy to homoseksualiści, katolicy, pielęgniarki, czy fani MJ-a.
soulsation

Eva pisze:
soulsation pisze:nie ukrywam tego przed nikim w pracy ,w rodzinie ,znajomi wiedza ,nie jest to dlamnie temat tabu
I bardzo dobrze, że się nie ukrywasz, brawa za to dla ciebie. Jednak nie lubię osobiście przesadnego obnoszenia się ze swoją orientacją. Żeby nie było, nie mam tu ciebie konkretnie na myśli soulsation, ale myślę, że nie wszystkie osoby z tego właśnie wydarzenia były do końca normalne.
hehe ,nie chodzę z tęczową flagą i nie wpisuje w swoje cv, zainetersowania =chłopcy:P

Na paradzie tańczyłem przez kilkadziesiąt minut ze znajomymi na platformie .

Bylem w telewizji ,były telefony ,ale wszystkie opnie pozytywne ,nawet babcia ,żyje w bardzo tolerancyjnej rodzinie,Ujawniłem się mając 17 lat, i jest mi z tym świetnie ,Napewno pojade na taką parde w przyszlym roku do innego państwa.Warto dodać ,zę w Berlinie 2 lata twmu było 1,9 mln osob ,a w Madrycie w 2007 2,5 mln. Polska jeszcze nie jest tak otwarta,ale jest coraz lepeiej ,w 2001 w wawie na pradzie polskiej było 300 osob ,dzis już 19 tysięcy:)

Oh, for God's sake!!!
Eve_861

Post autor: Eve_861 »

soulsation pisze:w 2001 w wawie na pradzie polskiej było 300 osob ,dzis już 19 tysięcy:)
EuroPride dotarła na Plac Konstytucji w Warszawie. Według wstępnych szacunków w paradzie gejów uczestniczyło osiem tysięcy osób.
źródło:tvn24.pl
Impossible is nothing when it comes down to Michael. I know what I'm saying..
soulsation

Eve_861 pisze:
soulsation pisze:w 2001 w wawie na pradzie polskiej było 300 osob ,dzis już 19 tysięcy:)
EuroPride dotarła na Plac Konstytucji w Warszawie. Według wstępnych szacunków w paradzie gejów uczestniczyło osiem tysięcy osób.
źródło:tvn24.pl
tak o 8 tysięcy na placu bankowym ,potem doszli na alejach ujazdowskich ,bo nieiwdzieli kiedy sie zacznie.a było opznienie.

Oh, for God's sake!!!
Awatar użytkownika
Eva

soulsation pisze:ehe ,nie chodzę z tęczową flagą i nie wpisuje w swoje cv, zainetersowania =chłopcy
orientacja każdego jest jego prywatna sprawą i czepiać się nie można, homoseksualizm nie jest niczym niezwykłym wiec nie należy tego jakoś okazywać moim zdaniem :)
Obrazek
ODPOWIEDZ