Janelle Monae...Objawienie!

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.

Co o niej sądzisz?

Nie znałam/em, ale dobra jest!
22
29%
Średnio, nie w moim typie
33
43%
Objawienie!
22
29%

Liczba głosów: 77

Awatar użytkownika
invincible_girl ;)

Janelle Monae...Objawienie!

Post autor: invincible_girl ;) »

Nie wiem, czy słyszeliście o tej piosenkarce. Jakiś miesiąc temu, oglądając program TRACE TV, natrafiłam na jej teledysk Tightrope.
Obrazek
Obrazek
Co o niej sądzicie?
Jak dla mnie, to świetna jest. Dawno nie miałam przyjemności posłuchać nowego głosu z tak fajnie trafiającym kawałkiem w ucho.
Ona jest taa w moim stylu, że normalnie chyba Bóg mi ją zesłał.
Posłuchajcie jeszcze Many moons
Jest nawet Smile ;-)
Obrazek
Never say goodbye, because saying goodbye means going away. And going away means forgetting. Peter Pan
Awatar użytkownika
give_in_to_me

Post autor: give_in_to_me »

Przesłuchałąm, co poleciłaś :) Muzycznie mnie nie powala, choć rytm daje radę, szczególnie Hightrope. Co jednak ma u mnie ogromny plus- to klipy, ubrania i taniec. Takie to trochę podobne do Outkast (kojarzysz klip do Hey Ya?) Jak tak, wiesz co co chodzi. Może Janelle się nimi inspiruje?

A i jeszcze jedno: wyrażnie widać, że dziewczyna sprzedaję swoją muzykę, nie d... To takie rzadkie dziś. Powiedziałąbym nawet, że laska jest mimo pięknej niewinnej buzi taką lekko chłopczycą. Ciekawe, co z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika
amj

Post autor: amj »

Inspiruje się pewnie również Jamesem Brownem.
Bardzo ładna, a nie rozbiera się do kamery itp. itd. co mi się u niej bardzo podoba. Jak włączę kanał muzyczny to mi się zaraz gołe panny pojawiają, a tutaj nie :)
Mi się podoba teledysk i w ogóle ;-) Przesłucham ją sobie, myślę że warto dać jej szansę ;-)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
editt

Post autor: editt »

Jest świetna! dzięki invincible_girl
Świetne brzmienie, świetny głos ;-)
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Margareta

Post autor: Margareta »

Znam już od jakichś trzech lat. Nie wszystkie piosenki rzucily mnie na kolana, ale "Tightrope" z pewnością. Uwielbiam ten kawałek. James Brown, gdyby ją usłyszał, byłby dumny. Dziewczyna jest oryginalna, ma pomysł na siebie, jest już dojrzałą wokalistką. Muzycznie również się wyróżnia i nie jest kolejną seksowną niunią, wyginającą się w teledyskach i na zdjęciach. Ktoś w jednej z recenzji jej płyty porównał ją do Gagi - gdzie, na litość, tej skandalistce do Janelle (zwłaszcza wokalnie)?!
zapraszam i polecam: http://msfeliciam.blogspot.com/
Obrazek
Awatar użytkownika
amj

Janelle występuje teraz z Eryką Badu. Na Last.fm jest nazwsko Janelle w eventach gdzie ma wystąpić Erykah.
Na przykład dzisiaj o 19.00 w USA
TUTAJ pełna lista występów Eryki.
U Janelle też pisze.

Właśnie przesłuchuje jej płyty. The Audition i The ArchAndroid ;-)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
a_gador

Post autor: a_gador »

Oto fragmenty bardzo ciekawego artykułu w ostatnim numerze Polityki (nr 28) Kobiety na roboty Bartka Chacińskiego:
Janelle Monae przebojem wchodzi na scenę jako android. Czy to manifestacja seksizmu, czy feminizm w wersji pop?

Przybyła do nas z przyszłości, z 2719 r. Jest skazanym na wygnanie androidem, który wystąpi w roli mesjasza dla dzisiejszych robotów. A może tak naprawdę dla ludzi, którzy są traktowani jak roboty - dzieleni, segregowani, dyskryminowani? Ubrana w kosmiczny strój przypominający stylem "Metropolis" Fritza Langa, bohaterka płyty "The ArchAndroid", każe zapomnieć, że prawdziwa autorka tych piosenek Janelle Monae tak naprawdę ma ledwie 24 lata i urodziła się w amerykańskim Kansas City.
Monae jest najbardziej oklaskiwaną debiutantką ostatnich lat w świecie czarnego popu. Ale zamiast błyszczącej sukienki najczęściej nosi smoking przypominający kreacje Marleny Dietrich. I fryzurę kojarzącą się z Rachael, sztuczną kobietą z filmu "Łowca androidów".
Janelle Monae wzbudziła zachwyt na blogach amerykańskich feministek. W dodatku młodziutka artystka wpisała się w szerszą tradycję wokalistek próbujących przemycić rozumiany bardzo hasłowo feminizm do świata pop. Takich jak członkinie TLC czy Destiny's Child, które podbiły Amerykę hitem "Say my name" - ze słowami "Mów mi po imieniu zamiast wołać do mnie babe".

[...]

Czas inaczej spojrzeć na to, jak może się ubierać kobieta - mówi Janelle Monae. - Zależy mi na zrównywaniu szans i pomocy ludziom, by czuli się dobrze takimi, jakimi są. Chcę pomóc dziewczętom, które przechodzą właśnie kryzys tożsamości. Krytycy już znalezli na to okreslenie modowe: roboci szyk.

Robo glam - często używany w stosunku do Monae - jest pojęciem sezonu. I to w różnych środowiskach. Robyn, szwedzka gwiazda, protegowana Madonny, śpiewa w najnowszej piosence "Fembot" o uczuciach kobiet-robotów tworzonych dla męskiej przyjemności. Christina Aguilera nieoczekiwanie nagrała piosenkę z towarzyszeniem feministek z alternatywnej grupy Le Tigre i prowokującej kanadyjskiej wokalistki Peaches.
Lady Gaga też co rusz szokuje strojami przypominającymi sztuczne kobiety. [...]
Janelle mówi o swoich współpracownikach Stowarzyszenie Artystyczne Wondaland. Dalej pisze Chaciński:
Składa się [...] z muzyków, ale też artystów wizualnych, tancerzy i aktorów.
Projekt tej płyty to dopiero początek - odgraża się na łamach prasy Monae. - Pozwoli ściągnąć na mnie uwagę, a ja chcę dać szansę całej plejadzie ciekawych artystów, którzy mi towarzyszą". [...] na płycie pojawia się poeta i raper saul Williams, a także alternatywno-rockowa grupa Of Montreal. To występ obok Monae może im przynieść rozgłos, bo ta artystka ma olbrzymi potencjał. Już zapowiada kolejne nagrania, powieść graficzną, serię wideoklipów, chciałaby tworzyć spektakle teatralne. W sposobie myślenia przypomina wręcz Michaela Jacksona - i on próbował połączyć różne dziedziny sztuki scenicznej, wykorzystując cały zasób tradycji czarnego popu. Nawet nazwa Wondaland kojarzy się z Jacksonowym Neverlandem.
Tyle że tam, gdzie Jackson szedł przede wszystkim w rozrywkę, Monae szuka drugiego dna, awangardowych inspiracji, w równym stopniu co pełen lekkości soul i funk w stylu Steviego Wondera wykorzystuje pomysły autorów słynnych albumów koncepcyjnych w sytlu Pink Floyd. I często zerka w stronę fantastyki.
Czarna muzyka tradycyjnie znakomicie łączy się z wizjami podróży na inne planety. Takie utopijne obrazy proponował kiedyś Sun Ra, który sam uważał się za przybysza z Saturna, a potem muzycy funkowi z George'em Clintonem na czele, którzy postulowali nawet podróż w kosmos całej zbiorowości czarnych, którzy mieliby na innych planetach szukać wolności, na nowo zbudować świat. Jeśli nawet cyberfeminizm Monae uznamy za dość naiwny, trzeba przyznać, że na różnych planach jej piosenki są przedłużeniem innego, afroamerykańskiego marzenia.
Nie ma to jak czerpać z dobrych wzorców, między innymi w budowaniu wizerunku i kształtowaniu filozofii swojego artystycznego profilu. Tylko takie to wszystko wystudiowane, wypielęgnowane, odarte ze spontaniczności. Wszystko musi być podparte jakąś ideologią, przesłaniem. Nic tylko chłodna kalkulacja. Eh!

Choć Janelle ma talent. Przyznaję, pomijając tę całą otoczkę.
"Zbierz księżyc wiadrem z powierzchni wody. Zbieraj, aż nie będzie widać księżyca na powierzchni." Yoko Ono
www.forumgim6.cba.pl
Obrazek
Awatar użytkownika
bercia.bella

Post autor: bercia.bella »

Eeeee... taka sobie. ;-)
<<Głos dostałem od Boga, ale to pozwoliliście żeby świat mnie usłyszał.>>
Awatar użytkownika
Margareta

Post autor: Margareta »

Naciągany ten związek feminizmu z twórczością Janelle Monae - w dzisiejszych czasach nikogo już chyba nie dziwią elementu garderoby męskiej w damskiej szafie? ;-) Niech pan Chaciński zostawi Michaela w spokoju - może tylko "Locked Inside" w jakimś tam malutkim procencie kojarzy się z nim. Janelle jest raczej jakby Jamesem Brownem w wersji żeńskiej i artystką ze sceny musicalowej w jednej osobie. Pięknie to wszystko połączyła w jedną całość, wszystkie elementy - funk (w boskim "Tightrope" gdzie brzmi na początku jak Lynn Collins), soul, elementy elektroniki i wokalizy jak na starych jazzowych płytach - pasują do siebie. Nie widzę w tym chłodnej kalkulacji, wręcz przeciwnie, czuję duszę którą wkłada w to co robi, a której brakuje we współczesnej muzyce.
Ostatnio zmieniony śr, 15 gru 2010, 14:57 przez Margareta, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam i polecam: http://msfeliciam.blogspot.com/
Obrazek
Awatar użytkownika
amj

Wybiera się ktoś na Jej koncert do Wa-wy? ;-) Ktoś tam był już kiedyś, w Stodole? Jestem ciekaw jak wygląda wchodzenie itp.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
TheFunkyDaria

Post autor: TheFunkyDaria »

A będzie jakiś? Ja bym się wybrała np. Gdzie masz jakieś info?
Awatar użytkownika
amj

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
TheFunkyDaria

Post autor: TheFunkyDaria »

osz, ty w chałwę!
Jutro spytam się znajomych i jakby co, to jedziemy :-D. Ty też, amj?
Awatar użytkownika
amj

Tak. Myślę, że pojadę. Mam taką nadzieję.
Przy okazji. W nocy z niedzieli na poniedziałek jest VMA. Można oglądnąć na MTV Polska. Janelle Monáe jest nominowana w kategorii "najlepsza choreografia" do teledysku Tightrope -link w pierwszym poście. Raczej i tak wygra GaGa i Beyonce :-/ ale nominacja to i tak coś :-)
Awatar użytkownika
Pank

Post autor: Pank »

Słucham któryś-tam raz i jestem pod wrażeniem. Niech żyje muzyczny eklektyzm! Rzadko trafia się płyta, którą mam ochotę słuchać, niczego nie zatrzymując - a oczekując na jeszcze kolejny kawałek. Wyczuwam w tym materiale wręcz ducha, jakąś świeżość jacksonowskiego Off The Wall - nie tylko wysłuchawszy czternastej sekundy Locked Inside. Tightrope nic dziwnego, że - chyba nie tylko teledyskowo - budzi skojarzenia z OutKastem; w końcu na całej płycie pojawia się m.in. połowa tego muzycznego duetu - Big Boi. A jest jeszcze i miejsce na orkiestrę, i taneczne wymiatacze, i funk, i pościelówy, i nawet zaraźliwy punk. A do tego prawie zawsze genialny Of Montreal - pomysł wydawał się mi dość ryzykowny, ale przyjął się tu znakomicie. Kto ciekawy, niech zajrzy na ich nową płytę, False Priest - tam Janelle pojawia się również. Solange Knowles też.

Aż sobie bilet na koncert kupiłem. Jak już robić sobie ciekawą muzycznie jesień, to na całego. Dziwne rzeczy się dzieją, skoro jesieni się doczekać nie mogę.
ODPOWIEDZ