URGE OVERKILL -
GIRL, YOU'LL BE A WOMAN SOON
Urge Overkill to amerykański zespół grający alternatywnego rocka, założony w Chicago w 1986 roku. Sławę przyniósł im cover piosenki Neila Diamonda "Girl, You'll Be a Woman Soon", nagrany na potrzeby filmu Pulp Fiction w reżyserii Quentina Tarantino z 1994 roku. Film to już klasyk kina postmodernistycznego z całą plejadą gwiazd ( John Travolta, Uma Turman, Samuel L. Jackson, Bruce Willis). Zespół wydał takie płyty jak: "The Supersonic Storybook", "Saturation", "Exit the Dragon", które zostały bardzo wysoko ocenione przez krytyków. Niestety, Urge Overkill rozwiązali się w 1997 roku.
Nawet jeśli ktoś kompletnie nie kojarzy nazwy zespołu, to zna piosenkę.
A teraz coś z innej bajki.
The Shorts Comment ça va
The Shorts była popową grupą z Holandii. Zespół powstał w 1976 roku, a sławę zdobył w 1983 r. wielkim, międzynarodowym i ponadczasowym hitem „Comment ça va”.
Piosenka opowiada o chłopcu, który spotyka francuską dziewczynę, lecz oni nie mogą się zrozumieć, ponieważ mówią w innych językach.
Wikipedia podaje:
„Utwór pierwotnie był napisany w języku angielskim przez holenderskiego kompozytora i producenta Eddy'ego de Heera, ale EMI nalegało na wersję holenderską. Wersja holenderska została wydana jako singiel, ale była zaniedbywana przez tamtejsze stacje radiowe. Po sprzedaniu 10 tys. egzemplarzy przy graniu piosenki tylko w pirackich stacjach, zaczęły ją puszczać także stacje oficjalne. Po niedługim okresie czasu piosenka zajęła 1. miejsce w holenderskim TOP40. Szybko stała się międzynarodowym hitem ze sprzedażą blisko 4 mln egzemplarzy singli, na których się znajdowała, w językach angielskim, niemieckim, holenderskim, francuskim i hiszpańskim”.
Nie wiem, czy
Shakespears Sister– pasują tutaj, bo mnie ( i myślę, że wielu innym słuchaczom) kojarzą się raczej z
Hello (Turn Your Radio On). To też hit. Czyli już drugi w ich dorobku.