Wybory Prezydenckie 2010

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.

W drugiej turze Wyborów Prezydenckich 2010 oddam głos na:

Czas głosowania minął ndz, 04 lip 2010, 8:20

Bronisława Komorowskiego
15
50%
Jarosława Kaczyńskiego
11
37%
Oddam głos nieważny.
4
13%

Liczba głosów: 30

Awatar użytkownika
Sybirra

Post autor: Sybirra »

Buziaczek spokojnie :) Na pewno chodziło o to jedynie, że jest takich ludzi mniejszy odsetek wśród osób starszych, a poza tym bardzo często tacy ludzie nie widzą już sesnu w głosowaniu, bo:
a) sa przekonani, że za niedługo umrą i ta Polska nie jest już ich własnością (uwierz, że tak mogą myśleć);
b) mówią, że już nie podchodzą do wyborów, bo dość w ciągu swojego życia się nachodzili i zostawiają to młodzieży.
Ale równie często sa oni własnie nakłaniani przez swoje dzieci do oddania głosu na konkretną partię.

A wracając do tego:
buziaczek pisze:No cóż...wielką szansą Kaczyńskiego jest to, że się nie pokazuje. Świetną metodę sobe obrał. Bo tak jak piszesz...im mniej go w mediach, tym dla niego lepiej. Bo jak już zacznie się wypowiadać, może być gorzej.
To potwierdza poniekąd moje przypuszczenia, że Pan Jarosław sobie na tym urzędzie nie poradzi w obecnej chwili. Nie da rady. To błąd , że nie wychodzi do ludzi. To z pewnością nie jest żadna taktyka PiSu. Zarząd PiSu i kancelaria byłego prezydenta przejęła obowiązki kampanii. Ale długo to nie pociągnie. Niepotrzebnie Kaczyński się zgodził kandydować. Tak jest prawda, że PiS mógł wybrać kogokolwiek i tak miałby poparcie, chociażby z tej litości i sentymentem dla Lecha. Źle to rozegrali i z pewnością te wybory zmniejsza ich pozycję.
Może teraz kiedy zdobyli tyle tych podpisów to Kaczyński się podbuduje i w końcu otworzy. Zobaczymy.

A wracając jeszcze do tego programu politycznego. To w sumie nie wiem czy wcześniej dobrze zrozumiałam. Tak właściwie to starsi ludzie opierają się na programie PiSu, ale dokładniej tylko na tej jego częsci religijno-kulturalnej, która mówi aksjologicznym językiem. To widzą starsi, nie zwracają natomiast uwagi na program z pryzmatu gospodarki, ekonomii czy prowadzonej polityki zagranicznej. Ludzie widza to co chcą, w sumie każdy dostrzega to co dla niego najważniejsze. Dla nich jest to wartościowa i kulturalna Polska, dla młodych Polska liberalna, z perspektywami na przyszłość.
Ale i tak polityka to są mrzonki. Chociażby nie wiem jakie utopie obiecywali i tak system i położenie polityczne Polski w najbliższym czasie nie pozwoli na gruntowniejsze zmiany.
moon_song pisze:Wyluzujmy :
http://www.youtube.com/watch?v=vGBwn6_Z2hY&NR=1
I jak tu powaznie traktowac polska polityke?
Prawie jak we wloskim parlamencie
No ładne podsumowanie ;-)
Obrazek
moon_song

Post autor: moon_song »

buziaczek pisze:Masz jakiekolwiek dowody na poparcie własnych teorii? Czy tylko to co widzisz w TV, jest wyznacznikiem Twojego zdania na ten temat?
Dowod to w tym wypadku moze byc wyrazenie mocno naciagane. Dowodem moze byc np pisemny raport o ilosci wykorzystanych busow w tym dniu, ilosc przebytych km itd No niestety takiego dokumentu nie posiadam ;-) Mam jedynie znajomych zasiadajacych w komisjach w okregach wyborczych, pracujacych w urzedach itp.
TV natomiast nie jest wyznacznikiem moich opinii na jakikolwiek temat poniewaz jak wszyscy wiemy domena mediow jest sugestywnosc.
buziaczek pisze:Już jest mnóstwo zapytań, wyjazdów radców prawnych do takich osób...Dla chcącego nic trudnego.
Z pewnoscia po wyborach bedzie opublikowany jakis raport i byc moze dowiemy sie ile osob (jaki procent) skorzystalo z pelnomocnictw. Stawiam jednak, ze bedzie to zalosnie mala grupka.
Pozdrawiam :)
"Would you hold my hand,
If I saw You in heaven..."
Awatar użytkownika
buziaczek

Post autor: buziaczek »

moon_song pisze:
buziaczek pisze:Masz jakiekolwiek dowody na poparcie własnych teorii? Czy tylko to co widzisz w TV, jest wyznacznikiem Twojego zdania na ten temat?
Dowod to w tym wypadku moze byc wyrazenie mocno naciagane. Dowodem moze byc np pisemny raport o ilosci wykorzystanych busow w tym dniu, ilosc przebytych km itd
Nie chodziło o ironiczne przybliżenie definicji dowodu. Tym bardziej na podstawie, zupełnie innych rzeczy, jak km czy busy. Które nijak się mają do omawianego tematu. Na tym zakończmy naszą dyskusję, bo widzę że nie bardzo jest sens. Pozdrawiam.
1958 - forever...
muzzy

Post autor: muzzy »

Ja myślę,że może na Mikke zagłosuję. Ale to się jeszcze zastanowię.
Awatar użytkownika
luka

Post autor: luka »

Ja zagłosuję na Bronisława Komorowskiego, chociaż w roli kandydata chętniej widziałabym R. Sikorskiego, ale niestety przegrał prawybory w PO. Komorowski moim zdaniem najlepiej będzie reprezentował Polskę w świecie. Jest człowiekiem inteligentnym, równym i z wizją nowoczesnej otwartej Polski. Wiadomo, że oprócz niego będzie się liczył jeszcze tylko J. Kaczyński, ale on pokazał już będąc premierem jaki styl polityki uprawia. To co pamiętam z tego okresu to ciągłe oskarżenia, szukanie haków i teczki. Nie chciałabym, żeby to wróciło i mam nadzieję, że tak nie będzie.
Obrazek
LunCavia

Post autor: LunCavia »

Ja w ankiecie zagłosowałam na Komorowskiego.
Awatar użytkownika
editt

Post autor: editt »

Ubawił mnie tekst p.Komorowskiego: 'Woda ma to do siebie, ze się zbiera i stanowi zagrożenie,a potem spływa do Bałtyku" :smiech: to chyba przejaw zwykłej ignorancji. Co się wypowie to wtopa....
Dla mnie PO, a tym samym Komorowski, to katastrofa dla Polski. Od momentu objęcia władzy nie zrobili nic. Ciągle tylko gadają i mydlą ludziom oczy pustymi frazesami.

Tusk dostał nagrodę Karola Wielkiego chyba za służalczośc wobec UE i Rosji, bo im słabsza Polska tym większe wpływy obcych.
Komitet honorowy Komorowskiego to porażka,to mnie akurat bardzo cieszy, ale teksty jakie rzucają Bartoszewski i Wajda to hańba. Niby ludzie kultury, a ich poziom jest tak niski--> http://www.youtube.com/watch?v=Skg_-gln ... re=related czy tj normalne zachowanie?(przejęli chyba rolę Palikota i Niesiołowskiego)A tak gwoli ścisłości-Bartoszewski, bo przezył komunizm to może mówic co chce (wg tej pani), ale jaka była reakcja proPOwskich zwolenników, gdy zwykli ludzie w filmie Pospieszalskiego mówili co czują? wg różnych 'ałtorytetów' zwykli ludzie nie mogą mówic co chcą, Pospieszalskiego zmieszali z błotem za ten film, a ktos taki jak Bartoszewski czy Wajda (dziwne zreszta, ze ktoś kto zrobił takie dobre filmy może wyrzyucac z siebie takie takie głupoty) mogą.

Byłoby miło, gdyby kandydat PO odpowiedział na kilka pytań internautów, które dotyczą jego niejasnej przeszłości:
1. http://bezdekretu.blogspot.com/2010/05/ ... o-cz1.html 2. http://bezdekretu.blogspot.com/2010/05/ ... kiego.html
bo w przeciweństwie do niego, Kaczyński juz kilka wywiadów udzielił,a niesłusznie zarzuca się mu, ze ukrywa się bo nie ma nic do powiedzenia:

wywiad z Jarosławem Kaczyńskim dla salon24:
cz.1 http://jankepost.salon24.pl/181395,jaro ... rozumienia
cz.2 http://jankepost.salon24.pl/181834,kacz ... ywiad-cz-2 cz.3 http://jankepost.salon24.pl/183248,najg ... kaczynskim
Kaczyński ma jasne poglądy i od wielu lat niezmienne, natomiast Komorowski jest nieprzewidywalny.

"Jak Platforma projekty przeciwpowodziowe zlikwidowała" wywiad ze śp. p. Grażyną Gęsicką http://www.blogpress.pl/node/4268

http://horala.salon24.pl/181335,jaka-pi ... orowskiego

To co rząd zrobił, a czego właściwie nie zrobił w sprawie katastrofy, to zdrada interesów Polski. Polska nie może nic w tej sprawie zrobic, całkowicie jest uzależniona od rządu rosyjskiego, a Tusk jeszcze chrzani, ze współpraca polsko-ruska jest bardzo dobra, wszystko wg nich jest cacy. To podchodzi pod Trybunał.

polityka miłości/polityka obłudy http://www.youtube.com/watch?v=rGMQLZNW8W0
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
homesick

Post autor: homesick »

editt pisze:A tak gwoli ścisłości-Bartoszewski, bo przezył komunizm to może mówic co chce (wg tej pani), ale jaka była reakcja proPOwskich zwolenników, gdy zwykli ludzie w filmie Pospieszalskiego mówili co czują? wg różnych 'ałtorytetów' zwykli ludzie nie mogą mówic co chcą, Pospieszalskiego zmieszali z błotem za ten film, a ktos taki jak Bartoszewski czy Wajda (dziwne zreszta, ze ktoś kto zrobił takie dobre filmy może wyrzyucac z siebie takie takie głupoty) mogą.

tak tylko, ze to byla inauguracja kampanii, wiec wyborczy, typowo polityczna retoryka i tak tam maja prawo padac uszczypliwosci wzgledem innych kandydatow.
natomiast pan Pospieszalski, moj boze...sledze jego kariere jeszcze od programu Swojskie Klimaty, podboju telewizji Puls swoim niezwykle obiektywnym juz autorskim programem i pozniej przygarniecie przez telewizje publiczna. jego film i postawa zupelnie mnie nie zdziwily, bo to sztandarowy przyklad stronniczego dziennikarstwa i nie chodzi o jego ultraprawicowosc, nie znam drugiego takiego cwaniaka w swiatku dziennikarskim. nawet TVN odpada w przedbiegach. sztuka manipulacji opanowana do perfekcji, publicystyczne show z teza i zlote mysli prowadzacego, niczym puenty Jerrego Springera. w imie idei ktore wyznaje zrezygnowal zupelnie z rzetelnosci i on z tego doskonale zdaje sobie sprawe, ale cel i sluszna propaganda przeciez uswiaca srodki.
nie mam nic przeciwko temu co mowili ci ludzie na ulicy, to ciekawe pod wzgledem socjologicznym, tylko ze dobor opinii byl taki sam jak dobor pytan, gosci i publicznosci w jego programie.

editt pisze:ze współpraca polsko-ruska

polsko-ruska to jest wojna Maslowskiej, a nie wsolpraca miedzynarodowa.
'the road's gonna end on me.'
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

Post autor: majkelzawszespoko »

editt pisze:Komitet honorowy Komorowskiego to porażka,to mnie akurat bardzo cieszy, ale teksty jakie rzucają Bartoszewski i Wajda to hańba.
Obrazek
a to Ci dobre...
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

Jan Pospieszalski. O mój Boże. Takiego publicznego prania mózgu nie widziałem od czasów PRL-u. Jak pisała Homesick, selektywny dobór gości, pytania sugerujące i materiały montowane pod gotową tezę. Dla mnie wystarczy, by Panu podziękować. Powinien nie pałać się publicystyką, tylko zostać przy muzyce. Podobało mi się jak- gdy podnosił głos oburzenia na wieść o koncercie Mansona w Polsce- jak Kora skomentowała to tylko tak: Oj, Jasiu, Jasiu...

Uwaga, że Jarosław Kaczyński ma niezmienne poglądy też napawa mnie pustym śmiechem. Po pierwsze, niezmienność wcale nie jest pożądaną cechą polityka, po drugie dla mnie to, metaforycznie, bawienie się w wilka w owczej skórze. Polityka nienawiści prowadzona przez lata, bratanie się z siejącym to samo, też od lat i wciąż ojcem Rydzykiem, a wcześniej koalicje z kompromitującymi partiami Leppera i Giertycha TO dla mnie grzechy ciężkie w polityce, przekreślające w moich oczach tego polityka i jego partię na zawsze. Złagodzenie wizerunku to tylko operacja kosmetyczna. Organizm ten sam.

Post autor: Canario »

Editt daj sobie spokój z tą pisowską propagandą.

Wiadomo jakie poglądy ma Ziemkiewicz i jego goście.
Coś w stylu pseudo dziennikarza Pospieszalskiego.

Chociaż szczerze powiem że kiedyś byłem wielbicielem prozy Marcina Wolskiego.I jeśli mam typować kto napisze pierwszą książke sensacyjna-szpiegowską na temat katastrofy w Smoleńsku to typuje właśnie tego Pana.
Awatar użytkownika
tancerz

Post autor: tancerz »

Ja osobiście zagłosuję na Janusza Korwina-Mikke. Dlaczego ? Bo według mnie to jedyny dobry kandydat. Broni polskich interesów, nie jest zwolennikiem Uni i wejścia do strefy Euro. Osobiście mam dość Pis-u i PO.

Jarosław Kaczyński- z całym szacunkiem dla Jego zmarłego Brata miał już swoją szanse gdy razem z nim władał na Polską i co nic nie zmienili na lepsze. Jeśli ludzie idą głosować na Niego z sentymentu za tragicznie zmarłym Prezydentem to ich sprawa ich głupota), ale ja nie mam zamiaru przeżywać wszystkiego od nowa. Kaczyński powinien trochę poczekać z polityką ma chora matkę przeżył tragedię a tu co nagle wybory uśmiechy, córka prezydenta pomaga i jej mąż chce do polityki. Ja tego po prostu nie rozumiem. Jakby nic się nie stało.

Komorowski - PO i Pis nie lubię ich za dużo w tym wszystkim kłótni, poza tym jak przemawiał przy uroczystościach pogrzebowych miałem wrażenie że to mówi ksiądz bo taki ma akcent ale mniejsza oto nie ważny głos i prezencja. Ważne co robi teraz jako prezydent się nie sprawdza w tej chwili więc po co ma być znowu dalej przez 5 lat ?

Andrzej Olechowski - za dużo gada głupot, próbuje na siłę jak to mówi: Być Prezydentem Polaków. Za duże słowa za dużo wzniosłych cytatów i epopejskich zwrotów. Puste słowa.

Andrzej Lepper - za dużo solarki i za dużo afer..

Waldemar Pawlak - jakiś taki fałszywy no i znowu konszachty z PO.

Reszty nie znam a skoro nie znam to na pewnie nie zagłosuje, nie dali mi Oni szansy się poznać. Wolę prezydenta który od wielu wielu lat próbuje coś robić dla Polski lecz nie wychyla się zanadto i nie robi afer alby tylko zaistnieć. Prezydenta, który potrafi nazwać wszystko po imieniu i nie iśc zanadto na kompromisy sprzeczne z interesami Swego Państwa. I do tego niech to robi dystyngowanie i nonszalancją :). Bo to w końcu polski Prezydent z polskimi korzeniami i historią, nasza wizytówka na Świat.

Dlatego będę głosować na Korwina-Mikke :)

P.S. zaskoczyła mnie sonda na temat głosowania na głównej stronce wyborów :D proszę mój faworyt na 3 miejscu widzę, że nie jestem sam :)
http://wybory2010.pl/index.php/componen ... zydenckich

Aby dowiedzieć się więcej o wyborach i kandydatach odsyłam tutaj : http://wybory2010.pl/

P.S.2 Na Kopcia bym nigdy nie zagłosował :P a dlaczego ?:P Bo ......
http://michalkrawiec.iportfolio.pl/
NASZ PIERWSZY TANIEC NA WESELU :)
http://www.youtube.com/watch?v=cEQN4965I4A
It's all for love L.O.V.E
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

Post autor: majkelzawszespoko »

tancerz pisze:a osobiście zagłosuję na Janusza Korwina-Mikke.
Ty, wariat, wiesz że Janusz jest za wprowadzeniem w Polsce monarchii i za 'ostatecznym rozwiązaniem kwestii tureckiej/islamskiej'?
Że ja bym głosował to nie dziwota, ale że Ty? ; )

rzuć okiem:
http://wiadomosci.onet.pl/2165523,11,ko ... ,item.html
tancerz pisze: P.S.2 Na Kopcia bym nigdy nie zagłosował :P a dlaczego ?:P Bo ......
oszczędź panie, oszczędź... ; )
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
give_in_to_me

Post autor: give_in_to_me »

Nie zapomnę tego tekstu Korwina: "Proszę państwa, ja mam 5 dzieci, więc mnie będzie miał kto utrzymać na starość, ale państwa? Kto was utrzyma?".

No tak :) Korwin zwie demokrację dupokracją i uważa, że kobiety nie powinny mieć prawa głosu, ale co tam :)

"– Czy gdyby urodził się Pan jako kobieta, to czy miałby te same poglądy co teraz?
– Na pewno! Ale nie umiałbym ich tak klarownie i logicznie przedstawiać."

Wariaci są potrzebni. Korwin jest moim zdaniem wariatem. Ale w jakiś sposób zodbył mój szacun podczas sraczki medialnej w lipcu 2007 roku, kiedy autobus z polskimi pielgrzymami rozbił się pod Grenoble we Francji. Ogłoszono wtedy żałobę narodową a rząd postanowił wypłacić (!) odszkodowania rodzinom ofiar, mimo że to był prywatny wyjazd, prywatny przewoźnik... Korwin wtedy ogłosił, że szuka osoby, której ktoś z rodziny zginął w wypadku samochodowym i ta osoba dostała od rządu odszkodowanie. Do dziś nie znalazł.

I na koniec, w kwestii wyborów, najlepsza konkluzja, podana przez samego kandydata (fragment pochodzi z wywiadu zalinkowanego przez MZS):

"- Zawsze dostawał Pan śladowe poparcie, więc skąd pomysł na kolejny start w wyborach?
- Chodzi o to, żeby ludzie mieli wybór, bo przecież to nie jest dla mnie, tylko dla ludzi. Prezydenta wybierają ludzie, więc dlaczego mają wybierać między samymi komunistami."

Oł je. glupija
Zablokowany