Wybory Prezydenckie 2010

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.

W drugiej turze Wyborów Prezydenckich 2010 oddam głos na:

Czas głosowania minął ndz, 04 lip 2010, 8:20

Bronisława Komorowskiego
15
50%
Jarosława Kaczyńskiego
11
37%
Oddam głos nieważny.
4
13%

Liczba głosów: 30

Awatar użytkownika
endka

Post autor: endka »

editt pisze:Chamskie wypowiedzi panów Sikorskiego, Palikota i plującego jadem Niesiołowskiego wystawiły opinie tej partii. A nikt zbytnio nie starał się ich ustawic do pionu. Na czas kampanii schowali gdzieś Palikota.
hmm nie powinno się mówić źle o zmarłych, i nie będę przytaczać nazwisk, ale zapewniam Cię, że znalazłoby się kilku takich,którzy w przeróżnych debetach pokazali swoje prawdziwe oblicze i oblicze PiSu. I ja nie bronie Pana Stefana,ale jak jeśli już piszesz o 'pluciu jadem' to bądź obiektywna.
J.Kaczyński nie zostanie prezydentem i jestem tego pewna na 100%
Szczerze mówiąc to dziwie się, że w ogóle kandyduje.
Jedyny i słuszny wybór to Bronisław Komorowski! ;)
"Don't say UH-OH! Vampires do NOT say UH-OH!"
Awatar użytkownika
editt

Post autor: editt »

Kaczyński zawetował 18 ustaw w ciągu swojej kadencji, Kwaśniewski w ciągu dwóch kadencji zawetowal ich 35.
Zestawienie aktywności legislacyjnej Prezydentów RP w l.1995-2009 do pobrania (stan na 18.11.2009): http://www.prezydent.pl/aktualnosci/naj ... -rp,2.html

endka oczywiście, że odstające od normy przypadki znalazłyby się i w PiSie. Czy wg ciebie urzędujący Minister Spraw Zagranicznych postąpił dobrze obrażając publicznie urzędującego wówczas Prezydenta RP i namawiając swoich wielbicieli do skandowania 'Były Prezydent Lech Kaczyński'. Lubiłam go dośc jako Szefa Dyplomacji, ale to co wtedy pokazał, te chamskie teksty skreśliło go w moich oczach całkowicie. To było jedno z najbardziej żenujących wystąpień jakie słyszałam. Gdyby miał honor to podałby się do dymisji. A on jeszcze ustawił się w kolejce do odbierania kondolencji z powodu śmierci Prezydenta.
Palikot to zabawka PO, wypuszczają go by narobił trochę szumu. Jego zachowanie było skandaliczne. Teraz go chyba gdzieś schowali, zeby nie zakłócił im ich kampanii. Niesiołowski o mało się nie zapluje jak ma wypowiedzieć się na temat PiSu. Komorowski swoim tekstem:'jaka wizyta taki zamach' też pokazał gdzie ma urząd prezydenta. Po co pcha się do Pałacu? pooglądać żyrandole?
Każdy ma wady, czasami zdarza się palnąc jakieś głupstwo, ale są granice.
Mi nie chodzi już o programy partii, bo z założeń programowych każdej partii mogę wyciągnąć coś z czym się zgadzam. Tu chodzi o ludzi, którzy stoją na ich czele i co robią. Jest kilku polityków w PO, których lubię, tak samo w SLD i innych ugrupowaniach. Jeśli idzie o PO, bo tu na forum w większości trwa tu 'rywalizacja' kto jest za PO a kto za PiSem, to nie akceptuję tego co robi Tusk i jego ekipa. Nie zrobili nic, było tylko ciągłe oglądanie się na poprzedni rząd,krytyka poprzedniego rządu i jak już wczesniej napisałam, ciągłe przyglądanie się słupkom w sondażach.
Obrazek Obrazek Obrazek
MonikaJ

Post autor: MonikaJ »

Będę głosowała na Komorowskiego - uważam, że daje nadzieję na spokojną, zrównoważoną i racjonalną prezydenturę. Co do licytowania się w kwestii kto jak się zachował to chyba jest to bez sensu, jedna i druga strona używała tej samej broni. Do cytatów dot. PO można przytoczyć całkiem sporo wypowiedzi polityków PiS w podobnym tonie. Jeśli chodzi o to co PO do tej pory zrobiło zainteresowanym polecam lekturę w pigułce http://www.kujawsko-pomorski.platforma. ... ajowe.html

A tu fragment artykułu z Polityki o Bronisławie Komorowskim http://www.polityka.pl/kraj/opinie/1505 ... nstwa.read całość artykułu będzie dostępna w przyszłym tygodniu w internecie.
I close my eyes
Just to try and see you smile one more time...
All my dreams are broken
Awatar użytkownika
adi82

Post autor: adi82 »

majkelzawszespoko pisze: poza tym jeśli już chcesz rozmawiać o nic nie robieniu, zauważ, że rządy PO-PSL nastały w czasach światowego kryzysu, a mimo to Polska jako jedyna pozostała 'na zielono'. Nie jestem zagorzałym POwcem, bo marzą mi się spokojne, racjonalne i progresywne rządy lewicy, bez krzyków i wiecznych awantur, ale nie mam pretensji do PO za brak Irlandii. Ciężkie czasy są wg mnie dobrym usprawiedliwieniem.
To akurat chwala ze nic nie robili podczas kryzysu. Rzady na zachodzie wprowadzaly programy "pomocowe" ktore nie na wiele sie zdaly, a przyszle pokolenia i tak zostaly przez nie zadłużone i przez co kryzys przenosi sie na finanse publiczne (np. teraz Grecja, nastepna w kolejnosci Hiszpania i Portugalia). Za Irladie tez nie mam pretensji, nie chcialbym zeby Polska miala nawiekszy deficyt finansow w UE. I ktorej dlug nie wróży dobrze na przyszlosc.
Racjonalne i bez awantur rzady lewicy? Jasne moga takie byc tylko ze jeszcze sie takie u nas nie zdarzyły ;-) Aczkolwiek za niektore ustawy podatkowe jestem w stanie podziekowac Milerowi ;)....
Awatar użytkownika
Sybirra

Post autor: Sybirra »

editt pisze:'rywalizacja' kto jest za PO a kto za PiSem
I tak będzie...
Czy nasza prawa ręka będzie w stanie podać dłoń lewej? No ja próbuje i marnie mi to idzie. Powstaną różne chwyty i uściski, ale one nigdy nie będą poprawne, takie jak byśmy chcieli aby były, prawdziwe...
MonikaJ pisze:A tu fragment artykułu z Polityki o Bronisławie Komorowskim http://www.polityka.pl/kraj/opinie/1505 ... nstwa.read całość artykułu będzie dostępna w przyszłym tygodniu w internecie.
Dwa tygodnie temu Bronisław Komorowski miał prezydenturę w kieszeni. - Jak się jest tak do przodu, to albo trzeba dobudować tył albo iść na wróżkę.
Mandey pisze:Jaruś jak zdobędzie 25% to powinien być szczęśliwy.
No to Bronuś by się ucieszył :D
Trochę etyki...
majkelzawszespoko pisze:Polska, moja Polska, mój typ Polaka nie chce kolejnego przypałowca, nie chce być kolejny raz pośmiewiskiem.
Ot co! Lepiej być pudlem salonowym.
Zawsze uważałam, że polityka jest bliska kynologii. Przynajmniej w aspekcie psychlogiczno-symbolicznym.
majkelzawszespoko pisze:Wasz prezydent nasz premier nie służy temu państwu.
Wy, My, Oni...
Rząd nam daje ustawy, prezydent je podpisuje. Mamy wspólne podatki (z założenia), wspólną służbę zdrowia, wspólne szkoły i dworce, wspólne parki, takie same prawa i obowiązki - dzięki rządzącym, którzy odpowiednio rozdysponywowują dobrami naszego kraju. Tak bardzo chcą nas nazwać komórką społeczną, jednością.
Aalee niee.... Bo Wy, My i Oni
Wy chcecie tego, My chcemy tamtego. A Oni, najlepiej, by to wszystko wykorzystali.
Nasz Premier, Wasz Prezydent, Ich Marszałek. A kto chce Wicemarszałka? No jacyś Tamci zawsze się znajdą.
Ale o, dziwo, wszyscy chcemy dobra państwa, narodu. Róznymi drogami, ale chcemy. Jakże więc dobro jest względne.
Polityko! Matko wyrwanej z realiów niemocy! Mam Cię dość!

Generalnie chodzi mi o to, że to My dzielimy polityków. To nam sie zawsze coś nie podoba, to z nas tworzy się opozycja. Skoro 51% (opcjonalnie) wybrało takiego prezydenta, to demokracja nakazuje nam to przyjąć. Za pięć lat nastroje się zmienią, to u my będziemy mogli się wykazac. 'My' - jednostka niezidentyfikowana.
Twórzmy naród jaki sami chcelibyśmy stworzyć.
To, że utopii nie ma to nie znaczy, że może to być usprawiedliwieniem naszego postępowania. Ma to być powodem do stworzenia jej ludzkiej kopii.

Co do wyborów 2010. No z pewnością będą specyficzne.
Nie zagłosuję na Pan Kaczyńskiego (dla jego dobra) - a może lepiej powiedzieć dla dobra własnego sumienia.
Nie zagłosuję na Pana Komorowskiego (dla mnie jest nijaki, schematyczny, a na dodatek nie trafił w moje gusta polityczne)

Na dzień dzisiejszy mam zamiar oddac głos na Pana Jurka. Podoba mi sie Jego postawa, aparycja, a przede wszystkim przekonania polityczne. Zdziwiłam się widząc, że startuje jako kandydat niezależny. Szans nie ma. Ale przeciwko własnemu sumieniu nie będę głosować.

A i jeszcze jedno
Majkel Zawszespoko (MJPT)
Chyba mnie jakieś walne zebranie minęło :P
Obrazek
Awatar użytkownika
Damianos60

Post autor: Damianos60 »

nie jestem pełnoletni ale mogę chyba przedstawić swoje poglądy.Ja kiedyś miałem zdecydowanego przodownika w polityce czyli PO(po moich rodzicach).Ale teraz już nie ufam żadnemu politykowi wszyscy są tacy sami ,
sami złodzieje.W ankiecie dałem Majkel Zawszespoko (MJPT) tak o dla jaj nenene A tak na poważnie to o co chodzi?
Awatar użytkownika
MJ4everify

Post autor: MJ4everify »

Pełnoletnia co prawda nie jestem, ale także się wypowiem.
Moi rodzice od lat wyznają te same poglądy, które zaszczepili i we mnie. Jako zwolenniczka lewcy nie widzę dla siebie dobrego kandydata na prezydenta i jest tak niestety już od paru ładnych lat. W ostateczności (gdybym mogła) zagłosowałabym albo na Sikorskiego albo na Szmajdzińskiego. Jeden z nich nie startuje, drugi jak wiadomo, zmarł. Tak więc dzięki Bogu nie mam jeszcze prawa do głosowania, bo poczuwałabym się do obowiązku i poszłabym oddać głos na kogoś za kim po prostu nie przepadam, wybrałabym tak zwane mniejsze zło:)
Obrazek
Awatar użytkownika
Phoenix

Post autor: Phoenix »

MJ4everify pisze:Tak więc dzięki Bogu nie mam jeszcze prawa do głosowania, bo poczuwałabym się do obowiązku i poszłabym oddać głos na kogoś za kim po prostu nie przepadam, wybrałabym tak zwane mniejsze zło:)
A myślisz, że jak będą wyglądały te wybory? To nie będzie głosowanie ZA Komorowskim. To będzie głosowanie PRZECIWKO Kaczyńskiemu.
Mnie osobiście nie podoba się ŻADEN kandydat z tych, co już się zarejestrowali, ale zrobię wszystko, by kolejny Kaczyński nie został znowu prezydentem. Raz zaufałam PiS-owi i to była totalna głupota. Przejechałam się i choć wolałabym popierać lewicę, muszę zrobić wszystko, by nie odpuścić do rządów PiSu. PiS szkodzi temu państwu. PiS to partia kłamców i podburzycieli narodu. PiS to partia, która powoduje uwstecznienie tego kraju.
Kaczyńskiemu nigdy nie zaufam. Kiedy były poprzednie wybory, a przypominam, że w tym samym roku były wybory na prezydenta i do parlamentu, były obietnice PiSu, że jeśli Lech zostanie prezydentem, a PiS wygra w wyborach do parlamentu, to Jarosław nie zostanie premierem. I co??? Wystawili najpierw Marcinkiewicza, by dać złudne wrażenie, że dotrzymują obietnicy, a potem Kazio poszedł w odstawkę, a zastąpił go Jarosław. Jarosław to człowiek wywołujący podziały. Już zasłynął tym swoim "My jesteśmy tu gdzie wtedy, oni tam, gdzie stało ZOMO". A co mamy w uzasadnieniu startu w wyborach?
Wszystkich, którzy chcą kontynuować dzieło ofiar smoleńskiej tragedii, którzy chcą by prawa Polska i prawi Polacy - jak pięknie powiedział przewodniczący „Solidarności” Janusz Śniadek - na zawsze podnieśli głowy, wzywam do współpracy. Bądźmy razem. Dla Polski. Polska jest najważniejsza.
Kto z Jarem - prawy człowiek, kto przeciw - "lewy" bądź "nieprawy". Poza tym, jego uzasadnienie gra na emocjach po katastrofie. Przy zbieraniu podpisów dla poparcia jego kandydatury rozdawane są fotki tragicznie zmarłej pary prezydenckiej. I jak to ma wyglądać? Jedziemy na współczuciu? Obrzydliwość.
Nie rozumiem, jakim cudem młodzi popierają PiS. Wg mnie to partia dla ludzi z demencją, którzy szybko zapominają, jakie PiS robi rzeczy, a potem się ich wypiera w żywe oczy. Samo ostatnio wspominane lądowanie w Tbilisi i brak zgody pilota na to. Są zeznania pilota, a PiS kłamie, że prezydent nie wydał polecenia pilotowi. Sami zapominają jednak, że to czonkowie PiS wnieśli sprawę do prokuratury o niewypełnienie rozkazu prezydenta, a sam Gosiewski wysyłał zapytanie do Klicha o to, dlaczego przyznał pilotowi za to odznaczenie. Jak widzę to odwracanie kota ogonem w wykonaniu PiSu, to aż się dziwię, czy oni są aż tak głupi, czy tylko udają. Jak udają, to im wychodzi to świetnie.

Jeśli chodzi o Komorowskiego - głos na niego to głos przeciwko Kaczyńskiemu. Tylko tak to można tłumaczyć. Mój kandydat, którego chciałam poprzeć, zginął razem z 95 pozostałymi osobami w katastrofie. I dla jasności, jakby ktoś miał wątpliwości, nie chodzi o Lecha. Głosowałabym może na Napieralskiego, ale realistycznie to on ma szanse bardzo małe. Nie chcę marnować głosu.
Trochę wkurza ta polityka, bo to, co się dzieje w tym kraju, to jest walka partii prawicowych i centroprawicowych. Lewica niestety została zepchnięta na margines. A brak jej, to brak równowagi.
editt pisze:Czy wg ciebie urzędujący Minister Spraw Zagranicznych postąpił dobrze obrażając publicznie urzędującego wówczas Prezydenta RP i namawiając swoich wielbicieli do skandowania 'Były Prezydent Lech Kaczyński'.
Czy według ciebie były prezydent postąpił dobrze mówiąc "spieprzaj dziadu" do dziennikarza? Ten sam poziom. Radek nie zaprezentował niższego niż Lech.
Poza tym, wiesz co? Lech nie potrafił swojej żony przed Rydzykiem obronić. Nie zareagował na "czarownicę" i "szambo", a bezdomnego z dworca pozwał za znieważenie. Więc z czym do ludzi???
Obrazek
Awatar użytkownika
invincible_girl ;)

Post autor: invincible_girl ;) »

Phoenix pisze: PiS szkodzi temu państwu. PiS to partia kłamców i podburzycieli narodu. PiS to partia, która powoduje uwstecznienie tego kraju.
Może i nie jestem pełnoletnia, ale co hell złego zrobił Ci ktoś z PiSu?
Cała partia PO, z panem Palikotem na czele, to bardziej POpuliści, niż politycy. Na tydzień przed katastrofą pod Smoleńskiem, pan Komorowski mówił, że pana prezydenta Kaczyńskiego trzeba zgładzić. I nie podoba mi się plucie komuś w twarz, a po śmierci udawanie, że chciało się tylko wypolerować i składanie kondolencji rodzinie Kaczyńskich.
Dodam, że jakoś dziwnym trafem, to właśnie dzięki prezydentowi czułam więź z moją ojczyzną. I nie wydaje mi się to uwstecznianiem, a wręcz przeciwnie- wpajanie miłości do Polski. Ale to moje osobiste zdanie.
W 100% popieram zdanie editt, bo jak widzę, ona zna się na rzeczy.
EDIT: chodziło mi o to, że ona dokładnie wie, co PiS robi, a nie, że reszta się nie zna. Źle mnie zrozumiałaś, endka.
To JEST moje zdanie. Nigdy nie mam opinii na jakiś temat na podstawie zdania kogoś innego. Podpowiem tylko, że moja mama jest z ABC<--. Może dlatego ma takie zdanie. I może dlatego w 100% jej ufam.
Ostatnio zmieniony czw, 29 kwie 2010, 9:15 przez invincible_girl ;), łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Never say goodbye, because saying goodbye means going away. And going away means forgetting. Peter Pan
agusiaa_w

Post autor: agusiaa_w »

Phoenix pisze: To nie będzie głosowanie ZA Komorowskim. To będzie głosowanie PRZECIWKO Kaczyńskiemu.
Dokładnie tak samo uważam i takie samo mam podejście. Miałam zamiar olać wybory, ale pójdę głosować tylko po to, aby zmniejszyć szanse Kaczyńskiego. Zapewne mój wybór padnie na Komorowskiego, aczkolwiek nie uważam nikogo z tej listy za godnego zaufania. Oni wszyscy kłamią, obiecują, a potem gówno robią. Poprzednim razem byłam za Tuskiem i PO. I co? Nie popisali się... Jak zresztą nikt. Te wybory to szopka, jak cała scena polityczna w Polsce. Ale nie można pozwolić na to, żeby Kaczyński został prezydentem i tylko dlatego, że ludziom jest go żal i mu współczują. A mam wrażenie, że właśnie jesteśmy świadkami takiego absurdu....
ObrazekObrazek
Eve_861

Post autor: Eve_861 »

Ja się waham między Komorowskim a Kaczyńskim. Z oddaniem głosu poczekam ,aż zacznie coś się dziać jak ruszą kampanie.
Impossible is nothing when it comes down to Michael. I know what I'm saying..
Awatar użytkownika
Mental

Post autor: Mental »

Ja najchętniej oddałbym swój głos na Tadeusza Cymańskiego.
To jest facet z klasą.
Awatar użytkownika
endka

Post autor: endka »

invincible_girl ;) pisze: W 100% popieram zdanie editt, bo jak widzę, ona zna się na rzeczy.
twierdzisz, że reszta na rzeczy się nie zna? może bez takich tekstów, co?
a tak na marginesie, myślę, że nie powinnaś powtarzać za mamą,
a mieć własne zdanie.
"Don't say UH-OH! Vampires do NOT say UH-OH!"
Awatar użytkownika
Sybirra

Post autor: Sybirra »

Phoenix pisze:To nie będzie głosowanie ZA Komorowskim. To będzie głosowanie PRZECIWKO Kaczyńskiemu.
Ehh, dokładnie. Smutne to. Nie chce kandydatury Kaczyńkiego z pewnych wzgledów. Ale jak słyszę opinie, że wykorzystuje śmierć swojego brata to mnie jednak kraja. Baź co bądź powinnien mieć takie same prawa jak każdy inny potencjalny kandydat. Nie chciał startować, ale przekonała go partia i kancelaria byłego prezydanta. Ale obawiam się, że to nie była decyzja z potrzeby pracy dla narodu, ale z potrzeby... zemsty. Wiem jak to brzmi. Niekoniecznie takiej do końca negatywnej, chce się zemścić na losie, na tej ironii tragicznej. Zgodził się, aby dopełnić tego co nie udało skończyć się Lechowi.

Kandydata nigdy nie będzie idealnego. I takkim tokiem rozważań szukając 'dobrego i godnego' kandydata w ogóle nie poszłabym na wobory nigdy w życiu. Marnotractwo czasu.
Phoenix pisze:Nie rozumiem, jakim cudem młodzi popierają PiS.
To fakt młodzi sa z reguły nieufni, są estetykami i cenią ekspresję.
Rozumieją nowości techniczne.
Jednak jednej rzeczy uczą się przez całe życie: zrozumienia czym jest człowieczeństwo, jego wzloty i upadki. Starsi w tej kwestii są bardziej dojrzalsi i potrafią zaufać, wierzyć w bezinteresowność drugiego człowieka, dostrzegać pewne rzeczy w zachowaniu drugiego człowieka, które definiują go jako osobę godną zaufania. My w tej edukacji jesteśmy na etapie wstępnym.
Ot, to cała folozofia głosowania 'moherowych beretów' na PiS.
Phoenix pisze:
editt pisze:Czy wg ciebie urzędujący Minister Spraw Zagranicznych postąpił dobrze obrażając publicznie urzędującego wówczas Prezydenta RP i namawiając swoich wielbicieli do skandowania 'Były Prezydent Lech Kaczyński'.
Czy według ciebie były prezydent postąpił dobrze mówiąc "spieprzaj dziadu" do dziennikarza? Ten sam poziom. Radek nie zaprezentował niższego niż Lech.
Poza tym, wiesz co? Lech nie potrafił swojej żony przed Rydzykiem obronić. Nie zareagował na "czarownicę" i "szambo", a bezdomnego z dworca pozwał za znieważenie.
Naprawdę takie wytykanie błędów polityków do niczego nie prowadzi. To tak jakby oskarżać ich o to, że są ludźmi..
endka pisze:
invincible_girl ;) pisze: W 100% popieram zdanie editt, bo jak widzę, ona zna się na rzeczy.
twierdzisz, że reszta na rzeczy się nie zna? może bez takich tekstów, co?
Tak, źle się wyraziłaś Invincible. Ale pewnie chodziło Ci o to, że Editt zna się na tej rzeczy w ten sam sposób co Ty i umie to dosadnie określić, przez co zyskuje Twoje poparcie, tak?
Obrazek
Awatar użytkownika
Agnieszkaaaaa

Post autor: Agnieszkaaaaa »

Nigdy nie miałam tak naprawdę swojego faworyta bo nie w głowie mi były wybory ( i tak nie mogłam głosować ). W tym roku mogę i będę głosowała po raz pierwszy. Zagłosuję na Kaczyńskiego . Moja rodzina jest za panem Jarosławem i ja się nie będę wyłamywać. Moim zdaniem jest najlepszym kandydatem.
Kluzik-Rostkowska mówiła też o motywach decyzji Jarosława Kaczyńskiego o starcie w wyborach. "Nie bez znaczenia dla podjęcia tej decyzji był wielki szacunek okazany prezydentowi Lechowi Kaczyńskiemu przez setki tysięcy ludzi, którzy uhonorowali jego śmierć oraz płynące ze wszystkich stron apele i oznaki poparcia" - podkreśliła.
Słyszałam jak mówili w radiu o tych listach i prośbach aby startował. Na pewno to podbudowało Jarosława. Cieszę się że startuje.
Phoenix pisze:Czy według ciebie były prezydent postąpił dobrze mówiąc "spieprzaj dziadu" do dziennikarza? Ten sam poziom. Radek nie zaprezentował niższego niż Lech.
Lech też człowiek i mógł się w końcu zdenerwować skoro ciągle na niego naskakiwali. To było w 2002 roku a ludzie będą w kółko wypominać. Ile jeszcze?

Oczywiście jestem tego samego zdania co editt .
Zablokowany