Katastrofa w Smoleńsku. Śmierć prezydenta RP.

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
Pitrzel

Post autor: Pitrzel »

'Prince...BEST?...The Gold Experience...BETTER!...In concert...perfectly FREE...On record...SLAVE...Get Wild...Come...Peace...Thank u!'
Awatar użytkownika
editt

Post autor: editt »

Dla mnie jest to przerażające, jeżeli jest to autentyczne, a na takie wygląda...
Obrazek Obrazek Obrazek
Michaelka111

Post autor: Michaelka111 »

Może to nieodpowiedni temat, ale sprawa dotyczy tego samego pana, czyli TB Joshui. A mianowicie:
http://www.youtube.com/watch?v=eA5vV5IJ_dU
(Jeżeli ten post wyda się nieodpowiedni, proszę o usunięcie)
When we meet again, I'll ask you how you're doing
And you'll say fine and ask me how I'm doing
And then I'll lie and I'll say ordinary, It's just an ordinary day.
Awatar użytkownika
editt

Podobno autor tego amatorskiego filmu ze Smoleńska został zamordowany...
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Noemi.best

Post autor: Noemi.best »

editt a jakies zrodlo? Jak nie masz pewnego zrodla to blagam - nie szerzcie tu spiskowych teorii!!!!!
(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!
Awatar użytkownika
Sybirra

Post autor: Sybirra »

Noemi.best pisze:editt a jakies zrodlo?
Wczoraj w szkole rozmawiałam o tym ze znajomymi. Koleżanka poedesłała mi taki artukuł o tym mężczyźnie -> Andriej Mendierej - autor filmu amatorskiego ze Smolenska nie zyje

Nie wiem, może o to chodziło editt. W naszych mediach z pewnością nie podadzą, bo nie ma po co jak na razie podburzać narodu. Z resztą i tak ta informacja widzę, że się już rozniosła, więc to kwestia czasu. Ale jak wiemy niektórzy słuchają tylko tego co w faktach albo wiadomościach.
Obrazek
Awatar użytkownika
Noemi.best

Dlatego zamieszczam informację która pochodzi z internetu i której prawdziwości nie mogę sam ustalić, ale myślę, że większe redakcje są w stanie sprawdzić czy człowiek o takim nazwisku był wtedy w okolicach Smoleńska, czy rozmawiał z rodziną o tym co widział i inne fakty
sorry Sybirra, to faktycznie przekonalo mnie o prawdziwosci tej informacji :wariat: tym bardziej, ze autor pisal o tym, ze "kokpit ocalal" a to nie byl kokpit, a silnik ktory znajduje sie na ogonie. Ten kto napisal ten artykul powinien porzadnie sprawdzic informacje zanim sie wezmie za cos takiego.
Ale jak wiemy niektórzy słuchają tylko tego co w faktach albo wiadomościach.
raczej zanim uznaja jakas informacje za prawdziwa wola ja dobrze sprawdzic, zeby nie popadac w paranoje przez jakies notki ktore na dobra sprawe moze napisac kazda osoba ktora posiada dostep do internetu. Chyba wiecie jak szybko rodza i rozprzestrzeniaja sie plotki? A internet tylko poteguje to zjawisko. Malo mamy przykladow manipulowania informacjami w internecie?
Czasem mnie zastanawia co maja na celu osoby tworzace teorie spiskowe: ale w sumie to moze byc fajne, ta adrenalina jak sie czyta cos takiego, jak sie znajdzie jakas nowa informacje, to poczucie, ze wiekszosc zyje w niewiedzy, ale JA wiem, znam jedyna i sluszna prawde! I szczerze- mnie rowniez czasem wciaga poszukiwanie takich informacji. Ale naszczescie w pore zawsze odzywa mi sie rozsadek i trzezwe myslenie, a nie emocje. Mam nadzieje, ze nie wsiakne w to jak moja mama, ktora od czasu katastrofy serfuje po necie i wyszukuje coraz to bzdurniejsze teorie na temat tego wypadku.
Trudno przyjac jest chyba ludziom do wiadomosci ze zdarzaja sie wypadki, ze ludzie umieraja - bo tak. Bo taka kolej rzeczy, bo samoloty spadaja, bo ludzie choruja, nie sa wieczni. Lepiej doszukiwac sie w tym wszystkim przeroznych dziwnych teorii.
(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!
Awatar użytkownika
Sybirra

Noemi.best do niczego nie chciałam Cie przekonywać. Podesłała mi znajoma linka, no to pomyslałam, że może o to chodziło editt. Najlepiej widze nic nie umieszczać, bo zaraz ktoś pomyśli, że się w to wszystko wierzy... Obiektywizm.
Na zagraniczych blogach też spekulują o naszej tragedii, i też stawiają pytanie: Andrei Mendierej – amateur filmmaker from Smolensk is dead?, więc już się rozsiało o spisku.

Co do manipulacji przez internet, to oczywiście, że tak się dzieje i masa fotomntaży przewija się na wszelkie tematy. Tak samo jak z tym Nostradamusem.
Ale ja tam do każdej teorii spiskowej podchodze z dystansem. O Zbrodni Katyńskiej prasa rosyjska i polska też pisała, że to czyn Niemców. Piękne dowody wysuwali. A jednak ludzie nie poprzestali na tych doniesieniach i poprzez takie same teorie szukali prawdy. No i znaleźli. Wiele jest takich przypadków, które media albo zagłuszają albo owijają w bawełne. Zabójstwo Sikorskiego np. dopiero teraz po latach na jaw wychodzą nowe dowody.
U boku każdej katastrofy wisza jakieś teorie. Plotki czasami potrafią być wyssane z palca, a czasami tworzą się z małego ziarna prawdy. I tylko nasza w tym głowa, aby odróżnic ziarno od plewu.

* http://chlodnyzolw.salon24.pl/173159,cz ... trofy-zyje
Pytania właściwie podsumowujące wszystkie nieścisłości w zwiąku z tragedią. I uprzedzam zarzuty: to nie jest żadna próba agitacji do jakiś teorii z mojej strony.
Obrazek
Awatar użytkownika
Gusia_19

Post autor: Gusia_19 »

Noemi.best pisze:editt a jakies zrodlo? Jak nie masz pewnego zrodla to blagam - nie szerzcie tu spiskowych teorii!!!!!
Nikt na razie nie przymusza do wiary w te teorie. Ja podałam filmik tylko po to żeby poznać czyjeś zdanie. A też wiem że u nas na forum są ludzie którzy znają sie na fotomontażach itp i mogą podać obiektywną opinię co jest prawdziwe co fałszywe.
Awatar użytkownika
Noemi.best

Gusia_19 chodzilo o info nt zamordowania autora filmiku, a nie o sam filmik.
(\__/)
(O.o )
Awatar użytkownika
editt

Wystarczy wpisać po polsku lub np angielsku hasło, ze ten człowiek nie żyje i odnośników do tej informacji jest dużo. Oficjalnego źródła nie podam, bo go nie znam, dlatego napisałam 'podobno'. Ale ta wiadomość już się rozniosła, zapewne na rosyjskojęzycznych forach znajdzie się jakieś źródło, ale niestety ja rosyjskiego nie znam.
Tu nie chodzi o wymyślanie coraz to nowszysch teorii spiskowych. A poza tym takie teorie nie tworzą się bez powodu. Po prostu jest zbyt wiele niewiadomych i dziwnych zdarzeń, a brak odpowiedzi. Nikt tu nie podejrzewa i nie oskarża Rosjan jako ludzi, narodu o cokolwiek. Mnie martw np fakt, że rosyjskie służby zajmują się tą katastrofą. Najzwyczajniej w świecie nie ufam im i tyle. OK zdarzyło się to na ich terenie, ale już sam fakt że mają czarne skrzynki mnie niepokoi. Międzynarodowa komisja powianna się zająć tą sprawą od samego początku.

Wkurza mnie, że przykleja się Polakom łatkę rusofobów (to samo dotyczy posądzania o antysemityzm). A robią to także sami Polacy w stosunku do Polaków. Jeśli chodzi o Katyń, to oczywiste jest, że naród rosyjski nie może odpowiadać za zbrodnię, której dokonali ludobójcy z NKWD, i nikt nie domaga się tego, by to Rosjanie klękali na kolana i błagali Polskę o wybaczenie. I tu powinny to media, rząd jasno podkreślać, żeby nie sprawiać wrażenia, że zwykli Rosjanie są winni tej zbrodni. Tu chodzi tylko o to,by władze rosyjskie po prostu powiedziały wprost, że Katyń był zbrodnią ludobójstwa, i by otworzyli wszystkie archiwa, by wyjaśnić tą sprawę raz na zawsze i zamknąć ten rozdział historii zaróno polskiej jak i rosyjskiej.
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Gusia_19

Post autor: Gusia_19 »

editt pisze:Mnie martw np fakt, że rosyjskie służby zajmują się tą katastrofą. Najzwyczajniej w świecie nie ufam im i tyle. OK zdarzyło się to na ich terenie, ale już sam fakt że mają czarne skrzynki mnie niepokoi. Międzynarodowa komisja powianna się zająć tą sprawą od samego początku.
Nie tylko rosjanie zajmują się skrzynkami, ludzie od nas też są przy tym.
editt pisze:Wkurza mnie, że przykleja się Polakom łatkę rusofobów
Coś w tym jest że niektórzy polacy są rusofobami, ponieważ widać to po forach internetowych i wiem to z własnego doświadczenia jak słyszałam jak ktoś strzelał obużeniem bo rosja to... Prezydent rosji powidział żeby nie przyrównywać ich do ZSRR, ale niektórzy to mają gdzieś. Co prawda na ileś należy zachować dystans, bo różnie to z ludźmi bywa, nic nie jest pewne aktualnie na 100%. Ale widać jak niektórzy zioną nienawiścią. Mi też jest trudno uwierzyć czasem w przemianę kraju, dzięki któremu przy współudziale Austrii i Prus nie mieliśmy Polski na mapie 120 lat, ogranizowali obozy na Syberii, w warunkach uwłaczających ludzkiej godności. Z kolei potem był Katyń. Ale nie przesadzam, tylko obserwuję jak jest jak się zachowują czy jest w tym fałsz czy nie, a nie ocenim pochopnie. Teraz też inni ludzie tam rządzą, Stalin i NKWD już dawno przeminęli. Wydaje mi się jak na razie że władze Rosji nie oszukują, co bedzie w przyszłości to zobaczymy w jakim kierunku to pójdzie.
Awatar użytkownika
Sybirra

Noemi.best pisze:a jakies zrodlo?
Noemi dzisiaj rano podali te informacje na tvn 24. Ogladajcie, bo na pewno powtorza. Mowili ze wbito mu noz, nastepnie przewieziono do szpitala. gdzie potem zmarl. Nic nie mowili jedynie o odlaczeniu od aparatury. No i jeszcze, że to informacja potwierdzona na 90%. Ale mówili ;)
Gusia_19 pisze:Nie tylko rosjanie zajmują się skrzynkami, ludzie od nas też są przy tym.
Ja myślę, że editt chodziło o to, że Rosyjscy specjaliści będa przewodzić komisji ds tej katastrofy.

Jak poinformowano właśnie na konferencji prasowej, organy rosyjskie wszczęły śledztwo i to one są jego gospodarzami. One też mają prawo prowadzić własne śledztwo, a prokuratorzy polscy mogą w nich tylko uczestniczyć.

Wyszły również na jaw nieścisłości co do godziny katastrofy. Dzienikarz Polsat News Wiktor Bater, który jako pierwszy podał tę wiadomość do kraju, dostał informację o tragedii o 08.49 (czasu polskiego). Ponoc linnie energetyczne zostały przerwane o 08.40, jednakże elektrownia w Smoleńsku milczy.
Również sprawa ciał pilotów, budzi kontrowersje. Część samolotu, w którym zajdowali się piloci ocalała, więc ciała pilotów, przypięte do pasów, powinni znaleźć w pierwszej kolejności. Ich ciała miały największa szanse na ocalenie w całości.

Poza tym wiele jest też nieścisłości w związku z pobieraniem materiału genetycznego przez ABW z mieszkań niektórych polityków (nie tylko pokoje hotelowe, ale również mieszkania prywatne, np. Zbigniewa Wassermana). Zabrano rzeczy osobiste, nawet notatki czy dokumenty, jednemu posłowi zabrano również laptop. Jednakże potem i tak nie skorzystano z tego materiału, lecz pobrano nowy od członków rodziny...

Oglądał ktoś w ogóle wczoraj konferencję prasową prokuratorów zajmujących się tą sprawą. Jak dotej pory podchodziłam sceptycznie do pewnych rzeczy, tak po tej parodii konferencji, gdzie pojawiło się więcej znaków zapytania niż odpowiedzi, jestem zszokowana.

Jak oglądam te wszystkie informacje i pojawiające się niścisłości to czuję po prostu wielką bezsilność.
My nie możemy nic. Podadzą nam to co chcą, a prawdę o katastrofie będą znalali jedynie Ci co w niej stracili życie...

editt:
a_gador pisze:Uważam też, za panem Majchrowskim, że powinno się pomyśleć o budowie miejsca pochówku zasłużonych dla Polski osobistości ze świata polityki, nauki i kultury na wzór francuskiego Panteonu.
Janusza Kurtykę pochowano dzisiaj w kryptach pod kościołem Piotra i Pawła w Krakowie, gdzie powstaje własnie Panteon Narodowy.
Ostatnio zmieniony pt, 23 kwie 2010, 19:50 przez Sybirra, łącznie zmieniany 5 razy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dama Kameliowa

Post autor: Dama Kameliowa »

Ja tam jestem cały czas przekonana, że Rosja maczała w tym palce. Ale wszystko okaże się z czasem.
Awatar użytkownika
luka

Post autor: luka »

Dama Kameliowa pisze:Ja tam jestem cały czas przekonana, że Rosja maczała w tym palce. Ale wszystko okaże się z czasem.
Na jakiej podstawie tak uważasz? Ja sama nie jestem jakąś wielką miłośniczką Rosji, ale wkurza mnie szerzenie teorii spiskowych i oskarżanie bez żadnych dowodów. Nieszczęśliwy wypadek może przydarzyć się każdemu, nawet prezydentowi. Równie dobrze mogło się to zdarzyć w każdym innym kraju, do którego by leciał. Takie teorie nie poparte żadnymi dowodami niepotrzebnie tylko podsycają niechęć do innego narodu.
Obrazek
ODPOWIEDZ