Katastrofa w Smoleńsku. Śmierć prezydenta RP.

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
madisson

Post autor: madisson »

Noemi.best pisze:madisson napisał:

jako przykład moge podać to,że Kaczyński był postrzegany na świecie jako reprezentatywny prezydent, a my Polacy myśleliśmy, że robi nam obciach

a co Twoim zdaniem maja teraz mowic obywatele badz przedstawiciele polityczni innych krajow? Nawet jesli uwazaja, ze byl najbardziej obciachowym prezydentem to nigdy tego glosno nie powiedza.

madisson napisał:
bronił też interesów naszego kraju (ale to chyba każdy prezedent chce dobrze dla swojego państwa)
albo też bardzo dbał o to, aby pamiętać o naszej przeszłości (mogę tu podać chociaż ten nieszczęsny Katyń)..

no to o tych sprawach bylo wiadomo PRZED smiercia.
madisson napisał:
Noemi.best może poczytaj coś w gazetach lub może w TV coś powiedzą więcej na ten temat..

uwierz mi, ze od dawna sledze dosc uwazanie scene polityczna. I zadny z wyzej podanych przez Ciebie argumentow nie przekonal mnie, ze PO SMIERCI zaistnialy jakies specjlane okolicznosci ktore mialyby sklonic mnie do zmiany zdania a propo polityki Pana Kaczynskiego.
Napisałam tylko co ja przeczytałam/oglądnęłam w TV ale w szczegóły się nie zagłębiam.. Ty masz swoją wizję i zdanie ,ja także. Każdy postrzega to inaczej. I wcale nie chce Cię przekonywać, że prezydent był super. Pytałaś czemu go teraz tak wszyscy wychwalają to napisałam wg mnie dlaczego tak jest. Nigdy nie siedziałam w polityce, więc może niech ktoś inny się wypowie kto może zdoła podać Ci te zasługi Kaczyńskiego...
PEACE :cool:
Awatar użytkownika
MacJack50

Post autor: MacJack50 »

Zgadzam się w 100 % z Noemi.best
A tak w ogóle to jest takie powiedzenie : ' O zmarłych się mówi albo dobrze albo wcale."Niestety w tym przypadku również to się sprawdza.Ja bardziej zastanawiam się co będzie z naszym wojskiem , ponieważ odeszło 6 najważniejszych osób....
Obrazek
"Together we can heal the world and make it a better place."
"GO FOR YOUR DREAMS!"
Awatar użytkownika
luka

Post autor: luka »

Najbardziej żal mi córki prezydenckiej pary - Marty. W jednej chwili straciła oboje rodziców... to musi być straszny cios... nie wyobrażam sobie jaki koszmar musi przeżywać...
Obrazek
Awatar użytkownika
Jeanny100

Post autor: Jeanny100 »

"Wieczny odpoczynek racz im dać Panie,
A światłość wiekuista niechaj im świeci.
Niech odpoczywają w pokoju wiecznym. Amen."
[*]
Obrazek

Post autor: Spades »

Szanowny MJ pryjaciele,
v życiu każdego człowieka jest taki przypadek, który nie możemy zrozumieć. Pietowy przypadek w Katyni dla Waszego prezydenta, dla pierwszą damę i dla cały rząd miał być uczczenim katastrofy światowej, tylko niestety udało się inne nieszczęście, które potrafiło i nas wszystkich.

I nas v przeszłym roku opuścił nasy najszanowniejszy Mike, także czujemy wspólczuczie z państwom.
Miejcie siłną wiarę!

With loving memories of Czech and Slovak MJJ fans
Marek i Nika
Klaudyna

Post autor: Klaudyna »

Jest mi bardzo przykro, że taka katastrofa spotkała właśnie nasz kraj i że zgineło w niej tyle ważnych osób tak jak przed 70 lat w Katyniu. Ja osobiście nie interesuje się zbytnio polityką, ale zawsze szanowałam i obdarzałam sympatią prezydenta RP.
Moim zdaniem para prezydencka powinna byc pochowana na Wawelu. Przecież to jest miejsce spoczynku królów i innych ważnych osobistości, a królów teraz zastępują prezydenci. Myślę, że Lech Kaczyński zrobił bardzo wiele dla naszego kraju i w pełni na to zasługuje.Ale to jest tylko moje osobiste zdanie.
,,Kłamstwa mogą wygrać sprint, ale to prawda wygrywa cały maraton''~ Michael Jackson
Awatar użytkownika
I'm Bad

Post autor: I'm Bad »

Tyle ważnych osób zginęło, to co się stało w głowie mi się nie mieści. Osobiście ceniłam i cenię Lecha Kaczyńskiego.
Odwiedził moją miejscowośc w czerwcu zeszłego roku (centrum Polski to nie jest...) Okazał się miłym, sympatycznym i otwartym na ludzi człowiekiem. Witał się prawie z każdym, a trochę osób było... Wspominając to wydarzenie, a także przeglądając zdjęcia czuję wielki smutek.
Wiele osób nie docenia byłego prezydenta, a zrobił wiele dla kraju, bo chyba przez lata swej kadencji nie bawil się wyłacznie z pieskiem...?
Gdyby nie on prawdopodobnie nie mielibyśmy teraz Muzeum Powstania Warszawskiego (sam pochodził z rodziny powstańczej), odznaczył wiele zasłużonych osób orderami virtuti militari pokazując przy tym jak ważna dla niego była historia. Był zagorzałym patriotą, działał w Solidarności, angażował się w sprawy zagraniczne, nie dał się zbałamucic przez Rosję...

Zasmuca również fakt pochówku prezydenta na Wawelu. Te całe protesty na nic się zdadza jedynie wstyd przynoszą. Rozumiem każdy ma swoje zdanie, ale czy musi je w ten sposób manifestowac? Niby naród się scala w obliczu śmierci, a tak naprawdę pokazuje jak jest dwulicowy...
Przecież to hołd dla WSZYSTKICH osób tragicznej śmierci, a także dla tych poległych w Katyniu. Czy im się to nie należy?
Awatar użytkownika
madisson

Post autor: madisson »

Klaudyna pisze:moim zdaniem para prezydencka powinna byc pochowana na Wawelu. Przecież to jest miejsce spoczynku królów i innych ważnych osobistości, a królów teraz zastępują prezydenci.
hmm.. skoro prezydenci zastępują królów to teraz każdy prezydent Polski powinien być chowany na Wawelu? :wariat:
jest podobno jakieś miejsce w Wa-wie gdzie chowają wszystkich zmarłych prezydentów coś a'la aleja zasłużonych i wg mnie para prezydencka powinna spocząć właśnie tam.. przytaczając słowa jakie wypowiedział dla Interii pewien chłopak: Wawel jest miejscem dla ludzi, którzy zasłużyli sobie na to życiem, a nie tym jak umarli i ja się z tym zgadzam..
Eve_861

Post autor: Eve_861 »

Chciałam tylko napisać ,że właśnie wróciłam do domu. od 22:00-08:30 oczekiwałam na wejście do Pałacu Prezydenckiego. To jest nie do opisania...To co się tam czuje...tego się nie da opisać.

Anialim, Sybirra wpisałam się do księgi kondolencyjnej podpisując się również Waszymi nazwiskami. Wybaczcie ,że może to co tam napisałam nie było jakieś wybitne ale drżenie rąk i łzy mi na to nie pozwoliły.

EDIT:

fragment niepublikowanego wywiadu z Prezydentem

„Falowanie społecznych nastrojów jest niezwykle trudno przewidywalne. Po zaspokojeniu innych potrzeb, bardziej materialnych i indywidualnych, mam nadzieję, iż przyjdzie czas na zaspokojenie potrzeby tożsamości i znaczenia wspólnoty. Staram się sprzyjać temu wszystkiemu, co w zdrowy sposób budzi takie właśnie potrzeby. Temu przecież dobrze służy Muzeum Powstania Warszawskiego, temu służy prowadzona przeze mnie polityka odznaczeniowa, hucznie obchodzone – często zapomniane dotąd – rocznice ważnych wydarzeń z naszej, zwłaszcza XX-wiecznej historii. W tej chwili mam nadzieję, że arcybiskup Kazimierz Nycz, pozwoli mi zorganizować odpowiednio wielkie obchody 25-rocznicy męczeńskiej śmierci księdza Jerzego Popiełuszki. Staram się wykorzystać każdą dobrą okazję, by Polakom przypomnieć, skąd się bierze nasza wolność i nasza tożsamość.
Moim problemem nie jest to, żeby coś wymyślić, tylko to, żeby ze swoimi inicjatywami przebić się przez swoisty medialny wulkan kłamstw na temat mojej prezydentury.
Mój wybór z 2005 roku został przez znaczną część dysponującej mediami elity III RP uznany za „nieprawomocny” – i tak pozostaje do dziś. Przeciw tej walce znacznej części mediów z wszystkimi niemal istotnymi aspektami polityki, jaką staram się prowadzić, nie mam innego sposobu, jak tylko próbować docierać konsekwencją swoich działań do obywateli.”

- fragment wywiadu Prezydenta Rzeczpospolitej Lecha Kaczyńskiego z 27 lipca 2009
Ostatnio zmieniony pt, 16 kwie 2010, 17:44 przez Eve_861, łącznie zmieniany 1 raz.
Impossible is nothing when it comes down to Michael. I know what I'm saying..
Awatar użytkownika
editt

Post autor: editt »

Czekałam wczoraj 10 godzin, by wejść do Pałacu Prezydenckiego. Trudno opisać uczucia, gdy klęczy się przed trumną Prezydenta RP i Pierwszej Damy. Niewiarygodne wydaje się wciąż, że to na prawdę się stało. Wzruszenie jest ogromne, żal i smutek.To po prostu nie dociera Zresztą, podobnie jest jak widzi się trumny innych ofiar tej tragedii. To jest niewyobrażalne.

Uderzyło we mnie wczoraj to, że przed bramą pałacu czuć zapach tych tysięcy świec, ciepło, ktore z nich bije, a za bramą, na placu przed pałacem czuć woń 'dywanu' ułożonego z tysięcy kwiatów.
Obrazek Obrazek Obrazek
Ms. Smooth

Post autor: Ms. Smooth »

wybieracie się może na pogrzeb do Krakowa? a może ktoś jest z Krakowa ja chcę jechać żeby obejrzeć te uroczystości na miejscu na telebimie może ktoś wie gdzie będą ustawione i zasugeruje gdzie najlepiej się udać na miejsce na rynku raczej nie liczę
If you wanna make the world a better place
Take a look at yourself, and then make a change.

I'm gonna make a change... I really do.
Thank you Michael :-*
Awatar użytkownika
buziaczek

Post autor: buziaczek »

Ms. Smooth pisze:wybieracie się może na pogrzeb do Krakowa? a może ktoś jest z Krakowa ja chcę jechać żeby obejrzeć te uroczystości na miejscu na telebimie może ktoś wie gdzie będą ustawione i zasugeruje gdzie najlepiej się udać na miejsce na rynku raczej nie liczę
Przydatne informacje:
Jak dostać się na Rynek, miejsca telebimów, utrudnienia, trasa konduktu, miejsca parkowania etc...
http://www.mmkrakow.pl/8928/2010/4/16/j ... egory=news
http://www.mmsilesia.pl/10054/2010/4/15 ... egory=news
http://www.zikit.krakow.pl/
1958 - forever...
Awatar użytkownika
Gusia_19

Post autor: Gusia_19 »

http://www.youtube.com/watch?v=VZULYSGerpQ&NR=1 To jest link do filmiku, na którym niby ludzie twierdzą że rosjanie do kogoś strzelali oraz od 0:45-0:50 niby słychać jakieś głosy, ale jak słucha się tego dość głośno. Jak myślicie filmik jest zmontowany czy prawdziwy?
Jal dla mnie to jest naciągane jak na razie, ponieważ nie wiemy dużo. Poza tym czy rosjanie mogli by zachowywać się w tak zafałszowany sposób, jeśli to byłoby z ich winy?
Mandey

Post autor: Mandey »

Gusia_19 pisze:zmontowany czy prawdziwy?
To, że Rosjanie do kogoś strzelali jest bzdurą. Równie dobrze mogą to być odgłosy pękającej blachy od ciepła...
Nie zapominajmy, że na pokładzie byli funkcjonariusze BORu z naładowaną bronią zapewne a ta od temperatury jaka panowała po katastrofie w danych miejscach mogła różnie się zachowywać.
Szukasz mnie? Znajdziesz mnie tutaj albo tutaj ;)
moon_song

Post autor: moon_song »

Gusia, tu masz ten sam filmik z komentarzami zwolennikow teorii spiskowych
http://www.youtube.com/watch?v=PxIFh3NkEvM

EDIT --> tu jest dosc ciekawy wywiad jesli kogos interesuja sprawy czystko techniczne, proceduralne...
Monika Olejnik - Gromoslaw Czempinski
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... omosc.html
"Would you hold my hand,
If I saw You in heaven..."
ODPOWIEDZ