Kto ma zapis koncertu z Bemowa?

Tu zamieszczamy i prosimy o materiały graficzne, audio i wideo. Zakaz udostępniania plików wydanych oficjalnie - szczegóły w regulaminie.
Detox

Post autor: Detox »

Tonka pisze:Detox
A jaką Ty mu ostatnią szansę dajesz??? Jeżeli ma, to ma - nie ma, to nie ma. Zechce, to wrzuci - nie zechce, nie wrzuci.
To raczej MJPolsat (zakładając, że gdzieś coś jednak posiada) może dać NAM szansę na obejrzenie... albo i nie. Twój apel (z tą szansą) jest niesensowny.

Idea
Przeczytaj we wcześniejszych naszych postach, co sądzimy na temat koncertu z Bemowa. Polsat w całości tego nie posiada, nie posiada także praw do tego wydarzenia. Niemcy np. mieli prawa do wyemitowania występu MJa od nich, i koncert z Monachium od razu (tj. w 97 roku) został wypuszczony na germańską antenę telewizyjną.
W Polsce 7 lat po obaleniu komuny nikt na to nie wpadł, a więc szklanki pobite. Przestałem się łudzić i jestem zły, że nie mamy pamiątki, jak choćby nasi zachodni sąsiedzi. Dobrze, że było mi dane (jaki i ufam wielu z nas) być wówczas na Bemowie i dobrze, że mamy chociaż wspomnienia.
Zgadza się. Ale te prawa mogą bardzo łatwo kupić. Bo ekipa MJ jeździła z kamerą z nim wszędzie i mają zapis z każdego koncertu. Teraz wystarczy tylko to od nich zdobyć. Pewnie za sporą sumę ale myślę ,że polsatowi to się zwróci napewno.
Awatar użytkownika
moni

Post autor: moni »

Detox pisze:Pewnie za sporą sumę ale myślę ,że polsatowi to się zwróci napewno.
jak to polsat wystarczy że wrzuci między piosenkami dwa bloki 15 minutowe reklam to tyle na tym zarobią, że głowa mała.....
Being crazy is a lonely road, but I've got only one life to live.
Awatar użytkownika
Tonka

Post autor: Tonka »

Nie chcę być pesymistą, ale w tym przypadku kwestia zapłacenia samej kasy to może być zbyt mało, żeby po tylu latach telewizja mogła tak po prostu zdobyć koncert i go wyemitować. Jak zwykle kopiec kruczków prawnych stanąłby na drodze, jak sądzę. Daj Bóg, żeby chodziło tylko o pieniądze, wtedy [przy odrobinie dobrej woli Polsatu, co do zakupu materiału] mogłoby się udać. Wówczas Polsat zarobiłby multum z samych reklam w międzyczasie. Moni ma rację.
Awatar użytkownika
amj

Post autor: amj »

Skoro Polsat nie ma praw i musi wykupić to może to być również inna stacja.
TVN? TVP? Można którąś z tych stacji ruszyć. Nie wiem czy ma to znaczenie, że Polsat pokazywał relację z wizyty MJ w Polsce i ma dwie piosenki.

To musi być ta stacja? Wolałbym aby to mogła być każda inna ;-)
Obrazek Obrazek
Detox

amj pisze:Skoro Polsat nie ma praw i musi wykupić to może to być również inna stacja.
TVN? TVP? Można którąś z tych stacji ruszyć. Nie wiem czy ma to znaczenie, że Polsat pokazywał relację z wizyty MJ w Polsce i ma dwie piosenki.

To musi być ta stacja? Wolałbym aby to mogła być każda inna ;-)
Chyba tak. Aczkolwiek swojej teori nie jestem pewien. Wiem ,że ekipa MJ ma każdy koncert MJ ale czy to tylko w celach archwizacji czy prawa mogą sprzedać i za ile to nie wiem... TVP raczej odpada bo ma za mało kasy. Już prędzej TVN...
Awatar użytkownika
Tonka

Polsat przed laty obejmował patronat medialny nad tym wydarzeniem. W 1996 roku miałem nawet duży plakat, który otrzymywało się [o ile pamięć mnie nie myli] przy zakupie biletów na koncert. Jedyną stacją wymienianą na nim była właśnie telewizja "ze słoneczkiem", więc myślę, że - gdyby miał zdarzyć się cud - najprędzej wykupiłby to Polsat. TVN w 1996 roku jeszcze nie istniał, a o TVP kiedyś i dziś nie chcę mi się nawet pisać. Oni na pewno do tego ręki nie przyłożą. Ale kto wie... Teoretycznie chyba każda bogata stacja mogłaby się postarać, nie mam pojęcia. Oczywiste jest natomiast, że zrobiliby furorę takim posunięciem.
Awatar użytkownika
Maruderkis

Post autor: Maruderkis »

No to ja przebadałem sprawę. Zadzwonić do rzecznika prasowego Polsatu może każdy. Numer podawał ktoś wcześniej. Otóż mają oni tylko urywki tego koncertu. W tamtych czasach nie było ich stać na zakup praw. Więcej powiedział mi, że nie może mi powiedzieć. Pytałem się czy wykupią prawa do tego koncertu. Nic nie powiedzieli. Na tym się skończyła rozmowa.

Wykupić od rodziny prawa autorskie do tego koncertu może każdy, nawet Jan Kowalski, czy Janina Nowak :) Także, nie ma różnicy czy Polsat, czy TVN, inna stacja, lub osoba prywatna. Niestety, cena będzie ogromna i może sięgać kilka milionów dolarów! Po drugie trzeba osobno wykupić nagranie!!! Także wątpię żeby POLSAT się zgodził. TVN jest biedniejszy, więc raczej tego nigdy nie zobaczymy. W dodatku żeby odsprzedać te nagranie i prawa potrzebny jest właściciel, w tym przypadku byłby to MJ, ale że niestety nie żyje, jest to osoba zarządzająca majątkiem Michaela Jacksona.

To tak ze strony prawnej :)
Awatar użytkownika
Tonka

Czyli tak, jak wspomniałem, duża kasa i masa kruczków prawnych. Po tylu latach szanse spadły niemal do zera. Gdy nie kuje się żelaza póki gorące, potem żałuje się do końca życia. 7 lat po obaleniu komuny rzeczywiście polska stacja mogła nie mieć pieniędzy na wykupienie tego wszystkiego od Amerykanów. Niemcy byli wtedy (i nadal są) zdecydowanie do przodu w stosunku do Polski, dlatego mieli "w ręku" swój koncert('97) od razu.
Warto cieszyć się, że mamy w całości chociaż "Live In Munich", zawsze to ta sama trasa, (praktycznie) ten sam koncert, tyle, że nie z Wawy, a od zachodnich sąsiadów.

Dzięki za info, Maruderkis!
Detox

Tak cena będzie olbrzymia. Ale jakby wydali ten koncert na DvD to by zgarneli kasę 2 krotnie wiekszą niż ta którą musieliby zapłacić ;-)
Awatar użytkownika
magnolia

Post autor: magnolia »

Ja też pisałam w "gorącym" okresie lipiec-wrzesień do Polsatu z pytaniem jak wygląda sprawa koncertu MJ w Polsce. Oczywiście nie otrzymałam maila zwrotnego. Pisałam również maila z prośbą by wyemitowali jakikolwiek koncert MJ - tutaj też żadnej odpowiedzi. Ogólnie polska telewizja (publiczna i prywatne) nie jest chyba zainteresowana emisją koncertów MJ. Nie chodzi tutaj tylko o koszty, bo np. Multikino zdobyło prawo do emisji koncertu MJ w kinie.
Dobrych kilka lat temu (chyba w TVP) wyemitowali koncert MJ. W 2009 w polskiej telewizji były tylko dokumenty związane z MJ, a za granicą emitowali koncerty.
Polsat pewnie czytał te wszystkie maile, wiedział jak wielkie jest zainteresowanie MJ i dlatego zorganizował Sylwestra z MJ i zaprosił La Toyę. Pewnie uznał, że to wszystkim fanom wystarczy :P.
Obrazek
"I'll never let you part for you're always in my heart."
Awatar użytkownika
Maruderkis

Post autor: Maruderkis »

magnolia pisze:Pewnie uznał, że to wszystkim fanom wystarczy :P.
Nam nigdy nie będzie za dużo ;P

No dobra, ja wpadłem na kolejny pomysł.
magnolia pisze:bo np. Multikino zdobyło prawo do emisji koncertu MJ w kinie.
No właśnie! Od to... Może Multikino wykupi prawa do koncertu w Polsce, od firmy zarządzającej majątkiem, oraz nagranie tego koncertu??? Dobry pomysł...
Awatar użytkownika
magnolia

Post autor: magnolia »

Spróbować zawsze można. Chociaż Multikino nie było zainteresowane ponowną akcją "Nocy z MJ". Fani na forum kina chcieli zorganizować jeszcze podobną imprezę tym razem z koncertem z Monachium z trasy History. (W lipcu był Bucharest z Dangerous). Zbierane były podpisy, hurtowo wysyłano maile i prośby. Fani pisali również do Ery, która była sponsorem imprezy w ramach "Ery Muzyki na Wielkim Ekranie".
Lipcowy "Tribute To Michael Jackson" w Multikinie cieszył się naprawdę dużym zainteresowaniem. Pamiętam jak rezerwowałam bilety na długo przed Tributem to była tylko jedna sala przewidziana. A w dniu koncertu było już kilka sal całkowicie zapełnionych.
W sumie zbliża się czerwiec, więc możnaby wznowić maile do Multikina, może by się skusili na podobną noc z MJ.
Obrazek
"I'll never let you part for you're always in my heart."
Awatar użytkownika
moni

Post autor: moni »

heh wieści z frontu....niestety nie powiało optymizmem.
Wypytałam co i jak....jak już mówilam Polsat ma ten materiał, znaczy się miał i....niestety podobno umowa była taka, że musieli oddać całe oryginalne nagranie. Nawet jak mają to operatorzy cichaczem nagrane to pokazanie tego równałoby się z kupą szmalu którą by musieli za karę zapłacić.
Kupa szmalu też jest potrzebna jeśli sloneczna telewizja chciałaby wykupić ten materiał spowrotem. Niestety polaczki to taki naród który woli inwestować w Jak oni śpiewają i inne badziewne programy.

Pozostaje nam tylko bombardować redakcje mailami, telefonami mając nadzieję, że kiedyś się nad nami zlitują w momencie jak sobie przeliczą ile by zarobil chociażby z reklam.

Ale znając nasz naród to szybciej się to ukaze wydaniem Sony na DVD niż w naszych polskich telewizorach.

Przyznam że zgasła tym samym moja nadzieja która się jeszcze delikatnie tliła.....

Natomiast jest jeszcze nadzieja, że faktycznie istnieją ludzie którzy mają to nagrane na VHS - to był w końcu 96 rok a nie średniowiecze. Ja miałam komunię w 92 i już śmigały wtedy niezłe kamerki :)
Being crazy is a lonely road, but I've got only one life to live.
Awatar użytkownika
Idea

Post autor: Idea »

Ja już nawet zamieściłem filmik na Youtube z wiadomością o poszukiwaniach
http://www.youtube.com/watch?v=Q8iMbm9DhEI
Pozdro, Idea
Olkia

Post autor: Olkia »

Ja mam zapis audio tylko... Na pewno gdzieś jest ten koncert ja w to wierzę, w końcu nadzieja umiera ostatnia ;-)
Obrazek
ODPOWIEDZ